grzesiek 6 #351 Napisano 19 Marca 2006 Samochody Renault nie są bezieczniejsze, tylko lepiej dopasowane do testów NCAP. Zobacz jak długo BMW miało gorsze wyniki w NCAP - przyczyną nie był niższy poziom bezpieczeństwa tylko optymalizowanie konstrukcji pod testy amerykańskie (największy rynek). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lewandek 56 #352 Napisano 19 Marca 2006 Samochody Renault nie są bezieczniejsze, tylko lepiej dopasowane do testów NCAP. DOKLADNIE!A w testach NCAP dostaje sie punkty za lampki i brzeczyki informujace o niezapietych pasach bezpieczenstwa, kostrukcji przodu auta ulatwiajaca przezyce potencjalnie potracanym pieszym, itd. Ale jak widac wydzwiek medialny testow NCAP jest na tyle wysoki, ze warto to robic - potem powstaja mity - "rewelacyjnie bezpiecznego Renault". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzesiek 6 #353 Napisano 19 Marca 2006 A ile się musi człowiek namęczyć by te brzęczyki, dzwoneczki i inne pierdoły unieszkodliwić. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lewandek 56 #354 Napisano 19 Marca 2006 Najlepsze jest to, ze ludzie mysla, ze jak kupia sobie A-klase Mercedesa, ktora ma iles tam gwiazdek, to w razie czolowego zderzenia z Range-Roverem wyjda z niego mniej uszkodzeni niz pasazerowie Range-Rovera, ktory ma mniej gwiazdek NCAP 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzesiek 6 #355 Napisano 19 Marca 2006 W życiu to trzeba jeszcze mieć trochę szczęścia. Mój tata był pasażerem: w Jankach przed Warszawą jechał z kolegą Katowicką, koledze naśliskim zachciało sie coś wyprzedzać wpadł w poślizg, z około 70 km/h uderzyli tyłem lewego boku w słup na środku, odbili się i wylądowali na przciwległym pasie, tam na ich prawy przód wjechała Astra, nie mogła jechać bardzo szybko policja ustaliła, że około 50 km/h. Ani mojemu tacie, ani kierowcy nic sie nie stało (siniaki), jechali "samochoden" FSM 126p - ciekawe ile ma gwiazdek :roll: . Kierowca Astry trafił do szpitala ze złamanym obojczykiem (napinacz pasa bezpieczeństwa). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #356 Napisano 19 Marca 2006 Ja swoją "Renówką", o których to samochodach właśnie się tutaj mówi w kontekście NCAP, pomykałem 190 km/h. A jaki jest Wasz rekord :?: . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lewandek 56 #357 Napisano 19 Marca 2006 Ja swoją "Renówką", o których to samochodach właśnie się tutaj mówi w kontekście NCAP, pomykałem 190 km/h. A jaki jest Wasz rekord :?: . Fiatem 125p 1300 ccm - 160 km/h. Byl to najbardziej emocjonujacy test predkosci w zyciu. Potem roznymi samochodami przekraczalem bariere limitu predkosci maksymalnej ustalona przez Audi, BMW i Mercedesa, ale to juz nie bylo to 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #358 Napisano 19 Marca 2006 Stopień emocji zależy od tego, gdzie jedziesz z dużą prędkością. Nawet 150 km/h może robić wrażenie jak jedziesz z taką prędkością drogą asfaltową przez las . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #359 Napisano 19 Marca 2006 Najlepsze jest to, ze ludzie mysla, ze jak kupia sobie A-klase Mercedesa, ktora ma iles tam gwiazdek, to w razie czolowego zderzenia z Range-Roverem wyjda z niego mniej uszkodzeni niz pasazerowie Range-Rovera, ktory ma mniej gwiazdek NCAP tak myślą tylko debile. I nie wmawiajcie mi, że NCAP nic nie znaczy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lewandek 56 #360 Napisano 19 Marca 2006 I nie wmawiajcie mi, że NCAP nic nie znaczy Znaczy: New Car Assessment Programme, ale znaczy tez na przyklad: Northwest Coalition for Alternatives to Pesticides 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzesiek 6 #361 Napisano 19 Marca 2006 Znaczy, ale nie należy traktować ich jako wyroczni. Zobacz Renault Clio i Modus mają 5 gwiazdek, Nissan Micra 4 gwiazdki, a Dacia Logan 3. Samochody mają takie same płyty więc ich czysto mechaniczna wytrzymałość jest porównywalna. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość panikuj #362 Napisano 19 Marca 2006 Fiatem 125p 1300 ccm - 160 km/h. Byl to najbardziej emocjonujacy test predkosci w zyciu. respekt :shock: jeździłem trochę 125p 1,5 /5 biegów/ mojego dziadka i przyznaję, że powyżej 120 km/h naprawdę można dostac rumieńców a gdzie 160 :?: :!: najlepsza jazda jest ze "sporą" (względnie) prędkością w ciasnych zakrętach. człowiek ma wrażenie, jakby jechał na krawędzi w nowych samochodach to zupełnie inna bajka. emocje zupełnie innego typu. moj "rekord" (głupota nie wybiera) to wspomnianym gdzies wcześniej 200sx s14a 205km/h po Warszawie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #363 Napisano 19 Marca 2006 Płyty? Nie wiem dokładnie co to jest ale poza płytą w autach jest mnóstwo detali wpływających na bezp. bierne - różne wzmocnienia czy choćby zgranie poduszi powietrznej (żeby nie przyrżnąć w kierownicę) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzesiek 6 #364 Napisano 19 Marca 2006 Ale to płyta podłogowa i podłużnice w większości decydują o tym czy Twoja uratowana przez poduszkę głowa ma jeszcze czym zarządzać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #365 Napisano 19 Marca 2006 jasne ale pytacie skąd różne wyniki przy tej samej płycie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzesiek 6 #366 Napisano 19 Marca 2006 To jest bezpieczne :wink: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Remy 363 #367 Napisano 19 Marca 2006 Widziałem w programie 5gear test zderzeniowy Renaut Espase nowego i starego (jednego z pierwszych). Uderzenie czołowe 50% na 50%. Prędkość bodaj 50 albo 60km/h - oczywiście jednego i drugiego.Nowy dosłownie przejechał przez tego starszego, w ten sposób iż nie było przeciążenia wymaganego do odpalenia poduszek powietrznych w nowym modelu...W starym kierowca nie miałby szans, w nowym nic się nie stało...Wykazuje to różnicę w konstrukcji i sztywności. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
soft 0 #368 Napisano 19 Marca 2006 ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lewandek 56 #369 Napisano 19 Marca 2006 Nowy dosłownie przejechał przez tego starszego, w ten sposób iż nie było przeciążenia wymaganego do odpalenia poduszek powietrznych w nowym modelu...W starym kierowca nie miałby szans, w nowym nic się nie stało...Wykazuje to różnicę w konstrukcji i sztywności. Ja nie mowilem o francuskich samochodach - tylko o niemieckich A po drugie warto pamietac, ze Espace bylo pierwszym na swiecie minivanem, wiec nie ma mowy o sztywnosci nadwozia - dopiero na jego przykladzie konstruktorzy poprawiali pomysl na minivana... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lewandek 56 #370 Napisano 19 Marca 2006 samochod citroen c2... i nie dostalem mandatu, ani punktow :oops: Uwierzyli, ze radar im sie zepsul? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
soft 0 #371 Napisano 19 Marca 2006 ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peterson 1020 #372 Napisano 20 Marca 2006 miales kiedyś "okazje" miec wypadek przy predkości pow. 150?? 0 zegary: staruszek Tissot, ML Pontos Small Seconds Mechanik, Seiko Monster, Oris Big Crown Flying Doctor's Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lewandek 56 #373 Napisano 20 Marca 2006 miales kiedyś "okazje" miec wypadek przy predkości pow. 150?? Kolega chce sie niesmialo pochwalic - czy co? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #374 Napisano 20 Marca 2006 pewnie wyraża w ten sposób niepochlebną opinię o szybkiej jeździe. Zgadzam się - mogłeś zabić siebie (pal lich) i kogoś postronnego (a to już poważny argument przeciwko takiemu zachowaniu). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 26625 #375 Napisano 20 Marca 2006 Eee, to nic, ja kiedyś z kolegą dzień po ukończeniu auta, pojechaliśmy nad morze.Custom Polonez Pick-up 1.9D Lightweight, V-max (licznikowe) >180km/h Bałem się... 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach