LESKOS 3470 #151 Napisano 23 Lutego 2020 I to najwyższy ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #152 Napisano 20 Marca 2020 (edytowane) Minął miesiąc, udało się naprawić skrzynkę i wszystko dopasować i uruchomić... no prawie , został do odbudowania lub pozyskania specyficzny zamek do skrzyni. Dzięki Koledze WueMowi wiem dokładnie jak wygląda i jak działa . Może się uda odtworzyć. Na razie zegar uruchomiony bez zamka w skrzyni zawisł obok pozostałych Eppnerów z tego "wymiaru"... Chyba to nieźle wygląda ... Te zegary szczególnie lubię i mnie cieszą .ps. mechanizm idzie równo i bardzo dokładnie , naprawa zatem była przeprowadzona ok. Edytowane 20 Marca 2020 przez LESKOS 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6153 #153 Napisano 20 Marca 2020 chapeau bas 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #154 Napisano 20 Marca 2020 Aaaa , pięknie Jak odtworzysz zamek , to też go pokaż .... ciekawy jestem jakie były i jak wyglądały 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #155 Napisano 20 Marca 2020 Jak odtworzę 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #156 Napisano 29 Kwietnia 2020 (edytowane) Ostatnio trochę więcej czasu więc zabrałem się za renowację skrzyni , zjedzonej prze kołatki. ktoś ją trochę posklejał ,ale stan był taki, że palec wpadał do środka takie miejscami próchno buło . W skrzynkę weszło pół litra 20% roztworu paraloidu na bazie toluenu (dobrze że pogoda dopisała i można było trzy dni wietrzyć ) s potem uzupełnianie ubytków i przerabianie powierzchni sita na płaską deskę .... Trudno zrobić coś z niczego , ale w zasadzie skrzynia na ostatniej prostej do ostatniego szlifu i złożenia. Na razie tylko wybarwiona i podkład ... Mechanizm czeka. Jeszcze parę zabiegów i będzie w miarę ok. Najważniejsze, że jest miejsce upatrzone ... ? ?. Nie powiem że czegoś przesunąć nie ?trzeba , ale tylko trzy zegary ...? Edytowane 29 Kwietnia 2020 przez LESKOS 3 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #157 Napisano 30 Kwietnia 2020 Skrzynia już teraz bez wykończenia wygląda świetnie, jakby była gotowa do powieszenia. No i barwa do której żywię głęboką słabość ?? ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #158 Napisano 30 Kwietnia 2020 Skrzynka ładna .... czekamy na finał , bo wiadomo , że tarcza i waga , a może wagi , dodają uroku. ☺️ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #159 Napisano 30 Kwietnia 2020 Właśnie skończyłem remont "Junga" w bardzo podobnej skrzyni. Musiały być modne w tym czasie. No u mnie broda subtelniejsza... Twój ma za to śliczne fazki pod filarkami. Uprzedzając pytanie- ozdupka górna IMO późniejsza (choć stara), dolna sepulka moim zdaniem oryginał. Zegar wzięty nie od handlarza, tylko z angielskiego domu. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #160 Napisano 30 Kwietnia 2020 Piękny okaz - gratuluję. ? Wskazówki nieziemskie ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #161 Napisano 30 Kwietnia 2020 Ooo, a regał z rocznikami ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #162 Napisano 30 Kwietnia 2020 Roczniki są cudne ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #163 Napisano 30 Kwietnia 2020 Skrzynka, tak dość popularny - kształt z kolumienkami. Ale oprócz brody są drobne różnice w skrzyni, Ta wersja prawie identyczna w bryle, kapelusz jednak mocniej "gięty" w Twoim , a i głowice kolumienek inne. Dodatki koronki to już w większości sprawa danej serii lub wzoru. Poza tym zawsze mam wrażenie że Berlińczyki , czy "Jungi" są jakoś dziwnie powiązane z zegarami z Dolnego Śląska ... jakby "podpatrzone" w rozwiązaniach - jedne od drugich . Nie macie takiego wrażenia jakby to był jeden projektant , trochę w różnych okresach .... ? Niestety w tej teraz remontowanej musiałem lekko przyciemnić ze względu na skalę zniszczeń, których dokonał kołatek, ale pierwotnie i tak był ciemno wiśniowy. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #164 Napisano 1 Maja 2020 Kolejny krok ... 4 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #165 Napisano 1 Maja 2020 ☺️ Pięknie . Gratuluję ☺️ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6153 #166 Napisano 1 Maja 2020 Należy docenić kunszt i profesjonalizm ? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #167 Napisano 1 Maja 2020 ? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #168 Napisano 2 Maja 2020 no i na ścianie ... "wśród swoich" ? ? ? jako tako ... 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #169 Napisano 2 Maja 2020 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #170 Napisano 2 Maja 2020 nie wiem kto mu to zrobił... ta tarcza jest kompletnie od czapy... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #171 Napisano 2 Maja 2020 (edytowane) No cóż taka była i wbrew pozorom nie kompletnie od czapy ... a z Nysy ... ? Edytowane 2 Maja 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #172 Napisano 2 Maja 2020 Wiesz, że to jest kombinacja alpejska... ale już o tym mówiliśmy...? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #173 Napisano 2 Maja 2020 Nie wiem czy kombinacja alpejska, ja na nartach już nie jeżdżę ... ? Ale jak chcesz podyskutować... Przejdźmy do szczegółów. Zegar jest dość nietypowy, jak na Eppnera . Normalnie rozstaw między osią główną a kręciną w trzech typach werków(trzy wielkości, które mam wynosi dokładnie 25 mm, bez względu na to czy tarcze są pełne czy dzielone (w 6-ciu mechanizmach krzyżowych) a w tym odległość wynosi 30 mm Tarcza była zatem nietypowa (te różnicy 5 mm widać gołym okiem na zdjęciu). Nie ma za dużo materiałów na temat konstrukcji zegarów Eppnera. W większości są to materiały porównawcze. Pytanie zatem czy werk jest oryginalny ... wszystko wskazuje na to, że tak wszystkie detale są takie jak cechy oryginalnego Eppnera od kół do wychwytu i kotwicy, nawet ramka tarczy(rozmiar tarczy zatem ten sam. Pytanie zatem skąd różnica 5 mm? Nie da się użyć standardowej tarczy Eppnera , zarówno dzielonej jak i pełnej ... A może ktoś z kolegów ma też mechanizm o tym rozstawie (30mm). Wytropiłem skąd wzięła się kombinacja poprzedniej skrzyni i kto zrobił "kompilację", powoli oczyszczam ten zegar z różnych "dodatków" i wstawiam oryginalne lub dorobione wg oryginału.Tak jest to zatem składak, więc nie ma co tego ukrywać. Lepiej tak niż miałby wylądować jako dawca, gdzieś... ? A apropos co do samej tarczy (i tu mam wątpliwości i mam swoją teorię) i specyficznego rozmiaru to jakie masz zdanie (bo że to ogólnie składak to już wyjaśniliśmy...?)? 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #174 Napisano 2 Maja 2020 W dyskusji o tarczy nie pomogę, ale mój z Wlenia ma też odległość +- 25mm między osią minutową a wałkiem do nakręcania (licząc od środka). Właśnie pomierzyłem ?. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #175 Napisano 2 Maja 2020 To dopiero był piękny zestaw... Glasfjutte. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach