Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Kamilsloma

Omega Aqua Terra 38 czy 41

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Widzę że jak chyba każdy tutaj i ja mam rozterki co do wyboru nowego zegarka.

Na szczęście model i kolor udało mi się już wybrać jest to Omega Aqua Terra w kolorze niebieskim. O dziwo mam problem z rozmiarem… miałem możliwość przymierzenia tylko w wersji 41mm. Mój nadgarstek to 17cm. Bije się z myślami czy 38mm nie wyglądał by lepiej. Czy 41 nie jest za duży? Za 41 przemawia to że na rynku wtórnym jest dużo większy wybór. 

Dzięki za wszelkie opinie.

IMG_9786.jpeg

Edytowane przez Kamilsloma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Kamilsloma napisał(-a):

Witam wszystkich!

Na szczęście model i kolor udało mi się już wybrać jest to Omega Aqua Terra w kolorze niebieskim. O dziwo mam problem z rozmiarem… miałem możliwość przymierzenia tylko w wersji 41mm. Mój nadgarstek to 17cm. Bije się z myślami czy 38mm nie wyglądał by lepiej. Czy 41 nie jest za duży? Za 41 przemawia to że na rynku wtórnym jest dużo większy wybór. 

IMG_9786.jpeg

Zdecydowanie wybierz 38mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Kamilsloma napisał(-a):

Witam wszystkich!

IMG_9786.jpeg

Na podstawie zdjęcia trudno ocenić, zegarek prawie zawsze będzie wyglądał na za duży. Przejedź się do salonu, gdzie mają 38mm i przymierz, tak żebyś mógł porównać oba rozmiary i stwierdzić, który jest dla Ciebie wygodniejszy. 41 i 38 mogą też różnić się proporcjami i to też może wpłynąć na sposób w jaki odbierzesz zegarek i ostatecznie, jaką decyzję podejmiesz. Swoją drogą bardzo ładny zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc, znalazłem 38mm czarną w salonie z używanymi zegarkami LeSabre. Koniecznie muszę się tam przejechać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak napisał @nav - na zdjęciach stricte nadgarstkowych zegarek prawie zawsze wygląda na za duży. Zwłaszcza na zdjęciach z przymiarki zegarka, a więc robionych w salonie, na szybko i pewnie z emocjami. Bardziej miarodajne są fotki na tle większego fragmentu sylwetki. Na zdjęciu poniżej AT Annual Calendar 43 mm, która na zbliżeniach nadgarstkowych wyglądała tak, jakby ucha wystawały po kilka ładnych milimetrów poza obrys ręki:

20250917_155500-.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Kamilsloma napisał(-a):

Dzięki za pomoc, znalazłem 38mm czarną w salonie z używanymi zegarkami LeSabre. Koniecznie muszę się tam przejechać. 

Jeżeli wybierasz się do LeSabre, to znaczy, że będziesz w Warszawie. A skoro tak, to pojedź do butiku Omegi na Placu Trzech Krzyży. Tam przymierzysz AT w różnych rozmiarach i kolorach. Ja na Twoim miejscu zdecydowanie brałbym 38mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, RysiekOchodzki napisał(-a):

Jeżeli wybierasz się do LeSabre, to znaczy, że będziesz w Warszawie. A skoro tak, to pojedź do butiku Omegi na Placu Trzech Krzyży. Tam przymierzysz AT w różnych rozmiarach i kolorach. Ja na Twoim miejscu zdecydowanie brałbym 38mm.

Może i racja , planuję kupić z drugiej ręki więc nie wiem czemu zawsze źle się czuje jak „udaje” takiego potencjalnego klienta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Kamilsloma napisał(-a):

Może i racja , planuję kupić z drugiej ręki więc nie wiem czemu zawsze źle się czuje jak „udaje” takiego potencjalnego klienta.

Czyli chcesz niebieską, ale kupisz czarną, bo dadzą Ci ją przymierzyć w LeSabre? ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadgarstek w ok. 17,5 cm, AT w rozmiarze 38 była zdecydowanie za mała dla mnie (mało czytelna), ja bym celował jednak w 41 mm.

Ale kwestia też tego jakie zegarki lubisz, mniejsze czy większe, to zależy od Twoich preferencji.

Edytowane przez tommly

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, RysiekOchodzki napisał(-a):

Czyli chcesz niebieską, ale kupisz czarną, bo dadzą Ci ją przymierzyć w LeSabre? ;) 

Nie ;) Ale czarnej jeszcze nie widziałem na żywo więc może i by mnie przekonała. Jutro jadę do Omegi i wszystko się wyjaśni… chyba 🤣

50 minut temu, tommly napisał(-a):

Mam nadgarstek w ok. 17,5 cm, AT w rozmiarze 38 była zdecydowanie za mała dla mnie (mało czytelna), ja bym celował jednak w 41 mm.

Ale kwestia też tego jakie zegarki lubisz, mniejsze czy większe, to zależy od Twoich preferencji.

No właśnie zazwyczaj nosiłem duże zegarki po 43mm. Ostatnio na codzień Garmina chyba 47mm ale już zbrzydła mi ta elektronika. Będzie to mój pierwszy zegarek „Premium”, dlatego też chcę żeby wyglądał proporcjonalnie do do mojej ręki.

Zegarek będzie raczej daily, pod sweter czy bluzę czasem koszulę, dlatego planuję zakup na bransolecie + gumowy pasek. 
Przymierzając 41mm dwa razy się pytałem czy to na pewno nie 38mm bo wyglądał tak delikatnie przy tym co do tej pory nosiłem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.12.2025 o 23:20, Kamilsloma napisał(-a):

Witam wszystkich!

IMG_9786.jpeg

mój głos oddaję zdecydowanie na 38mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Kamilsloma napisał(-a):

Nie ;) Ale czarnej jeszcze nie widziałem na żywo więc może i by mnie przekonała. Jutro jadę do Omegi i wszystko się wyjaśni… chyba 🤣

No właśnie zazwyczaj nosiłem duże zegarki po 43mm. Ostatnio na codzień Garmina chyba 47mm ale już zbrzydła mi ta elektronika. Będzie to mój pierwszy zegarek „Premium”, dlatego też chcę żeby wyglądał proporcjonalnie do do mojej ręki.

Zegarek będzie raczej daily, pod sweter czy bluzę czasem koszulę, dlatego planuję zakup na bransolecie + gumowy pasek. 
Przymierzając 41mm dwa razy się pytałem czy to na pewno nie 38mm bo wyglądał tak delikatnie przy tym co do tej pory nosiłem. 

Moda co prawda nie jest tym, czemu powinniśmy ulegać, ale od pewnego czasu istnieje trend do redukowania wymiarów zegarków. Wielkie zegarki są raczej traktowane jako tzw. obciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie nie jest najważniejsze jaka jest moda, czy dobrze dla innych wygląda, czy aby nie za duży, za mały, itd.

Najistotniejsze, aby się z zegarkiem na ręku komfortowo czuć.

Kusiło mnie w życiu wiele modeli, których nie kupiłem i nie kupię ze względu na dostępność tylko dużych rozmiarów - moim zdaniem niepraktycznych.

38 mm - myślę że to w sam raz na przeciętny przegub przy takiej kopercie.

Ale co kto lubi.

Edytowane przez Kuklik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi