Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Taka polityka koncernu.

Chcesz luksusu dla pasażerów z tyłu - kup Lexusa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka polityka koncernu.

Chcesz luksusu dla pasażerów z tyłu - kup Lexusa.

albo Niemca :)

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo każdą inną markę. U mnie w ravce to samo. O ile przód jest bardzo komfortowy to tył zyskuje tylko dzięki miejscu na nogi i tyle zimno pasażerom lub gorąco zależnie od pory roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod tym względem w toyocie tył to ewidentnie druga klasa ;) ale dojrzeją do zmian. Tak samo jak jeszcze nie dawno można było mieć dobrze wyposażone a4 i korbki z tyłu ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie przesadzajmy, że jakiś nawiew na tył choćby w podłokietniku to jest luksus. Nie marzę nawet o podgrzewanych siedzeniach z tyłu. Ale auto w tej specyfikacji to jednak jest około 100k za nowe.

O tyle dobrze, że w 99% przypadków jeżdżę sam, ale takie braki uważam za skandaliczne wręcz w topowym sedanie, powiedzmy średnio półkowego producenta. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem Avensisa I generacji. Wyposażeniowo i jakościowo to było sporo za Oplami czy VW. Nawet obsługa szyb elektrycznych polegała na wciskaniu przycisku aż do całkowitego opuszczenia czy podniesienia szyby. Funkcja "auto" była w Toyocie nieznana. Podgrzewane fotele czy kierownica gości dziś w segmencie B. A ów Bi-LED to taka oszczędnośc jak BI-Xenon, by jedna soczewa załatwiała wszystko, a nie drożej dwa osobne reflektory do mijania i drogowych...........

Z drugiej strony jakby miała taka Avensis wszystko co Lexus o podobnej wielkości, niektórzy mogliby zrezygnować z droższego auta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będzie tego silnika w eu, jedynie hybryda.

Lexus ES jest świetny jeśli chodzi o wyposażenie i jakość wnętrza. Nawet tą hybrydę bym przebolał, gdyby tam była normalna skrzynia. No i FWD w tak dużym i ciężkim aucie to nie dla mnie...

Pewnie masz sporo racji, ale jednak mnie zdziwiło, że w aucie za 140k nie ma podgrzewania foteli, jakiejkolwiek nawigacji czy kamery cofania.

Natomiast nawet w najbogatszej wersji za 180k brakuje jeszcze sporo do wyposażenia premium, ale tak jak napisałeś, pewnie nie chcą robić konkurencji Lexusowi.

Czujniki cofania są moim daniem lepsze niż kamera która często daje taki obraz, że ciężko wyczuć faktyczne odległości.

Podgrzewane fotele ? Myślę, że kogoś kto wydaje 140tys na auto stać na garaż i nie parkuje pod chmurką. Pomijam aspekty zdrowotne, to nie jest zdrowe udogodnienie.

Za te 140tys Camry ma absolutnie wszystko co potrzebne współczesnemu autu a nawet troszkę więcej. To nie jest auto premium ale chyba Tomku zapominasz co masz w standardzie w Audi czy BMW? totalne golasy z halogenusami. Wiem bo konfigurowałem i było to żenujące, jakby mogli to w podstawie by korbotroniki dali. Po doposażeniu do poziomy tej Camry cena leci w kosmos.

Edytowane przez QuadrifoglioVerde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież kamera jest wspomagana liniami, które dokładnie "lokalizują" auto. 

A Marcin to co piszesz  parkowaniu to poważnie? ;) Przejedź się po osiedlu jakimś i zobacz jakie "fury" parkują pod chmurką. Problemem nie jest kasa na garaż ale dostępność garaży. 

Mam w domu garaż na 1 auto, a auta trzy. Podgrzany tyłek i kierownica to świetna rzecz jak wyruszasz zimą. O dziwo w zwykłej Astrze. CO do zdrowia - mit. No chyba że grzejesz na "full" jadąc kilka godzin. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem ave t25 i mialem 4el. Szyby i wszystkie mialy funkcje auto ;) pokazuje to tylko ze toyota tez się uczy ;)

Pamietajmy ze obecny avensis to konstrukcja z przed 10lat po faceliftingu.

Co do grzanych foteli to dla mnie jeżeli są skórzane to jest must have i nie chodzi tu o to żeby grzać na maksa 24h/d. Wystarczy zostawić auto na godzinę na dworze kiedy mróz i fotele już są zimne. Ja wtedy lubię włączyć sobie na minutkę na najniższy stopień i już jest ciepły.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie vvv. Opcja ta służy do podgrzania jak zimno jest. Dla pierwszego wrażenia, które nawet po garażu nie ogrzewanym nie jest zbyt miłe.

Nawigacja w aucie ma te zaletę, że jest zintegrowana z wbudowanym wyświetlaczem a nie jakieś mocowania, przyssawki etc. Same mapy to przecież tyko 2 czy 3 dostawców dla wszystkich. Grafika mnie nie interesuje :)

Edytowane przez Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież kamera jest wspomagana liniami, które dokładnie "lokalizują" auto. 

A Marcin to co piszesz  parkowaniu to poważnie? ;) Przejedź się po osiedlu jakimś i zobacz jakie "fury" parkują pod chmurką. Problemem nie jest kasa na garaż ale dostępność garaży. 

Mam w domu garaż na 1 auto, a auta trzy. Podgrzany tyłek i kierownica to świetna rzecz jak wyruszasz zimą. O dziwo w zwykłej Astrze. CO do zdrowia - mit. No chyba że grzejesz na "full" jadąc kilka godzin. 

Popieram.

Kamera jest dużo lepsza . Używałem systemów tylko z czujnikami i z kamerą nie ma co porównywać.

Ogrzewanie siedzeń - super sprawa jak auto parkuje na pod chmurką czy jak np. wracam z basenu :) , szczególnie w taka pogodę jak dzisiaj.

Z reguły każda kamera ma też czujniki tzn ostrzega dźwiękowo. Problemem jest to jak często brudna soczewka kamery pokazuje bohomazy, że i tak nic w niej nie widać a szczególnie w deszczu. Może auta premium mają na to jakąś radę?

Podgrzewane fotele to dopłata 600-1000 zł (tak było w Fordzie) a nie + 3+4k więc to pomijam. Kto chce to domówi.

Kamera ukryta w znaczku z logo firmy , otwieranym przy cofaniu , zawsze jest czysta ( VW )

Sprawdza się .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie nie potrafią parkowac na lusterka i przy zabrudzonej kamerze cofania mają problem.

Nawigacja  fabryczna ma sens.... jesli jest równiez bezprzewodowe ładowanie telefonu . Jezeli nie ma  i trzeba podłączyć kabel to równie dobrze można odpalić nawi w smartfonie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Wybierając dom u mnie garaż z marszu przestał był garażem i auta stoją przed domem. W garażu są rowery, wózki, lodówka na lody/piwo/mleko etc i takie tam pierdoły jak to w pomieszczeniu gospodarczym. Wielu znajomych ma garaż, ale tylko jeden z nich trzyma auto w garażu (jesto to 27 letnie coupe BMW). Wolę odśnieżyć szybę 20 razy w roku niż bawić się we wjeżdzanie i wyjeżdzanie z garażu, czekanie na otworzenie bramy, potem drzwi, odśnieżanie, żeby skrzydło nie przymarzło etc. Niestety, ale w naszych realiach garaże to klitki jeszcze bardziej ciasne (proporcjonalnie) niż pokoje w blokach. Wygodny garaż to ok. >30 m.kw. dla jednego auta i ok 50 m.kw. dla 2 aut (mam na myśli normalne auta klasy B/C/D a nie RAM1500, Suburban etc. Garaż ma dla mnie sens jak każde z aut może wjechać i można swobodnie otworzyć wszystkie drzwi i bagażnik w dowolnym aucie. Niestety takie garaże są oczywiście znacznie droższe w realizacji i utrzymaniu.

(...)

Wiesz, myślę, że bardziej niż o domu z garażem piszesz o prestyżowym dwupoziomowym segmencie 120 m2, z salonem 18m2, z biokominkiem, z ogródkiem 20m2 na prestyżowym osiedlu w cenie 7,5 tys m2  :rolleyes:  Wówczas oczywiście każdy inny układ niż służbowe lokum dla singla, max pary na dwuletni kontrakt z automatu eliminuje funkcję schowka na auto  B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przerabiałem parkowanie w wariantach: wynajmowany garaż, "czy błoto, czy trawa byleby coś znaleźć", na prywatnym miejscu ogólnodostępnym, na prywatnym miejscu za szlabanem, w hali garażowej. Ostatecznie miałem możliwość i wybrałem parkowanie pod chmurką przed domem, blisko drzwi wejściowych (kto ma małe dzieci, i robi tygodniowe zakupy dla 4 osób, ten wie o co chodzi). Ewentualnie całkiem niezła jest hala garażowa. Niestety w Gdańsku w niektórych lokalizacjach miejsce w hali potrafi kosztować 40-50 tys. zł, więc jeśli w rodzinie są 3 auta to... sami wiecie. I nie mam na myśli Sopotu czy starówki czy innych prestiżowych lokalizacji a mieszkań jedynie o podwyższonym standardzie. Tylko mało osób zdaje sobie sprawę, że utrzymanie 2 miejsc w hali kosztuje ok. 300 zł miesięcznie :-) Na ostatnim miejscu stawiam właśnie przereklamowany garaż.

Sedno sprawy.  Kupujac mieszkanie (przy maksymalnym wykorzystaniu powierzchni działki i tym samym ograniczonej liczbie miejsc do parkowania) skazani jesteśmy na zakup miejsc parkingowych. Liczac dalej  i mieszczac sie w budzecie lub stosunkowo niewiele dokładając mozna za to kupić dom poza miastem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam garaż, ale podgrzewanie foteli to dla mnie funkcja must have, moja żona twierdzi podobnie, mimo, że ma tapicerkę z alcantary a nie ze skóry.

Kamery to kwestia przyzwyczajenia, nawet bardziej przydają mi się boczne przy dojeżdżaniu do krawężników, niż tylna.

Natomiast co do nawigacji to fabryczna bije na głowę jakąkolwiek w smartfonie, tylko w niej wskazówki nawigacji można mieć na head-up displayu czy pomiędzy zegarami. No i wygoda programowania trasy kontrolerem w czasie jazdy jest nieosiągalna na żadnym smartfonie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czujniki cofania są moim daniem lepsze niż kamera która często daje taki obraz, że ciężko wyczuć faktyczne odległości.

Podgrzewane fotele ? Myślę, że kogoś kto wydaje 140tys na auto stać na garaż i nie parkuje pod chmurką. Pomijam aspekty zdrowotne, to nie jest zdrowe udogodnienie.

Za te 140tys Camry ma absolutnie wszystko co potrzebne współczesnemu autu a nawet troszkę więcej. To nie jest auto premium ale chyba Tomku zapominasz co masz w standardzie w Audi czy BMW? totalne golasy z halogenusami. Wiem bo konfigurowałem i było to żenujące, jakby mogli to w podstawie by korbotroniki dali. Po doposażeniu do poziomy tej Camry cena leci w kosmos.

Kamera cofania, w dodatku 360 stopni jest o niebo lepsza od czujników. Precyzyjna i dokładna (chowana nad tablicą rejestracyjną) Boczne są pod lusterkami i trzeba je co jakiś czas oczyścić. Moje auto stoi w garażu, temperatura ustawiona na 8~10 stopni, dzieciaki praktycznie całą zimę włączają grzanie tyłków przy porannym dowożeniu do szkoły. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fabryczna nawigacja ma rację bytu jeśli jest regularnie aktualizowana, co wcale takie tanie nie jest. Sam co prawda nie mam head upa, ale wskazówki nawigacji mogą być wyświetlane pomiędzy zegarami.

Niestety, moja navi, nie bierze pod uwagę ruchu na poszczególnych trasach + nikt w firmie nie klepnie mi teraz kosztu aktualizacji Navi. Finalnie, często jeżdżę z dwoma nawigacjami i co jakiś czas sprawdzam czy ta w aucie pokrywa się z tą w telefonie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Valygaar

Segmenty to osobna kategoria. Ja miałem na myśli rynek wtórny i konkretne oferty domów (Gdynia Redłowo, ul. Hallera, Gdańsk Strzyża/Wrzeszcz) t.j. domy wolnostojące/bliźniaki/czworaki za 1.5-2.5 mln zł o powierzchni 180-240 m.kw. na małych działkach 400-800 m.kw. i właśnie z garażami 35-40 mkw (niby na 2 auta). 

A Tobie o co chodziło? Czyżbym zniszczył Twoje mniemanie o Twoim 40-metrowym garażu na 2 auta jako "dużym"? Jak tak to przepraszam i nadal możesz uważać swój garaż za ogromny  :lol:

Mój garaż ma 42m2 i spokojnie wchodzą do niego dwa duże auta. Jest też miejsce na kosiarkę,  inne urządzenia ogrodowe, dwa regały i wiele innych dupereli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Valygaar

Segmenty to osobna kategoria. Ja miałem na myśli rynek wtórny i konkretne oferty domów (Gdynia Redłowo, ul. Hallera, Gdańsk Strzyża/Wrzeszcz) t.j. domy wolnostojące/bliźniaki/czworaki za 1.5-2.5 mln zł o powierzchni 180-240 m.kw. na małych działkach 400-800 m.kw. i właśnie z garażami 35-40 mkw (niby na 2 auta). 

A Tobie o co chodziło? Czyżbym zniszczył Twoje mniemanie o Twoim 40-metrowym garażu na 2 auta jako "dużym"? Jak tak to przepraszam i nadal możesz uważać swój garaż za ogromny  :lol:

Chodziło mi tylko o to, że ci trochę współczuję, że musisz po piwo ganiać do garażu a twoje dzieciaczki po lody (chociaż może wtedy łatwiej się do nich dobrać...) ;)

Czy prysznic bierzesz w kotłowni, bo w łazience z nomen omen automatu masz pralkę i sznury na pranie?  :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fabryczna nawigacja ma rację bytu jeśli jest regularnie aktualizowana, co wcale takie tanie nie jest. Sam co prawda nie mam head upa, ale wskazówki nawigacji mogą być wyświetlane pomiędzy zegarami.

Niestety, moja navi, nie bierze pod uwagę ruchu na poszczególnych trasach + nikt w firmie nie klepnie mi teraz kosztu aktualizacji Navi. Finalnie, często jeżdżę z dwoma nawigacjami i co jakiś czas sprawdzam czy ta w aucie pokrywa się z tą w telefonie.

Nie wiem jak jest w Toyocie ale z MB nawigacja ma dożywotnią bezpłatną aktualizację map. Ja nie brałem wypasionej wersji Mapy MB ale Garmin Map PILOT (też za dopłatą) i taką aktualizację robię sobie raz na pół roku - gratis.

Edytowane przez mario1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie aktualizacje przez 3 lata są gratis, navi po necie zaciąga dane o intensywności ruchu i widok satelitarny z google, prowadzi też dokładnie tak jakbym sam zaplanował. Nie mam uwag.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez bardzo lubie fabryczna nawi ale niestety tez jezdze na dwie... powodow jest kilka.

Wazniejszy to nie ma ostrzegania o fotoradarach, patrolach policji czy po prostu wypadkach tak jak ma to miejsce w yanosiku, waze czy coyote ;)

Drugi jest taki, ze w moim aucie zeby nawigacja byla podlaczona do neta trzeba wlozyc karte sim do samochodu, mimo podlaczonego telefonu po bt... Tomasso u Ciebie tez tak jest? Moze to ja cos zle ustawilem ;) a na karcie z netem nie mam roamingu :/

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez bardzo lubie fabryczna nawi ale niestety tez jezdze na dwie... powodow jest kilka.

Wazniejszy to nie ma ostrzegania o fotoradarach, patrolach policji czy po prostu wypadkach tak jak ma to miejsce w yanosiku, waze czy coyote ;)

Drugi jest taki, ze w moim aucie zeby nawigacja byla podlaczona do neta trzeba wlozyc karte sim do samochodu, mimo podlaczonego telefonu po bt... Tomasso u Ciebie tez tak jest? Moze to ja cos zle ustawilem ;) a na karcie z netem nie mam roamingu :/

U mnie sposoby są dwa. Albo włożyć dodatkową kartę SIM, albo połączyć telefon przez protokół rSAP, który jest niestety niedostępny dla Iphonów. Ja mam kartę SIM, nielimitowaną na kraj i do 2 GB roamingu, muszę tylko pamiętać o wyłączeniu widoku satelitarnego google jak wyjeżdżam za granicę, do informacji o korkach i zdarzeniach 2 GB wystarczają w zupełności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojej liczyłem na większą wyobraźnie ;)  To nie jest jedyna lodówka w domu, tylko lodówka na tzw. "zapasy". Podstawowa lodówka jest tradycyjnie w kuchni  :) Myślałem, że to normalne, że jak jest miejsce, to ludzie albo zwiększają gabaryty lodówki albo ilość lodówek/zamrażarek albo jedno i drugie. Przy 4 osobach i obiadach gotowanych/jedzonych w domu, a nie w szkołach/knajpach ciężko się zmieścić do standardowej lodówki 60 cm    <_<

No cóż, z twoją wyobraźnia nie mam szans :D - nie wyobrażam sobie bowiem kupić domu, w którym nie mam miejsca na tak podstawowe elementy jak wyposażenie techniczne/eksploatacyjne skomplikowanego jednak tworu (znów wyobraźnia... :rolleyes: ) po czym anektuję garaż, dorabiając teorię, że lepiej stać pod chmurką niż mieć powiedzmy nawet marny metr przestrzeni zadaszonej z każdej strony auta B)

ps. przymarzające skrzydło to jest hit :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam garaż, ale podgrzewanie foteli to dla mnie funkcja must have, moja żona twierdzi podobnie, mimo, że ma tapicerkę z alcantary a nie ze skóry.

Kamery to kwestia przyzwyczajenia, nawet bardziej przydają mi się boczne przy dojeżdżaniu do krawężników, niż tylna.

Natomiast co do nawigacji to fabryczna bije na głowę jakąkolwiek w smartfonie, tylko w niej wskazówki nawigacji można mieć na head-up displayu czy pomiędzy zegarami. No i wygoda programowania trasy kontrolerem w czasie jazdy jest nieosiągalna na żadnym smartfonie.

Co do nawigacji mam zupełnie odmienne zdanie, nie ma unas w samochodach lepszej nawigacji niż dostępna na telefonie Google maps, te sprawdzają się w 100%. Oczywiście nie pisze o jakości grafiki tylko o tym jak się sprawdza nawigacja. Ja w życiu użyłem chyba tylko raz w każdym samochodzie fabryczna nawigację i nigdy więcej ich nie użyje chyba że zapomnę zabrać ze sobą telefon

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi