Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Valygaar

Rynek pracy w PL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

No dokładnie - trochę powagi. Pokazałeś wykres świetnie wyglądający propagandowo do swoich racji. Jak TVP w wiadomym okresie 🙂 Zobacz na konkretne kwoty. Ja bym wolał, aby te pieniądze poszły na służbę zdrowia, na edukację... A nie na głupoty które kompletnie się nie sprawdziły. Jak coś nie zgadza się z założeniem to się to zmienia lub likwiduje, a nie podwyższa!

EDYCJA:

Podmieniony wykres był do 2017. Nowy jest do 2022. W czym tu manipulacja? PKB się zmieniło w tamtych latach? Weź, bo już chyba nie masz się do czego czepiać🤣

Edytowane przez mariusz9a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, mariusz9a napisał(-a):

No dokładnie - trochę powagi. Pokazałeś wykres świetnie wyglądający propagandowo do swoich racji. Jak TVP w wiadomym okresie 🙂 Zobacz na konkretne kwoty. Ja bym wolał, aby te pieniądze poszły na służbę zdrowia, na edukację... A nie na głupoty które kompletnie się nie sprawdziły. Jak coś nie zgadza się z założeniem to się to zmienia lub likwiduje, a nie podwyższa!

Użyję języka adekwatnego, że się sam zaorałeś. ;)
Wzrost wydatków na socjal - 43%.
PKB Polski 2015 - 477,1 mld USD
PKB Polski 2021 - 681,3 mld USD
Zmiana - 42,8%

🍿

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No, to ile więcej kasy wywalamy na socjal? Tyle co napisałeś.

A Twoj wykres wygląda cudownie, płasko. Licząc że ktoś się nie kapnie od czego jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, mariusz9a napisał(-a):

No, to ile więcej kasy wywalamy na socjal?

Przecież wrzucałeś wykres, a nawet dwa. ;) To już wiemy, ile. Wiemy też jak to ma się do PKB. Nie ma co dyskutować dalej - każdy już swoje wie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaż jeszcze wykres jak wzrosło zadłużenie państwa. Wrzucisz?;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, mariusz9a napisał(-a):

Pokaż jeszcze wykres jak wzrosło zadłużenie państwa. Wrzucisz?;-)

Względny do PKB czy bezwzględny? :) Jak masz pod ręką to śmiało, wrzucaj, bo ja musiałbym googlać. Najlepiej świeży uwzględniający potencjalne wydatki na wojo - będzie bardziej spektakularny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, bober5264 napisał(-a):

Brak podatku dochodowego (a jak juz bardzo chcesz, to minimalny) dlaczego mamy karać ludzi za to ze pracuja, tylko vat i jeden staly na wszystko i dla wszystkich.
minimalizacja biurokracji i pierdyliarda bezsensownych wytycznych

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Somaliland - tam masz to wszystko o czym piszesz. Powinieneś się przenieść. Naprawdę raj dla przedsiębiorczych ludzi i żadna biurokracja cię nie ograniczy. Polecam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
20 minut temu, machlo napisał(-a):

Względny do PKB czy bezwzględny? :) Jak masz pod ręką to śmiało, wrzucaj, bo ja musiałbym googlać. Najlepiej świeży uwzględniający potencjalne wydatki na wojo - będzie bardziej spektakularny.

Wolałbym taki w zestawieniu do wzrostu PKB 🙂

EDIT:

A tu widać ile daje to rozdawnictwo. Normalnie jeszcze bym dał więcej bo super działa.

Na wojsko wydajemy cały czas w okolicach 2% PKB. Na socjal wydajemy ok (dla przykładu w 2022) 27%. Także tego...

image.thumb.png.185e9b290c6eb9d751e3373f031608fa.png

image.thumb.png.1464fc5378eb1d195ebfdbab9298b9e3.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
22 minuty temu, mariusz9a napisał(-a):

Wolałbym taki w zestawieniu do wzrostu PKB 🙂

EDIT:

A tu widać ile daje to rozdawnictwo. Normalnie jeszcze bym dał więcej bo super działa.

image.thumb.png.185e9b290c6eb9d751e3373f031608fa.png

image.thumb.png.1464fc5378eb1d195ebfdbab9298b9e3.png

Odstawiając na bok przerzucanie liczbami, to dodam jedną rzecz na koniec dyskusji z mojej strony w tej kwestii. Kiedyś też ślepo wierzyłem w ideologię wolnego rynku i każdy sobie rzepkę skrobie, a podatki do absolutnego minimum, itp., itd. Ciężko powiedzieć, co się w między czasie zmieniło, ale zacząłem  zauważać, że to bullshit:
- świat jest nieco bardziej złożony i co jakiś czas pojawiały się sytuacje, kiedy ta ideologia nie działała w mojej głowie,
- nie ma czegoś takiego jak w pełni wolny rynek, nigdzie - zawsze i wszędzie jest, gdzieś regulator z góry, jak nie rząd, to jakieś inne państwo, które ustala zasady gry (biznesu), a regulować też trzeba, żeby unikać kumulacji kapitału/władzy w ograniczonej grupie ludzi
- zgadzam się, że konkurencja jest dobra do optymalizacji i zwiększania wydajności, ale to nie jest jedyne kryterium do optymalizacji - porządek, bezpieczeństwo, "sprawiedliwość" i "szczęśliwość" ludzi to też są parametry do optymalizacji,

- teraz uważam, że należy stosować taką politykę, która ZADZIAŁA w danym momencie w oparciu o analizy eksperckie, a nie gadki oszołomów z jednej czy drugiej skrajności politycznej.

Edit:
Czy czytałeś te parę zdań artykułu, z którego wziąłeś wykres?

Edytowane przez machlo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zgadzam się jak najbardziej z Tobą:-) Tylko problem w tym, że to nie działa (to do tego ostatniego myślnika). Więc powinno się coś z tym zrobić, zmienić, a nie zwiększać - to działanie kompletnie irracjonalne. I nie każda opinia eksperta się zawsze sprawdza. Więc jak coś działa kilka lat to chyba sami możemy wyciągnąć wnioski czy działa. Dane są twarde i są jakie są.

A dzietności nie zwiększymy. Taki już nas los i wszystkich innych państw wysoko rozwiniętych... I im szybciej się niektórzy z tym w końcu pogodzą, tym lepiej dla ogółu. I tylko o to chodzi:-( Nie będziemy tutaj nagle wyjątkiem od reguły. Te pieniądze można wydać lepiej, na coś bardziej potrzebnego ogółowi społeczeństwa, co da efekt że te pieniądze tam są. Dzietności natomist nie zwiększymy. Chyba że zbudujemy fermy "klonów" hodowanych przez państwo 😆

EDIT:

Poza tym jest jeszcze inny problem... Świat rozwija się w specyficznym kierunku. Pytanie, czy czasami właśnie dobre nie jest to, że ludzi rodzi się co raz mniej. Bo w przyszłości mogą oni mieć spore problemy ze znalezieniem pracy (wiele rzeczy być może zastąpi AI), być może z żywnością, być może z domem, itd. Tu przeważnie myśli się o tym żeby robili na nasze emerytury - poważnie?:-( Może być jeszcze tak, że dziadki będą utrzymywać tych młodych... Oby tak nie było :-]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paru lewicowych dobroczyńców tu jest😁. Ale jakby w mniejszości 😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, loco50 napisał(-a):

Ja się nie poczuwam do plemienia lewicowców ani prawicowców. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja podobnie. Widzę za to, że jest kilku wyznawców paróweczkowej teorii ekonomii szkoły Korwina. Myślałem że z tego się wyrasta jak już zaczynają rosnąć pierwsze wąsy, ale jednak nie xD.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, obydwaj nie macie lewicowych pogladaw I nie popieracie socjalizmu - czyli to co piszecie to nieświadomie czy jak?

To tak jakbym ja teraz napisal że nie mam prawicowych poglądów "xD"

Mam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może rozumiemy co to jest socjalizm. Jeżeli każdego kto mówi że podatki są potrzebne uważasz za komucha i lewaka to znaczy że wiesz tyle co przeciętny kuc, wyborca konfederacji.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od początku kiedy dołączyłem do dyskusji mowa jest o rozdawnictwie kasy nierobom a kwestie podatkowe dołączyły w międzyczasie,
Twoim zdaniem rozdawnictwo jest ok, a do tego uwazasz ze w ostatnim czasie wcale się nie zwiększyło, nie napisałeś tego ale wnioskuję ze byłbyś nawet za zwiększeniem zasiłków default_smile.png

Swoim ostatnim komentarzem udowadniasz ze nie rozumiesz co piszesz, oraz sugerujesz ze piszę ze podatki nie są potrzebne (a mówię tak tylko o podatku dochodowym, chyba że wg Ciebie vat to nie podatek - co wcale by mnie nie zdziwilo)
a te wieśniackie wstawki o 'kucach' i tym podobne zostawiam bez komentarza, bo jak się nie wie co napisać to soe ucieka właśnie w tego typu zaczepki, nie zamierzam soe w ten sposób z Tobą bawic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Spoko, rozdawnictwo jest niesamowite. 9k na 7-osobową rodzine to majątek który śni ci się po nocach. Komunizm w Polsce nadal żywy. Znalazłeś już tego słupa w rodzinie do sprzedaży auta żeby mniej kasy poszło na nierobów? xD

Swoją drogą, ostatnie wybory pokazały że idziemy dalej w stronę „lewackiej” unii. A to oznacza więcej podatków, ekologię i może nawet nowych nierobów z afryki. Może trzeba kupić bilet do Somalii albo chociaż Białorusi gdzie panuje rozsądny konserwatyzm i wolność gospodarcza.

Edytowane przez nicon

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zebys był zadowolony oddam rydzykowi,
ja nie mam zamiaru zledzic historii Twoich wpisów żeby Ci 'dogryzc' bo to dopiero jest dziecinne

Tu nie chodiz o to czy te 9 kola to dużo czy mało, pytanie jest za co, za to żeby mnie czy Ciebie nie okradli?
Inna normalna rodzina składałaby się z 2 pracujących osób i dla przykladu dajmy na to że pracują za najniższa krajowa - będą mieli tyle samo hajsu co Ci niepracujacy - i czy to jest Twoja socjalistyczna 'sprawoedliwosc'?

To mój ostatni wpis w tym wątku bo cały dzień rozmowa toczy się w kółko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, mariusz9a napisał(-a):

Jakoś przed 2015/2016 rokiem nie przychodzili i nię częstowali się moim 😉

Chodzi o wysokość socjalu. Są różne sytuacje w życiu czasami dobrze jest komuś pomóc. Ale dwanie komuś więcej niż inni dostają z często ciężkiej pracy, to patologia prowadząca do co raz większe patologii, roszczenia, braku szacunku itd. 

PS.

To nie socjal warunkuje to że przyjdą Cię okraść, a chciwość, czasem zazdrość i brak poszanowania prawa i drugiego człowieka. Bogaci też kradną i zabijają.

to nie socjal jest za wysoki dla rodziny z 7 dzieci, to udział pensji w PKB mamy bardzo niski w PL - Walka klas Marksa zawsze aktualna :D

Edytowane przez Admof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, bober5264 napisał(-a):

Oczywiście, obydwaj nie macie lewicowych pogladaw I nie popieracie socjalizmu - czyli to co piszecie to nieświadomie czy jak?

To tak jakbym ja teraz napisal że nie mam prawicowych poglądów "xD"

Mam

Zauważ, że jest nieskończenie wiele możliwości pomiędzy skrajnym "lewactwem" a skrajnym "prawactwem". :)

Edit:
Dodam jeszcze poglądowy rysunek, jak widzę społeczeństwo - większość jednak wpada zwykle do tego środeczka, a radykałowie to hałaśliwa w Internecie i na manifach mniejszość:

image.png.98758ae71a0874aa7fad0980dfa7cf60.png

I jeszcze jedna ciekawostka:
Image

Edytowane przez machlo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, bober5264 napisał(-a):

Zebys był zadowolony oddam rydzykowi,
ja nie mam zamiaru zledzic historii Twoich wpisów żeby Ci 'dogryzc' bo to dopiero jest dziecinne emoji1787.png

Tu nie chodiz o to czy te 9 kola to dużo czy mało, pytanie jest za co, za to żeby mnie czy Ciebie nie okradli?
Inna normalna rodzina składałaby się z 2 pracujących osób i dla przykladu dajmy na to że pracują za najniższa krajowa - będą mieli tyle samo hajsu co Ci niepracujacy - i czy to jest Twoja socjalistyczna 'sprawoedliwosc'?

To mój ostatni wpis w tym wątku bo cały dzień rozmowa toczy się w kółko

Hm, a w tradycyjnym modelu rodziny, gdzie żona nie powinna pracować tylko się domem i dziećmi zajmować, to jest nierobem czy nie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tradycyjnym modelu rodziny mąż zarabia na rodzinę i żadne z nich nie żebrze o socjale.

Pomijajac to że to 'tradycyjny model rodziny' sprzed pokoleń aktualnie nie uznawany prawie przez nikogo,
Zamiast tu trollowac napisałbyś coś konkretnego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już widzę jak znajdzie się jedna dzieciata osoba która nie weźmie „pińcet plus”.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przebrnąłem przez dyskusję o socjalu. Choć unikam zabierania na naszym forum zegarkowym głosu w tematach politycznych, a ten jak widać o politykę się już otarł, to jednak tym razem się wypowiem. Pomoc socjalna ze strony państwa jest niezbędna i stanowi "zdobycz cywilizacyjną" społeczeństw tzw. zachodu. Dyskusja nie powinna się sprowadzać do tego czy "socjal" być powinien, tylko do tego jak powinien być dystrybuowany. Proszę też abyście nie patrzyli na tę kwestię z perspektywy zamożnych mieszkańców aglomeracji miejskich, w których bezrobocie praktycznie nie istnieje. 

Podam teraz przykład znanej mi kobiety, matki kilkuletniego dziecka. Pracowała, zakład nie przetrwał "polskiego ładu". Została bez pracy, na zasiłku. Na jej nieszczęście złamała rękę i nie może podjąć pracy, aż ręka powróci do pełnej sprawności. Jest tzw. pracownikiem niewykwalifikowanym, pracującym całe życie fizycznie.

Wystąpiła o świadczenie rodzinne na dziecko. Przyznano je, gdyż utraciła dochód i rodzina mieści się w widełkach na ten "socjal". Wiecie ile wynosi? Ja już wiem i omal nie spadłem z krzesła, gdy zobaczyłem kwotę... Zasiłek rodzinny wypłaca się co miesiąc i jego wysokość w 2024 roku wynosi: na dziecko do ukończenia 5 lat – 95,00 zł, na dziecko powyżej 5 lat do ukończenia 18 lat – 124,00 zł. 95,00 zł miesięcznie! Z 800+ wyjdzie więc całe 895 zł miesięcznie! Kokosy normalnie...

Mnie osobiście "socjal" nie boli. Ubolewam, że w biurokracji "socjalowej" beneficjent jest bardziej przedmiotem, niż podmiotem. Nie zazdroszczę ludziom mieszkającym w mieszkaniach socjalnych, czasem wyposażonych w takie luksusy jak ciepła woda... Nie boli mnie również, że dostają dodatek do opału i nie zamarzną zimą. Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy mają zdrowie lub możliwość podjęcia pracy. Popieram wyeliminowanie z systemu osób, które są ubogie tylko na papierze, ale nie wyeliminowanie systemu.

Co do wspomnianej rodziny z piątką dzieci i wykształconym, zaradnym ojcem, to dopytam, dlaczego niektórzy z Was z taką pasją chcą go wysłać do roboty na więcej godzin niż potrzeba, aby utrzymała się jego rodzina? 

Ja takie rodziny (nie mam na myśli zapijaczonej patologii) podziwiam. Moja żona podziwia jeszcze bardziej. Piątka dzieci wymaga naprawdę dobrej logistyki dnia codziennego. Wymaga też sporego auta... dużo większego niż "dla parki z pieskiem". Sporej lodówki, olbrzymiego zaangażowania, wyrzeczeń rodziców na rzecz dzieci. Nie wiem, w czym problem, że ojciec dzieci pomaga matce dzieci w zajmowaniu się nimi.

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi