Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Elise, o masie 1000kg (yeah!) bedzie wygladal tak:

Bardzo ładne autko. Ładniejszy od poprzednika, który też mi się podobał :)

Edytowane przez Lawnowerman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi brakować w Espricie będzie otwieranych lamp przednich ;P Jak wypuszczą serię 350 Esprita ... to będzie geet !

Elan wreszcie powróci jako prawdziwy mały wymiatacz ! Tak jak pierwowzór ! Tak trzymać !

Mam nadzieję że księgowy nie okroi im tych projektów za bardzo bo design mają i agresywny i piękny zarazem !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie lobby stalowe to większość aut byłaby tak robiona jak lotus - klejony dural i plastik

Budziki zamordowały miliardy snów. Dlaczego więc chodzą bezkarnie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co Ty opowiadasz :blink:

Nie zdajesz sobie sprawy z kosztów wytworzenia konstrukcji z klejonego duraluminium, a tym bardziej kosztów takiej konstrukcji dla pojazdu rodzinnego czy też popularnego. Poza tym stworzenie budy do tego z tworzyw która byłaby praktyczna i realna dla pojazdu uniwersalnego czytaj rodzinnego to sf.

Pomijając trudności natury projektowej i produkcyjnej to niestety technologia oparta na samonośnej konstrukcji stalowej (czasem z elementami z alu) jest tak powszechna i przez to tania że nikt (nawet bez udziału lobby stalowego) nie podejmie się przestawienia na duraluminium :)

Po prostu przemysł motoryzacyjny oparty jest na stali, alu to jedynie dodatek w projekcie auta mający na celu np. zmniejszenie jego masy (kosztem zwiększenia kosztów). Lotus to produkcja małoseryjna, bardzo droga i nawet taka firma nie ma całkowicie swojej technologii (choćby silniki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zupełnie z innej beczki.Stanąłem przed problemem wymiany oleju.Polecono mi Motula 5W-30 504.507.Myślę sobie ok 7,5 litra czyli muszę kupić 10litrów bo i tak się nie opłaci 5litrow i trzech litrówek a bedzie na dolewki jakby co..no to chyba na internecie taniej..a tu nawet w tym temacie podróby..kurde świat zwariował...dawniej się tym nie interesowałem za specjalnie, zlecałem usługę w ASO i tyle..ale że oni leją Castrola chciałem coś lepszego..ech..zakupiłem u dystrybutora Motula na Kraków..dziwne że na allegro po 159zł idą a normalnie trzeba dać w okolicach 200 zł i więcej za 5L...

Edytowane przez pawel1380

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zupełnie z innej beczki.Stanąłem przed problemem wymiany oleju.Polecono mi Motula 5W-30 504.507.Myślę sobie ok 7,5 litra czyli muszę kupić 10litrów bo i tak się nie opłaci 5litrow i trzech litrówek a bedzie na dolewki jakby co..no to chyba na internecie taniej..a tu nawet w tym temacie podróby..kurde świat zwariował...dawniej się tym nie interesowałem za specjalnie, zlecałem usługę w ASO i tyle..ale że oni leją Castrola chciałem coś lepszego..ech..zakupiłem u dystrybutora Motula na Kraków..dziwne że na allegro po 159zł idą a normalnie trzeba dać w okolicach 200 zł i więcej za 5L...

oryginalny Motul kupisz:

www.VAGserwis.pl

669 51 76 75 lub [email protected]

albo

http://www.tune-up.pl/

olej dobierz wg. specyfikacji producenta.

Silnik modzony ?

bardzo ciekawy wątek jest tu o olejach:

http://www.racingforum.pl/index.php?showtopic=38341&st=1020entry848670

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sytuacja z dziś rana

2olmt0ptgnm04g4b1d0f.jpg

ja to zielony kwadracik, czerwony inne auto.

Ja chce wjechać na pas do jazdy na wprost - pierwszy z lewej. Na ulicy 3 pasmowej. Na pozostałe nie mogę bo jadą auta

Czerwony też [o czym dowiaduję sie w 5 sek później ] jak prawie wbija się w moje drzwi [fioletowy punkt], trąbi, goni mnie.

Na następnych światłach pokazuje mi hawajski gest przyjaźni, następnie gest udający dzięcioła szukającego korników w jego czole, następnie

opuszcza szybę i insynuuje zawód mojej matki.

IMO byłem z jego prawej strony, nie wiem gdzie on jedzie [mógł z tego miejsca gdzie stał wjechać na pas do skrętu i zawracać] po za tym wjeżdżanie jakikolwiek na pas do jazdy na wprost nie miało sensu, bo ja mu zasłaniam widoczność - droga jest na łuku i są krzaki.

Pomijam już, że w PL jest ruch prawostronny więc zajmowanie lewej części drogi jest IMO niezgodne z przepisami [nie ma tam namalowanych osobnych pasów] - chyba, że chciał zawrócić.

Czy miałem rację?

Edytowane przez Lawnowerman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Motula kupuje TYLKO od Leszka Wójcika - http://hamulce.net

Leszek zaopatruje w olej i hamulce prawie cała polską stawkę rajdową i wyścigową, więc lepszej rekomendacji nie trzeba, do tego to niezwykle sympatyczny i pomocny facet.

Na hasło "zegarki" mamy od teraz 10% rabatu na Motula, na hamulce też pewnie jakiś rabat się znajdzie :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupuje valvoline z intercars i jestem zadowolony. Leje jakiegos longlife 5w30. Motul i LiquiMoly tez sa najwyzszej jakosci.

Obecnie na nadgarstku Orient Star SDK05003W0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem w

www.motul.krakow.pl

Odebrałem odrazu.Świetne ceny i miła obsługa.

Edytowane przez pawel1380

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Motula kupuje TYLKO od Leszka Wójcika - http://hamulce.net

Leszek zaopatruje w olej i hamulce prawie cała polską stawkę rajdową i wyścigową, więc lepszej rekomendacji nie trzeba, do tego to niezwykle sympatyczny i pomocny facet.

Na hasło "zegarki" mamy od teraz 10% rabatu na Motula, na hamulce też pewnie jakiś rabat się znajdzie :)

Niestety nawet odliczajac 10% od ceny oleje Motula u Pana Leszka nie maja konkurencyjnej ceny.Może inne części..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie namawiam - ale sam tez zrodla nie zmieniam :)

Wole doplacic pare groszy raz na 15k km i miec 1000% pewnosci, ze nie jest to jakas lewizna rozlewana w Polsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie namawiam - ale sam tez zrodla nie zmieniam :)

Wole doplacic pare groszy raz na 15k km i miec 1000% pewnosci, ze nie jest to jakas lewizna rozlewana w Polsce.

Oczywiście.Popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co sie orientuje olej raczej przecietny. Aso peugeota w mojej okolicy go stosuje ale jak rozmawialem z szefem serwisu to mowil ze nie jest jakis wyjatkowy- po prostu maja z nimi umowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo tak się zastanawiam ... Moja kobieta ma Celice 2003 z 190 konnym silnikiem, Wiertara wysokoobrotowa , normalnie łeb urywa !!! :)

W aso zalali jej silnik jakimś Castrolem ... jakimś ... no właśnie .

Czy warto kupować te kosmiczne oleje co niby lepiej sprawują się w sportowych autach typu Castrol Edge ?

Miał ktoś styczność z olejami Penzoil ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto stosowac olej zgodny z norma, ktora zaleca producent auta. Na liscie olejow zalecanych przez Porsche do modelu 911 znajduje sie np syntentyczny Lotos :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy warto kupować te kosmiczne oleje co niby lepiej sprawują się w sportowych autach typu Castrol Edge ?

Jak zonka ostro pogania to mozesz kupic np 10w50 ale takie oleje stosuje sie raczej jak ktos trzyma caly czas noge w podlodze. Co do samego castrola to jego jakosc wg mnie wynika glownie z makretingu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Castrol ma sporo niezbyt pochlebnych opinii,zasłużone czy też nie,ja się trzymam z daleka.Aczkolwiek poprzedni właściciel mojego BMW lał Castrola (tak BMW zaleca) i wszystko jest ok.Od kilku lat do wszystkich aut jakie miałem/mam leje Motula i jestem zadowolony,niezbyt popularny u nas jest Millers a od wielu osób siedzących zawodowo w branży moto słyszałem pozytywy.

Oczywiście najważniejsze jest żeby niezależnie od marki olej spełniał normę przewidzianą dla danego silnika i był wymieniany regularnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi olejami to ciągle jakieś jaja są. A to przecież bardzo proste jest. Masz subaru STI - lejesz motula, masz jakieś inne superauto - też lejesz motula, albo coś tam innego podobnej klasy. A jak masz dełu neksję albo matiza czy tiko, to od lania motula g ci przybędzie.....

A do normalnych aut od Niemca, co to nimi, panie, 120 letni lekarz jeździł przez 15 lat tylko do kościoła i po bułki - valvoline powyżej 100000

i tyle :)

Budziki zamordowały miliardy snów. Dlaczego więc chodzą bezkarnie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, dobrze to podsumowales ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi