Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
diesel

Nowe nabytki japońskie - chwalimy się tym, co udało nam się upolować

Rekomendowane odpowiedzi

Gość urko12

Ładna i porządna, ale dźwięki wydaje paskudne (chyba przez te piny z dodatkowymi tulejkami) :)

Za krótko nosiłem, żeby móc się ustosunkować. W przyszłości sprawdzę, choć ja już stary i przygłuchy jestem :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i ja się pochwalę świeżo upolowanym Orientem. Co prawda nie zostanie ze mną długo, bo ma służyć jako prezent, ale jestem nim zauroczony:)

post-96513-0-31769400-1490905400_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Graty.

I jak

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest źle jestem w sumie miło zaskoczony niezła jakość do ceny

Bransoleta rzeczywiście nie jest pierwszej jakości ale myśle że będzie bardzo wygodna

Na początek tyle..będzie się nosił

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edytowane przez piotrek39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wakacje jak znalazł.

Kajdan mega wygodny. Świeci jak wariat. Ma dzień tygodnia, jakbyś zaginął w czasie ;):lol: I jak coś się z nim wydarzy to nie będziesz długo "płakał".

Niech się nosi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

img_20170330_151414_33608278841_o_zpssmb

Takie Seiko wczoraj przyjechało do mnie. Na razie od 22 ma 6 sekund spóźnienia. To jest mój pierwszy, nowy zegarek mechaniczny od czasów szkoły podstawowej. Oczywiście nosiłem mechaniczne zegarki, ale stare, które na 24h potrafiły przyspieszyć kilka minut. Dałem sobie z nimi spokój, bo nie mam za bardzo czasu i chęci szukać w Bydgoszczu dobrego zegarmistrza. Wczoraj zjawiła się ta Piątka. Coś tam na Forum czytałem, że nowy zegarek musi trochę pochodzić, (ja nie pamiętam czasów kiedy miałem nowego mechanika :) ), stąd też moje pytanie ile dać mu czasu żeby stwierdzić czy trzeba go regulować czy nie? Czy powinienem unikać sytuacji kiedy zegarek się zatrzyma z powodu nie noszenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki panowie jeszcze nigdy nie cieszyłem się z zegarka w tej cenie tak jak z tego kasa dobrze wydana. Jeśli chodzi o bransoletę,troche skrzypi lecz bardzo mi to nie przeszkadza,nadrabia wygodą w noszeniu. Prędzej do bezel bym się przyczepił bo wygląda słabo,lecz w tej cenie jest Ok.

Bardziej się martwię faktem że kupiony na próbę i niestety ją przeszedł niedosyt jest,następny to chyba Sumo będzie. Wpadłem w sieci i chyba prędko z niej nie wyjdę

Edytowane przez piotrek39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość urko12

A propos SKX 007 też jestem w szoku, że tak fajny zegarek kupiłem za tak niewielkie pieniądze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo chyba nie ma lepszego stosunku ceny, fanu do jakości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda tylko że SKX 007 nie ma naciągu ręcznego ale i tak jest całkiem fajnym zegarkiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mniejsza o naciąg, ten jest w zasadzie bezużyteczny, ale gdyby tak stop sekunda... niestety, mógłby to być zegarek idealny, a jest jedynie kultowy. :P  

Langel 17 jewels - Bulova Accutron Automatic 63B98 - Swatch YIS403 - Citizen BN0159 - Citizen Proximity BZ1000-54E - Citizen BT0070-01A Twin Date 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mniejsza o naciąg, ten jest w zasadzie bezużyteczny, ale gdyby tak stop sekunda... niestety, mógłby to być zegarek idealny, a jest jedynie kultowy. :P  

Stop sekunda jest jeszcze bardziej bezużyteczna niż naciąg, na co Ci to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, stop sekunda tylko frustruje, jak widzi się "dokładność" zegarków Seiko ;)

Wysłane z Tapatalka przez OP3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda tylko że SKX 007 nie ma naciągu ręcznego ale i tak jest całkiem fajnym zegarkiem

Niby racja. Ale z drugiej strony "startuje" od pierwszego ruszenia zegarkiem. Więc jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stop sekunda jest jeszcze bardziej bezużyteczna niż naciąg, na co Ci to?

Jak już tu kilkukrotnie wspominałem ważne jest dla mnie to, żeby zegar chodził dokładnie i wskazywał aktualny czas. Nie rajcują mnie drogie bransoletki o wymyślnych szlifach i kolorach. 

Langel 17 jewels - Bulova Accutron Automatic 63B98 - Swatch YIS403 - Citizen BN0159 - Citizen Proximity BZ1000-54E - Citizen BT0070-01A Twin Date 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm w SKX slynie z braku dokładności. :(

Co za tym idzie srednio się przydaje stopsekunda. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm w SKX slynie z braku dokładności. :(

Co za tym idzie srednio się przydaje stopsekunda. ;)

Dlatego właśnie napisałem, że przydałby się tam mechanizm ze stop sekundą => czyli inny mechanizm. W tej chwili jest to zegar kultowy. Trabant też jest kultowy, ale jest podłym samochodem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już tu kilkukrotnie wspominałem ważne jest dla mnie to, żeby zegar chodził dokładnie i wskazywał aktualny czas. Nie rajcują mnie drogie bransoletki o wymyślnych szlifach i kolorach. 

Po prostu zegarek mechaniczny nie jest dla Ciebie i nie ważne czy będzie miał stop sekundę czy nie, bo to nic nie zmienia.

Musisz poruszać się w kwarcu  ;)

Dlatego właśnie napisałem, że przydałby się tam mechanizm ze stop sekundą => czyli inny mechanizm. ...

A co to zmieni???

Chyba mylisz stop sekundę z synchronizacją radiową  ^_^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu zegarek mechaniczny nie jest dla Ciebie i nie ważne czy będzie miał stop sekundę czy nie, bo to nic nie zmienia.

Musisz poruszać się w kwarcu  ;)

Błąd. Mając stop sekundę jestem w stanie zegarek dokładnie wyregulować, a ewentualne 2-4 sekundowe odchyłki korygować ustawieniem do nocnego leżakowania, a w razie jak odchyłka nadmiernie urośnie mogę znowu przy użyciu ss zlikwidować ją do zera. Nie pisz więc proszę, że ss nic nie zmienia.     

A co to zmieni???

Chyba mylisz stop sekundę z synchronizacją radiową   ^_^

Niczego nie mylę, mam ręce i oczy, a mając także stop sekundę mogę utrzymać zegarek w dopuszczalnym dla mnie przedziale dokładności, i nie musi to być kwarc z synchronizacją.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie, z tym synchro to żartowałem  ;)

Jak ustawiasz automat z mechanizmem bez stop sekundy to możesz zatrzymać sekundę podczas ustawiania, lekko cofając i przytrzymując koronkę  :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, ale wymaga to zachodu i jest trochę ryzykowne, a ss jest po to, żeby nie kombinować.  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie... I nie zawsze jest to możliwe. Jeden mechanizm załapie i zegarek się zatrzyma, a inny nie. Nie rozumiem tego gadania, że stopsekunda to nieprzydatna rzecz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby racja. Ale z drugiej strony "startuje" od pierwszego ruszenia zegarkiem. Więc jest ok.

Tego jeszcze nie sprawdzałem cały czas na ręce i nie zanosi się by było inaczej No może do następnego zakupu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi