Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

lomatko, to ma bak 150 litrow???

Jestem wielkim fanem LC, czekam na nowy model u nas, na filmach wygląda super, jest to na 99% moje nastepne auto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Toho napisał(-a):

lomatko, to ma bak 150 litrow???

Jestem wielkim fanem LC, czekam na nowy model u nas, na filmach wygląda super, jest to na 99% moje nastepne auto.

Dokładnie chyba 145L z uwagi na 3 rząd siedzeń w bagażniku. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić tankowania do pełna w Polsce…na razie płacąc równowartość 2PLN za litr spalanie jest do przełknięcia. 

Tu Prado to taki „bieda LC”, 200 i 300 to dopiero prawdziwe LC. Jednak biorąc pod uwagę moje użytkowanie i chęć jeżdżenia nie po bulwarach to 150 jest idealna.

Nowe Prado też mi się podoba i jeśli miałbym kiedyś kupować nowsze auto to albo właśnie 250 albo wranglera rubicona. 

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, qbapiasek napisał(-a):

Dokładnie chyba 145L z uwagi na 3 rząd siedzeń w bagażniku. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić tankowania do pełna w Polsce…na razie płacąc równowartość 2PLN za litr spalanie jest do przełknięcia. 

Tu Prado to taki „bieda LC”, 200 i 300 to dopiero prawdziwe LC. Jednak biorąc pod uwagę moje użytkowanie i chęć jeżdżenia nie po bulwarach to 150 jest idealna.

Nowe Prado też mi się podoba i jeśli miałbym kiedyś kupować nowsze auto to albo właśnie 250 albo wranglera rubicona. 

LC 150 / Prado to świetny wóz! Gratki.

Nie bez przyczyny te samochody są tak popularne w Afryce i Australii 😅 Wrangler jest dużo mniej komfortowy i bezawaryjny, choć faktem jest, że możesz go łatwo zmodyfikować, a jak zauważyłeś w Toyotach jest to droższa i często skomplikowana operacja. LC200 jeździłem w Stanach i jakoś nie poczułem przepaści pomiędzy tym a 150 a śmiem nawet twierdzić, że stosunek $ do jakości jest lepszy w 150tce 🥸

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, qbapiasek napisał(-a):

Przejrzałem temat i uznałem że i ja też się pochwalę ;) może nie jest to nowe auto, a 10 letnie, ale służy mi rok i pomimo posiadania wcześniej i nowego BMW x3 i innych podobnej klasy aut to…ja już chyba nie odejdę nigdy od Land Cruisera.

Oczywiście to tylko mały LC, takim to na Kaukazie i na Bliskim Wschodzie to się dzieci do przedszkola wozi 😂 ale i wielkość w środku (mam 7 osobową wersje) i komfort jazdy, a przede wszystkim świadomość że wjadę praktycznie wszędzie daje mi spokój, ale też banana na twarzy :) 

4.0 V6 oczywiście ciągnie to auto do przodu jak pociąg, ale spalanie jest mocno średnie - na kołach AT w rozmiarze około 32 cali, w zakorkowanym praktycznie 4 milionowym mieście niestety pali między 20 a 24 litry na 100 km. W trasie już lepiej tj. 13-14L/100km przy przelotowej koło 100-110km/h. Na szczęście to wersja na Bliski Wschód i państwa z utrudnionym dostępem do stacji benzynowych, więc bak ma 150L. 

Plan jest na lift 2cale i próbę wciśnięcia większego koła, chociaż w Prado nie jest to łatwe niestety. 

Pozdrawiam 

IMG_8022.jpeg

IMG_9010.jpeg

IMG_9006.jpeg

Kiedyś LC w wersji HD to było moje marzenie, najlepiej 200. Lub FJ Cruiser. Odkąd przesiadłem się do limuzyny, nigdy więcej SUVa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, facecik napisał(-a):

Kiedyś LC w wersji HD to było moje marzenie, najlepiej 200. Lub FJ Cruiser. Odkąd przesiadłem się do limuzyny, nigdy więcej SUVa.

A od kiedy Landek jest SUVem? 🤔 Idealne samochody nie istnieją - zawsze znajdzie się moment w którym przydałby się inny typ pojazdu, niż ten którym aktualnie jedziemy 🤣 Nawet posiadanie kilku samochodów w garażu nie rozwiąże tego problemu, bo możemy kierować tylko jeden w danej chwili 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, TomASH napisał(-a):

A od kiedy Landek jest SUVem?

W dużym uproszczeniu jest to SUV. Można by to nazwać samochodem terenowym, ale w obecnej nomenklaturze coś takiego już raczej nie występuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, facecik napisał(-a):

No takie duże uproszczenie, ale tak jeśli chodzi o podział wielkościowy to w wielu krajach jest to zaliczane do średniej wielkości SUVów. Jednak jest to nadal (nawet 250) auto na ramie.

Ja mam odwrotnie, jeździłem wcześniej osobówkami, potem suvami średniej wielkości (zgodnie z nomenklaturą europejską - X1, X3, X-trail), teraz mam LC i jak mam jechać gdzieś mercedesem E klasa (jest u mnie w Ambasadzie) to wolę prywatnym LC jechać, nawet za własne paliwo ;) 

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, facecik napisał(-a):

W dużym uproszczeniu jest to SUV. Można by to nazwać samochodem terenowym, ale w obecnej nomenklaturze coś takiego już raczej nie występuje.

OK, w dużym uproszczeniu może i tak, ale z zasady terenówka to zawsze napęd na 4 koła a puryści napiszą że i rama i blokada/y mostów więc większość SUVów nie spełnia warunków 😆 Ale ile ludzi, tyle opinii...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, TomASH napisał(-a):

OK, w dużym uproszczeniu może i tak, ale z zasady terenówka to zawsze napęd na 4 koła a puryści napiszą że i rama i blokada/y mostów więc większość SUVów nie spełnia warunków 😆 Ale ile ludzi, tyle opinii...

Przez 16 lat jeździłem toyotą Hilux. Auto na ramie, napęd na tył z dołączanym na sztywno przodem i reduktorem, więc 4x4. Blokad nie było, tylko LSD w tylnym moście. I wiem że to nie był samochód terenowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, StaryWilk napisał(-a):

Jest i więcej informacji (spokulacji) i zdjęć na temat nowego mg hs:

https://autogaleria.pl/nowe-mg-hs-zdjecia-jak-wyglada

Dziś byłem w salonie MG i tamte modele nie powalały. Jak się dowiedziałem od sprzedawcy koło 11 lipca mają być nowe modele. A te wyglądają już całkiem fajnie. Walka trwa, choć teraz Forthing T5 Evo u mnie najbardziej na topie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest cięższe od Bentleya Bentayga 🤣

M5.jpg

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

M5.jpg

Bateria lekka nie jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Paulus57 napisał(-a):

Bateria lekka nie jest...

Tak nie jest. I to jest klęska.

Moje G70 jest lżejsze i to 180 kg...

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Tak nie jest. I to jest klęska.

Moje G70 jest lżejsze i to 210 kg...

To jedno z błędnych kół elektryków, zwiększony zasięg, zwiększona bateria itd. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, facecik napisał(-a):

Przez 16 lat jeździłem toyotą Hilux. Auto na ramie, napęd na tył z dołączanym na sztywno przodem i reduktorem, więc 4x4. Blokad nie było, tylko LSD w tylnym moście. I wiem że to nie był samochód terenowy.

Świadomie napisałam: ile ludzi, tyle opinii 😅 Sam mam Navarę i wiem doskonale o czym piszesz... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

To jedno z błędnych kół elektryków, zwiększony zasięg, zwiększona bateria itd. 

bater.jpg

I ciekawa grafika.

BMWWAGA.jpg

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fizyki nie oszukasz. Przy ostrzejszej jeździe będzie to czuć. Frajda z jazdy jaką daje choćby Miata pokazuje w jak ślepą uliczkę brną auta sportowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

Forthing T5 Evo u mnie najbardziej na topie. 

Też mnie bardzo zainteresował. Wg mnie ciekawszy niż Baic, MG czy Omoda.

Niestety duży minus za brak AA i ACP.

Tutaj bardzo dokładna recenzja po angielsku (gość nagrał jeszcze kilka innych filmów o tym aucie):

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna ciekawostka, wkrótce dostępna w Polsce za nieco ponad 130k zł. 

Mam nawet gotowy slogan reklamowy na polski rynek - I co? JAECOO! ;) 

piston-my-jaecoo-j7-1325-large_3777718_20240105215721.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

M5.jpg

baletnica na zakrętach 😅 , choć patrząc na to jak się prowadzi G60 , to może być całkiem dużym zaskoczeniem ..na plus 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Krakus1 napisał(-a):

baletnica na zakrętach 😅 , choć patrząc na to jak się prowadzi G60 , to może być całkiem dużym zaskoczeniem ..na plus 

Nie miałem okazji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Fizyki nie oszukasz. Przy ostrzejszej jeździe będzie to czuć. Frajda z jazdy jaką daje choćby Miata pokazuje w jak ślepą uliczkę brną auta sportowe.

Wydaje mi się, że M5 juz dawno przestało być autem sportowym. Jeżeli w ogóle kiedykolwiek nim było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Toho napisał(-a):

Wydaje mi się, że M5 juz dawno przestało być autem sportowym. Jeżeli w ogóle kiedykolwiek nim było.

Autem sportowym było i nadal jest na pewno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy pojechac M5 - dowolnym modelem - na tor, zeby szybko zweryfikowac takie kategoryczne stwierdzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi