70' 374 #6376 Napisano 17 Maja 2017 Ja rozumiem maksymalny naciag, jako punkt, Ty natomiast jako pewien zakres naprezenia bliski maksimum i osiagajacy maksimum nawet kilkukrotnie w zaleznosci od czasu trwania tego krecenia rotorem i budowy bebna 0 Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 721 #6377 Napisano 17 Maja 2017 jeżeli tak dokładnie chcemy określić punkt max, to powinniśmy wziąć pod uwagę tarcie sprężyny o bęben, ilość "energii" która jest odbierana ze sprężyny do poruszania mechanizmu przy jednoczesnym dostarczaniu "nowej" energii" itd z punktu widzenia zwykłego użytkownika automatu - pojęcie max naciągu sprężyny jest w pewien sposób abstrakcyjne - bo skąd wiadomo, że sprężyna jest już w pełni napięta? Szkoda sobie zaprzątać tym głowę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
70' 374 #6378 Napisano 17 Maja 2017 (edytowane) Wystarczy określić punkt, w którym jest maksymalnie nawinieta, tuż przed wysokoczeniem, wtedy będzie miała najwyższą energię potencjalna. Lekkie przekrecenie wahnika spowoduje jej wysokoczenie z blokady i minimalne rozwinięcie z jednoczesna strata energi i tarciem, które zostanie zamienione na ciepło W tym czasie obrot wahnika minimalnie dokręci sprężyne a kotwica jednoczesnie ja zwolni. Jesteś wstanie to policzyć, a tym bardziej proces kręcenia się sprężyny w bebnie przez dłuższy czas ? Edytowane 17 Maja 2017 przez 70' 0 Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 721 #6379 Napisano 17 Maja 2017 haha no właśnie wszystko zależy od tego, co kto rozumie przez "dłuższy czas" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #6380 Napisano 17 Maja 2017 Reasumując, pelen naciąg jest wtedy gdy pęka sprężyna 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4492 #6381 Napisano 17 Maja 2017 chyba guma 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #6382 Napisano 17 Maja 2017 chyba guma Doswiadczenia własne, czy zasłyszane opinie? 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cineos 0 #6383 Napisano 17 Maja 2017 Witam.Czy model SNE437 to jakaś nowość? Warto kupić w kwocie 200$ (plus VAT)? Czy w tej kwocie SKX lub Monster będzie lepszym rozwiązaniem? Poszukiwany Diver do 1k. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krygo 18743 #6384 Napisano 17 Maja 2017 (edytowane) Wygląda na to, że to świeży model. Czy warto? Każdy może dać Ci inne odpowiedzi, ale jak kupisz to się na pewno nie wygłupisz Podstawowa różnica pomiędzy SNE437, a pozostałą dwójką to fakt, że ten pierwszy jest zasilany aku ładowanym światłem, tamte to automaty. SNE będzie też największy z tej trójki. Monstera nowego ciężko kupić. Ja bym brał klasyka, czyli SKX007. Edytowane 17 Maja 2017 przez Krygo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cineos 0 #6385 Napisano 17 Maja 2017 No właśnie a nadgarstek 16cm, więc potrzebny sikor do 47-48 L2L. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Garbb 38 #6386 Napisano 17 Maja 2017 Patrzyłeś na Seiko SSC015 (lub inne kolory 017 i 019)? Jeśli nie szukasz koniecznie automatu to fajna opcja z chrono i solarem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41823 #6387 Napisano 17 Maja 2017 Witam.Czy model SNE437 to jakaś nowość? Warto kupić w kwocie 200$ (plus VAT)? Czy w tej kwocie SKX lub Monster będzie lepszym rozwiązaniem? Poszukiwany Diver do 1k.Monster jako pierwszy. Jak się nie uda to SKX. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11610 #6388 Napisano 17 Maja 2017 (edytowane) Czekałem czekałem i się doczekałem I jak dla mnie robi lepsze wrażenie od nowego Samuraja Blue Lagoon. Fotka na szybko suszarką zaraz po dostawie, stąd rozdygotane ręce i brak synchronizacji daty oraz czasu Edytowane 17 Maja 2017 przez tommly 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #6389 Napisano 17 Maja 2017 Najfajniejszy żółw, super Gdzie brałeś i za ile?Jak tajemnica, to napisz na PW 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11610 #6390 Napisano 17 Maja 2017 (edytowane) Najfajniejszy żółw, super A dzięki, jak dla mnie też SKX009 może się schować. Edytowane 17 Maja 2017 przez tommly 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 927 #6391 Napisano 17 Maja 2017 (edytowane) To jeszcze doradź który kolor do niebieskiego Sumiaka?Standard - granat Czy jasny niebieski - "przydałoby się trochę polotu i finezji w tym smutnym jak p... mieście" Skad te gumy? Edytowane 18 Maja 2017 przez DawPi Nie cytujemy zdjęć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4492 #6392 Napisano 17 Maja 2017 Crafterblue.com 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23167 #6393 Napisano 17 Maja 2017 Tomasz, graty chociaż ja do żółwia nie mogłem się przekonać i nawet SKX jest imo fajniejszy Skad te gumy?https://www.crafterblue.com/curved-end-rubber-strap-for-seiko-sumo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
john.doe 359 #6394 Napisano 17 Maja 2017 Do mnie tez dziś dotarł 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emiel 1651 #6395 Napisano 17 Maja 2017 Czekałem czekałem i się doczekałem I jak dla mnie robi lepsze wrażenie od nowego Samuraja Blue Lagoon. Fotka na szybko suszarką zaraz po dostawie, stąd rozdygotane ręce i brak synchronizacji daty oraz czasu Graty jednego z najładniejszych żółwi Szkoda, że na tym forum nie są darzone miłością, tylko te nudne sumo i sumo Niech się nosi - też mam dzisiaj na łapie, w oczekiwaniu na drugiego dwa nowe żółwie 0 Ball, Casio, Citizen, Grand Seiko, Longines, Muhle, Orient, Orient Star, Oris, Seiko, Squale, Tissot, Vostok, Zodiac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11610 #6396 Napisano 17 Maja 2017 Graty jednego z najładniejszych żółwi Szkoda, że na tym forum nie są darzone miłością, tylko te nudne sumo i sumo Niech się nosi - też mam dzisiaj na łapie, w oczekiwaniu na drugiego dwa nowe żółwie Dzięki, jakie wersje zamówiłeś? Do mnie tez dziś dotarł To również gratulacje 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4492 #6397 Napisano 17 Maja 2017 Graty jednego z najładniejszych żółwi Szkoda, że na tym forum nie są darzone miłością, tylko te nudne sumo i sumo Bo żółw przy sumo to tandeta, drogi ekspercie! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emiel 1651 #6398 Napisano 18 Maja 2017 (edytowane) Nie jestem ekspertem i nigdzie tak nie napisałem Wolę tę wygodną tandetę, niż zegarek, którego koperta źle mi leży i tylko przeszkadzałby mi podczas pływania/nurkowania. Tommly, nie mogłem się zdecydować pomiędzy SRPB11, a SRPB01. Koniec końców, zamówiłem obydwa Edytowane 18 Maja 2017 przez emiel 0 Ball, Casio, Citizen, Grand Seiko, Longines, Muhle, Orient, Orient Star, Oris, Seiko, Squale, Tissot, Vostok, Zodiac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11610 #6399 Napisano 18 Maja 2017 Tommly, nie mogłem się zdecydować pomiędzy SRPB11, a SRPB01. Koniec końców, zamówiłem obydwa Bravo TY 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41823 #6400 Napisano 18 Maja 2017 ...I jak dla mnie robi lepsze wrażenie od nowego Samuraja Blue Lagoon. To nic dziwnego. Samuraj wygląda jak qpa po jagodach. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach