Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Spinner

Garniturowiec - prawda i mit:-)

Rekomendowane odpowiedzi

Jędrek... na razie to Ty wychodzisz na ignoranta... .

"

Na szczególne okazje: śluby, koncerty, jubileusze coraz częściej panowie wkładają fraki i smokingi. Szukają wyjątkowej elegancji w ubiorze."

http://www.wesele.amr.pl/artykuly.php?artykul=104

Z tym musznikiem do smokingu to faktycznie dali ciała... :P

PS.

A biała muszka do ślubu obowiązuje jedynie gdy idziesz we fraku... :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jędrek... na razie to Ty wychodzisz na ignoranta... .

"

Na szczególne okazje: śluby, koncerty, jubileusze coraz częściej panowie wkładają fraki i smokingi. Szukają wyjątkowej elegancji w ubiorze."

http://www.wesele.amr.pl/artykuly.php?artykul=104

Ten tekst z malymi modyfikacjami ma na stronie prawie kazdy krawiec z prowincjonalnego zakladu. Tylko co niby z tego wynika? Smoking w przeciwienstwie do fraka nie jest specjalnie uroczystym strojem. Jako szczyt elegancji funkcionuje chyba tylko u nas. Nadaje sie wlasnie swietnie na wieczorne przyjecie lub koncert, ale w zyciu nie jako ubranie dla pana mlodego. Niezaleznie od okolicznosci smoking przed godzina 20.00 przystoi jedynie kelnerowi. Upieram sie rowniez przy tym, ze do slubu obowiazuje biala mucha, co automatycznie wyklucza smoking. W artykule radza do slubu rowniez brazowy garnitur, ktory jeszcze niedawno byl synonimem szczytu bezguscia. Osobiscie mi to wisi w czym ktos idzie do slubu, bo i tak nie doscignie wioski zrobionej przez posla Kaminskiego, ktory ubrany byl w stroj szlachecki. Niech kazdy zostanie przy swoim zdaniu, bo to nie temat na dluzsza dyskusje. Nie przekreslam nikogo za nieodpowiedni stroj, bo to nie moja skala wartosci. Szkoda mi jednak czasem fajnego faceta, ktory kupil niezle ubranie na specjalna okazje, a potem zwalil wszystko np. spinka do krawata. Zapewniam Cie ze gdy poprosisz w dobrym zakladzie krawieckim o uszycie slubnego stroju, to nikt nie zaproponuje Ci smokingu. Do slubu polecane sa garnitury z dluzsza marynarka. Mozna niby frak, ale to tez moim zdaniem nienajszczesliwszy wybor. Pan mlody na weselu w remizie, majac na sobie frak wsrod 100 panow ubranych w anilanowe garnitury, tez jest troche groteskowy.

Z mojej strony koniec tematu, bo jest zbyt blachy zeby sie spierac. Skoro prezenter w TV zaklada trampki do garnituru i jest OK, to moze faktycznie ja jestem dziwny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mozna niby frak, ale to tez moim zdaniem nienajszczesliwszy wybor. Pan mlody na weselu w remizie, majac na sobie frak wsrod 100 panow ubranych w anilanowe garnitury, tez jest troche groteskowy.

Nie wiem... nie chodzę po remizach... :P

Choć teoretycznie na pewno masz tu rację. Strój powinien być dopasowany zarówno do okazji jak i innych ... nazwijmy to "okoliczności".

Ten tekst z malymi modyfikacjami ma na stronie prawie kazdy krawiec z prowincjonalnego zakladu. Tylko co niby z tego wynika? Smoking w przeciwienstwie do fraka nie jest specjalnie uroczystym strojem. Jako szczyt elegancji funkcionuje chyba tylko u nas.

No comments... :rolleyes:

Pozdrowienia z "prowincji"...

0223pitt.jpg

george%20clooney.jpg

012308_minogue_300X400.jpg

article-1085590-0276D84D000005DC-44_468x286.jpg

... dla całego Świdnika! :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem Twojego oburzenia slowem prowincja. Swidnik to jak najbardziej prowincja, bo ja tylko na prowincji dobrze sie czuje. Mieszka sie OK, ale faktycznie nie ma tu zbyt wielu dyktatorow mody. :rolleyes: Poza tym dzieki za potwierdzenie mojej teorii. Smoking sluzy, jak widac na zdjeciach do wystepow na wieczornych, luznych przyjeciach. Poza tym sprawdz czy na tych zdjeciach wszyscy maja smoking?Propozycja jest taka zebys znalazl zdjecie pana mlodego w smokingu, najlepiej jakiejs publicznej osoby. Pewnie nie bedzie z tym zadnego problemu. :P

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś mi się zdaje, że temat zszedł na psy...

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie rozumiem Twojego oburzenia slowem prowincja. Swidnik to jak najbardziej prowincja, bo ja tylko na prowincji dobrze sie czuje. Mieszka sie OK, ale faktycznie nie ma tu zbyt wielu dyktatorow mody. :rolleyes: Poza tym dzieki za potwierdzenie mojej teorii. Smoking sluzy, jak widac na zdjeciach do wystepow na wieczornych, luznych przyjeciach. Poza tym sprawdz czy na tych zdjeciach wszyscy maja smoking?Propozycja jest taka zebys znalazl zdjecie pana mlodego w smokingu, najlepiej jakiejs publicznej osoby. Pewnie nie bedzie z tym zadnego problemu. :P

Pzdr.

1. Kolego nudny jesteś i tyle. Brałeś ślub w garniturku? I dobrze... ale to jeszcze o niczym nie przesądza.

2. Twierdziłeś, że smoking popularny jest tylko u nas. Jeśli GALA W Cannes i spotkania w pałacu u królowej angielskiej to dla Ciebie "luźne przyjęcia" to Ci "gratuluję"... :P

3. Wszyscy na zdjęciach są w smokingach prócz księcia Karola. Choć tu nie mam pewności. Facet chodzi w 25 letnim płaszczu to mógł założyć stary dwurzędowy smoking. Kiedyś były modne...

4.Publiczna osoba na własnym ślubie w smokingu? Ależ proszę...:

1241150294887.jpg

?Pazura natomiast założył czarny smoking. Prezentował się w nim naprawdę wytwornie. Wszystko wyglądało jak w bajce, w której książę poślubia piękną dziewczynę. "

WYSTARCZY? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Osobiscie mi to wisi w czym ktos idzie do slubu, bo i tak nie doscignie wioski zrobionej przez posla Kaminskiego, ktory ubrany byl w stroj szlachecki.

Tu akurat nie masz do końca racji. Wiem, że to się kłóci z powszechną percepcją i rozsądkiem, ale tradycyjny strój (szlechecki-ludowy) wg klasycznego ubiorowego savoir-vivre'u jest jak najbardziej dopuszcalny - co więcej, jest ekwiwalentem fraka (sic!). U nas tego się nie praktykuje - może z wyjatkiem bractw kurkowych - ale jak zobaczysz np. dyplomatyczne przyjęcia za granicą, to obok fraków są choćby tradycyjne stroje indyjskie i nikogo to nie razi.

Co do smokingów to oczywiście zgoda. Jeśli dla kogoś wyznacznikiem stylu jest Cezary Pazura czy ogólnie popularni aktorzy (a propos postu wyżej) to ma problem.

pozdrawiam - Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do smokingów to oczywiście zgoda. Jeśli dla kogoś wyznacznikiem stylu jest Cezary Pazura czy ogólnie popularni aktorzy (a propos postu wyżej) to ma problem.

Kolego ... ja naprawdę rozumiem, że może być to strój zbyt drogi, nie dla każdego (np. o sylwetce Gosiewskiego) i nie pasujący do wielu "lokali" weselnych ale nie dorabiajmy do tego teorii, która obronić się nie da... :rolleyes:

OK. Jak dla mnie koniec tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kolego ... ja naprawdę rozumiem, że może być to strój zbyt drogi, nie dla każdego (np. sylwetka Gosiewskiego) i nie pasujący do wielu "lokali" weselnych ale nie dorabiajmy do tego teorii, która obronić się nie da... :rolleyes:

Co znaczy zbyt drogi - smoking nie jest droższy od dobrego garnituru, można mieć smoking za 500 zł (z allegro czy wypożyczalni) i garnitur za 50.000 zł (na miarę, z wełny vikunii). Przykład Pazury jest wyjątkowo kiepski, bo smoking jest strojem wieczorowym - z tym się chyba zgodzisz - czemu więc ten jegomość spaceruje w nim w dzień po parku??? Właśnie taki przykład pomieszanie z poplątaniem.

pozdrawiam - Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smoking najwcześniej - wczesnym wieczorem. Ale jednak wieczorem.

Pazura i wiekszość bywalców portalików typu pudelek, kozaczek itp to naprawdę świetny wybór aby potwierdzić tezę o ubiorze - nietrafionym do pory, okazji itp :P:rolleyes:

Ceny smokingów sa podobne jak zwykłych garniturów. Od kiepściutkich za parę stów do porządnych z dobrych materiałów za - ile zechcemy.

Śluby zazwyczaj sie odbywaja pomiędzy południem a 16.00. To naprawdę "świetna" pora na smoking. Następnie impreza - w naszej tradycji jednak zwykle huczna, zakrapiana, rubaszna i do iałego rana (niekoniecznie w remizie). Na niej smoking też wygląda jak diabeł w kościele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli smoking tylko po zmieszku to znaczy że mieszkańcy bardziej północnych krain latem nie mogą praktycznie załorzyć smokinga. a zatem zimą przyjść w nim na śniadanie. Coś chyba jest nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Smoking najwcześniej - wczesnym wieczorem. Ale jednak wieczorem.

...

Śluby zazwyczaj sie odbywaja pomiędzy południem a 16.00. To naprawdę "świetna" pora na smoking. Następnie impreza - w naszej tradycji jednak zwykle huczna, zakrapiana, rubaszna i do iałego rana (niekoniecznie w remizie). Na niej smoking też wygląda jak diabeł w kościele.

1. Czyli w pełnym świetle w od maja do sierpnia jest OK, bo 19-20 to wieczór!

2. Gdzie Ty masz śluby od południa do 16? W USC? Nie wszyscy biegają do urzędu kolego. Ja miałem ślub o 19:30, było widno (czerwiec) i wszystko OK. Na sali prócz mnie było kilku innych panów w smokingach. Dobrze, że go założyłem, bo w garniturku wyglądał bym jak "ubogi krewny", a nie "Pan Młody". :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz

No dobrze, ale jeśli do ślubu pan młody nie ma zamiaru ubrać ani garnituru, ani fraku, ani smokingu, to co mu zostaje? Wbrew pozorom to poważne pytanie, bo są ludzie, którzy nie trawią tego typu ubioru traktując je jak ubranie robocze, a chcą wyglądać inaczej niż w pracy. Macie jakąś alternatywę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polska tradycja nie przewiduje alternatywy.

Jak widzisz nawet z klasycznymi strojami bywa kłopot, a co tu mówić o alternatywie...

Chyba trochę przesadzasz z tym "strojem roboczym". Biegasz do pracy we fraku, surducie lub smokingu???

Ale rozumiem... ja pracuję w garniaku dlatego też chciałem coś innego do ślubu... :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mundur :rolleyes: ?

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No dobrze, ale jeśli do ślubu pan młody nie ma zamiaru ubrać ani garnituru, ani fraku, ani smokingu, to co mu zostaje? Wbrew pozorom to poważne pytanie, bo są ludzie, którzy nie trawią tego typu ubioru traktując je jak ubranie robocze, a chcą wyglądać inaczej niż w pracy. Macie jakąś alternatywę?

Jak zbyszke napisał wyżej - mundur albo żupan, albo surdut :rolleyes:

Frak dzienny, nazywany też "jaskółką", z angielska cutaway lub krótko cut - strój, akceptowany do godzin popołudniowych, noszony przy bardzo oficjalnych okazjach. Jest rodzajem dziennej marynarki z przedłużonymi połami, zapinanej z przodu na pojedynczy guzik. Może być czarny, granatowy lub srebrzystoszary; jego tradycyjnym uzupełnieniem są prążkowane czarno-szare spodnie (tzw. "sztuczkowe"). - Wikipedia

Najlepsze rozwiązanie: 2 stroje - popołudniowy i wieczorowy (ale kto na "polskim" weselu wieczorem będzie jeszcze zwracał uwagę na strój pana młodego)

http://slub.onet.pl/1359099,1,obyczaje_artykul.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz

Polska tradycja nie przewiduje alternatywy. Słusznie prawisz... To co ma zrobić ktoś, kto chce wziąć ślub, ale jednocześnie chce zerwać z tą tradycją, albo odświeżyć ją? Nie ma takiej możliwości?

Aha, nie przesadzam z tym ubraniem roboczym. :rolleyes: Mieszkam niedaleko warszawskiego zagłębia białych kołnierzyków i ten widok tłumu "pingwinów" nawet w snach mnie prześladuje. :P

Słusznie podpowiedziałeś Hakan. Ja na swój ślub ubrałem się w XVIII-wieczny strój. A dokładniej w górną jego połowę. Strój był zielony i kolorystycznie współgrał z biżuteryjnymi dodatkami mojej Żony. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja miałem ślub o 19:30, było widno (czerwiec) i wszystko OK. Na sali prócz mnie było kilku innych panów w smokingach. Dobrze, że go założyłem, bo w garniturku wyglądał bym jak "ubogi krewny", a nie "Pan Młody". :P

Teraz przynajmniej wzystko jasne :rolleyes: Tylko czy to powod zeby sie z uporem maniaka kompromitowac na forum? Nie bierze sie slubu w smokingu, nawet jesli Ci sie wydaje ze wygladales elegancko. Poza tym nie wiem jakie garnitury nosisz, skoro wygladasz w nich jak ubogi krewny. Na przyszlosc lepiej kupic jeden, ale dobry. Bez urazy.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

?Pazura natomiast założył czarny smoking. Prezentował się w nim naprawdę wytwornie. Wszystko wyglądało jak w bajce, w której książę poślubia piękną dziewczynę. "

WYSTARCZY?

Tego nawet nie skomentuje :rolleyes::P:P To nie ksiaze, tylko podstarzaly zigolak poslubia przecietnej urody dziewczynke, w wieku swojej corki. Ona jest mloda, on ma pieniadze. W dodatku oboje nie stronia od sprzedawania swojej intymnosci byle brukowcowi. Coz, kazdy ma swoich idoli :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na sali prócz mnie było kilku innych panów w smokingach. Dobrze, że go założyłem, bo w garniturku wyglądał bym jak "ubogi krewny", a nie "Pan Młody". :rolleyes:

Zaraz - chcesz powiedzieć, że było kilka panów w smokingach, a reszta w zwykłych garniakach? To jakieś faux pas - albo przyjęcie jest "black tie" i wszyscy są w smokinkach, albo np. "tenue de ville" i w garniturach. Albo organizator cosik nie dopatrzył, albo goście gremialnie nawalili. Teoria, że masz mieć strój "z innej bajki" niż reszta osób na weselu, by wiedzieli kto jest panem młodym jest doprawdy porażająca :P

pozdrawiam - Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie bierze sie slubu w smokingu, nawet jesli Ci sie wydaje ze wygladales elegancko.

Może w Twoim miasteczku... tak.

Posłuchaj albo wklej zasadę savoir vivre'u, która ten zakaz jasno określa albo przestań przynudzać.

Prowadzisz tą dyskusję tylko "dla draki". Trollujesz.

Zbiłem wszystkie Twoje wcześniejsze argumenty jeden za drugim, a Ty dalej swoje...

Wygląda więc na to że masz sporo braków i to nie tylko jeśli chodzi o etykietę.

Poczytaj sobie i się dokształć...:

"Strój nieformalny (ang, business dress, informal wears, fr. tenue de ville) to jak wskazuje jego inna nazwa strój wyjściowy. Nosimy go do godziny 20:00. Strojem nieformalnym jest:

* dla mężczyzny garnitur i krawat

...

Strój koktajlowy (ang. semi-formal wears, fr. tenue d? aprés) to strój pośredni pomiędzy strojem formalnym a nieformalnym. Strojem koktajlowym jest:

* Dla mężczyzny ciemny garnitur, który wymaga białej koszuli i stonowanego krawata;"

Pójdziesz do ślubu (ceremonia wysoce formalna) w stroju "nieformalnym" lub "koktajlowym"???

W sumie.... wolno Ci ale nie pouczaj innych zwłaszcza, gdy coś robią czy radzą w zgodzie z obowiązującą etykietą. :rolleyes:

"Strój formalny (ang. formal wears, fr. tenue de ville) to jak wskazuje jego inna nazwa strój wieczorowy bądź wizytowy. Noszony jest on jedynie na specjalne, szczególnie ważne i uroczyste okazje i w zasadzie po godzinie 20:00 (chodź jak się zaraz przekonamy od tej zasady są wyjątki).

-frak

-smoking

-żakiet (jaskółka)"

Na podstawie:

Orłowski T., Protokół dyplomatyczny. Ceremoniał & Etykieta, Warszawa 2005

Ikanowicz C., Piekarski J., Protokół dyplomatyczny i dobre obyczaje,

http://www.psz.pl/tekst-5782/-Jak-cie-widz...Vivre-w-ubiorze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm... WIesz Xavier. W moim misateczku śluby odbuywaja sie tak w urzędzie jak i w kościele do godz. 17 tej. "Parę" lat już mam, na wielu ślubach byłem i jakoś po 17tej na żadnym. Może takie miasteczka Warszawa, Wrocław, Poznań czy Kraków (choć w Poznaniu było to piątek) nie sa dobrym przykładem - ale jednak.

A cytując żródło, które podałeś:

Smoking jest noszony jedynie po godzinie 20:00,

Każdy idzie na ślub jak uważa.

To oczywiście moje zdanie. To nie gala rozdania oskarów.

Niepotrzebnie dyskusja która mogłaby być ciekawa i pouczająca przeradza sie w mało salonowe przepychanki i niesympatyczny ton kolegi Xaviera - zupełnie nie pasujacy do smokingu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Niepotrzebnie dyskusja która mogłaby być ciekawa i pouczająca przeradza sie w mało salonowe przepychanki i niesympatyczny ton kolegi Xaviera - zupełnie nie pasujacy do smokingu.

Fakt. Do garnituru bardziej.

Najlepiej jeśli na atak i uszczypliwości pozwala sobie tylko jedna strona w dyskusji. Prawda?

Ciekawą informację wkleiłeś.

Znaczy ... po 20:00 (na weselu) zalecasz, by się przebierać w stroje formalne? Skoro garnitur po 20:00 to już faux-pas?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj Xavier. Nie będę nadal uczestniczył w tym bałaganie.

Pisałem o smokingu. Nie pisz banialuk, niczego nie zalecam. A ciekawa informacja pochodzi ze źródła które sam podaleś i odnosi sie jedynie do pory dnia w której smoking pasuje - na formalnych uroczystościach. To, że nie nosi sie go przed 20tą, nie oznacza, że innych ubrań nie nosimy po 20tej.

Poza tym jeśli ślub jest uroczystością formalną, tak przyjęcie weselne po nim, moim zdaniem nie jest. Dlatego smoking na weselu nie pasuje. Na ślubie raczej też nie ponieważ jak pisałem śluby zazwyczaj są o innej porze, raczej sporo wcześniejszej. Z wyjatkiem Twojego ślubu. Nie wiem czy twój post powyżej to złośliwość? Ignorancja? Czy nie załapałes o czym piszę?

PS

Co do uszczypliwego tonu - wydaje mi się, że Ty rozpocząłęś przestudiuj wątek.

EOD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.