Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Czy zdarzyło się komuś odwiedzać ostatnimi czasy salon Lexusa? Polityka rabatowa zakładam niewiele się zmieniła...
Rozmawiałem wczoraj, nie zmieniła się;)

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Dlaczego logistycznie ciężko tam się dostać? Przecież podjeżdżasz pod muzeum i masz parking przed. Tu już jakby co, to trudniej trafić do Museo Enzo Ferrarti w Modenie, bo tam nie ma parkingu przed samym muzeum. 

A jak już byłeś w Maranello, to skoczyłeś do Sant’Agata Bolognese do Lamborghini? To bardzo blisko (34 km). No i w Modenie można też zabukować sobie wizytę w Maserati (także w fabryce).

Samochodem może i tak, niestety wycieczka była autobusem. Autobusy z centrum Modeny do Maranello jeżdżą co godzinę a jazda trwa dobre 40 minut, po prostu liczyłem, że są jakieś dedykowane autobusy, które kursują częściej.

Niestety, z uwagi na to, że jeszcze musiałem wrócić potem do Rimini pociągiem nie starczyło czasu na wizytę w żadnym we wspomnianych przez Ciebie miejsc, ale pod muzeum natknąłem się też na taki placyk:

IMG_3279.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Cztery kółka odebrane.

db38c78113f58b545d92355d4f695110.jpgb4513f0cd661ae50bdd9479550d9e314.jpg

Gratuluję. Życzę szerokiej drogi i gumowych drzew👍

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie fotki na szybko. Dużo więcej tanio wyglądającego plastiku. Mniej miejsca dla kierowcy na szerokości, bardziej kanciaste kieszenie i środkowa konsola, cienka kierownica gorzej trzyma się w rękach. Brak profilowanych schowków na napoje w drzwiach, ogólnie schowki są malutkie, szczególnie ten w podłokietniku i od strony pasażera. Podobnie z lusterkiem wewnętrznym. Lusterka zewnętrzne wychodzą z drzwi, przez co słupki A są węższe = lepsza widoczność do przodu. Szyby boczne są jednak węższe, nie można dobrze oprzeć łokcia o rant. Wrażenia ogólne - nie czuć tych 300k, na które Audi wyceniło ten model. 

20240622_083931.jpg

20240622_081854.jpg

20240622_081742.jpg

20240622_083824.jpg

20240622_081859.jpg

20240622_081729.jpg

20240622_084052.jpg

20240622_084001.jpg

Edytowane przez mario1971

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej powinno być w żartach ale wątku nie ma a że z samochodu to i tutaj pasuje.

W drodze do pracy, playlista serwisu muzycznego 😉

IMG_8860.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mario a jakieś porownanie do glc? Tam też miales 2l diesla?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu mam 204KM, w GLC było 170 z 2.2l w dieslu. GLC w trybie sport bardziej szarpał, szczególnie jak miałem zamontowanego chipa. Hamulce zdecydowanie na korzyść Mercedesa, być może te nowe w Audi jeszcze się ułożą. W Mietki to były brzytwy, tutaj jakby lekko odbijały i trzeba mocniej nadusić pedał. Wyciszenie na podobnym poziomie, oba mają przednią i boczne szyby akustyczne. Bagażnik w Mercedesie był większy. Plusem Q5 są przesuwane tylne fotele a także regulacja ich odchylenia. Reflektory w obu inteligent led - coś więcej powiem jak pojeżdżę nocą. Na ten moment czuję różnicę w odbiorze jakościowym na niekorzyść Audi. Plastiki, wykończenie, spasowanie, estetyka, kierownica, lusterka, klamki zewnętrzne i wewnętrzne. W Q5 siedzieć się dużo wyżej, boczne szyby są krótsze. Kierownica nie wysuwa się tak daleko jak w Mietku, a kubełkowe fotele są dosyć wąskie. Z plusów - przednia szyba jest ułożona pod innym kątem - dużo lepsza widoczność, układ jezdny pomimo braku pneumatyki daje radę - jest komfortowo a zarazem auto dobrze trzyma się drogi. Być może to kwestia przyzwyczajenia, ale w wąskich zakrętach Mercedes był lepiej wyważony i zgrabniej pokonywał krótkie i ostre zakręty. Spalanie na podobnym poziomie, przy 160km/h ok. 8,3l. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopisek: czujniki otwierania są tylko w przednich klamkach. 😬

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamieniłeś auto premium na aspirujące do premium to musisz cierpieć 😁

Jakość w Audi zaczyna się od cyfry 6, jeździłem Q5/A4/A5 i potwierdzam, że jakość materiałów wnętrza odstaje od konkurencji i od wyższych modeli. Dodatkowo model już swoje lata ma, lada chwila zmiana, a to też robi swoje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A bmw jakość zaczyna się od 5, marca od E itp, nie oszukujmy się segment d to nie jest nie wiadomo jaki luksus
Imo w tej q5 największe wrażenie in minus robią fotele, wsadziliby któreś z tych bardziej premium i już zmieniłby się totalnie wygląd auta wewnatrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Cztery kółka odebrane.

db38c78113f58b545d92355d4f695110.jpgb4513f0cd661ae50bdd9479550d9e314.jpg

Gratulacje. Jeszcze jedno kółko i do... Paryża. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plusy znalazłem dwa, no może trzy; widoczność do przodu, wygodne fotele i skrzynia biegów, która w obu trybach chodzi płynnie i bez szarpnięć. Dodam jeszcze całkiem przyzwoite zawieszenie, które jest ciut lepsze od tego z GLC nawet z pneumatyką. Będę szukał kolejnych plusów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, bober5264 napisał(-a):

A bmw jakość zaczyna się od 5, marca od E itp, nie oszukujmy się segment d to nie jest nie wiadomo jaki luksus
Imo w tej q5 największe wrażenie in minus robią fotele, wsadziliby któreś z tych bardziej premium i już zmieniłby się totalnie wygląd auta wewnatrz

Fotele są wygodniejsze od tych z Merca. A że są w większości z materiału, to dla mnie in plus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pewnie, każdy ma swoje preferencje, ogólnie te fotele są bardzo wygodne, ale ja to się nie znam, ludzie piszą że najwygodniejsze są w volvo a mi się tam soedzialo jak na taborecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.09.2005 o 19:13, otho napisał(-a):

A do Patka może taki (od razu z kobietą do kompletu :D )

Rolls-Royce-Phantom-Black-Tie-Edition-Gennadi-Woman-SA-Top-1600x1200.jpg

Jak się już ma Rollsa i Patka, to potem pojawia się pytanie czy ta pani kierowała się miłością do ich właściciela, czy też tylko kocha markowe produkty? ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Jak się już ma Rollsa i Patka, to potem pojawia się pytanie czy ta pani kierowała się miłością do ich właściciela, czy też tylko kocha markowe produkty? ;) 

Fotka marketingową z hostessą. Nie ma co szukać drugiego dna. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hostessa tak nie trzyma ptaszka od RR , musi być drugie dno , a nawet trzecie 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A trochę nawiązując do nowego zakupu Mario (gratulacje tak przy okazji), to znajomy ostatnio szukał SUVa rodzinnego do 220 max 250k, a że jestem człowiekiem bardzo skrupulatnym to objeździł chyba wszystko na rynku. 

Zdawał mi relację z jazd Audi Q5, nowym BMW X1, Mercedesem GLC, Lexusem NX, Toyotą RAV4, Hondą CRV, Kodiakiem, Tiguanem, Subaru Foresterem i Nissanem X Trail. Miał wymagania trochę bardziej "terenowe", bo mieszka w miejscu, gdzie nie dochodzi asfalt, a zimą musi przedzierać się przez śnieg, i to kawałekiem mocno pod górę. Najlepiej jeździło mu się Mercedesem, ale z wyposażenie, który chciał mieć jest poza jego zasięgiem, był zdziwiony jak dobrze jeździło mu się Subaru, ale był zawiedziony osiągami. BMW X1 okazał się bardzo niekomfortowy, Audi go nie porwało, a budżet trzeszczał, Lexus do 250k miał tylko podstawową hybrydę i wersję wyposażenia, toyota kiepskie materiały w środku i słabe wyciszenie. Ostatecznie wybrał Nissana, za 215k ma pełne wyposażenie i spełniał wszystkie jego wymagania, bo podobno jest zadziwiająco komfortowy i dobrze wyciszony, a w średnim terenie radzi sobie znakomicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomku, dziękuję. Gdyby nie to, że czas mnie gonił, pewnie wziąłbym dziadkowego Volvo XC60. A od ręki było tylko to Q5 ze średnim wyposażeniem, bo np. kamera jest tylko z tyłu. No i dali dobry 18% rabat, który trochę złagodził mój ból. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Tomku, dziękuję. Gdyby nie to, że czas mnie gonił, pewnie wziąłbym dziadkowego Volvo XC60. A od ręki było tylko to Q5 ze średnim wyposażeniem, bo np. kamera jest tylko z tyłu. No i dali dobry 18% rabat, który trochę złagodził mój ból. 

A dlaczego nie nowy MB?

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xc60 ładniejsze ale jakieś te volviaki plastikowe teraz, nie żeby q5 była jakimś wzorem jakosci, bo oczywiscie nie jest, ale imo jest lepiej wykonana od współczesnych volviakow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, mario1971 napisał(-a):

kamera jest tylko z tyłu

To aż dziwne, bo "dookólne" są nawet w nadal użytkowanej przeze mnie Arkanie. "Nadal" - bo okazuje się że uszkodzoną przez dealera część nie naprawiają lecz wymieniają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

A dlaczego nie nowy MB?

Napisałem powyżej - czas oczekiwania. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi