Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość mugi

Eppner

Rekomendowane odpowiedzi

I to najwyższy ... :)

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minął miesiąc, udało się naprawić skrzynkę i wszystko dopasować i uruchomić... no prawie , został do odbudowania lub pozyskania specyficzny zamek do skrzyni. Dzięki Koledze WueMowi wiem dokładnie jak wygląda i jak działa ;) . Może się uda odtworzyć. Na razie zegar uruchomiony bez zamka w skrzyni zawisł obok pozostałych Eppnerów z tego "wymiaru"... Chyba to nieźle wygląda ... Te zegary szczególnie lubię i mnie cieszą .

ps. mechanizm idzie równo i bardzo dokładnie , naprawa zatem była przeprowadzona ok.  :D

post-92919-0-79393600-1584724156_thumb.jpeg

post-92919-0-73426700-1584724175_thumb.jpeg

post-92919-0-49292200-1584724193_thumb.jpeg

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chapeau bas

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaaa , pięknie :)

Jak odtworzysz zamek , to też go pokaż .... ciekawy jestem jakie były i jak wyglądały  :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak odtworzę  ;)  :ph34r:  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio trochę więcej czasu więc zabrałem się za renowację skrzyni , zjedzonej prze kołatki. ktoś ją trochę posklejał ,ale stan był taki, że palec wpadał do środka takie miejscami próchno buło . W skrzynkę weszło pół litra 20% roztworu paraloidu na bazie toluenu (dobrze że pogoda dopisała i można było trzy dni wietrzyć ) s potem uzupełnianie ubytków i przerabianie powierzchni sita na płaską deskę .... Trudno zrobić coś z niczego , ale w zasadzie skrzynia na ostatniej prostej do ostatniego szlifu i złożenia. Na razie tylko wybarwiona i podkład ... 

Mechanizm czeka. Jeszcze parę zabiegów i będzie w miarę ok. Najważniejsze, że jest miejsce upatrzone ... ? ?. Nie powiem że czegoś przesunąć nie ?trzeba , ale tylko trzy zegary ...?

eppner skrzynia.jpeg

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skrzynia już teraz bez wykończenia wygląda świetnie, jakby była gotowa do powieszenia. No i barwa do której żywię głęboką słabość ?? ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skrzynka ładna .... czekamy na finał , bo wiadomo , że tarcza i waga , a może wagi , dodają uroku. ☺️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie skończyłem remont "Junga" w bardzo podobnej skrzyni. Musiały być modne w tym czasie. No u mnie broda subtelniejsza... Twój ma za to śliczne fazki pod filarkami.

Uprzedzając pytanie- ozdupka górna IMO późniejsza (choć stara), dolna sepulka moim zdaniem oryginał. Zegar wzięty nie od handlarza, tylko z angielskiego domu. 

f6402fff-d92e-416c-be56-f664e5175915.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny okaz - gratuluję. ?

Wskazówki nieziemskie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ooo, a regał z rocznikami ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roczniki są cudne ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skrzynka, tak dość popularny - kształt z kolumienkami. Ale oprócz brody są drobne różnice w skrzyni, Ta wersja prawie  identyczna w bryle, kapelusz jednak  mocniej  "gięty" w Twoim , a i głowice kolumienek inne. Dodatki koronki to już w większości sprawa danej serii lub wzoru. Poza tym zawsze mam wrażenie że Berlińczyki , czy "Jungi" są jakoś dziwnie powiązane z zegarami z Dolnego Śląska ... jakby "podpatrzone" w rozwiązaniach - jedne od drugich . Nie macie takiego wrażenia jakby to był jeden projektant , trochę w różnych okresach .... ?

Niestety w tej teraz remontowanej musiałem lekko przyciemnić ze względu na skalę zniszczeń, których dokonał kołatek, ale pierwotnie i tak był ciemno wiśniowy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny krok ...

Eppner 7.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

☺️ Pięknie . Gratuluję  ☺️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Należy docenić kunszt i profesjonalizm ?

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

?

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i na ścianie ... "wśród swoich" ? ?

? jako tako ...

ep1.jpeg

ep2.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem kto mu to zrobił... ta tarcza jest kompletnie od czapy...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No cóż taka była i wbrew pozorom nie kompletnie od czapy ... a z Nysy ... ?

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, że to jest kombinacja alpejska... ale już o tym mówiliśmy...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy kombinacja alpejska, ja na nartach już nie jeżdżę ... ?

Ale jak chcesz podyskutować... Przejdźmy do szczegółów. Zegar jest dość nietypowy, jak na Eppnera . Normalnie rozstaw między osią główną a kręciną w trzech typach werków(trzy wielkości,  które mam wynosi dokładnie 25 mm, bez względu na to czy tarcze są pełne czy dzielone (w 6-ciu mechanizmach krzyżowych) a w tym odległość wynosi 30 mm Tarcza była zatem nietypowa (te różnicy 5 mm widać gołym okiem na zdjęciu). Nie ma za dużo materiałów na temat konstrukcji zegarów Eppnera. W większości są to materiały porównawcze.  Pytanie zatem czy werk jest oryginalny ... wszystko wskazuje na to, że tak wszystkie detale są takie jak cechy oryginalnego Eppnera od kół do wychwytu i kotwicy, nawet ramka tarczy(rozmiar tarczy zatem ten sam. Pytanie zatem skąd różnica 5 mm? Nie da się użyć standardowej tarczy Eppnera , zarówno dzielonej jak i pełnej ... A może ktoś z kolegów ma też mechanizm o tym rozstawie (30mm). Wytropiłem skąd wzięła się kombinacja poprzedniej skrzyni i kto zrobił "kompilację", powoli oczyszczam ten zegar z różnych "dodatków" i wstawiam oryginalne lub dorobione wg oryginału.Tak jest to zatem składak, więc nie ma co tego ukrywać. Lepiej tak niż miałby wylądować jako dawca, gdzieś... ?

A apropos co do samej tarczy (i tu mam wątpliwości i mam swoją teorię) i specyficznego rozmiaru to jakie masz zdanie (bo że to ogólnie składak to już wyjaśniliśmy...?)? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dyskusji o tarczy nie pomogę, ale mój z Wlenia ma też odległość +- 25mm między osią minutową a wałkiem do nakręcania (licząc od środka). Właśnie pomierzyłem ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dopiero był piękny zestaw... Glasfjutte.

620738617_FireShotCapture185-MECHANIZMALBERTEPPNERCo.inGlashutte-7157423611-oficjalnea_-archiwum.allegro_pl.jpg.a81a2b42c9cb2a78ca6e1341f4c48ee7.jpg1707622694_FireShotCapture186-MECHANIZMALBERTEPPNERCo.inGlashutte-7157423611-oficjalnea_-archiwum.allegro_pl.jpg.2f43ae010d2937a85abc99fbc25ab339.jpg949193904_FireShotCapture187-MECHANIZMALBERTEPPNERCo.inGlashutte-7157423611-oficjalnea_-archiwum.allegro_pl.jpg.2c3fbe02b1561e3a15ff2c37897e576f.jpg 

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi