beniowski 8348 #50176 Napisano 18 Września (edytowane) 56 minut temu, Autor1984 napisał(-a): "Wieczny malkontent" Do lat 70/80 Ferrari to były głównie krągłe kształty. Czy aby na pewno? Bo dla mnie to obłe jest i dość współczesne. 9 minut temu, trollu napisał(-a): wg gógla "testarossa" to nawiązanie do czerwonych głowic, nie znam włoskiego ale Ferrari w sumie mogłoby każde auto nazywać testarossa bo góra silnika jest malowana na czerwono. Berlinetta większości dzisiaj żyjących kojarzy się pewnie z F12 a nie było ono pierwszą Berlinettą Testarossa (powinno być testa rossa) rzeczywiście dosłownie znaczy 'czerwona głowa', tak naprawdę 'rudy'. Historia tego modelu rozpoczęła się w 1987 roku, kiedy Ferrari złożyło wniosek o przyznanie i otrzymało prawo do używania nazwy Testarossa dla samochodów. W przypadku Ferrari nazwa ta nawiązywała do czerwonych osłon wałków rozrządu w kultowym samochodzie sportowym o tej samej nazwie. Pseudonim ten nawiązywał również do modelu 250 Testa Rossa z 1957 roku, który również miał czerwone głowice cylindrów. Podobno ktoś w fabryce miał trochę farby i sobie owe głowice pomalował żeby fajnie wyglądały 😁. Edytowane 18 Września przez beniowski 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11067 #50177 Napisano 18 Września 24 minuty temu, beniowski napisał(-a): Czy aby na pewno? Bo dla mnie to obłe jest i dość współczesne. Testarossa (powinno być testa rossa) rzeczywiście dosłownie znaczy 'czerwona głowa', tak naprawdę 'rudy'. Historia tego modelu rozpoczęła się w 1987 roku, kiedy Ferrari złożyło wniosek o przyznanie i otrzymało prawo do używania nazwy Testarossa dla samochodów. W przypadku Ferrari nazwa ta nawiązywała do czerwonych osłon wałków rozrządu w kultowym samochodzie sportowym o tej samej nazwie. Pseudonim ten nawiązywał również do modelu 250 Testa Rossa z 1957 roku, który również miał czerwone głowice cylindrów. Podobno ktoś w fabryce miał trochę farby i sobie owe głowice pomalował żeby fajnie wyglądały 😁. Bo 360 to już praktycznie lata 2000. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 4608 #50178 Napisano 18 Września (edytowane) 1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a): "Wieczny malkontent" Do lat 70/80 Ferrari to były głównie krągłe kształty. Wyobrażam sobie marudzenie ludzi na widok 308GTB, 288GTO i Testarossa. Piszę o ludziach urodzonych w latach 20,30,40 XX wieku. Pewnie się zastanawiali co odbiło projektantom. W moim przekonaniu Ferrari zrobiło znacznie więcej roboty tworząc remake Testarossy, aniżeli Lamborghini przy nowym Diablo. Podejrzewam, że na żywo kopara opada w dół. https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/ferrari-849-testarossa-osiagi-jak-z-bolidu-f1-ale-dla-kazdego-kierowcy/4fgtkns#omp-gallery-anchor Spider jeszcze w tym kolorze jest oszałamiający Edytowane 18 Września przez Valygaar 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1564 #50179 Napisano 19 Września (edytowane) W dniu 18.09.2025 o 08:15, Ceteth napisał(-a): Ja jak mi w końcu wzięli S3 na serwis dostałem Passata, wolałbym S5 Jeździ się tym jak taczką, zawieszenie trochę ponton, ale, że jest dobrze wyposażony, a robi się chłodno, fajnie wygrzać dupkę w fotelu czy ręce na kierownicy emocje z jazdy można porównać do wyjścia na grzyby, ale jakoś przez te 2-3 tygodnie przeżyję bez narzekania Czekam teraz na diagnozę, dlaczego Audi zbierało wodę przed fotelami i nie chciało oddać na zewnątrz. na 45 minut dostałem , liczone co do sekundy 😅 22 godziny temu, mandaryn44 napisał(-a): Co do szyb podwójnych - w A7 są tylko przednia i przednie drzwi, w tylnych drzwiach są pojedyncze, Drzwi bezramkowe więc pomysł idiotyczny, ale jest cicho. Natomiast co do lexusa - miałem na kilka dni NXa, w RX tylko posiadywałem, więc się nie wypowiem. Jeżdżę od kilku lat audi, kiedyś toyotami. Jakoś premium materiałów w NX nie widziałem, raczej taką lepszą ravkę, zresztą przyjemniej mi się siedziało właśnie w RAV4, tuż po oddaniu NX. Startu do audi to NX nawet nie ma, tych C8. Nie mówię, o nowych audi np. nowe A6 nowe czy Q5, bo to jest dramat. Emocji w lexusie też nie ma, ale tam się nie tego szuka. Generalnie każda sroczka.... i każdy ma swój gust. Nie ma sensu tylko się unosić bo po co. To tylko auta. NX to półka Q5/A4 , nie każda podwójna szyba oznacza że jest akustyczna , podwójna z pewnością jest bezpieczniejsza bo jest mocniejsza , w A6/A7 C8 jak się kupiło pakiet akustycznych szyb i pakiet szyb przyciemnianych z tyłu , tylko przednie szyby są wtedy akustyczne , natomiast w Q7/Q8/A8 nawet te przyciemniane są też akustyczne pod warunkiem zakupu pakietu, a tylko A8 ma tylną szybę- nad bagażnikiem- akustyczną Edytowane 19 Września przez Krakus1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 682 #50180 Napisano 19 Września Oczywiście masz rację. Mam akustyczne i ciemne z tyłu. Dokładnie jak mówisz. Niemniej miałem Q5, w sumie wystawiłem do sprzedania i jeszcze mam, i jednak jest wyraźnie lepiej niż NX. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Toho 141 #50181 Napisano 19 Września 11 godzin temu, beniowski napisał(-a): Przy okazji: wczoraj, wracając z pracy widziałem starszego pana w Ferrari 250 GTO. To było dopiero coś! Niestety, nie zdążyłem zrobić zdjęcia, bo jechałem rowerem (wstawiam zdjęcie z sieci dla poglądu). Zobaczyc to na ulicy to jak 6 w lotto, tego wyprodukowali chyba 36 sztuk, za 250GTO oddałbym nerkę swoją i wszystkich moich znajomych. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8348 #50182 Napisano 19 Września Godzinę temu, Toho napisał(-a): Zobaczyc to na ulicy to jak 6 w lotto, tego wyprodukowali chyba 36 sztuk, za 250GTO oddałbym nerkę swoją i wszystkich moich znajomych. No wiem, dlatego żałuję że zdjęcia nie zrobiłem. Ale kiedyś udało mi się z Gullwingiem. To było podczas Mille Miglia, gdy mieli przystanek w Mediolanie. Już jak wracałem do domu, to poza centrum zobaczyłem takiego: 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 63146 #50183 Napisano 19 Września 15 godzin temu, Autor1984 napisał(-a): Do lat 70/80 Ferrari to były głównie krągłe kształty. Wyobrażam sobie marudzenie ludzi na widok 308GTB, 288GTO i Testarossa. Piszę o ludziach urodzonych w latach 20,30,40 XX wieku. Pewnie się zastanawiali co odbiło projektantom. Co Ci się bardziej podoba, krągłości Czy to 🤔🤔🤔 Wybieram pierwsza opcje 😁😁😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11067 #50184 Napisano 19 Września 26 minut temu, TomcioMiki napisał(-a): Co Ci się bardziej podoba, krągłości Czy to 🤔🤔🤔 Wybieram pierwsza opcje 😁😁😁 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 63146 #50185 Napisano 19 Września 31 minut temu, TomcioMiki napisał(-a): Co Ci się bardziej podoba, krągłości No ja wolę to , wybieramy krągłości 😁😁😁 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11067 #50186 Napisano 19 Września 10 minut temu, TomcioMiki napisał(-a): No ja wolę to , wybieramy krągłości 😁😁😁 Tomek czy ja gdzieś napisałem, co mi się bardziej podoba, a co nie? 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 63146 #50187 Napisano 19 Września 2 minuty temu, Autor1984 napisał(-a): Tomek czy ja gdzieś napisałem, co mi się bardziej podoba, a co nie? Nie , mi tylko podobają się bardziej obłe linie, ale ja jestem starej daty 🤔🤔🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 4608 #50188 Napisano 19 Września 7 minut temu, TomcioMiki napisał(-a): Nie , mi tylko podobają się bardziej obłe linie (...) 🫣🤣🤐 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 63146 #50189 Napisano 19 Września 1 minutę temu, Valygaar napisał(-a): 🫣🤣🤐 No co 😞😞😞 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 4608 #50190 Napisano 19 Września 4 godziny temu, beniowski napisał(-a): No wiem, dlatego żałuję że zdjęcia nie zrobiłem. Ale kiedyś udało mi się z Gullwingiem. To było podczas Mille Miglia, gdy mieli przystanek w Mediolanie. Już jak wracałem do domu, to poza centrum zobaczyłem takiego: (...) Za każdym razem jeżdżąc po włoskich miastach i wioskach, kiedy spotykam podobne unikaty, zastanawiam się jakie trzeba mieć jaja, aby nie owijać tych pojazdów folią bąbelkową 🫠 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 63146 #50191 Napisano 19 Września 15 minut temu, Valygaar napisał(-a): Za każdym razem jeżdżąc po włoskich miastach i wioskach, kiedy spotykam podobne unikaty, zastanawiam się jakie trzeba mieć jaja, aby nie owijać tych pojazdów folią bąbelkową 🫠 Bo to są ludzie którzy chcą się cieszyć nie tylko z posiadania takiego auta ale też i z jazdy takim autem i przypuszczam że doznania jazdy takimi autami są całkiem inne niż współczesne auta dają , choć by nie wiem jakie były, i nie chodzi tu o moc czy przyspieszenie, a może nie mam racji 🤔🤔🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8348 #50192 Napisano 19 Września Nie wiem jak oni dbają o auta (szczególnie o takie perełki), ale nie przypuszczam żeby np. owijali w folię nowe jak tu u nas na forum koledzy opisują. Dla mnie przedmioty są do używania. Oczywiście, dbać trzeba, ale też bez przesady. Nigdy nie zapomnę jak bywałem często w Płocku i tam ludzie jeździli nowymi autami z …. folią na siedzeniach i to dobrych kilka miesięcy po zakupie. A po co? Ano po to żeby wszyscy widzieli że nowe 😆. Moj sąsiad z poprzedniego adresu kupował super maszyny typu neo vintage (kilka 911, Diablo, Lancia Delta Integrale) i normalnie nimi jeździł. Twierdził że nie po to je kupuje żeby stały w garażu i cieszyły oczy. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Remy 300 #50193 Napisano 19 Września 45 minut temu, beniowski napisał(-a): Moj sąsiad z poprzedniego adresu kupował super maszyny typu neo vintage (kilka 911, Diablo, Lancia Delta Integrale) i normalnie nimi jeździł. Twierdził że nie po to je kupuje żeby stały w garażu i cieszyły oczy. Przy takich samochodach to warto mieć garaż oddzielony od salonu, szybą.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 63146 #50194 Napisano 19 Września 54 minuty temu, Remy napisał(-a): Przy takich samochodach to warto mieć garaż oddzielony od salonu, szybą.... Eee tam , to może takie coś, z garażu do salonu 😁😁😁 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 4608 #50195 Napisano 19 Września 1 godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a): Bo to są ludzie którzy chcą się cieszyć nie tylko z posiadania takiego auta ale też i z jazdy takim autem i przypuszczam że doznania jazdy takimi autami są całkiem inne niż współczesne auta dają , choć by nie wiem jakie były, i nie chodzi tu o moc czy przyspieszenie, a może nie mam racji 🤔🤔🤔 Chyba nie mówimy o tym samym zjawisku 🫠 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 63146 #50196 Napisano 19 Września (edytowane) 3 minuty temu, Valygaar napisał(-a): Chyba nie mówimy o tym samym zjawisku 🫠 Może 🤗🤗🤗 Edytowane 19 Września przez TomcioMiki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 63146 #50197 Napisano 19 Września (edytowane) 19 godzin temu, beniowski napisał(-a): Przy okazji: wczoraj, wracając z pracy widziałem starszego pana w Ferrari 250 GTO. To było dopiero coś! Niestety, nie zdążyłem zrobić zdjęcia, bo jechałem rowerem (wstawiam zdjęcie z sieci dla poglądu). Ponad 300 koni, ciekaw jestem jakie odczucia z jazdy były, czysta mechanika, żadnych wspomagaczy 🤔🤔🤔 Edytowane 19 Września przez TomcioMiki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 718 #50198 Napisano 19 Września 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 63146 #50199 Napisano 19 Września (edytowane) 37 minut temu, trollu napisał(-a): Oglądałem to , zarąbiste, głos 12cylindrowej 3litrówki 👌👌👌 Ponad 100 koni z litra na początku lat 60 na gaźnikach, czysta mechanika 🤯🤯🤯 46 minut temu, trollu napisał(-a): 🤗🤗🤗 Edytowane 19 Września przez TomcioMiki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11067 #50200 Napisano 19 Września 51 minut temu, trollu napisał(-a): Coś pięknego 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach