kiniol 2281 #151 Napisano 8 Października 2020 Odpuść sobie, człowiek w owym dziełku powtarza bzdury wierutne, nie pokusiwszy się o sprawdzenie informacji o owym młodzieńcu 17 letnim budującym skomplikowany zegar wieżowy dla ratusza we Wleniu... Nie wiem, może warto kupić dla obrazków... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #152 Napisano 8 Października 2020 Zgłębiając lekturę docieram do opisu Świebodzic, w którym autor wykazał się sporą wnikliwością badawczą. Dowiaduję się na przykład o tym, że hrabia Hochberg posiadał prywatny wagon pociągu relacji Świebodzice - Wrocław, którą uruchomiono w 1843 roku. Nie wiem tylko dlaczego nie mogę odnaleźć bardzo ważnej informacji dla rangi publikacji i oczywiście tematu tej pracy badawczej, a mianowicie informacji o nauce rzemiosła zegarmistrzowskiego Gustava Beckera w Oleśnicy, którą odbył i tego, że opuszczając swoją rodzinną miejscowość w celu odbycia dalszych praktyk był już czeladnikiem. Powyższe informacje o Beckerze znane są w przestrzeni internetowej i doczekały się druku w postaci publikacji, a co bardzo istotne mają niepodważalne potwierdzenie w materiale źródłowym (Deutsche Uhrmacher Zeitung). O ironio losu na stronie 67 swojej monografii Ł. Biały umieścił ilustrację z pierwszej strony gazety ,,Deutsche Uhrmacher Zeitung” z dużym artykułem pośmiertnym, poświęconym pamięci Gustava Beckera w którym właśnie te informacje są zamieszczone. Autor nie wykazał się taką wnikliwością badawczą jak w przypadku prywatnego wagonika hrabiego Hochberga i nie zapoznał się z artykułem, mimo iż umieścił go w swojej monografii. Szkoda, że Autor nie włączył się w życie naszego forum. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #153 Napisano 8 Października 2020 Ehmm. Sądząc po niektórych informacjach zamieszczonych w publikacji, to biernie się włączał. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MAROON07 31 #154 Napisano 9 Października 2020 Na str. 97, autor pisze, że jedna ze świebodzickich firm zegarowych - Borussia, weszła w skład Zjednoczenia Świebodzickich Fabryk Zegarów w 1899 r. Moim zdaniem jest to pewna nieścisłość, bo firma ta zbankrutowała zanim rozpoczęto jakiekolwiek rozmowy o stworzeniu Zjednoczenia (VFU). 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #155 Napisano 9 Października 2020 (edytowane) A może Autor zechciałby włączyć się aktywnie (skoro czyta) w dyskusję? Pozwoliłoby to na zadanie ewentualnych pytań związanych z publikacją przez miłośników zegarów z forum i mogłoby być ciekawym sposobem na spotkanie autorskie w dobie pandemii. Edytowane 9 Października 2020 przez Młot Thora 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elrutko 35 #156 Napisano 16 Listopada 2020 Literatura popularnonaukowa w temacie (lista zaktualizowana o „Beckery“ i kilka pozycji profesora Mrugalskiego): https://lubimyczytac.pl/ksiazki/t/kmziz 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Władek Meller 283 #157 Napisano 10 Grudnia 2020 Wczoraj na ZegarkoManiaku pojawiła się notka o książce z zegarach z Leszna https://zegarkomaniak.pl/ Czy ktoś jest w stanie sprawdzić co ta pozycja jest warta? pozdrawiam, Władysław 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #158 Napisano 10 Grudnia 2020 Słyszałem o p. Januszu Skrzypczaku i widziałem niektóre zegary z jego kolekcji. Ale dostępność publikacji jest zapewne mocno ograniczona z powodu znikomego nakładu... P.S. Wysłałem mail do wydawcy. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Władek Meller 283 #159 Napisano 10 Grudnia 2020 Zamówiłem książki. Będę oferował w salonie w cenie katalogowej. Sorry, ale zniżki klubowej nie wykroję, bo marża znikoma. - możecie się upominać o 5% rabatu, oczywiście Na szczęście "paczka w Ruchu" to tani sposób transportu. Mam nadzieję, mieć już w przyszłym tygodniu w sklepie. W załączeniu spis treści do tej książki. pozdrawiam, Władysław 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #160 Napisano 10 Grudnia 2020 Książka jest w formacie A4, papier kredowy. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 297 #161 Napisano 11 Grudnia 2020 Bardzo chciałbym poznać książkę: Joseph Rabushka: Repair and Restore Your 400-Day Clock . Wiem, że to rzadkość, ale może ktoś mógłby ją pożyczyć? Jeśli ktoś może pomóc, to proszę o kontakt na priv. Warunki do uzgodnienia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #162 Napisano 12 Grudnia 2020 Miałem/ nic ciekawego, Kupiona na Amazonie. Było pytać jak pokazywałem Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 297 #163 Napisano 12 Grudnia 2020 Na NAWCC się nią zachwycają, a aktualnie na Amazonie liczą za nią 800$. Ale już mam dojście, dziękuję, sprawa zamknięta. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #164 Napisano 12 Grudnia 2020 (edytowane) Mnie kosztowała 50zł, to jakaś bzdura. Zajrzyj na 5 stronę tematu . Chyba ,że to jakaś nowa wersja , jeżeli to ta , co pokazałem, zapewniam,że to kociokwik i paranoja i nie warta ani grosza więcej poza satysfakcją,że ją masz . Sądzę,że kolega, którą ją odkupił ode mnie z chęcią ją odsprzeda za te 800USD. Kompletna bzdura. Pozdrawiam Edytowane 12 Grudnia 2020 przez kumite interpunkcja poprawka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #165 Napisano 12 Grudnia 2020 (edytowane) W dniu 11.12.2020 o 22:55, erzlot napisał: Bardzo chciałbym poznać książkę: Joseph Rabushka: Repair and Restore Your 400-Day Clock . Wiem, że to rzadkość, ale może ktoś mógłby ją pożyczyć? Jeśli ktoś może pomóc, to proszę o kontakt na priv. Warunki do uzgodnienia. Mam to cudo i mogę Ci pożyczyć. Kupiłem ją dlatego że jest w niej bardzo szczegółowo podane nazewnictwo w języku angielskim wszystkich części z których składają się roczniaki włącznie ze skanami tych części i trochę również napisał o sposobie ich naprawiania, ale to raczej literatura dla początkujących naprawiaczy. Edytowane 12 Grudnia 2020 przez dziadek 1 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #166 Napisano 13 Grudnia 2020 Zadzwonię jutro do autora i poproszę o egzemplarz z autografem. Autor książki to bardzo sympatyczny człowiek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #167 Napisano 13 Grudnia 2020 Tomek, nie wiem czy tym razem nie przesadziłeś😉 ze znajomościami ale może i tam masz układy ...🤔 https://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=en&u=https://obits.lohud.com/obituaries/lohud/obituary.aspx%3Fn%3Djoseph-rabushka%26pid%3D174569993%26fhid%3D2194&prev=search&pto=aue 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #168 Napisano 13 Grudnia 2020 (edytowane) W mojej książce " Gustaw Becker Zegary 1847-1857" zamieściłem jeden z zegarów autora. Leszek, Polska nie jest taka duża Edytowane 13 Grudnia 2020 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #169 Napisano 13 Grudnia 2020 Tomek myślał pewnie o Skrzypczaku a nie o Rabushce 😄😕 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #170 Napisano 13 Grudnia 2020 Dobrze jest "cytować" (jest takie narzędzie) jeśli w tekście TEMATU jest kilka wątków ... szczególnie wrzucając zdanie niejednoznaczne, po kilku mailach w innym wątku ... 😉 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 297 #171 Napisano 13 Grudnia 2020 Dziękuję wszystkim, już ją mam obiecaną. Dosyć wesoło temat się rozwinął, lubię takie makabreski.💀 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #172 Napisano 14 Grudnia 2020 Książki Pozmawiałem telefonicznie z Januszem Skrzypczakiem autorem książki „Leszczyńskie Zegary” o dostępności tej pozycji. Publikacja jest jeszcze dostępna w cenie 100 PL u autora. Podaję telefon kontaktowy do autora dla zainteresowanych kolegów nabyciem tej pozycji do wzbogacenia swojej biblioteczki zegarowej. Janusz Skrzypczak 609-334-836 Ja swoją z dedykacją odbiorę w tą niedzielę w Poznaniu na parkingu Centrum Handlowego M1, gdzie odbywać się będzie giełda antyków i staroci. Z racji prowadzenia antykwariatu w Lesznie autor lub jego syn będzie uczestnikiem tej giełdy. Książki będą wtedy dostępne na stoisku usytuowanym przy słupie parkingowym o numerze CA. Myślę, że to przydatna informacja dla miłośników zegarów z Wielkopolski. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Władek Meller 283 #173 Napisano 23 Grudnia 2020 (edytowane) Książkę "Leszczyńskie zegary" oferujemy już w naszym salonie i w sklepie internetowym. Pokusiłem się nawet o drobną jej recenzję. Nakłaniam do lektury, zachęcam do nabywania książki Link do książki: https://odczasudoczasu.pl/p/janusz-skrzypczak-leszczynskie-zegary-isbn-978-83-61681-31-1/ Link do recenzji: https://odczasudoczasu.pl/2020/12/zegary-z-leszna-podrecznik-kazdego-kolekcjonera/ pozdrawiam, Władysław Edytowane 23 Grudnia 2020 przez Władek Meller 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 98 #174 Napisano 19 Sierpnia 2021 (edytowane) Chciałbym zarekomendować wszystkim bardzo młodym (starym też) zegaro-maniakom książkę jakiej jeszcze tu nie było. Jest to książka przygodowa dla młodzieży w której znalazły się informacje o moim mieście i fabrykach zegarów z Gustavem Beckerem na czele. Znakomita większość z Nas posiada już tytułowy "Szczęśliwy Zegar z Freiburga" w swojej kolekcji być może warto by dzieci przeczytały tą książkę. "To trzymająca w napięciu książka przygodowa: zwroty akcji, pościgi, zaskakujące wynalazki. Ale nie tylko. To także opowieść o relacjach między dziećmi: przyjaźni, ale także wrogości i uprzedzeniach, które warto przezwyciężać." https://dwukropek.com.pl/ksiazki/szczesliwy-zegar-z-freiburga/ Wydawca: Dwukropek Autor: Robert M. Rynkowski Sugerowany wiek czytelnika: 8 - 12 lat Ja już mam wielokrotność sugerowanego wieku i zapewniam, że przeczytałem książkę z prawdziwą przyjemnością - po czym przekazałem w ręce syna. Serdecznie POLECAM Edytowane 19 Sierpnia 2021 przez amroziuk 1 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #175 Napisano 14 Listopada 2021 A mi sie udalo kupic takie pozycje 2 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach