Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość dryblus

No to teraz pogadamy o telefonach

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby ludzie myśleli racjonalnie i wybierali tylko to co im jest potrzebne, nie byłoby w ogóle problemu. Z tego co wiem, abonament telefoniczny nie jest obowiązkowy, tak samo jak telefon w abonamencie. Operatorzy też nie łapią ludzi na ulicy, zabierają normalne telefony i wciskają smartfony. Każdy może przejść na kartę, zachować numer, płacić ile wygadał i kupić sobie w sklepie taki telefon jaki jest mu potrzebny. Zupełnie przypadkiem mimo tego telefony klasyczne w ogóle się nie sprzedają, za to smartfony rozchodzą się jak ciepłe bułeczki.

Przeczytaj kilka stron wstecz dyskusję w tym temacie, a dowiesz się, że telefony z klawiaturą są archaiczne i kto tego jeszcze używa?!

Faktycznym problemem jest to, że dla zdecydowanej większości użytkowników telefon (tak jak samochód klasy SUV) jest wyznacznikiem statusu. Trzeba mieć smartfon i już, inaczej jest się emerytem nietrzymającym moczu, który jest na bakier z nowymi technologiami, albo cię po prostu nie stać. Gdyby był popyt na normalne telefony, to operatorzy mieliby je w swojej ofercie. Niestety popyt na nie jest niewielki i często ogranicza się do ludzi >55 lat, którzy faktycznie nie ogarniają dotykowych ekranów i rozbudowanego interfejsu użytkownika.

Do tego dochodzi cebulowa kalkulacja: jak mam w abonamecie dostać telefon za 399 zł lub smartfon za 599 zł, to wybieram to drugie, nawet jeśli nie jest mi potrzebne.

Ile znam osób narzekających na Androida... bo muli, bo się wiesza, bo skasowało archiwum rozmów z ukochanym, bo bateria starcza na pół dnia, wyłączył się i nie chce włączyć, albo spadł ze stołu i wyświetlacz pękł. Oczywiście kolejnym modelem będzie prosty telefon za 99 zł. Dopóki nie skończy się umowa. Nagle ta sama osoba pojawia się z identycznym Androidem, tylko ekranem o cal większym. Sprzęt oczywiście niskiej klasy, muli, skrzypi - ale jaki to interes! Był w abonamencie za 50 zł, a na Allegro stoi za 699. Kiedy próbuję ludzi przekonać do pre-paida i normalnego telefonu, argumenty z ich strony potrafią być naprawdę komiczne.
Oczywiście nikt nie przyzna się do logiki zastaw się a postaw się, dlatego w ostateczności zwalą wszystko na operatora, który im to wcisnął - oczywiście siłą, bo jakżeby inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem poprzedni fon na windowsie lumia 920, żona ma iphona 5 syn lg g3 na androidzie. Ja nie odrzucam całkowicie androida bo klika rzeczy mi się w nim podoba jak i sam fon. Bateria bez ściskania pośladów starcza spokojnie na 2 dni z ciągłym netem, fajne foty jak na niego i kilka innych drobiazgów. Jednak płynność systemu jaki miałem poprzednio jest dla mnie najważniejsza dopiero potem reszta. Jak bym miał kasę od ręki kupiłbym za gotówkę, ale niestety klika spraw się nałożyło i wziąłem na abonam. tanio wyszedł bo to trzeci numer w sieci. Pecha miałem bo akurat 640 wyszły.

Edytowane przez Mistrz17

"Jeśli bałagan na biurku świadczy o bałaganie w głowie, o czym świadczy puste biurko?" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam w androidzie ram nie wykorzystany to ram stracony....nie zmienia to faktu ze android muli często i trzeba go sprzątać, mam jeden z topowych chińczyków z poprzedniego roku 3gb ramu snap 800 full hd wiec ok i tez bywa że zamuli to po prostu kwestia optymalizacji samego systemu i aplikacji coś kosztem czegoś czyli konfiguracja telefonu pod siebie albo os lub windows

Jest wiele wersji systemu android mui lewa cyanogenmod zawsze można zobaczyć jak będzie chodził telefon z inna wersja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na większości telefonów android faktycznie muli. Ale zabawa w ciągle zwalnianie pamięci RAM jest bezsensowna. Android to taka bestia, że jak będzie potrzebował do czegoś więcej ramu, to sobie sam zwolni zasoby. Mulenie nie wynika z tego, że za dużo aplikacji jest uruchomionych (najczęściej wynika z (celowego) braku aktualizacji - w końcu będzie to tak przeszkadzało, że użytkownik kupi nowy telefon - i o to firmom chodzi).

Ja polubiłem androida gdy zacząłem się bawić w zmienianie systemów - telefon działał płynnie (do czasu) i zyskiwał przydatne funkcje, których normalnie nie ma.

Teraz używam chińskiego OnePlus One i uważam, że jest to najlepszy telefon na rynku. Nic tylko polecać, szczególnie uwzględniając jego cenę.

Edytowane przez pawlik01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio jestem w kropce. Coś bym zmienił i nie wiem na co... Miałem Xperię Z, teraz mam Moto G pierwszej generacji, no i niestety tylko 8 GB pamięci. I w zasadzie tylko przez to chcę wymienić. Myślałem nad Moto G trzeciej generacji, ale ostatnio Małżonka zmieniała fona i więzła sobie Lumię 640 LTE. Mój pierwszy poważniejszy kontakt  z Windows Phone... i muszę powiedzieć, że spodobał mi się. Ma pewne ograniczenia typu ilość dostępnych aplikacji, brak możliwości podyktowania wiadomości, ale płynność świetna. Nie żebym narzekał na Androida ponieważ normalnie działa jak błyskawica, chociaż zdarzy mu się przyciąć po mocniejszym obciążeniu, czego nie zauważyłem w Windowsie. Tutaj jeśli nawet uruchomię wymagającą aplikację, która będzie przycinała, to po wyjściu sam system działa równie płynnie, jak przy pierwszym rozruchu, a w Androidzie tnie cały system w takiej sytuacji. Oczywiście dzieje się to bardzo rzadko,  ale jednak. 

W zasadzie chodzi mi głównie o możliwość rozbudowy pamięci. Obecnie nawigacja, jedna gra i po pamięci. Tak więc jak mam już zmieniać, to może i system? Sam nie wiem. Motka kusi wodoszczelnością, Lumia większą stabilnością (w moim odczuciu).

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Marek, miałem 10 miechów Lumie 930. Sprzedałem i kupiłem Samsunga Galaxy A5, śmiga aż miło, ale to jednak nie to. Odesłałem i w tym samym sklepie dziś kupiłem Lumie 830.

Inny system już dla mnie nie istnieje, jestem zarażony :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, zaczynasz mnie utwierdzać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie też jakoś zaczyna ciekawić Lumia. Jash która lepiej 640 lte czy 830?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla przeciętnego użytkownika, dla kgórego modyfikowanie systemu, babranie się w nim, usprawnianie, trochę podnkecanie specyfikacjami nie ma znaczenia - dobry zamknięty system ma największy sens. Stabilność, szybkość i pewność dopracowania aplikacji, systemu - tylko windows lub Ios. Używałem wystarczająco długo wszystkie. Nawet na najlepszym w da nym momencie sprzęcie na rynku android od początku jest wolniejszy i bardziej "tnący" niż przeciętna lumia, czy nie najnowszy iphone. Pewnie nie jestem hiperzaawansowanhm użytkownikiem (może dla tego, że mam ciekawsze zajęcia) ale nie przytrafiła mi się sytuacja braku aplikacji która przydałaby mi się. Ani na ios ani na windows.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Adi  - zobacz jak pracuje dowolny Nexus - to jest dopiero tel dla androida

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używałem tydzień nexusa 4. Nie widziałem różnicy do xperii Z1 - choć ona rzeczywiście była ówcześnie ciut nowszym modelem - może dlatego

Kieruje się też własna estetyką. Nexus 6 jest koszmarny ;)

Ogólne chodzi mi o to, że np Iphone 5, 5s, 6 działa niezależnie od różnic w specyfikacjach świetnie, Wszelakie Windowsy również. A w systemie taki jak android, by uprawdopodobnić prawidłowe działanie najnowszej wersji musisz mieć najnowszy aparat od Google. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Mnie też jakoś zaczyna ciekawić Lumia. Jash która lepiej 640 lte czy 830?

Obie fajne, z tą różnicą że 640 to plastikowa mydelniczka. Nie mniej design fajny. Wybrałem 830 ze względu na lepsze materiały, lepszy aparat i wielkość wewnętrznej pamięci.

Co do Nexusa prawda. Jeśli andek to tylko na Nexusie, ewentualnie jakaś Motorola, albo praktycznie czysty android w Alcatelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

A w systemie taki jak android, by uprawdopodobnić prawidłowe działanie najnowszej wersji musisz mieć najnowszy aparat od Google. 

albo nie od Google, ale najlepiej taki, który ma przynajmniej 3GB RAMu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólne chodzi mi o to, że np Iphone 5, 5s, 6 działa niezależnie od różnic w specyfikacjach świetnie, Wszelakie Windowsy również. A w systemie taki jak android, by uprawdopodobnić prawidłowe działanie najnowszej wersji musisz mieć najnowszy aparat od Google. 

Bo jakbyś nie zauważył, iOS i WIndows działają TYLKO na telefonach Apple i MS. Pretensje do garbatego, że ma dzieci proste... Żeby prawidłowo działała Ci najnowsza wersja Windowsa lub iOS również musisz mieć najnowszy aparat od Apple albo Microsoftu. Na starszych albo nie zaktualizujesz, albo działa kiepsko (patrz: iPhone 4S i iOS 8). Systemy działają świetnie, bo są zoptymalizowane pod garstkę urządzeń, a nie uniwersalnymi OS-ami pracującymi na czym się da, bez zbędnego zastanawiania się czy to ma prawo działać czy nie. 

Zapewne gdyby Google przygotowało całą paletę telefonów z Androidem, to też działałby on na nich płynnie i stabilnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólne chodzi mi o to, że np Iphone 5, 5s, 6 działa niezależnie od różnic w specyfikacjach świetnie, Wszelakie Windowsy również. 

No właśnie dzieje się tak bo są to systemy zamknięte. Producenci nie dają bezpośredniego dostępu do oprogramowania, a android jest systemem ogólnodostępnym i każdy może sobie z nim robić co mu się żywnie podoba. LG, Samsung itd. zawalają telefony niepotrzebnym gów..m to i co poniektórzy odczuwają dyskomfort. I tutaj przychodzą z odsieczą custom romy, gdzie telefon zyskuje nowe życie podobnie jak w przypadku czystego androida w np. Nexusach. Z WP też wcale nie jest tak kolorowo bo normalką przy uruchamianiu niektórych aplikacji jest "włączanie" czy tam "ładowanie" i kropeczki zasuwające niecierpliwie. Wszystko ma swoje wady i zalety- ja zawsze po telefonie z Windowsem wracałem do robocika bo tu możliwości personalizacji są nieograniczone.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AdamB

Testowałem lumie 640 przez kilka dni i uważam że WP jest trudniejszym systemem niż Adnroid. Moim zdaniem największym problemem przy zmianie telefonu są dawne przyzwyczajenia z poprzednich modeli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Bo jakbyś nie zauważył, iOS i WIndows działają TYLKO na telefonach Apple i MS.

Co do WP jest jeszcze HTC, Samsung, Huawei, Acer, Dell, ZTE, Fujitsu, Alcatel, Blu - to ogólnie. Natomiast jeśli chodzi o ostatnią wersję systemu czyli WP 8.1 to jest ona zbyt długa, poniżej odnośnik:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Windows_Phone_8.1_devices

Jak więc widzisz WP to nie tylko Nokia/Microsoft.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowałem lumie 640 przez kilka dni i uważam że WP jest trudniejszym systemem niż Adnroid. Moim zdaniem największym problemem przy zmianie telefonu są dawne przyzwyczajenia z poprzednich modeli.

Ja tam właściwie nie widzę większego problemu. Co najwyżej trzeba trochę się nagimnastykować w początkowych ustawieniach, a później jest już z górki. Wyciągam na pulpit to, co mnie interesuje, jeśli jest tego dużo, można również pogrupować.

W moim przypadku byłyby to: telefon,pogoda, sms, e-mail, aparat, galeria, nawigacja, internet, sklep, jeszcze ze dwie, trzy aplikacje i po sprawie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo jakbyś nie zauważył, iOS i WIndows działają TYLKO na telefonach Apple i MS. Pretensje do garbatego, że ma dzieci proste... Żeby prawidłowo działała Ci najnowsza wersja Windowsa lub iOS również musisz mieć najnowszy aparat od Apple albo Microsoftu. Na starszych albo nie zaktualizujesz, albo działa kiepsko (patrz: iPhone 4S i iOS 8). Systemy działają świetnie, bo są zoptymalizowane pod garstkę urządzeń, a nie uniwersalnymi OS-ami pracującymi na czym się da, bez zbędnego zastanawiania się czy to ma prawo działać czy nie. 

Zapewne gdyby Google przygotowało całą paletę telefonów z Androidem, to też działałby on na nich płynnie i stabilnie.

Nieprawda, w dużej mierze. Jacek napisał kto implementuje Windows. A jeśli rzeczywiście czytałeś mój post na który odpowiadasz - napisałem wyraźnie od iphone 5 w górę. A Ty o 4 s, nie wiem czemu.

A wspomniana garstka urządzeń jest zazwyczaj aktualizowana. Android ma jakąkolwiek szansę działać płynnie tylko przy absurdalnie wyśrubowanych parametrach sprzętu. I tam rzeczywiście przy kolejnych wersjach MUSISZ mieć kolejąa generacje telefonów, lub zostać przy starym systemie. Zwykle nowa wersja potrzebuje jeszcze absurdalniejszych gigahertzów i gigabajtów :)

Krygo - ale o to chodzi. Co mnie interesują jakieś custom romy czy inne cudaki, jakaś mityczna personalizacja - mam masę innych ciekawszych zajęć, na które wole poświęcać czas. Zdecydowana większość ludzi ma w tyle optymalizowanie, romy, otwartość. Na co mi to? Kupuję telefon i liczę, że przez 2 lata będzie działał bez problemu, a producent mnie nie oleje. Telefony z IOS i  windą to zapewniają. Jestem 40 latkiem. W podobnym gronie się obracam. Nie znam nikogo kto by w telefonie zmieniał/modyfikował romy czy coś. Każdy używa jakiś aplikacji. Jedni kilku, inni kilkudziesięciu. Są lub je ściąga, kupuje, instaluje i tyle. Otwartość systemu, bawienie się nim - to temat dla drastycznie wąskiej grupy ludzi - w skali producenta - pomijalnej - dla których telefon jako gadżet to część życia. Ja wole dobre piwo wypić. Telefon kupuję, wkładam kartę sim - i ma wspomniane 2 lata działać bez irytowania mnie. (do tej pory irytuje mnie czasem tylko obecny telefon Xperia Z3 dual - miałbym pewnie zamiast niej Iphone 6, albo lepsza lumię - -ale mocne telefony z win, i Iphony - nie obsługuja 2 kart, a ja tak na razie potrzebuje) :)

Przyjmuję, że nie każdy ma takie podejście - ale nikt mi nie wmówi, że to ważne dla znaczącej ilości ludzi. giganyczna, przytłaczająca większość, chce sprawnego urządzenia, nie absorbującego czasu. Albo ja znam samych nienormalnych. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znasz normalnych ludzi i nie tyczy się to tylko Twojego przedziału wiekowego, ale pasjonaci/geeki/gadżeciarze/podkręcacze czy moderzy są nadreprezentowani na różnej maści forach i portalach technologicznych.

A wspomniany iPhone 4s jest telefonem z 2011 r., który do dzisiaj otrzymuje aktualizację softu i jest "używalny", choć na pewno zwolnił na nowszym iOS. Chciałbym zobaczyć flagowca innej firmy z tamtego okresu, o którym można powiedzieć w podobny sposób. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S3 lte, zmieniłem przed wakacjami bo połamałem wyświetlacz :)

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sry, S3 lte to 2012.

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miał aktualizację do Androida 5? Chyba  Nie - on chyba nawet 4.4 nie otrzymał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehehe, rozpędziłeś się Adi bo mnie chyba nie zrozumiełeś :) Wspomnienie nieoficjalnych romów czy czystego androida miało na celu zobrazowanie jak system zaśmiecają Samsung czy tam inne LG oraz operatorzy robiąc często z telefonów to, a nie co innego. Nikt mi nie wmówi, że czysty andek nie zasuwa jak ta lala ;) Nikomu też nie wciskam modowania telefonu i sam tego nie robię (kiedyś mi się zdarzało). Natomiast co do "mitycznej personalizacji" :D to proszę... Poświęcenie dłuższej chwili na początku i w androidzie mogę sobie zmienić każdą ikonkę na taką jak chce, widgetów pogody od groma itd. itp, a to dla mnie ważne. W windowsie kafelki i "cześć czapka" :D  Tak, telefon to przede wszystkim narzędzie do konkretnych celów, ale czy nie lepiej jak wszystko wygląda dokładnie tak jak tego chcę ja? Peace

35723824570629497066.png

Tak jakby kogoś to miało zainteresować :P

Edytowane przez Krygo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S3 LTE dostał KitKata, ale po 12 miesiącach od jego premiery (plus zwłoka operatorów, ale to już inna kwestia). Czyli telefon z września 2012 zatrzymał się na systemie z września 2013, który otrzymał pod koniec 2014 roku. Wsparcie marzenie. 

Edytowane przez hugo012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi