Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Krzysztof Skórka

Warsztaty Zegarmistrzowskie 2 / 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Gratuluję warsztatów! I już ostrzę pazury, aby załapać się na kolejne. 😃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za zaproszenie i wspaniałe spotkanie. Dziękuję organizatorom za trud i zaangażowanie.

Dziękuję za możliwość reazliazcji pomysłu, którego owoc mam nadzieję, przysłuży się Mistrzowi Wiegandowi.

Żałuję jedynie, że nie mogłem uczestniczyć w całym spotkaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wspaniałe spotkanie i zajmująca relacja, świetne zdjęcia. Serdecznie dziękuję 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

w końcu udało mi się wrócić do domu i rozpakować moje zabawki :) 

Pierwsze warsztaty pod nowym zarządem   @Krzysztof Skórka @Piotr Orzechowski @Piotr Piątkowski mamy już za sobą.

Wszystkim którzy nie mogli lub nie chcieli być mogę powiedzieć że sporo się na nich działo :)

W piątek wszyscy obecni w hotelu mogli pobawić się ogniem i popróbować starych metod niebieszczenia wskazówek.

Dla osób chcących jeszcze popróbować mogę złożyć jeden taki zestaw (można próbować mnie korumpować :D :D)

20241115_111738.thumb.jpg.dab2a7a2ebd31333790592f6fcaa1eee.jpg

A Damianowi nawet udało się przylutować przy pomocy dmuchawki nóżkę do tarczy (ale to może będzie tematem jakiś następnych warsztatów :))

20241113_102231.thumb.jpg.052c8dead893513ecf87c01a2b3e1b6e.jpg

W sobotę program przygotowany przez Damiana @czasik był tak obszerny że nie zdołaliśmy go w pełni zrealizować.

Bo zaczęło się od zwiedzania Szybu Bończak, później Zegar Strefowy Beckera, Muzeum Pożarnictwa, Zegar Wieżowy Eppnera

zegar w pięknym stanie zachowania różniący się kilkoma numerami od Eppnera wskrzeszonego przez Witolda no i tym że ma trzy

bębny czyli jest kwadransowym (a który przy nas coś zaczął cienko popiskiwać - ale na pewno znajdzie się osoba która się nim zajmie ;))

Zabrakło czasu na spacer po Nikiszowcu ( widocznie trzeba będzie zorganizować jeszcze jedne warsztaty na Śląsku :D :D :D)

No i clou programu czyli wizyta w pracowni muzeum mistrza Wieganda. Ilekroć tam jestem zawsze z ciekawością i dużą przyjemnością

słucham opowieści Pana Franciszka. Tym razem doszło też do symbolicznego przekazania skonstruowanego przez jednego z młodszych

mistrzów zegarmistrzostwa @Tempus Fugit elektronicznego zegara matki jednemu ze starszych mistrzów Panu Franciszkowi do sterowania

jednym z jego dużych ogrodowych zegarów zrobionym w oparciu o silnik wycieraczek samochodowych.

No i koniec dnia czyli "wieczorne polaków rozmowy" przeciekawy wykład o słuchaniu zegarów wieżowych @Władek Meller , czy oglądanie

eksponatów przywiezionych m.in. przez Kolegów @kopernik18, @Lamela. @ksylo1 .....

Myślę że warto było się spotkać i do następnego razu :) 

Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za ciekawe spotkanie. Czekam na kolejne, mam wszak u Romana długi 🙂.

Jerzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, że z takim opóźnieniem, ale jakoś nie było kiedy :) Zdjęcia i filmy jeszcze dokładam do galerii, także niedługo będzie komplet. Miłego oglądania ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi