Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Paweł Bohacz

Nastepny Klubowy Zegarek - NOMOS - Ankieta 6 - Model Zegarka

Nastepny Klubowy Zegarek - NOMOS - Ankieta 6 - Model Zegarka  

54 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Jeszcze nic nie wiemy, a już tyle emocji😉

Może najpierw zdecydujmy czy Nomos, Janek, czy Ebel? Inaczej się wybiera z 20, a inaczej z 3 propozycji, zwłaszcza, że różnią się cenowo. Jeśli Nomos, to czy Club, czy Tetra, czy worldtimer - tu też chodzi m.in. o pieniądze. No i pytanie co każda z tych manufaktur może nam zaproponować…podjaramy się szczotkowaną kopertą, a Nomos powie nie - tylko polerka…zawężmy i, przede wszystkim, poznajmy ramy, w jakich możemy się poruszać, a dopiero potem wszyscy się ze sobą pokłócimy👍 ale nie teraz…jest jeszcze za wcześnie 😜

2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

pomysł Pawła – ale u mnie zdecydowanie chwycił i bardzo mu kibicuję. Ankieta wskazuje jednak inny kierunek, który, cóż... jest poza ramami mojej estetyki

Paweł tez kiedyś sugerował że nie musi być tak że vox populi zablokuje inne pomysły. Teraz myślimy o zegarku dla większej ilości chętnych ale to nie wyklucza realizacji czegoś dla mniejszego grona. Ja bardzo ostrożnie podchodzę do moich wyborów zegarkowych szczególnie tych które wiążą sie z większym wydatkiem ale chciałbym żebyśmy kiedyś zrealizowali projekt kalibru d.dornbluch który przed laty zrobiono w 10 sztukach.

Jeśli ma być drożej to chciałbym club sport. Nikomu nie dogodzisz. Przypominam tylko że przy większym budżecie być może Nomos by nie wygrał w głosowaniach. Co do Logo klubu to podzielam opinię, że zaburzy układ tarczy. Chyba że delikatne Logo albo Kmziz w miejscu pod indeksem na 6 tam gdzie zwykle jest napis Madę in Germany. 

rXQHFG4.jpg

Posted (edited)
6 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Dlatego zareagowałem – słowo "tandetny" ma swoje słownikowe znaczenie i, chcąc nie chcąc, wzbudziło we mnie określoną dawkę emocji. Skrót odnoszący się bezpośrednio do naszej społeczności to dla mnie powód do dumy, a nie element zasługujący na deprecjonujące określenia – stąd uważam je, najdelikatniej rzecz ujmując, za nietrafione. Ale zostawmy to – być może Mirosław użył tego słowa bez złych intencji.

Hej, oczywiście, że bez złych intencji w stosunku do Klubu, zbyt emocjonalnie to odebrałeś. Moją intencją nie było wyrażanie jakichkolwiek negatywnych odczuć wobec Klubu. Gdybym nie szanował Klubu, to raczej by mnie tu nie było, logiczne ;)

Rozumiem, że słowo "tandetny" mogło być zbyt dosadne, dlatego mogę je zastąpić bardziej dyplomatycznym określeniem "kłóci się z moim subiektywnym rozumieniem estetyki zegarka" :)

Natomiast insynuowanie, że ja tu czegoś nie szanuję, czy wręcz pogardzam, to już przegięcie.

Żeby było już całkiem jasne, jakie były moje intencje, dodam, że z moim rozumieniem estetyki w takim samym stopniu kłóci się umieszczanie na cyferblacie skrótu/logo KMZiZ, jak też napisów/symboli: igrzysk olimpiskich, agenta 007, Franka Sinatry, FC Barcelony, czy cokolwiek to będzie. Wystarczy, że np. następny Bond będzie gejem ;), albo okaże się, że co drugi medalista olimpijski brał doping i nawet dla największego miłośnika Bonda lub olimpiad cały czar pryśnie jak bańka mydlana. Dlatego tego typu akcenty na cyferblacie porównałbym ze zrobieniem sobie na klacie tatuażu z imieniem swojej "dozgonnej miłości", z którą po 5, 10, 15 albo 20 latach możesz się rozwieść, niekoniecznie w miłej atmosferze. Taki tatuaż zaczyna wtedy nieco drażnić.

Od razu wyjaśniam, że mam pełne zaufanie do zarządu Klubu i nie wyobrażam sobie, że wydarzy tu się jakiś numer, po którym zdecyduję się na rozwód z forum :D

Niemniej jednak nie wiem co będzie za 10, 15 lat. Dlatego ja się "wytatuować" nie dam ;)

P.s.

Najprostszym sposobem sprawdzenia czy nawiązanie do Klubu powinno być na cyferblacie, czy na deklu, będzie zrobienie w odpowiednim czasie kolejnej ankiety. Ja się nie obrażę jeśli jej wynik będzie niezgodny z moim rozumieniem estetyki zegarka. Trudno, tu nie chodzi o być albo nie być, lecz jedynie o kupić albo nie kupić.

P.s. 2

Jeśli chodzi o "ułomność" datownika w Nomosach, to zdaje się, że też niedobrze mnie zrozumiałeś. Jego ułomność nie polega na awaryjności. Nie chodzi o 1-2 feralne egzemplarze, lecz o to, że sposób działania szybkiej zmiany daty jest mało praktyczny i w ten sposób ułomny, a dotyczy właśnie Cluba. Jest to opisane w tym poście i w następnym, trzeba przyznać, że to rozwiązanie jest dziwaczne: 

Edited by Mirosuaw

Posted (edited)
5 godzin temu, Jan napisał(-a):

Paweł tez kiedyś sugerował że nie musi być tak że vox populi zablokuje inne pomysły. Teraz myślimy o zegarku dla większej ilości chętnych ale to nie wyklucza realizacji czegoś dla mniejszego grona. Ja bardzo ostrożnie podchodzę do moich wyborów zegarkowych szczególnie tych które wiążą sie z większym wydatkiem ale chciałbym żebyśmy kiedyś zrealizowali projekt kalibru d.dornbluch który przed laty zrobiono w 10 sztukach.

Byłoby super. Ja też obrałem pewną "strategię" zakupów zegarków. Wyrażam nadzieję, że i w zamówieniach klubowych będziemy mogli sobie na więcej pozwolić.

2 godziny temu, Mirosuaw napisał(-a):

Hej, oczywiście, że bez złych intencji w stosunku do Klubu, zbyt emocjonalnie to odebrałeś. Moją intencją nie było wyrażanie jakichkolwiek negatywnych odczuć wobec Klubu. Gdybym nie szanował Klubu, to raczej by mnie tu nie było, logiczne ;)

Rozumiem, że słowo "tandetny" mogło być zbyt dosadne, dlatego mogę je zastąpić bardziej dyplomatycznym określeniem "kłóci się z moim subiektywnym rozumieniem estetyki zegarka" :)

Natomiast insynuowanie, że ja tu czegoś nie szanuję, czy wręcz pogardzam, to już przegięcie.

Żeby było już całkiem jasne, jakie były moje intencje, dodam, że z moim rozumieniem estetyki w takim samym stopniu kłóci się umieszczanie na cyferblacie skrótu/logo KMZiZ, jak też napisów/symboli: igrzysk olimpiskich, agenta 007, Franka Sinatry, FC Barcelony, czy cokolwiek to będzie. Wystarczy, że np. następny Bond będzie gejem ;), albo okaże się, że co drugi medalista olimpijski brał doping i nawet dla największego miłośnika Bonda lub olimpiad cały czar pryśnie jak bańka mydlana. Dlatego tego typu akcenty na cyferblacie porównałbym ze zrobieniem sobie na klacie tatuażu z imieniem swojej "dozgonnej miłości", z którą po 5, 10, 15 albo 20 latach możesz się rozwieść, niekoniecznie w miłej atmosferze. Taki tatuaż zaczyna wtedy nieco drażnić.

Od razu wyjaśniam, że mam pełne zaufanie do zarządu Klubu i nie wyobrażam sobie, że wydarzy tu się jakiś numer, po którym zdecyduję się na rozwód z forum :D

Niemniej jednak nie wiem co będzie za 10, 15 lat. Dlatego ja się "wytatuować" nie dam ;)

P.s.

Najprostszym sposobem sprawdzenia czy nawiązanie do Klubu powinno być na cyferblacie, czy na deklu, będzie zrobienie w odpowiednim czasie kolejnej ankiety. Ja się nie obrażę jeśli jej wynik będzie niezgodny z moim rozumieniem estetyki zegarka. Trudno, tu nie chodzi o być albo nie być, lecz jedynie o kupić albo nie kupić.

P.s. 2

Jeśli chodzi o "ułomność" datownika w Nomosach, to zdaje się, że też niedobrze mnie zrozumiałeś. Jego ułomność nie polega na awaryjności. Nie chodzi o 1-2 feralne egzemplarze, lecz o to, że sposób działania szybkiej zmiany daty jest mało praktyczny i w ten sposób ułomny, a dotyczy właśnie Cluba. Jest to opisane w tym poście i w następnym, trzeba przyznać, że to rozwiązanie jest dziwaczne: 

Ad.ps2. Uogólniłeś NOMOSA, a dla przykładu w moim neomatiku dwukierunkowa zmiana daty działa rewelacyjnie.

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Posted (edited)

A może logo klubu na koronce ? napis na tarczy , czy deklu wygląda słabo , szczególnie taką czcionką 

Edited by gszydlowsky

Cisza się zrobiła zatem nieśmiało 😉 zapytam czy coś będziemy działać w temacie? Wydaje mi się, że wszyscy zainteresowani już zagłosowali reszta ewentualnie jeszcze dołączy jak będą jakieś konkrety. Jeśli byśmy zaczęli coś konkretnie myśleć to może udałoby się pod choinkę mieć fajny prezent w postaci naszego klubowca. 

Pytanie który model Nomosa chcemy?

Jakie modyfikacje chcemy i co Nomos nam zaoferuje? Moim zdaniem najwieksze szanse na sukces dają club campus i pomimo wyższego budżetu tetra.

rXQHFG4.jpg

Miałem dziś okazję obejrzeć na żywo zegarki Jacka Sarnowskiego, i tak jak do tej pory byłem dużym orędownikiem Nomosa Tetra, tak teraz, po pomacaniu i pogadaniu z twórcą - jestem całym sercem za Oriorwaith. Naprawdę świetne wykonanie, te tarcze z ametystu i lapis lazuli boskie, rewelacyjne szkiełko wchodzące płynnie w kopertę, no namieszał mi w głowie. 

Też myślę, że Campus i Tetra mają największe szanse powodzenia, ale tylko pod warunkiem gdy nasze modyfikacje nie zrobią z nich Frankensteina 😉  

1 minutę temu, Nocny Jastrząb napisał(-a):

Też myślę, że Campus i Tetra mają największe szanse powodzenia, ale tylko pod warunkiem gdy nasze modyfikacje nie zrobią z nich Frankensteina 😉  

Frankenstein to najlepsze, co je może spotkać 🤪

10 minut temu, Nocny Jastrząb napisał(-a):

Zegarek wzorniczo musi zachować stylistykę bauhausu. 

rXQHFG4.jpg

W dniu 11.05.2025 o 21:15, gszydlowsky napisał(-a):

A może logo klubu na koronce ? 

Raczej nie bedzie na to szansy

W dniu 11.05.2025 o 12:54, kkwpk napisał(-a):

Przypominam tylko że przy większym budżecie być może Nomos by nie wygrał w głosowaniach.

Przy przyjetym wiekszym budzecie rozmawialbym z innymi markami. Ale i tak... Trzeba od czegos zaczac, o drozsze rzeczy postaramy sie pozniej. Krok po kroku.

21 godzin temu, Nocny Jastrząb napisał(-a):

Cisza się zrobiła zatem nieśmiało 😉 zapytam czy coś będziemy działać w temacie? Wydaje mi się, że wszyscy zainteresowani już zagłosowali reszta ewentualnie jeszcze dołączy jak będą jakieś konkrety. Jeśli byśmy zaczęli coś konkretnie myśleć to może udałoby się pod choinkę mieć fajny prezent w postaci naszego klubowca. 

Dzialamy, dzialamy 😊

19 godzin temu, meinard napisał(-a):

Miałem dziś okazję obejrzeć na żywo zegarki Jacka Sarnowskiego, i tak jak do tej pory byłem dużym orędownikiem Nomosa Tetra, tak teraz, po pomacaniu i pogadaniu z twórcą - jestem całym sercem za Oriorwaith. Naprawdę świetne wykonanie, te tarcze z ametystu i lapis lazuli boskie, rewelacyjne szkiełko wchodzące płynnie w kopertę, no namieszał mi w głowie. 

Jak wspominalem, Janek ma swietne podejscie do robienia zegarkow.

19 godzin temu, Nocny Jastrząb napisał(-a):

Nomos na to nie pozwoli.

Dobrze by sie bylo dowiedziec u zrodla jakie modyfikacje byly by dopuszczalne a jakie zupelnie nie :)