Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Sławol napisał(-a):

Trochę wolny, ale wygląda, jakby był z innej planety. Projekt jest, teraz trzeba czekać na realizację za Wielkim Murem. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Film ma już parę lat, ale co jakiś czas do niego wracam. Zwyczajnie lubię sobie przypominać, że szkice projektantów naprawdę już jeżdżą po ulicach :)

Albo ten, z "ruchomą skórą". To jak rewia mody, żeby tylko zobaczyć, jak to wygląda i jak się rusza. Wymyślają, testują i potem coś z tego może trafi do seryjnej produkcji:

A tu jeszcze Polestar w ruchu:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, Sławol napisał(-a):

Film ma już parę lat, ale co jakiś czas do niego wracam. Zwyczajnie lubię sobie przypominać, że szkice projektantów naprawdę już jeżdżą po ulicach :)

Albo ten, z "ruchomą skórą". To jak rewia mody, żeby tylko zobaczyć, jak to wygląda i jak się rusza. Wymyślają, testują i potem coś z tego może trafi do seryjnej produkcji:

A tu jeszcze Polestar w ruchu:

Brezentowa karoseria, to nic nowego, już Pan Samochodzik miał w swoim "samie". ;) 

Dobrze, że zostawili kierownicę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fani, a przede wszystkim właściciele starej, kultowej Hondy NSX (a w przyszłości pewnie i innych modeli) mogą już skakać z radości :)

TOKYO, Japan, December 12, 2025 – Honda Motor Co., Ltd. today announced plans to launch

Honda Heritage Works, a new heritage service business for classic Honda (and Acura) sport-type models, on April 1, 2026. For customers who cherish and wish to continue driving their beloved vehicles for many years, Honda will offer reproduction parts on a global basis to replace discontinued parts, as well as a restoration service in Japan.

Honda Heritage Works will consist of two services: Honda Heritage Parts, which reproduces and supplies certain discontinued genuine parts no longer in mass production, and Honda Restoration Service, a new service to be offered in Japan to restore customer vehicles utilizing the reproduced parts. Both will start with the first-generation NSX, with plans to expand to other classic sport-type models in the future.

Ahead of the service launch in April 2026, Honda today launched the official Honda Heritage Works website. Detailed information, including pricing and service offerings, will be released sequentially leading up to the start of the service.

Źródło: https://global.honda/en/newsroom/news/2025/4251212eng.html

4251212eng_01.jpg

4251212eng_02.jpg

Źródło: https://global.honda/en/newsroom/news/2025/4251212eng.html

===========================================================================================================================

No i był to samochód - jak wiemy - "ujeżdżany" i doskonalony przez samego śp. Ayrtona Sennę, który dzielił się swoimi uwagami z zespołem inżynierów:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejne dzieło sztuki na kołach. Uwielbiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

FSO Polonez - stary, dobry klamot naszych dróg :)

Tutaj Clarkson jeszcze dużo młodszy, gdy nim jeździł w jednym z odcinków:

Edit: odtwarzacz z Dailymotion nie wchodzi, więc wklejam obcięty tekst - wystarczy skopiować do przeglądarki i można obejrzeć (TOP GEAR - FSO POLONEZ Dailymotion):

dailymotion.com/video/x4l8ww

Edytowane przez Sławol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żyje ktoś jeszcze w tym temacie? :)

Poniżej pełen zestaw odcinków, w których spece od popularnych zwłaszcza w USA "customów" robili samochody do pierwszej części filmu "Expendables".

Stare to już odcinki i dobrze, że jeszcze wiszą na ich YT (15 lat mają), więc kto nie widział - zachęcam.

Oczywiście Stallone obecny z rodziną :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
13 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Biję brawo za podpisanie usta BRAWO wy!

Szach i mat!

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zahaczasz o politykę mój drogi Holmesie... 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
9 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Zahaczasz o politykę mój drogi Holmesie... 😎

Ty również! Samo wrzucenie tutaj tego linka, jest grzechem, o większym ciężarze! Mój drogi Watsonie :) 
Teraz widać ten absurd...

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toyota podpatrzyła system sprzedaży Rolexa i go jeszcze ulepszyła - zapisy na zapisy, telefony że to już zaraz teraz, brakuje tylko pizzy i podwawelskiej i całowania rączek pani kierownik ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Bugs napisał(-a):

Toyota podpatrzyła system sprzedaży Rolexa i go jeszcze ulepszyła - zapisy na zapisy, telefony że to już zaraz teraz, brakuje tylko pizzy i podwawelskiej i całowania rączek pani kierownik ;)

Chyba Toyota Polska, bo u mnie mozna kupic nowki od reki, o 5k CHF ponizej retail

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Chyba Toyota Polska, bo u mnie mozna kupic nowki od reki, o 5k CHF ponizej retail

Ciekaw jestem ceny GR Yaris w Szwajcarii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Ciekaw jestem ceny GR Yaris w Szwajcarii.

44 900,00 CHF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

44 900,00 CHF

Wyręczyłeś leniwca. ;) 

Taniej niż u nas. Nadal nie mogę zrozumieć, dlaczego w bogatszych państwach ceny samochodów są często niższe niż u nas (vide USA etc.). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
20 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Wyręczyłeś leniwca. ;) 

Taniej niż u nas. Nadal nie mogę zrozumieć, dlaczego w bogatszych państwach ceny samochodów są często niższe niż u nas (vide USA etc.). 

Tu, w zasadzie nie ma nic odkrywczego, jeśli napiszę, że czynniki determinujące to:

- wolumen,

- podatki (np. niski VAT),

- konkurencja,

- wysokość akcyzy(lub podatku zamiennego).

Ostatnio czytałem na temat BMW E 32, bo mnie strasznie wzięło na "vintage". Dla rynku USA produkowane były tylko i wyłącznie z tapicerką skórzaną. Dlaczego?  No własnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

No Polska, większość forumowiczów mieszka w PL i o polskim salonie jest mowa w filmie.

22 minuty temu, Paulus57 napisał(-a):

Wyręczyłeś leniwca. ;) 

Nie, drożej ale minimalnie, w PL 199tys, po średnim kursie CHF na dzisiaj 202tys

Edytowane przez Bugs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Bugs napisał(-a):

No Polska, większość forumowiczów mieszka w PL i o polskim salonie jest mowa w filmie.

Nie, drożej ale minimalnie, w PL 199tys, po średnim kursie CHF na dzisiaj 202tys

Jak w ostatnich miesiącach "buszowałem" po salonach, to widziałem GR Yarisa z manualem za 228k zł, ale być może to nie była cena minimalna. Zresztą to nie był mój "target", zajrzałem jednak do środka i gdybym zbierał samochody, to byłby w kolekcji. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Jak w ostatnich miesiącach "buszowałem" po salonach, to widziałem GR Yarisa z manualem za 228k zł, ale być może to nie była cena minimalna. Zresztą to nie był mój "target", zajrzałem jednak do środka i gdybym zbierał samochody, to byłby w kolekcji. ;) 

Wg aktualnego cennika od 199900 a maksymalnie wychodzi 235800 ( Aero Performance + najdroższy lakier + pakiety VIP i Track ). Podobno są rabaty jak ktoś zdecydowany.

Ciekawe autko ale jak ktoś nie planuje toru to chyba mało uniwersalne. Dużo opowiada o nim właściciel w tym filmie Zachara.

Edytowane przez Bugs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Bugs napisał(-a):

Wg aktualnego cennika od 199900 a maksymalnie wychodzi 235800 ( Aero Performance + najdroższy lakier + pakiety VIP i Track ). Podobno są rabaty jak ktoś zdecydowany.

Ciekawe autko ale jak ktoś nie planuje toru to chyba mało uniwersalne. Dużo opowiada o nim właściciel w tym filmie Zachara.

Dużo mogliby opowiedzieć:

@Paweł Bohacz

@zielony.m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Bugs napisał(-a):

Widziałem tego "Supermana". ;) Samochodzik fajny, ale jak kogoś stać na przynajmniej 3 w garażu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Bugs napisał(-a):

Dużo opowiada o nim właściciel w tym filmie Zachara.

Ten film Zachara dla mnie wygląda jak kryptoreklama Toyoty.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Wyręczyłeś leniwca. ;) 

Mamy 8.1% VATu jedynie. Jednak tu duzo zalezy od negocjacji cen, wolumenu sprzedazy w danym kraju jak sadze. Ztcp GRY MK1 w CH byl drozszy niz w PL. Ale Polska otrzymala przydzial chyba 200 samochodow, a w Szwajcarii bylo bez limitu.
Natomiast bywa tez odwrotnie - nowe SQ5 kosztuje o wiele drozej niz w PL i w DE.

4 godziny temu, Bugs napisał(-a):

Ok, ale warto nadmienic, ze jest to polityka przedstawiciela Toyoty na Polske, a nie polityka samej Toyoty.
To tak jak wieszac psy na Rolexie, za to ze dany AD naciaga na bizuterie w zamian na zapis.

4 godziny temu, Bugs napisał(-a):

Wrecz przeciwnie. Powiedzialbym ze najbardziej uniwersalny z kategorii samochodow sportowych. Maly, wiec zaparkowac latwo. Zawieszenie, ktore bardzo dobrze tlumi i wybiera nierownosci. Do tego jest stosunkowo wysoko zawieszony, wiec nie haczysz o spiacych policjantow. Jedyne minusy to slabe wyciszenie, wiec glosny podczas jazdy autostradowej. Natomiast dupna skryznia biegow, wysokosc fotela kierowny, czy lusterko wsteczne zostalo poprawione w MK2, wiec pewnie nie ma co narzekac.

Edytowane przez Paweł Bohacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi