Chorwat 9560 #123451 Napisano 14 Listopada 2016 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
13lesiu 958 #123452 Napisano 14 Listopada 2016 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slaw 480 #123453 Napisano 14 Listopada 2016 . 0 "....uczymy sie cale zycie , a i tak umieramy jako glupcy ..." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Passero #123454 Napisano 14 Listopada 2016 Pozwolę sobie na wyrażenie MOJEGO zdania, ale Parnis NIE rulez Kopiują czyjś dobytek, historie. Każdy ma prawo nosić co chce, nikomu nie bronię. W sumie to cieszę się że jest tutaj tak mało "parnisrai" Wyraziłeś również moje zdanie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek79 1705 #123455 Napisano 14 Listopada 2016 po prostu... Wow, świetna fota Jaro!!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bert69 279 #123456 Napisano 14 Listopada 2016 Ten też przyjemny 0 Pozdrawiam, Wojtek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #123457 Napisano 14 Listopada 2016 Wysłane z mojego LG-H960 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1894 #123458 Napisano 14 Listopada 2016 (edytowane) Pozwolę sobie na wyrażenie MOJEGO zdania, ale Parnis NIE rulez Kopiują czyjś dobytek, historie. Każdy ma prawo nosić co chce, nikomu nie bronię. W sumie to cieszę się że jest tutaj tak mało "parnisrai" Chcąc być tak ortodoksyjnym należałoby potępic wszystkie klony rolexa, omegi, portugalczyka itd. Jakoś gdy kopiują Szwajcarzy , Niemcy to jest ok, czepiacie się tylko Chińczyków. Parnis produkuje pod swoją marką i nie widzę powodu do marudzenia. Nie chcesz to nie noś. To oczywiście tylko moje zdanie i uprzedzę pytanie, nie, nie mam parnisa, ani tisela. Edytowane 14 Listopada 2016 przez goral_ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bert69 279 #123459 Napisano 14 Listopada 2016 (edytowane) @Jash fajny sikor Ciekawe jest to, że na zdjęciu robionym z takiej perspektywy zegarek wydaje się być większy niż w rzeczywistości Edytowane 14 Listopada 2016 przez bert69 0 Pozdrawiam, Wojtek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6297 #123460 Napisano 14 Listopada 2016 Dzisiaj taki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepepatryk 13659 #123461 Napisano 14 Listopada 2016 Chcąc być tak ortodoksyjnym należałoby potępic wszystkie klony rolexa, omegi, portugalczyka itd. W takim razie należę do ortodoksów, bo nie tylko Parnisy kolą mnie w oczy, ale też reszta, która jest ładnie określana jako "homage". Co osoba to opinia... W sumie temat odgrzewany sprzed kilku miesięcy (Tissel-AR case;) ), może nie potrzebnie go ruszałem. Miałem tylko nadzieję, że pomożecie mi zrozumieć zakup tego typu zegarka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek z Wrocławia 149 #123462 Napisano 14 Listopada 2016 (edytowane) Ja chcę kupić "submarinera" orienta lub invictę. Bo mi się podoba a na rolexa mnie nie stać. I nie przeszkadza mi, że to nie rolex, nigdy nie kupiłbym submarinera z logo rolexa, wiedząc że to podróbka. Uczciwy orient, invicta lub parnis z solidnym mechanizmem jest ok Edytowane 14 Listopada 2016 przez Tomek z Wrocławia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brzoza2 5827 #123463 Napisano 14 Listopada 2016 Nie kupię c-klasy bo to tani homar s-klasy Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek z Wrocławia 149 #123464 Napisano 14 Listopada 2016 (edytowane) Chcąc być tak ortodoksyjnym należałoby potępic wszystkie klony rolexa, omegi, portugalczyka itd. Jakoś gdy kopiują Szwajcarzy , Niemcy to jest ok, czepiacie się tylko Chińczyków. Parnis produkuje pod swoją marką i nie widzę powodu do marudzenia. Nie chcesz to nie noś. To oczywiście tylko moje zdanie i uprzedzę pytanie, nie, nie mam parnisa, ani tisela. A czemu ktoś miałby je potępiać? Nie udają tego, czym nie są, są sprzedawane pod własną marką producenta, to uczciwe podejście. I nie jest to alternatywa dla prawdziwego rolexa, czy innego znanego modelu znanej firmy. To po prostu ładne, dobrze wykonane zegarki z solidnymi mechanizmami. Edytowane 14 Listopada 2016 przez Tomek z Wrocławia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #123465 Napisano 14 Listopada 2016 Chcąc być tak ortodoksyjnym należałoby potępic wszystkie klony rolexa, omegi, portugalczyka itd. Jakoś gdy kopiują Szwajcarzy , Niemcy to jest ok, czepiacie się tylko Chińczyków. Parnis produkuje pod swoją marką i nie widzę powodu do marudzenia. Nie chcesz to nie noś. To oczywiście tylko moje zdanie i uprzedzę pytanie, nie, nie mam parnisa, ani tisela.Dokładnie to samo sądzę.Tym bardziej że szwajcarzy wciskają kit aż miło.... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek z Wrocławia 149 #123466 Napisano 14 Listopada 2016 (edytowane) Oczywiście od strony prawnej, prawdopodobnie rolexowi i innym znanym markom przysługują roszczenia. Z pewnością firmy te chronią swoje mechanizmy, rozwiązania patentami. Niewykluczone, że np. submariner rolexa ma cechy, które pozwalają uznać go za przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze. Jednakże dopóki "klony" nie stanowią konkurencji dla oryginałów (a tutaj decyduje cena), dopóty firmy te nie podejmują działań. Inna byłaby sytuacja, gdyby chodziło o produkty o podobnym pułapie cenowym. Przykładem jest sprawa fiat contra chiński koncern great wall o pandobodobny pojazd - tutaj fiatowi udało się zablokować import aut z Chin do Europy. I jak mi się wydaje, fiat podjął kroki prawne, ponieważ mógł zakładać, że import nieco tańszych aut chińskich może zagrozić sprzedaży fiata pandy. W przypadku zegarków inspirowanych, ryzyko takie w mojej ocenie nie istnieje. Nie ma też mowy o wprowadzaniu klienta w błąd, ponieważ zegarki te nie są sprzedawane jako rolexy, lecz pod inną marką. Edytowane 14 Listopada 2016 przez Tomek z Wrocławia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vandit 1135 #123467 Napisano 14 Listopada 2016 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slaw 480 #123468 Napisano 14 Listopada 2016 Master Yoda I inny o podobnym zdaniu Dołącze sie , dlatego ze jak by nie patrzeć to dalej zegarek a od tego jest to forum. Pokazywanie , omawianie , komentowanie zegarków. Wiadomo ze czasami można usłyszeć coś przykrego , ale takie jest życie Nie każdego stać na kolekcje o wartosci domu w centrum Warszawy , ale czy to znaczy ze ten ktoś nie podziela z nami wspólnej pasji ? Raczej nie! Są tacy którzy dumnie pokazują swoją Sławę ( bez urazy ) za 100zl i tacy którzy maja Rolexa za 40k. A co do chińczyków , nasi skośni koledzy wprawiają sie w fach i kto wie jak to sie skończy 0 "....uczymy sie cale zycie , a i tak umieramy jako glupcy ..." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #123469 Napisano 14 Listopada 2016 O, właśnie to jest sól naszej pasji-zegarek, o której częśc kolegów raczy zapominać "otumaniona" -[marketingiem, mamoną?] 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek z Wrocławia 149 #123470 Napisano 14 Listopada 2016 (edytowane) Skończy się tak, jak w przypadku Japończyków po IIWŚ i Koreańczyków w ostatnich latach. Ci pierwsi kopiowali Amerykanów, Ci drudzy Japończyków. Jak to się mawia, uczeń w końcu przerósł mistrza. Z pożytkiem dla konsumentów.O, właśnie to jest sól naszej pasji-zegarek, o której częśc kolegów raczy zapominać "otumaniona" -[marketingiem, mamoną?] Oberwie Ci się za ten post Lepiej powiedzieć dyplomatycznie: Kolegów będących targetami, na których fokusują się producenci i sprzedawcy luksusowych zegarków Edytowane 14 Listopada 2016 przez Tomek z Wrocławia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slaw 480 #123471 Napisano 14 Listopada 2016 (edytowane) Ot gremium sie wypowie....Herezja ;) Edytowane 14 Listopada 2016 przez Slaw 0 "....uczymy sie cale zycie , a i tak umieramy jako glupcy ..." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #123472 Napisano 14 Listopada 2016 Skończy się tak, jak w przypadku Japończyków po IIWŚ i Koreańczyków w ostatnich latach. Ci pierwsi kopiowali Amerykanów, Ci drudzy Japończyków. Jak to się mawia, uczeń w końcu przerósł mistrza. Z pożytkiem dla konsumentów. Oberwie Ci się za ten post Lepiej powiedzieć dyplomatycznie: Kolegów będących targetami, na których fokusują się producenci i sprzedawcy luksusowych zegarków Tomku, co bełkoczą ci z korporacji.....zal mi ich Plantacja bawełny 21 wieku.... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek z Wrocławia 149 #123473 Napisano 14 Listopada 2016 (edytowane) Tomku, co bełkoczą ci z korporacji.....zal mi ich Plantacja bawełny 21 wieku.... Każdy ma bzika na miarę własnych możliwości. Niestety.... że bzik, a nie że możliwości... Edytowane 14 Listopada 2016 przez Tomek z Wrocławia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #123474 Napisano 14 Listopada 2016 @Jash fajny sikor Ciekawe jest to, że na zdjęciu robionym z takiej perspektywy zegarek wydaje się być większy niż w rzeczywistości Heh, mnie to nawet koperty 37mm wychodzą jak 45 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #123475 Napisano 14 Listopada 2016 Tomku, jak rozmawiać, na forum, z pacjentem co zarabia 150 tys rocznie, codziennie "fokusuje" i "binduje" sie we firmie, dwa razy do roku jeżdzi na wakacje-raz w ciepłe kraje, dwa w Alpy , ma Omegę i chatę oraz auto w kredycie?Przecież on jest najmądrzejszy Forum przekształca się w platformę pod tytułem "co mam" 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach