Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

Klub Miłośników Zegarków SEIKO

Rekomendowane odpowiedzi

Mechanizm 8L35B z mojego SLA051. Poszedł dziś na regulację, bo trochę mnie irytowało iż nie robi +6/-4. Zobaczymy czy mu pomoże 😉

20240507_164313.jpg

20240507_164321.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie pomoże, moje Seiko z tym mechanizmem, to najdokładniejszy zegarek jaki mam, przyspiesza jakąś jedną dziesiąta sekundy na dzień, w żadnym zegarku, który mam/miałem do tej pory, nie spotkałem z podobnym wynikiem. Gdzie oddałeś do regulacji?

3 godziny temu, Miłośnik_Piękna napisał(-a):

Mechanizm 8L35B z mojego SLA051. Poszedł dziś na regulację, bo trochę mnie irytowało iż nie robi +6/-4. Zobaczymy czy mu pomoże 😉

20240507_164313.jpg

20240507_164321.jpg

Pewnie pomoże, moje Seiko z tym mechanizmem, to najdokładniejszy zegarek jaki mam, przyspiesza jakąś jedną dziesiąta sekundy na dzień, w żadnym zegarku, który mam/miałem do tej pory, nie spotkałem z podobnym wynikiem. Gdzie oddałeś do regulacji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, nav napisał(-a):

Pewnie pomoże, moje Seiko z tym mechanizmem, to najdokładniejszy zegarek jaki mam, przyspiesza jakąś jedną dziesiąta sekundy na dzień, w żadnym zegarku, który mam/miałem do tej pory, nie spotkałem z podobnym wynikiem. Gdzie oddałeś do regulacji?

Pewnie pomoże, moje Seiko z tym mechanizmem, to najdokładniejszy zegarek jaki mam, przyspiesza jakąś jedną dziesiąta sekundy na dzień, w żadnym zegarku, który mam/miałem do tej pory, nie spotkałem z podobnym wynikiem. Gdzie oddałeś do regulacji?

Moje Seiko regulował mi zegarmistrz Marek Czyżewski w Warszawie. Już mi Cymę i Omegę serwisował, także miałem do niego zaufanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.05.2024 o 13:11, cordi7 napisał(-a):

Ja z Seiko jak rowniez wiekszosci marek szwajcarskich sie wyleczylem. Bo szkoda nerwow - i nie bede fundowal kolejnych ulepow, gdzie sila marki sprzedajemy kit zlaknionym "luksusu" masom.

Bylem ostatnio u producenta wina. Moglby produkowac 150.000 butelek rocznie ale skupia sie na jakosci, produkuje 30.000 z najlepszych winogron a reszte sprzedaje innym producentom.

Ceny? Normalne. Smak? Obledny. To jest podejscie, ktore jest na wymarciu w swiecie zegarkowym, napedzane aprobata bylejakosci kupujacych i ksiegowymi u steru wyciskajacym krotkoterminowe zyski.

Odnosnie starych Seiko: wtopy bywaly (kazdemu sie zdarzaja), ceny byly inne, stosunek tego, co dostajemy w stosunku do kwoty rowniez (zwlasczcza dla JDMow). Ja poki co podziekuje.

O to to to....

W dodatku są inni japońscy producenci którym się jakby bardziej chce z QC. Chociażby Citizen.

A swoją drogą u jakiego producenta win byłeś? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, MieszkoMieszko napisał(-a):

A swoją drogą u jakiego producenta win byłeś? 

PW - wiedzialem, ze ta kwestia cie zainteresuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje 3 gr w temacie jakości. Zebrałem się wreszcie na napisanie reklamacji w sprawie Prospexa z wadliwym wg mnie 6r35.  I właśnie dostałem informację z serwisu - wadliwy mechanizm, wymiana. Trzeba zaczekać kilka tygodni. Ok, no problem.

Ciekaw jestem jedynie czy wymiana mechanizmu załatwi definitywnie sprawę czy też może być inna przyczyna, leżąca poza mechanizmem, tych notorycznych opóźnień (ostatnio 45-60 sek. na dobę).

Nie znam się na tym, snuję jedynie analogie  być może błędne,  z obszarem motoryzacji. Że jest owszem silnik, ale jest też układ przeniesienia napędu. 

Edytowane przez Jarl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z 6R35 być może była jakaś wadliwa seria.

W moim Willardzie też były odchyłki poza tolerancję. Gdy dobowo gubił ponad 40 sec wysłałem na regulację. Wrócił i przez kilka dni było +- 10 sec po czym zaczął gubić po 2,5 min/doba. Kolejna wysyłka i wymiana mechanizmu. Też czekałem na sprowadzenie z Japonii. Teraz od 10 miesięcy pracuje stabilnie i powtarzalnie i mieści się w przedziale + 5/+10 sec/doba. Mam też na tym werk Baby MM200 i tu nic złego nie obserwowałem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem aby kupić sobie king sumo, ale po tym co tu czytam to się obawiam, że ten 6r35 może nie być dobrym pomysłem. Naprawdę jest aż tak źle z tymi mechanizmami?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, Slimturtle napisał(-a):

Myślałem aby kupić sobie king sumo, ale po tym co tu czytam to się obawiam, że ten 6r35 może nie być dobrym pomysłem. Naprawdę jest aż tak źle z tymi mechanizmami?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Coś jest nie tak, ale gdyby było bardzo źle to wypuściliby już kolejną rewizję tego mechanizmu a tak się nie dzieje. Mam Alpinista kilkuletniego z tym mechanizmem 6r35 i jest bardzo dokładny. W 6r15 też działy się takie rzeczy i mimo, że były zmieniane rewizje A/B/C można było trafić różnie.

Może robiąc 6r35 roboty im się zesmarkały do jakiejś partii, ale Chińczyk dostarczył brudną stal ;) ?

Najdziwniejsze jest, że w przypadku 6r15 jakiś zegarmistrz potrafił zrobić wiwisekcję mechanizmu i zobrazować z czego mogą wynikać problemy a o 6r35 nic nie widziałem poza ogólnym marudzeniem.

Za niska amplituda, albo utrata amplitudy - o tym gada się od lat. Że niby z włosa balansu itd.itp. Mechanizmy Seiko od 4 dekad składane są przez roboty. Sam kiedyś w to nie wierzyłem, że to banialuki opowiadane przez wieść gminną, aż przypoadkiem znalazłem jakiś stary film VHS i chyba nawet go tutaj wrzucałem. W każdym razie, przez te roboty, mechanizmy są albo za suche, albo przesmarowane, koła też mają luzy i przez to tak podatne są na zmianę pozycji, bo  wszystko tam się inaczej układa pod wpływem grawitacji.

Rozebranie takiego mechanizmu i złożenie ponownie przez zegarmistrza potrafi zmienić go w złoto, szczególnie gdy jest nowy i niedotarty na tych luzach. Nie po to kupujemy nowy zegarek, żeby go otwierać i płacić za ponowne smarowanie lub wkurzać się jak zostanie jakiś włos czy paluch - doskonale to rozumiem, że fabryczny to fabryczny.

Czemu Zibi wymienia cały mechanizm a nie bawi się w rozbieranie go na czynniki pierwsze i ponowne złożenie. Pewnie cały mechanizm to w produkcji koszt frytek, szczególnie względem roboczogodzin zegarmistrza. Tak mają skonstruowaną umowę serwisową to wymieniają po całości...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Burns napisał(-a):

Coś jest nie tak, ale gdyby było bardzo źle to wypuściliby już kolejną rewizję tego mechanizmu a tak się nie dzieje. Mam Alpinista kilkuletniego z tym mechanizmem 6r35 i jest bardzo dokładny. W 6r15 też działy się takie rzeczy i mimo, że były zmieniane rewizje A/B/C można było trafić różnie.

Może robiąc 6r35 roboty im się zesmarkały do jakiejś partii, ale Chińczyk dostarczył brudną stal ;) ?

Najdziwniejsze jest, że w przypadku 6r15 jakiś zegarmistrz potrafił zrobić wiwisekcję mechanizmu i zobrazować z czego mogą wynikać problemy a o 6r35 nic nie widziałem poza ogólnym marudzeniem.

Za niska amplituda, albo utrata amplitudy - o tym gada się od lat. Że niby z włosa balansu itd.itp. Mechanizmy Seiko od 4 dekad składane są przez roboty. Sam kiedyś w to nie wierzyłem, że to banialuki opowiadane przez wieść gminną, aż przypoadkiem znalazłem jakiś stary film VHS i chyba nawet go tutaj wrzucałem. W każdym razie, przez te roboty, mechanizmy są albo za suche, albo przesmarowane, koła też mają luzy i przez to tak podatne są na zmianę pozycji, bo  wszystko tam się inaczej układa pod wpływem grawitacji.

Rozebranie takiego mechanizmu i złożenie ponownie przez zegarmistrza potrafi zmienić go w złoto, szczególnie gdy jest nowy i niedotarty na tych luzach. Nie po to kupujemy nowy zegarek, żeby go otwierać i płacić za ponowne smarowanie lub wkurzać się jak zostanie jakiś włos czy paluch - doskonale to rozumiem, że fabryczny to fabryczny.

Czemu Zibi wymienia cały mechanizm a nie bawi się w rozbieranie go na czynniki pierwsze i ponowne złożenie. Pewnie cały mechanizm to w produkcji koszt frytek, szczególnie względem roboczogodzin zegarmistrza. Tak mają skonstruowaną umowę serwisową to wymieniają po całości...

Ale frytki to bym zjadł. Tak czy siak Seiko klepie tak te zegarki bo najwyraźniej im schodzą na pniu a paru malkonetnow na forum zegarkowym to kropla w morzu :P

I smutne to. 

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6R15 - mam jeden w modelu Presage i faktycznie mechanizm ten zdaje się być bardzo czuły na ułołożenie. Na płasko w rotomacie z w pełni naciągniętą sprężyną robi około + 4 sek./doba. W tej samej pozycji, z rezerwą na około 70% +- 0 sek./doba. Ale już noszony goni + 10 sek./doba. A odłożony koronką do góry gubi nawet 6 sek./doba. Niemniej jest ze mną już wiele lat i ma u mnie dożywocie :D

Edytowane przez adiblue2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem, natknąłem się kolejno na dwa 6R35 w zegarkach serii Prospex, które notorycznie opóźniały się. Jeden od momentu zakupu, jakieś 45 sek., zegarek zwróciłem od razu w ramach zwrotu konsumenckiego. I drugi, kupiony z innym sklepie, identyczna wada, tyle ze ujawniła się dopiero po kilku miesiącach od zakupu.

Z kolei wuj ma dwa Alpinisty z tym samym mechanizmem, z tym, że sprzed kilku już lat, i nic nie mówił o jakichkolwiek problemach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.05.2024 o 09:20, Burns napisał(-a):

Coś w tym chyba jest. Miałem takie same problemy z dokładnością chodu w moim seiko z werkiem 4r35b. Od samego początku późnił się -20 sek. a po roku pozostawiony na noc nawet 2 min/dobę. Oddałem go na gwarancji do serwisu, teraz robi +-1 sek/ doba noszony cały dzień i odkładany na noc. W serwisie nie chcieli powiedzieć co zrobili, tylko tyle, że jeśli dalej będzie głupiał to go odeślą do serwisu centralnego. Na razie chodzi rewelacyjnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi