Valygaar 5391 #43476 Napisano 18 Kwietnia 2024 19 minut temu, Londek napisał(-a): Jeszcze automat i mogę jeździć… ja tam nie wybrzydliwy jestem😜 Nie z tym motorkiem. A wówczas sie cenowo robi znacznie słabiej, chociaż nadal atrakcyjnie. Natomiast w opcji z fabrycznym LPG to jest dominator w kategorii cena/jakość 🫠 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
łowca 347 #43477 Napisano 18 Kwietnia 2024 Ja zmieniłem 1.0 na 1.3 130 KM. Jak dla mnie 1.0 nie dawał rady po górkach w Walbrzych-Świdnica. Teraz jest prawie OK - największy minus to prostokątne, nie działające dobrze w zasadzie nawiewy. Przed liftem były okrage - super sprawa, ideałem to była ogrzewana przednia szyba 🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 86326 #43478 Napisano 18 Kwietnia 2024 W dniu 16.04.2024 o 19:52, Autor1984 napisał(-a): Minął miesiąc i przekroczyłem 1000km. Jak oceniam... Na pewno jest to najwygodniejszy, najbardziej komfortowy samochód jaki dotychczas użytkowałem. Ergonomia jest niesamowita, słowa Kolegów o tym, że BMW jest stworzone dla kierowcy nie były wyssane z palca. Pomimo faktu, że jest to limuzyna z przeznaczeniem dla pasażera. Po ustawieniu i zapisaniu w pamięci konfiguracji, ogromną przyjemność sprawiają same nastawy, które dokonują się po włączeniu startera i zapięciu pasa bezpieczeństwa. To oczywiście drobnostki, ale dobrze przylegający niezwykle komfortowy zagłówek to na prawdę frajda. Jak miałbym porównać go np do XC90 porównałbym to do usadowienia się w wygodnym fotelu i zajęciu miejsca na krześle z drewnianym oparciem. Fakt, to drugie jest zdrowsze dla kręgosłupa, ale... Jeżeli chodzi o walory jezdne tutaj dzieje się coś magicznego i to zasługa nie tylko dynamicznego silnika diesla i samej bateryjki generującej 200Nm, ale to również przeniesienie napędu i przyczepności. To do czego się chwilę przyzwyczajałem, to tylna skrętna oś - będąca na wyposażeniu seryjnym. Jak to kuzyn zauważył jadąc za mną, wchodząc w ciaśniejszy zakręt nie zjeżdżam do zewnętrznej aby odpowiednio przyciąć do wewnętrznej i wychodzę na pełnym gwizdku, tylko jedziesz jak po sznurku swoim pasem... Oczywiście to nie jazda wyścigowa, ale pobawić się można. Niesamowite uczucie, które początkowo wprawiało mnie w dyskomfort tak jakby "luźnej" tylnej osi gdzie za chwilę zgubisz tylne koła. Po pewnym czasie przyzwyczajasz się do tego układu i czujesz się pewnie. Na uwagę zasługuje zawieszenie. Czyli adaptacyjne pneumatyczne zawieszenie obu osi z elektronicznie regulowanymi amortyzatorami, to na prawdę rarytas. W ustawieniu "personal", którego nie idzie ustawić pod siebie jest ultra komfortowo. W ustawieniu sport z regulacją manualną zawieszenia, reakcji, trakcji itd, auto się usztywnia nie tylko na "kołach", ale i w środku ściskając boczki foteli dla lepszego trzymania. Naturalnie obniża się prześwit. Co ciekawe można będą w ustawieniu personal(personal i sport to dwa główne tryby mojej jazdy, sport - ze względu na "rozłączenie" start/stopu), a więc będąc w ustawieniu dajmy na to personal można podnieść auto i to dosyć znacząco, to też świetna opcja na krawężniki i dziury na drogach gruntowych. Samo przyśpieszenie też jest ok. Myślę już nad czipem, bo delikatna opcja to dodatkowe 180 - 220 Nm, a mając pod stopą prawie 900 niutów można na prawdę się już pobawić. Jest to jeszcze kwestia do przemyślenia. W trybie sport i "s"podoba mi się efekt "szarpiącej" skrzyni, to faktycznie ukłon dla kierowcy Sama jazda to czysta przyjemność, auto niby spore, a niezwykle skrętne(tak to pewnie ta tylna ośka pomaga). 85 - 90% jazdy to jazda bardzo spokojna i w sumie pod tym kątem brałem ten samochód, w tej kwocie mogłem w sumie brać ze stocku M5comp. Gdzieś tam przebija się we mnie myśl młodziana"a może jednak było wziąć?", ale spokój i "harmonia" z jaką poruszasz się niczym powolny nigdzie nie śpieszący się misio jest tak ukajająca, że myśli o czymś narowistym rozwiewane są szybko. Choć tak jak ww. momentu nigdy za wiele . Bardzo sympatyczne są również reakcje kierowców; chętniej jestem wpuszczany, chętniej ludzie ustępują, zjeżdżają z lewego więc to też na plus. Spalanie jest komiczne... Przy 150km/h na równej około 5,5 litra. Pfff, a on się dopiero układa. Średnio mam 10l na 100 i to w 90% miasto. Auto ma masę 2255kg, co trochę czuć przy hamowaniu z większych prędkości. Dziennikarze motoryzacyjni mieli rację, że 740d prowadzi się "jeszcze" jak BMW. Reszta nie bardzo, a na pewno nie elektryki dochodzące do 2800... Ogólnie jestem bardzo zadowolony, na chwilę obecną - jeszcze z ogromną przyjemnością mam ochotę do niego wsiadać Po pierwszym przeglądzie tj. około 2000km skrobnę więcej. Coś mi się w głowie szykuje na delikatną korektę wyglądu i powoli chylę się ku zmianom Pozdrawiam! Fajnie się czyta. Ale 1000km 😉 Takim autem to chociaż 5k miesięcznie. 1 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 5391 #43479 Napisano 18 Kwietnia 2024 8 minut temu, łowca napisał(-a): Ja zmieniłem 1.0 na 1.3 130 KM. Jak dla mnie 1.0 nie dawał rady po górkach w Walbrzych-Świdnica. Teraz jest prawie OK - największy minus to prostokątne, nie działające dobrze w zasadzie nawiewy. Przed liftem były okrage - super sprawa, ideałem to była ogrzewana przednia szyba 🙂 Podobno to ma na gazie 120KM. Nie wiem, ale mam porównanie z wolossącym Suzuki 120KM i to jest przepaśc na korzyśc Dacii. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Londek 49776 #43480 Napisano 18 Kwietnia 2024 50 minutes ago, Valygaar said: Nie z tym motorkiem. A wówczas sie cenowo robi znacznie słabiej, chociaż nadal atrakcyjnie. Natomiast w opcji z fabrycznym LPG to jest dominator w kategorii cena/jakość 🫠 Całkowicie się orientuję, ale może jest jakiś TD + auto… LGBT zarezerwowane jest do kuchenek i pieców😜 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony.m 2129 #43481 Napisano 18 Kwietnia 2024 (edytowane) 13 godzin temu, bober5264 napisał(-a): Co Ci w nim nie podeszło ze tak szybko chcesz podać dalej? Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka żona nie chce prawka zrobić - prezent niespodzianka nie pomógł;) Zmieniłem zdanie i stwierdziłem, że jednak pracownik zasłużył. Kona zostaje a mam do oddania turbo okazyjnie leasing na czerwoną rakietę ;))) Odstępne 22000 zł netto Rata: 1364 zł netto (21 rat zostało do spłaty) Wykup: 560 zł netto Rok 2022 Przebieg 25,000 Manual Edytowane 18 Kwietnia 2024 przez zielony.m 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12287 #43482 Napisano 19 Kwietnia 2024 5 godzin temu, zielony.m napisał(-a): żona nie chce prawka zrobić - prezent niespodzianka nie pomógł;) Weź to BMW 8 w super rabacie, może jeszcze nic straconego. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
facecik 4720 #43483 Napisano 19 Kwietnia 2024 12 godzin temu, Autor1984 napisał(-a): Pytanie; jaka wersja? Prestige + pakiet Multi. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21675 #43484 Napisano 19 Kwietnia 2024 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1624 #43485 Napisano 19 Kwietnia 2024 8 godzin temu, facecik napisał(-a): Prestige + pakiet Multi. no to czekamy na fotki 👍🏼 jaki kolor ? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
facecik 4720 #43486 Napisano 19 Kwietnia 2024 Fotki będą jak odbiorę. Chciałem jasne auto żeby nie nagrzewało się latem - ice ecru. Godzinę temu, Krakus1 napisał(-a): no to czekamy na fotki 👍🏼 jaki kolor ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1624 #43487 Napisano 19 Kwietnia 2024 ładny kolor , i do tego nie bardzo widać na niego brud , ja nie mogę wyjść z pułapki czarnego koloru bez dopłaty 😅 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Justyna712 51 #43488 Napisano 19 Kwietnia 2024 5 godzin temu, loco50 napisał(-a): Zawsze śmieszy 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12287 #43489 Napisano 19 Kwietnia 2024 2 godziny temu, facecik napisał(-a): Fotki będą jak odbiorę. Chciałem jasne auto żeby nie nagrzewało się latem - ice ecru. Ice ecru miałem właśnie na próbnych; fajny kolor. W wersji prestige plus multi będzie wypas! Tak jak @Krakus1 czekam na fotki z odbioru, Ciekawość to 1 stopień do piekła, ale jakie wnętrze? 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12287 #43490 Napisano 19 Kwietnia 2024 28 minut temu, Justyna712 napisał(-a): Zawsze śmieszy Mem z płynem do migaczy jest lepszy 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony.m 2129 #43491 Napisano 19 Kwietnia 2024 Weź to BMW 8 w super rabacie, może jeszcze nic straconego. Nie podoba mnie się 8, a żonie nawet Bentley nie pomoże. Myślałem, że w końcu będzie się czym pochwalić, ale zj***li mi ppfa na f430 więc zdjęcie z d*py strony. Wysłane z mojego NE2213 przy użyciu Tapatalka 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12287 #43492 Napisano 19 Kwietnia 2024 5 minut temu, zielony.m napisał(-a): Nie podoba mnie się 8, a żonie nawet Bentley nie pomoże. Myślałem, że w końcu będzie się czym pochwalić, ale zj***li mi ppfa na f430 więc zdjęcie z d*py strony. Wysłane z mojego NE2213 przy użyciu Tapatalka Michał mimo rzekomo spieprzonej folii tak czy tak zazdroszczę pozytywnie! A gdzie nakładali? Tylko nie "mów", że tam gdzie myślę??? 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12287 #43493 Napisano 19 Kwietnia 2024 (edytowane) BTW nauczyłem się omijać permanentny start/stop. Tak wiem, odkrycie dziejowe Edytowane 20 Kwietnia 2024 przez Autor1984 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 5391 #43494 Napisano 19 Kwietnia 2024 7 minut temu, zielony.m napisał(-a): (...) Myślałem, że w końcu będzie się czym pochwalić, ale zj***li mi ppfa na f430 więc zdjęcie z d*py strony. Cięte na miejscu czy szablon? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony.m 2129 #43495 Napisano 19 Kwietnia 2024 szablon jest najmniejszym problemem w tym co się odwaliło 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 5391 #43496 Napisano 19 Kwietnia 2024 🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
memento mori 2999 #43497 Napisano 19 Kwietnia 2024 (edytowane) 22 godziny temu, zielony.m napisał(-a): W końcu jakieś nowe auto bez dużego ekranu w tym wątku. 😜 Edytowane 19 Kwietnia 2024 przez memento mori 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 42974 #43498 Napisano 19 Kwietnia 2024 (edytowane) Godzinę temu, zielony.m napisał(-a): Wysłane z mojego NE2213 przy użyciu Tapatalka Prosiak również Twój ❓️🤔 Edytowane 19 Kwietnia 2024 przez Dorian06 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony.m 2129 #43499 Napisano 19 Kwietnia 2024 50 minut temu, Dorian06 napisał(-a): Prosiak również Twój ❓️🤔 Tak wyszło 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 42974 #43500 Napisano 19 Kwietnia 2024 4 minuty temu, zielony.m napisał(-a): Tak wyszło Super car. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach