Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kotylozaur

Właśnie obejrzałem film...

Rekomendowane odpowiedzi

"Zakochani w Rzymie" Allena => genialny scenarzysta, reżyser i aktor, choć ostatnio wychodzi na jaw jego ciemna strona i jak się potwierdzi, to wszyscy zapomną kim był. Znamienny i proroczy cytat z filmu: "Melancholia Ozymendiasa" a poza tym... Illy Caffè 😁

https://www.filmweb.pl/film/Zakochani+w+Rzymie-2012-616141

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- "Dźwięki miłości" - ciekawy hiszpański film o społeczności głuchoniemych. Cóż, trzeba ostrzec, że jest też dość długa scena szpitalna (żeby nie spojlerować ;) ).

- "Dyrygent" - na dwa razy... Gdy słychać, jak Gielgud mówi po angielsku, to naprawdę ogląda się go z przyjemnością. Połowa jego roli jest jednak dubbingowana - mówi wtedy innym głosem, podobnym zresztą do samego Wajdy. Film rozkręca się od sceny z Gajosem (ok. 58. minuty), która wprowadza wreszcie jakąś stawkę, konkretyzuje konflikt. I cóż, użycie V Symfonii Ludwika van B. jako muzyki ilustrującej emocje bardzo się strywializowało.

I coś lekko nie na temat, ale szukałem tematu o teatrze (kiedyś tu chyba był?), lecz nie mogłem znaleźć. Obejrzałem bowiem też spektakl Teatru TV "Ezi". Trochę nostalgii we mnie uruchomił, ale jednak dominują nadmiar alkoholu, oczywistości powtarzane po kilka razy i mało subtelnie podana współczesna publicystyka. Górski wydaje się niewiarygodny, o Wilimowskim trudno powiedzieć. Raz jednak spektakl mnie zaskoczył: w scenie, w której Wilimowski podaje Górskiemu alkohole z różnych krajów, bezbłędnie przewidziałem, jacy piłkarze będą wymieniani (choć Best to Irlandia Północna, a nie Irlandia dokładnie rzecz ujmując, ale też go przewidziałem) - tylko w przypadku Francji myślałem, że Górski powie coś w stylu: "Kopa... też Polak!". Ale wymienia Justa Fontaine'a. Ogólnie wyszedł niespełniony substytut filmu o Wilimowskim, który przed kilkunastoma laty zapowiadano.

Edytowane przez Edmund Exley

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adam „Nergal” Darski potwierdził w mediach społecznościowych, że wystąpi w widowisku „Thorgal. Pieśń Przeznaczenia”, inspirowanym serią Jeana Van Hamme’a i Grzegorza Rosińskiego. Premiera została zaplanowana na 25 marca 2026 roku w Warszawie.

Źródło: https://blogokomiksach.pl/nergal-thorgal-adaptacja-komiksu-teatr-2026/

A odnośnie filmów - przypomniałem sobie wczoraj "Szczęki" z 1975 roku.

Następny w kolejce jest "Bullitt":

Bullitt_poster.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Edmund Exley napisał(-a):

- "Dyrygent" - na dwa razy... Gdy słychać, jak Gielgud mówi po angielsku, to naprawdę ogląda się go z przyjemnością. Połowa jego roli jest jednak dubbingowana - mówi wtedy innym głosem, podobnym zresztą do samego Wajdy. Film rozkręca się od sceny z Gajosem (ok. 58. minuty), która wprowadza wreszcie jakąś stawkę, konkretyzuje konflikt. I cóż, użycie V Symfonii Ludwika van B. jako muzyki ilustrującej emocje bardzo się strywializowało.

Lubię „Dyrygenta” ze względu na duet Janda - Seweryn, którzy ekshibicjonistycznie zagrali samych siebie. Ale jednocześnie ten film przypomina mi zdanie Konwickiego o Wajdzie, że „nie miał naśladowców, bo nie można naśladować naśladownictwa”.

To się udaje tylko w architekturze i w zegarkach, vide większość współczesnej chińszczyzny i „microbrandów”.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądałem ostatnio wiadomości bo chciałem zobaczyć co się dzieje ciekawego w moim kochanym kraju i trafiłem na ten artykuł podejrzewam, że było i pewnie dalej jest głośno o tym co się tam wydarzyło i z racji tego, że jesteśmy w dziale  Właśnie obejrzałem film... to obejrzałem film nagrany przez samego sprawce który dopuścił się tej makabrycznej zbrodni. Z uwagi na to, że film jest tak mocny i okrutny nie będę go udostępniał tutaj ale jeżeli ktoś lubi filmy kryminalne to może do mnie napisać chętnie mu go udostępnię. To co miłośnicy kina akcji i popcornu jest ktoś chętny ? ;) 

Screenshot 2026-03-02 at 16-14-24 Sąd podjął decyzję w sprawie aresztu dla 17-latka z Kadłuba. Nastolatek przyznał się do zabicia siekierą ojczyma i babci Nowa Trybuna Opolska.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obejrzałem.  Na codzień widzę krew i śmierć. Ale zwierząt. Tu to masakra. Żałuję ze obejrzalem.  Przykre. Ciekawe kto karmił i opierał tego gnoja. Bo na pewno nie on sam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to widziałem w dzień zabójstwa, no niestety co raz więcej takich akcji, a młodzi ludzie bardzo się pogubili.

Tu na pewno jakieś zaburzenia, akcja z młotkiem to potwierdza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, stefanekmac napisał(-a):

Obejrzałem.  Na codzień widzę krew i śmierć. Ale zwierząt. Tu to masakra. Żałuję ze obejrzalem.  Przykre. Ciekawe kto karmił i opierał tego gnoja. Bo na pewno nie on sam. 

Ja też żałuję że obejrzałem 😔 ale to kwestia kilku dni i wyjdzie nam to z głowy 

8 minut temu, satanic napisał(-a):

Ja to widziałem w dzień zabójstwa, no niestety co raz więcej takich akcji, a młodzi ludzie bardzo się pogubili.

Tu na pewno jakieś zaburzenia, akcja z młotkiem to potwierdza.

Jakie musiał mieć okropne życie, że w jego głowie wyhodowało się coś takiego 🤯

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Jakie musiał mieć okropne życie, że w jego głowie wyhodowało się coś takiego 🤯

Nie koniecznie, to przeważnie bardziej złożony problem, a internet też dokłada swoje 5 groszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Dziecinne pytania" - jeden z ostatnich klasyków kina moralnego niepokoju, który został mi do nadrobienia. I zarazem prawdziwa perła nurtu! Może nawet najlepszy film w karierze Zaorskiego? Świetna forma, tempo, kapitalna muzyka Kaczmarskiego i Gintrowskiego zestawiona z dancingową tandetą epoki Gierka. No i moment realizacji - karnawał Solidarności - sprawił, że wszystko można było pieprznąć prosto w twarz :) Aktorsko też znakomity, nawet w wykonaniu tych, których entuzjastą nigdy nie byłem (zwłaszcza Konarowski, ale też Morawski). Ale przede wszystkim doskonali są Ferency i Zaleski (jak zwykle też nieoceniony przy pisaniu dialogów), plus kilka smakowitych epizodów, z zaskakującym Sewerynem na czele. A stemplem uwiarygadniającym całość jest - tak jak w również bardzo dobrym "Pokoju z widokiem na morze" - Buczkowski jako wzorcowy sierżant MO. 

I jeszcze fajnie skomponowany kadr:

dziecinne_pytania.thumb.jpg.e30344bb851ea7bf72e6f4c583348b54.jpg

Edytowane przez Edmund Exley

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.03.2026 o 19:25, stefanekmac napisał(-a):

Obejrzałem.  Na codzień widzę krew i śmierć. Ale zwierząt. Tu to masakra. Żałuję ze obejrzalem.  Przykre. 

Zauważyliście, że w obu morderstwach światło było zapalone, w pierwszym przypadku kamerka/telefon stabilnie umocowany i wykadrowany a ofiary bezwładne? Myślę, że "przygotował się" wcześniej i albo uśpił albo przed nagrywaniem było już po, natomiast nagranie to bezczeszczenie zwłok..

Specjalnie nie napisałem jak/kogo/czym żeby nie podbijać 

Powinno przywrócić się wbijanie na pal w skrajnych przypadkach. 

Screenshot_20260304_151152_Firefox.jpg

Oglądałem.

Polecam. Dobrze nagrane, bez dużej pompy i nadęcia. Klarownie wykonany podkład dźwiękowy uzupełniał całość.

Film o polskiej rzeczywistości lat 40'tych w obozie rosyjskim. Może trochę obóz jeniecki nierzeczywiście łagodny ale to szczegóły

Temat o którym opowiadał film był mi wcześniej znany a idąc do kina byłem nieświadomy, że film "o tym" .. 

Edytowane przez zadra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, zadra napisał(-a):

Zauważyliście, że w obu morderstwach światło było zapalone, w pierwszym przypadku kamerka/telefon stabilnie umocowany i wykadrowany a ofiary bezwładne?

Bardzo słuszna uwaga ‼️ Chyba sobie obejrzę ponownie żeby się temu bardziej przyjrzeć🤣 Chcę o tym zapomnieć w ciągu dnia w mojej głowie ten film ukazuje mi się po kilka razy mimo, że jestem zajęty pracą i innymi sprawami🫣  ależ moja psychika się teraz hartuje będę nie do złamania 🤣🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Bardzo słuszna uwaga ‼️ Chyba sobie obejrzę ponownie żeby się temu bardziej przyjrzeć🤣 Chcę o tym zapomnieć w ciągu dnia w mojej głowie ten film ukazuje mi się po kilka razy mimo, że jestem zajęty pracą i innymi sprawami🫣  ależ moja psychika się teraz hartuje będę nie do złamania 🤣🤣

Ja to takich horrorów nie chce oglądać, na co mi to, ja jestem wrażliwy człowiek. 🤷🤷🤷

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi