luks 51 #176 Napisano 2 Maja 2020 pamiętam, że tam jeszcze do zestawu była skrzynia ale nie mogę sobie przypomnieć z jakiego powodu wyryto napis 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #177 Napisano 2 Maja 2020 Z powodu pekuniarnego Aukcja jest jeszcze w archiwum Allegro. Tyle, co na zdjęciu, bez skrzyni. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #178 Napisano 2 Maja 2020 (edytowane) Ale w opisie aukcji jest, że skrzynka i wahadło do kompletu, jest na innych aukcjach... Pozdrawiam Jacek Edytowane 2 Maja 2020 przez JASI 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #179 Napisano 2 Maja 2020 No to nie doczytałem A mówią, czytaj uważnie opis nim się zaczniesz czepiać... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #180 Napisano 2 Maja 2020 4 godziny temu, LESKOS napisał: Nie wiem czy kombinacja alpejska, ja na nartach już nie jeżdżę ... ? Ale jak chcesz podyskutować... Przejdźmy do szczegółów. Zegar jest dość nietypowy, jak na Eppnera . Normalnie rozstaw między osią główną a kręciną w trzech typach werków(trzy wielkości, które mam wynosi dokładnie 25 mm, bez względu na to czy tarcze są pełne czy dzielone (w 6-ciu mechanizmach krzyżowych) a w tym odległość wynosi 30 mm Tarcza była zatem nietypowa (te różnicy 5 mm widać gołym okiem na zdjęciu). Nie ma za dużo materiałów na temat konstrukcji zegarów Eppnera. W większości są to materiały porównawcze. Pytanie zatem czy werk jest oryginalny ... wszystko wskazuje na to, że tak wszystkie detale są takie jak cechy oryginalnego Eppnera od kół do wychwytu i kotwicy, nawet ramka tarczy(rozmiar tarczy zatem ten sam. Pytanie zatem skąd różnica 5 mm? Nie da się użyć standardowej tarczy Eppnera , zarówno dzielonej jak i pełnej ... A może ktoś z kolegów ma też mechanizm o tym rozstawie (30mm). Wytropiłem skąd wzięła się kombinacja poprzedniej skrzyni i kto zrobił "kompilację", powoli oczyszczam ten zegar z różnych "dodatków" i wstawiam oryginalne lub dorobione wg oryginału.Tak jest to zatem składak, więc nie ma co tego ukrywać. Lepiej tak niż miałby wylądować jako dawca, gdzieś... ? A apropos co do samej tarczy (i tu mam wątpliwości i mam swoją teorię) i specyficznego rozmiaru to jakie masz zdanie (bo że to ogólnie składak to już wyjaśniliśmy...?)? Czy na mechanizmie są jakieś sygnatury Eppnera? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #181 Napisano 2 Maja 2020 A Eppner sygnował mechanizmy ? masz takie informacje ? 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #182 Napisano 2 Maja 2020 Widziałem chyba ze dwie sztuki... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #183 Napisano 2 Maja 2020 (edytowane) Nawet mam zdjęcia. Typowe oznaczenia kropkowe na kolumnach, i krzyżu ... dla porównania dwa inne 100% oryginały, w dwóch rozmiarach ... Identyczne oznaczenia. Małe drobne różnice w detalach są Ps. Jasne że nic to nie znaczy. Trudno jednak jednoznacznie wnioskować. Edytowane 2 Maja 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #184 Napisano 2 Maja 2020 czyli ten o odległości 30mm powinien troszkę dłużej chodzić. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #185 Napisano 2 Maja 2020 Powiem że nigdy tego dokładnie nie sprawdzałem. Zastanawiam się czy zegar faktycznie nie mógł być zrobiony jako kopia mechanizmu Eppnera. Stopień zużycia i wstawione 2 łożyska świadczą że mechanizm zegara swoje wypracował… może ktoś jednak kopiował a albo stworzył zegar na wzór wtedy? Pamiętacie dwa lata temu w Srebrnej Górze kolega pokazywał mechanizm krzyżowy wzorowany na Eppnerze, wykonany przez zegarmistrza z Warszawy chyba. Wprawdzie różnice były tam znaczne , ale może i tu jest to stara kopia ... (?) w 100% tego wykluczyć się nie da . 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #186 Napisano 3 Maja 2020 10 godzin temu, LESKOS napisał: Powiem że nigdy tego dokładnie nie sprawdzałem. Zastanawiam się czy zegar faktycznie nie mógł być zrobiony jako kopia mechanizmu Eppnera. Stopień zużycia i wstawione 2 łożyska świadczą że mechanizm zegara swoje wypracował… może ktoś jednak kopiował a albo stworzył zegar na wzór wtedy? Pamiętacie dwa lata temu w Srebrnej Górze kolega pokazywał mechanizm krzyżowy wzorowany na Eppnerze, wykonany przez zegarmistrza z Warszawy chyba. Wprawdzie różnice były tam znaczne , ale może i tu jest to stara kopia ... (?) w 100% tego wykluczyć się nie da . I już się chyba tego nie dowiemy. Tarcza ze złotą obwódką stylistycznie jest z lat około 1800-1820, na moje oko... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #187 Napisano 3 Maja 2020 No Cóż historia dziwne zagadki stawia. Podobnie jak i sygnowanie na tarczy zegarmistrza z Nysy. Też nie udało mi się znaleźć odpowiedzi . Wątpię aby w latach pierwszej ćwiartki XIX w Nysie był producent zegarów empirowych ... a jednak taka tarcza jest ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #188 Napisano 3 Maja 2020 Gdzie jest zdjęcie tej tarczy z bliska? Możesz je tu dodać? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #189 Napisano 3 Maja 2020 Jasne ... może kto coś odszuka ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #190 Napisano 3 Maja 2020 18 godzin temu, LESKOS napisał: A Eppner sygnował mechanizmy ? masz takie informacje ? Pierwszy zegar w tym temacie ma sygnaturę na werku, bardzo niewyraźną, ale ten drugi, który widziałem miał w tym samym miejscu. 7 godzin temu, LESKOS napisał: No Cóż historia dziwne zagadki stawia. Podobnie jak i sygnowanie na tarczy zegarmistrza z Nysy. Też nie udało mi się znaleźć odpowiedzi . Wątpię aby w latach pierwszej ćwiartki XIX w Nysie był producent zegarów empirowych ... a jednak taka tarcza jest ... producent nie, ale sprzedawca już tak... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 101 #191 Napisano 3 Maja 2020 Proszę, trochę wyraźniejsza. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #192 Napisano 3 Maja 2020 19 godzin temu, LESKOS napisał: A Eppner sygnował mechanizmy ? masz takie informacje ? Mechanizmy Krzyzowe z sygnatura Eppnera byly tutaj na forum,niesygnowane krzyzowe werki moim zdaniem pochodza od innych producentow,w jednym opracowaniu odnosnie Eppnera jest napisane ze robili inni werki krzyzowe rowniez.,ten w Stutgarcie mial chyba numer 12 czy 13 juz nie pamietam ,jest u naszych kolegow juz w PolsceTo tylko moje zdanie ,moge sie mylic ,osobiscie przytulilbym nawet niesygnowanego z ciekawosci .... 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #193 Napisano 3 Maja 2020 Te sygnowane są b.rzadkie , w dodatku są nienumerowane. Należą do produkcji wczesnej z Wlenia. Werki ze Srebrnej Góry i po wprowadzeniu numeracji nie były już moim zdaniem sygnowane(oprócz jednego przedstawionego na końcu, ale jest naprawdę wyjątkowy). Oglądałem (miałem w rękach kilkanaście sztuk), nie miałem okazji mieć w rękach sygnowanego, a ten który pokazałeś jest jednym z nielicznych - znam takie dwa przypadki. Wniosek że niesygnowane werki krzyżowe są od innych producentów są moim zdaniem błędne. Nie ma żadnych podstaw do takiego stwierdzenia. Widziałem werk tak oznakowany sygnaturą jaki pokazałeś Janek (może to i ten sam) ale budził we mnie spore wątpliwości . Poniżej zdjęcia tego mechanizmu. Pomimo sygnatury miałbym właśnie tu spore wątpliwości co do autentyczności całości mechanizmu. Problem z zegarami ściennymi Eppnera polega na tym że nie trafiłem na żaden katalog firmowy tych zegarów (oprócz katalogu z 1910) roku , ale to poza zakresem . Występuje też problem standaryzacji jedyne co zauważyłem to wszystkie zegary miały odległość 25 mm między osiami w reszcie występowały drobne rozbieżności zarówno w kształtach płyt jak i wychwytów (ale zawsze był to wychwyt grahama ze stałymi paletami (V). Nawet w werku miesięcznym z sekundnikiem również sygnowanego. (ostatnie zdjęcie) 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #194 Napisano 3 Maja 2020 (edytowane) 39 minut temu, LESKOS napisał: Te sygnowane są b.rzadkie , w dodatku są nienumerowane. Należą do produkcji wczesnej z Wlenia. Werki ze Srebrnej Góry i po wprowadzeniu numeracji nie były już moim zdaniem sygnowane(oprócz jednego przedstawionego na końcu, ale jest naprawdę wyjątkowy). Oglądałem (miałem w rękach kilkanaście sztuk), nie miałem okazji mieć w rękach sygnowanego, a ten który pokazałeś jest jednym z nielicznych - znam takie dwa przypadki. Wniosek że niesygnowane werki krzyżowe są od innych producentów są moim zdaniem błędne. Nie ma żadnych podstaw do takiego stwierdzenia. Widziałem werk tak oznakowany sygnaturą jaki pokazałeś Janek (może to i ten sam) ale budził we mnie spore wątpliwości . Poniżej zdjęcia tego mechanizmu. Pomimo sygnatury miałbym właśnie tu spore wątpliwości co do autentyczności całości mechanizmu. Problem z zegarami ściennymi Eppnera polega na tym że nie trafiłem na żaden katalog firmowy tych zegarów (oprócz katalogu z 1910) roku , ale to poza zakresem . Występuje też problem standaryzacji jedyne co zauważyłem to wszystkie zegary miały odległość 25 mm między osiami w reszcie występowały drobne rozbieżności zarówno w kształtach płyt jak i wychwytów (ale zawsze był to wychwyt grahama ze stałymi paletami (V). Nawet w werku miesięcznym z sekundnikiem również sygnowanego. (ostatnie zdjęcie) Leszku ja sie nie upieram przy moim zdaniu,one sa wszystkie fajne i mi sie podobaja,katalogow fakt na razie nie ma ,slyszalem o tym sygnowanym Silberberg . Eppner jeszcze dlugo bedzie zagadka,od dwoch lat prosze o zdjecia mechanizmu chronometru morskiego Eppnera i nie chca mi udostepnic niemiaszki.. Edytowane 3 Maja 2020 przez DawPi Nie cytujemy zdjęć. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #195 Napisano 3 Maja 2020 Leszku, masz tyle pięknych zegarów, że można się pogubić, ale - pewno powiesz, że się czepiam - coś mi nie pasuje... W poście 88 tego tematu pokazałeś zegar z identyczną tarczą jak ten ostatni z napisem na tarczy - zegarmistrza z Nysy. Czy masz 2 zegary z taką samą tarczą, bo na ścianie Eppnerów widzę tylko jeden. Czy teraz zamontowaleś ten mechanizm w innej skrzynce. Jak to wtedy napisałeś, był to Twój pierwszy Eppner. Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #196 Napisano 3 Maja 2020 (edytowane) W Niemczech jest jeszcze sporo Eppnerów ale "dziwnie się je kupuje" a raczej ciężko je wyciągnąć. Najbardziej żałuję wypuszczenia z rąk tego miesięcznego. ale cena była spora a na decyzję miałem parę minut ... i poszło ... do Niemiec ... 34 minuty temu, JASI napisał: Leszku, masz tyle pięknych zegarów, że można się pogubić, ale - pewno powiesz, że się czepiam - coś mi nie pasuje... W poście 88 tego tematu pokazałeś zegar z identyczną tarczą jak ten ostatni z napisem na tarczy - zegarmistrza z Nysy. Czy masz 2 zegary z taką samą tarczą, bo na ścianie Eppnerów widzę tylko jeden. Czy teraz zamontowaleś ten mechanizm w innej skrzynce. Jak to wtedy napisałeś, był to Twój pierwszy Eppner. Pozdrawiam Jacek Jasi, tak to ten sam zegar, zresztą to tem, którego Krzysiek strasznie lubi ? ? i wypomina mi przy każdej okazji ?. Mechanizm był włożony nie przeze mnie do takiej skrzyni - taki kupiłem zestaw. Szukałem skrzyni wyprodukowanej w na Dolnym Śląsku w okresie produkcji w Srebrnej Górze. Ta aktualna skrzynia jest dokupiona i wyremontowana. Dlatego też pisałem o stopniowym dopasowywaniu tego zegara do pierwowzoru i o tym że zegar jest "składakiem", jak widać więcej w tym mojej zabawy. Niemniej sam mechanizm jak pisałem jest zagadkowy i nie jestem przekonany w 100% czy został wyprodukowany w zakładach Eppnera.... Edytowane 3 Maja 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #197 Napisano 3 Maja 2020 No Leszku tak jak rozmawialismy Eppner z Silbererg ,tarcza 30 cm ,miesieczny widzialem w skrzyni tak jak sa stojace w Kosciolach,problem w tym ze on mial na plecach napisane jak gmina zakupila go do swojego Kosciola,zegar jest w niemczech i raczej nigdy nie trafi na oficjalny rynek ale jest jeszcze tyle zegarow do zdobycia .... 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #198 Napisano 3 Maja 2020 Godzinę temu, LESKOS napisał: W Niemczech jest jeszcze sporo Eppnerów ale "dziwnie się je kupuje" a raczej ciężko je wyciągnąć. Najbardziej żałuję wypuszczenia z rąk tego miesięcznego. ale cena była spora a na decyzję miałem parę minut ... i poszło ... do Niemiec ... Musi stolarz w Dresden bywał... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #199 Napisano 3 Maja 2020 1 godzinę temu, janekp napisał: Leszku ja sie nie upieram przy moim zdaniu,one sa wszystkie fajne i mi sie podobaja,katalogow fakt na razie nie ma ,slyszalem o tym sygnowanym Silberberg . Eppner jeszcze dlugo bedzie zagadka,od dwoch lat prosze o zdjecia mechanizmu chronometru morskiego Eppnera i nie chca mi udostepnic niemiaszki.. Janek, bo Eppner nie wykonał we własnych zakładach żadnego chronometru morskiego. Nie byłby w stanie oglądając jego wyroby na fotkach. Albo użył do sygnowania werk angielski albo Glashuecki... Mając w rękach ten, o którycm mówisz, po "rzucie" okiem można było by stwierdzić od razu kto jest jego autorem... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #200 Napisano 3 Maja 2020 O chronometrach morskich Eppnera pisano juz w 1844 roku na wystawie w Berlinie,Glashutte powstalo w 1845 ?Namierzylem dwa miejsca gdzie one sa ,dostepu na razie nie mam 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach