dodge66 16040 #24726 Napisano 18 Maja 2022 9 minut temu, Paulus57 napisał(-a): Nie wiem dlaczego sądzisz, że nie są z drewna. A co to jest MDF? Na stronie są dwa modele ja mam ten ciemniejszy. Wiercić dziury w nich nie będę, ale to mi na żadną paździerz nie wygląda. Większość takich pudełek, zarówno tanich jak i bardzo drogich, jest robiona z MDF, czyli płyty pilśniowej: 0 Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 128041 #24727 Napisano 18 Maja 2022 3 minuty temu, dodge66 napisał(-a): Większość takich pudełek, zarówno tanich jak i bardzo drogich, jest robiona z MDF, czyli płyty pilśniowej: Może i tak jest. Moje mają wykleinę w trochę innym kolorze, więc nadal mam nadzieję . Zapomniałem Ci powiedzieć jakie wymiary mają poduszeczki. Grubość ok. 37 mm, szerokość ok 50 mm, długość ok. 72 mm. Grubość ścianki działowej to jeszcze 6 mm, więc nawet bardzo duże zegarki zmieszczą się obok siebie. Ja mam obwód nadgarstka ok 18 cm i mnie idealnie pasują. Problem może być dla osób z bransoletkami na rozmiar mniejszy, niż 17,5 cm. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #24728 Napisano 18 Maja 2022 Pisałem już wcześniej w innym temacie nt. pudełek, które jakiś czas temu sobie sprezentowałem: https://www.amazon.pl/gp/product/B07F11W8G1/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o02_s00?ie=UTF8&psc=1 Jest dość wysokie i ma duże przegródki. Bardzo solidnie wykonane, cena nieco ponad stówkę. W tej cenie uważam, że naprawdę warto. Tylko trzeba uważać przy zamawianiu, bo co jakiś czas cena skacze do około 200 PLN. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 12788 #24729 Napisano 18 Maja 2022 Seiko, Rolex i wszystkie ich Homary (mniej lub bardziej legitne), Squale… spora cześć diverovego świata. Ale faktycznie Omega czy Oris nie mają, więc niekoniecznie można to nazwać standardem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
evilym 7384 #24730 Napisano 18 Maja 2022 3 godziny temu, dodge66 napisał(-a): Zdradź proszę źródło tych lepszych i polecanych, od dłuższego czasu rozglądam się za porządnym pudełkiem https://www.etsy.com/pl/search?q=watch box Myślę, że coś tu znajdziesz. Ja kupowałem od jednego sprzedawcy z Białorusi (jeszcze przed wojną). Prawdziwe drewno. Jestem zadowolony. Ale cena za 4-miejscowe większa niż te chińskie na 18 sztuk 😉 2 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a): To by było na tyle jeżeli chodzi o mm300 będzie drożej i inaczej Drożej to nie żadna niespodzianka. Jestem ciekawe tego "inaczej" 🙂 3 minuty temu, rafi napisał(-a): Seiko, Rolex i wszystkie ich Homary (mniej lub bardziej legitne), Squale… spora cześć diverovego świata. Ale faktycznie Omega czy Oris nie mają, więc niekoniecznie można to nazwać standardem. Oki 👍 Jakoś super tego nie analizowałem (albo nie zwracałem uwagi). Akurat tymi nurkami którymi się interesowałem (Omega, Oris, TH, Doxa, Sinn) nie miały... 0 Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7885 #24731 Napisano 18 Maja 2022 Sinn ma zatrzask na bransoletach: Chyba, ze mowimy o innym zabezpieczeniu? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #24732 Napisano 18 Maja 2022 Stara koszula, nowy pasek 7 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
evilym 7384 #24733 Napisano 18 Maja 2022 10 minut temu, cordi7 napisał(-a): Sinn ma zatrzask na bransoletach: Chyba, ze mowimy o innym zabezpieczeniu? O widzisz, nie wiedziałem. Myślałem, że bransoleta ma takie zapięcie jak guma. 0 Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dodge66 16040 #24734 Napisano 18 Maja 2022 2 godziny temu, Paulus57 napisał(-a): Może i tak jest. Moje mają wykleinę w trochę innym kolorze, więc nadal mam nadzieję . Zapomniałem Ci powiedzieć jakie wymiary mają poduszeczki. Grubość ok. 37 mm, szerokość ok 50 mm, długość ok. 72 mm. Grubość ścianki działowej to jeszcze 6 mm, więc nawet bardzo duże zegarki zmieszczą się obok siebie. Ja mam obwód nadgarstka ok 18 cm i mnie idealnie pasują. Problem może być dla osób z bransoletkami na rozmiar mniejszy, niż 17,5 cm. MDF nie jest złym rozwiązaniem, choć lite drewno z pewnością jest trwalsze Dzięki za wymiary! 2 godziny temu, clusca napisał(-a): Pisałem już wcześniej w innym temacie nt. pudełek, które jakiś czas temu sobie sprezentowałem: https://www.amazon.pl/gp/product/B07F11W8G1/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o02_s00?ie=UTF8&psc=1 Jest dość wysokie i ma duże przegródki. Bardzo solidnie wykonane, cena nieco ponad stówkę. W tej cenie uważam, że naprawdę warto. Tylko trzeba uważać przy zamawianiu, bo co jakiś czas cena skacze do około 200 PLN. Jak znosi czas eko-skóra? Nie rozpada się? 26 minut temu, evilym napisał(-a): https://www.etsy.com/pl/search?q=watch box Myślę, że coś tu znajdziesz. Ja kupowałem od jednego sprzedawcy z Białorusi (jeszcze przed wojną). Prawdziwe drewno. Jestem zadowolony. Ale cena za 4-miejscowe większa niż te chińskie na 18 sztuk 😉 Regularnie przeglądam etsy i ślinię się do niektórych pudełek, ale zawsze coś mi nie pasuje - najczęściej cena Nie mam dużych wymagań - solidne i estetyczne wykonanie, 8 miejsc, szerokie poduszki (min. 5cm), jasne wnętrze wykonane z materiału (nie eko-skóry) i brak przeszklenia Chyba zaryzykuję coś takiego: 0 Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 128041 #24735 Napisano 18 Maja 2022 19 minut temu, dodge66 napisał(-a): MDF nie jest złym rozwiązaniem, choć lite drewno z pewnością jest trwalsze Dzięki za wymiary! Jak znosi czas eko-skóra? Nie rozpada się? Regularnie przeglądam etsy i ślinię się do niektórych pudełek, ale zawsze coś mi nie pasuje - najczęściej cena Nie mam dużych wymagań - solidne i estetyczne wykonanie, 8 miejsc, szerokie poduszki (min. 5cm), jasne wnętrze wykonane z materiału (nie eko-skóry) i brak przeszklenia Chyba zaryzykuję coś takiego: Mam też pudełko w eko-skórze i niestety choć samo tworzywo nie pęka, to łatwo je uszkodzić. A co do jasnego wnętrza? To zły pomysł, choćbyś nie wiem jak dbał zbrzydnie szybko. Mam takie pudełka. Najlepsze rozwiązanie to ciemne kolory. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dodge66 16040 #24736 Napisano 18 Maja 2022 4 minuty temu, Paulus57 napisał(-a): Mam też pudełko w eko-skórze i niestety choć samo tworzywo nie pęka, to łatwo je uszkodzić. A co do jasnego wnętrza? To zły pomysł, choćbyś nie wiem jak dbał zbrzydnie szybko. Mam takie pudełka. Najlepsze rozwiązanie to ciemne kolory. Właśnie z eko-skórą mam złe doświadczenia Natomiast obecnie mam jasne wnętrze i po ponad 10 latach używania nadal wygląda jak nowe (F. Lederwaren logowane Apartem) 0 Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 128041 #24737 Napisano 18 Maja 2022 1 minutę temu, dodge66 napisał(-a): Właśnie z eko-skórą mam złe doświadczenia Natomiast obecnie mam jasne wnętrze i po ponad 10 latach używania nadal wygląda jak nowe (F. Lederwaren logowane Apartem) No to ja brudas jestem . Zresztą może tłumaczyć mnie "robienie galerii" w domu. Nic tak mnie nie cieszy, jak pudełka z zegarkami z otworzonym wieczkiem (choć oszklone przecież). A to ułatwia osadzanie się kurzu. Jak widzę Tobie nie jest to potrzebne (nie chcesz oszklonego), to zasadniczo zmienia sprawę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41540 #24738 Napisano 18 Maja 2022 W dniu 12.05.2022 o 16:34, Burns napisał(-a): A to trzeba by się zastanowić bo wklejana ramka jest srebrna, ale malowana, malowana jest na czarno. To dorzucę do pieca jeszcze tego gagatka. Ani ramki, ani indeksu. Tego gagatka miałem. I jakby miał mieć ramkę srebrną nakładaną to moim zdaniem byłoby źle. Za dużo działo by się na tarczy i bezelu. Tak jest optymalnie. W dniu 12.05.2022 o 17:30, Funky_Koval napisał(-a): ...ani normy ISO 200m, ani lumy na bezelu ... Ale to nie nurek. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #24739 Napisano 18 Maja 2022 3 godziny temu, dodge66 napisał(-a): Jak znosi czas eko-skóra? Nie rozpada się? Mam je w sumie od niedawna, więc jeszcze nie wiem, jak zniosą próbę czasu. Z tym, że to, czym są te pudła pokryte, to w zasadzie jest coś w stylu tworzywa sztucznego z fakturą karbonu Porównując je jednak do tanich pudeł na 6 zegarków z Lidla za 50 PLN (gdyby były na 12, to pewnie kosztowałyby około stówki właśnie), te z Amazon są o 10 klas wyżej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 128041 #24740 Napisano 18 Maja 2022 9 minut temu, clusca napisał(-a): Mam je w sumie od niedawna, więc jeszcze nie wiem, jak zniosą próbę czasu. Z tym, że to, czym są te pudła pokryte, to w zasadzie jest coś w stylu tworzywa sztucznego z fakturą karbonu Porównując je jednak do tanich pudeł na 6 zegarków z Lidla za 50 PLN (gdyby były na 12, to pewnie kosztowałyby około stówki właśnie), te z Amazon są o 10 klas wyżej. Jak dla mnie podstawowe są dwie rzeczy: wykonanie i wieczko. Jakość musi być dobra a przeszklenie jak największe. Z góry odrzucam takie z ramkami zasłaniającymi zegarki zewnętrzne, 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41540 #24741 Napisano 18 Maja 2022 11 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siomon 9837 #24742 Napisano 18 Maja 2022 6 minut temu, Dorian06 napisał(-a): Ładny 😍 Co to za bransa? Będzie pasowała do SARBów 33/35? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adiblue2 8600 #24743 Napisano 18 Maja 2022 (edytowane) Stara koszula, nowy pasek Bardzo lubię ten zegarek Jeden z niewielu, który oparł się rotacji w kolekcji i jest ze mną bardzo długo. Pomimo kapryśnego chodu. Btw, mój Willard spóźniał na początku ponad 20sek/doba, potem coś mu zaszkodziło i zaczął tracić po 120sec/doba. Wrócił z regulacji i wciąż gubi 8sec/doba. Pomimo tego uwielbiam ten zegarek. Edytowane 18 Maja 2022 przez adiblue2 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dodge66 16040 #24744 Napisano 18 Maja 2022 (edytowane) 5 godzin temu, Paulus57 napisał(-a): No to ja brudas jestem . Zresztą może tłumaczyć mnie "robienie galerii" w domu. Nic tak mnie nie cieszy, jak pudełka z zegarkami z otworzonym wieczkiem (choć oszklone przecież). A to ułatwia osadzanie się kurzu. Jak widzę Tobie nie jest to potrzebne (nie chcesz oszklonego), to zasadniczo zmienia sprawę. Fakt, u mnie pudełka są w zasadzie cały czas zamknięte i żadne nie ma przeszklonego wieczka 1 godzinę temu, clusca napisał(-a): Mam je w sumie od niedawna, więc jeszcze nie wiem, jak zniosą próbę czasu. Z tym, że to, czym są te pudła pokryte, to w zasadzie jest coś w stylu tworzywa sztucznego z fakturą karbonu Porównując je jednak do tanich pudeł na 6 zegarków z Lidla za 50 PLN (gdyby były na 12, to pewnie kosztowałyby około stówki właśnie), te z Amazon są o 10 klas wyżej. Nie da się ukryć, że eko-skóry są różnej jakości i różnie wytrzymują próbę czasu. Miałem pudełko pokryte PU, które samo z siebie zaczęło się łuszczyć Aczkolwiek mam też wspomniane pudełko z Apartu, które z zewnątrz również jest wykończone eko-skórą i pomimo wielu lat nie wykazuje większych wad (poza pęknięciem na "zawiasie") Tymczasem, aby pozostać w temacie, SKX Edytowane 18 Maja 2022 przez dodge66 7 Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41540 #24745 Napisano 18 Maja 2022 1 godzinę temu, siomon napisał(-a): Ładny 😍 Co to za bransa? Będzie pasowała do SARBów 33/35? Dzięki. To od Seiko 013. Po drobnej korekcie tak. Nosiłem ją 2 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdan57 47734 #24746 Napisano 20 Maja 2022 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marak 8111 #24747 Napisano 20 Maja 2022 (edytowane) Dzisiaj do oporu 📸 🙂 Edytowane 20 Maja 2022 przez Marak 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41540 #24748 Napisano 22 Maja 2022 4 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 18670 #24749 Napisano 22 Maja 2022 Rozmiar ma znaczenie 😊 2 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chorwat 9553 #24750 Napisano 22 Maja 2022 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach