zadra 1825 #1 Napisano 5 Sierpnia 2024 Cześć. Za kilka dni wjeżdżamy na tydzień do Gierzwałdu. Zastanawiam się co można w tych okolicach (plus-minus xkm ) zobaczyć. Skoro forum zegarkowe/zegarowe to zwłaszcza pod ty względem.. Ogólnie wiem, Olsztyn (muzeum w zamku), Olsztynek (skansen) Grunwald (byłem 2 tyg temu ), Golub Dobrzyń po drodze od Lenkiewicza z Torunia... Co jeszcze ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 725 #2 Napisano 5 Sierpnia 2024 trochę kawałek ale ja bym się wybrał do Wilczego Szańca😅 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Watch-er 1337 #3 Napisano 5 Sierpnia 2024 (edytowane) Jezioro Ukiel, najlepiej przystań od strony lotniska. Edytowane 5 Sierpnia 2024 przez Watch-er Fota na zachętę 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Teufel26 25204 #4 Napisano 6 Sierpnia 2024 Ciekawa może być wyprawa kanałem Ostródzko-Elbląskim, trzeba trochę ogarnąć logistycznie, ale to fajna przygoda. Jeśli nie cała przeprawę (to jednak coś koło 10 godzin) to choć kilka pochylni, lub tą w bodajże Buczyńcu.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 "Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1326 #5 Napisano 6 Sierpnia 2024 (edytowane) Generalnie rzecz biorąc, Warmia i Mazury są naćkane zamkami krzyżackimi jak strucla bakaliami. Tak dla przykładu Nidzica, Reszel, Lidzbark Warmiński .... magnackich siedzib junkrów pruskich trudno zliczyć. IMO ten region obok Dolnego Śląska są najciekawsze do zwiedzania, oczywiscie jeżeli nie odstręcza kogoś teutońska prowienencja ... Aaaa, byłbym zapomniał o Malborku 🤗 Edytowane 6 Sierpnia 2024 przez Jędrula.wawa 0 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Teufel26 25204 #6 Napisano 6 Sierpnia 2024 Nad jeziorem Pluszne w Olsztynku (Waszeta) można wynająć kajaki i rowery wodne, atrakcja dla aktywnych. Poza tym spływ Łyną jest super. Na wędzonego węgorza dobrze wybrać się do Szwaderek, a na deser polecam jagodzianki w OlsztynkuWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 "Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
logann 3090 #7 Napisano 6 Sierpnia 2024 (edytowane) Zegarkowo to w Olsztynie polecam też planetarium, a tam takie smaczki Edytowane 6 Sierpnia 2024 przez logann 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Teufel26 25204 #8 Napisano 6 Sierpnia 2024 Jeśli ma być zegarkowo na Górze Dylewskiej masz równikowy zegar słoneczny O ile dobrze pamiętam, to na olsztyńskim ratuszu, znajdują się również trzy zegary słoneczne.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 "Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawel007 4611 #9 Napisano 6 Sierpnia 2024 3 godziny temu, Teufel26 napisał(-a): Nad jeziorem Pluszne w Olsztynku (Waszeta) można wynająć kajaki i rowery wodne, atrakcja dla aktywnych. Poza tym spływ Łyną jest super. Na wędzonego węgorza dobrze wybrać się do Szwaderek, a na deser polecam jagodzianki w Olsztynku Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pluski nie Olsztynek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Teufel26 25204 #10 Napisano 6 Sierpnia 2024 Pluski nie OlsztynekPluski są za Stawigudą, a Waszeta jest za Olsztynkiem w kierunku Szczytna, a chodziło mi o Jezioro Pluszne Jeśli jesteśmy już w Pluskach, to jest tam Aquapark, co do kajaków nie wiem jak jest w Pluskach, napewno można wynająć w Waszecie.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 "Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TheKubizz 522 #11 Napisano 6 Sierpnia 2024 To ja polece coś bardzo blisko i bardzo smacznie, w miejscowości Łukta są jedne z lepszych lodów w tej części Polski. Kawiarnia nazywa się Smolej, w weekendy trzeba się nastawić na sporą kolejkę. Jeśli macie rowery to w okolicy Łukty są ekstra ścieżki rowerowe (najkrótsze po 20km fajnej pętli dla wytrawnych można robić i po 150 + w sumie ciągle lasem lub mało uczęszczaną drogą). Kawałek drogi od ale też niedaleko jest fajnie położona knajpa Przystanek Zatoka z dobrym jedzeniem. W Gietrzwałdzie droga krzyżowa do odbębnienia za grzechy zegarkowe 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 65484 #12 Napisano 6 Sierpnia 2024 14 godzin temu, trollu napisał(-a): trochę kawałek ale ja bym się wybrał do Wilczego Szańca😅 Jest fajnie 👍👍👍 15 godzin temu, zadra napisał(-a): Cześć. Za kilka dni wjeżdżamy na tydzień do Gierzwałdu. Zastanawiam się co można w tych okolicach (plus-minus xkm ) zobaczyć. Skoro forum zegarkowe/zegarowe to zwłaszcza pod ty względem.. Ogólnie wiem, Olsztyn (muzeum w zamku), Olsztynek (skansen) Grunwald (byłem 2 tyg temu ), Golub Dobrzyń po drodze od Lenkiewicza z Torunia... Co jeszcze ? A może to Święta Lipka 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21019 #13 Napisano 6 Sierpnia 2024 Malbork z dobrym przewodnikiem, zamek Ryn(co prawda hotel), zamek Lidzbark Warmiński ( też częściowo hotel),twierdzą Boyen w Giżycku. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1825 #14 Napisano 6 Sierpnia 2024 (edytowane) Nie spodziewałem się aż takiego odzewu , ale cieszy mnie.. Jedziemy sobie do agroturystyki ukierunkowani na odpoczynek na trawce przy jeziorku. Oczywistym jest, że się trochę ruszymy i ze 3, może 4-y wycieczki zrobimy. Malbork jest czasochłonny i już przez nas zwiedzony jednak oczywiście ciekawy. Chciałbym nie odjeżdżać dalej jak o godzinę od namiotu żeby bez sensu w aucie nie przesiadywać dlatego Hitlera nie odwiedzę a i Św Lipka lekko nie po drodze. Nie jesteśmy skowronkami, jeśli przed południem gdzieś ruszymy to będzie cud.. Lody na pewno zaliczymy, może też kajaki na Marusce (2,5...3h spływu). Być może na Polu Grunwaldzkim będą jakieś namioty, to też zaliczymy (na inscenizacji bitwy byłem tam z córką motorem. Mamy niedosyt bo okolicy nie daliśmy rady objechać- dlatego decyzja o powrocie na cały tydzień). Spędzimy kilka ciekawych dni Edytowane 6 Sierpnia 2024 przez zadra 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1332 #15 Napisano 7 Sierpnia 2024 (edytowane) Wycieczka jednodniowa po okolicy bez spiny. Gierzwałd - Frygnowo -Grunwald - Samin - Dąbrówno - Wądzyn - Szczupliny - Tuczki - Koszelewy - Tuczki - Rybno - Rumian - Gutowo - Łążyn - Prątnica - Lubawa - Sampława - Iława - Nowa Wieś - Franciszkowo - Samborowo - Tyrowo - Ostróda - Kajkowo - Lichtajny - Durąg - Szczepankowo - Gierzwałd. Trasa rowerowa na skróty - ładna i widokowa. Gierzwałd - Dylewo - Wysoka Wieś - Góra Dylewska - Ewentualnie lody u p. Ireny Eris - I powrót. Zobacz w Wikipedii co można zobaczyć w takich miejscowościach jak np. Grunwald, Dąbrówno, Rumian, Gutowo, Lubawa, Iława, Ostróda itd. Koszelewy - bardzo dobra knajpa rybna - polecam. Gutowo - Grodzisko wczesnośredniowieczne - duże i bardzo dobrze zachowane. Przez miejscowych nazywane "Korzonka". Rumian - drewniany Kościół z 1713 roku. Około 3 km w bok od Rumiana jest wieś Groszki i na jej końcu jest duży głaz stojący na dawnej granicy Polski. Lewałd Wielki, to już były Prusy Wschodnie. Znam te okolice jak własną kieszeń. W Iławie od 09 do 11 08 2024 "Złota Tarka" Edytowane 7 Sierpnia 2024 przez dziadek 2 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1825 #16 Napisano 7 Sierpnia 2024 Godzinę temu, dziadek napisał(-a): Trasa rowerowa na skróty Nie jeździmy rowerowo, ale i tak dziękuję za wpis. Coś z tych miejscowości na pewno obejrzymy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1326 #17 Napisano 8 Sierpnia 2024 6 godzin temu, zadra napisał(-a): Coś z tych miejscowości na pewno obejrzymy. A my liczymy na relację z Twoich peregrynacji 😁 0 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sanik 81698 #18 Napisano 8 Sierpnia 2024 To ja dołożę Jagodzianki w Olsztynku Wieża widokowa w Kurzętniku Rybna knajpa w Koszelewach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawel007 4611 #19 Napisano 8 Sierpnia 2024 W dniu 5.08.2024 o 23:34, Watch-er napisał(-a): Jezioro Ukiel, najlepiej przystań od strony lotniska. 1.5 km od mojej chałupy👌 W dniu 6.08.2024 o 12:52, Teufel26 napisał(-a): Pluski są za Stawigudą, a Waszeta jest za Olsztynkiem w kierunku Szczytna, a chodziło mi o Jezioro Pluszne Jeśli jesteśmy już w Pluskach, to jest tam Aquapark, co do kajaków nie wiem jak jest w Pluskach, napewno można wynająć w Waszecie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Spoko- poprawilem bo…. mieszkam tam👊 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Watch-er 1337 #20 Napisano 8 Sierpnia 2024 2 godziny temu, pawel007 napisał(-a): 1.5 km od mojej chałupy👌 Dajtki ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Teufel26 25204 #21 Napisano 9 Sierpnia 2024 Spoko- poprawilem bo…. mieszkam tamBez urazy ja mieszkałem 15 lat temu. Teraz co jakiś czas odwiedzamy rodzinę. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 "Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawel007 4611 #22 Napisano 9 Sierpnia 2024 10 godzin temu, Watch-er napisał(-a): Dajtki ? dokładnie 😎 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotoman 2463 #23 Napisano 9 Sierpnia 2024 15 godzin temu, pawel007 napisał(-a): dokładnie Pozdrawiam z Redykajn 🙂 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TheKubizz 522 #24 Napisano 17 Sierpnia 2024 W dniu 9.08.2024 o 08:30, pawel007 napisał(-a): dokładnie 😎 W dniu 10.08.2024 o 00:12, Piotoman napisał(-a): Pozdrawiam z Redykajn 🙂 Chyba trzeba jakieś posiedzenie w Olsztynie zorganizować, pozdrawiam kolegów z Kormorana. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6586 #25 Napisano 17 Sierpnia 2024 (edytowane) Spływ Krutynią, basen w golebiu w Mikołajkach (lepszy niz w pluskach, a cena podobna), park dzikich zwierząt (nie pamiętam nazwy miejscowosci). Edytowane 17 Sierpnia 2024 przez szuwi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach