Funky_Koval 21818 #28701 Napisano 13 Lutego 50 minut temu, alpaczino napisał(-a): Co to za bransa? Skz zawsze na propsie 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 44560 #28702 Napisano 13 Lutego Co to za bransa? Skz zawsze na propsie Taki podpasowany "ojster". 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomee05 2529 #28703 Napisano 13 Lutego 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 21818 #28704 Napisano 14 Lutego (edytowane) Calość za bransę z US wyszła 390 zeta. Oceniam dobrze na pewno bransoleta solidniejsza niż OEMowa zwijanka z blaszek. Mnie się podoba, zegarek skromny ale zyskał Edytowane 14 Lutego przez Funky_Koval 7 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nav 11879 #28705 Napisano 14 Lutego 18 minut temu, Funky_Koval napisał(-a): Calość wyszła 390 zeta. Oceniam dobrze na pewno bransoleta solidniejsza niż OEMowa zwijanka z blaszek. Mnie się podoba, zegarek skromny ale zyskał To 390, to razem z zegarkiem? Żart przy sobocie. Ładna ta "Piątka". Podobną bransoletę do SKX kupiłem, dobrze zrobiona i dobrze wygląda, wizualnie zbliżona do oryginału. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 21818 #28706 Napisano 14 Lutego (edytowane) 12 minut temu, nav napisał(-a): To 390, to razem z zegarkiem? Żart przy sobocie. Ładna ta "Piątka". Podobną bransoletę do SKX kupiłem, dobrze zrobiona i dobrze wygląda, wizualnie zbliżona do oryginału. Nic nie mów. Z zegarkiem taki zestaw to obecnie coś z 1200 zeta jeżeli mówimy o moim, nowym. Co to się porobiło... Niemniej taki zestawik gada do mnie bardziej niż te nowe 5tki (snxs) niby poprawili ale quality control leży. Spasowanie bransy z kopertą w kazdym jednym jest oczywiście ze szparami i latającymi endlinkami. Edytowane 14 Lutego przez Funky_Koval 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nav 11879 #28707 Napisano 14 Lutego 8 minut temu, Funky_Koval napisał(-a): Nic nie mów. Z zegarkiem taki zestaw to obecnie coś z 1200 zeta jeżeli mówimy o moim, nowym. Co to się porobiło... Niemniej taki zestawik gada do mnie bardziej niż te nowe 5tki (snxs) niby poprawili ale quality control leży. Spasowanie bransy z kopertą w kazdym jednym jest oczywiście ze szparami i latającymi endlinkami. No takie ceny i nie ma się co obrażać na Świat. A Seiko dobre, SNXS to była udana linia. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
evilym 7754 #28708 Napisano 14 Lutego W dniu 5.02.2026 o 12:29, Sol napisał(-a): I ogryzek lumy obok okienka daty BEZ ramki Totalnie nie kumam fascynacji ramką wokół daty. Mam (miałem) różne zegarki i żaden nie ma ramki. I jakoś nie uważam to za błąd przy projektowaniu czy jakaś oszczędność 🙂 A tu SPB143 podczas zeszłotygodniowego spacerku. 6 Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 33632 #28709 Napisano 14 Lutego 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 70406 #28710 Napisano 14 Lutego 8 godzin temu, evilym napisał(-a): Mam (miałem) różne zegarki i żaden nie ma ramki. I jakoś nie uważam to za błąd przy projektowaniu czy jakaś oszczędność 🙂 W nurasach brak ramki to żaden feler. Nawet zaleta, bo nie zaśmieca tarczy tool-watcha. Ale w eleganckim zegarku, ładna ramka wokół datownika potrafi mu dodać urody. 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 21818 #28711 Napisano 14 Lutego 2 godziny temu, Perpetuum Mobile napisał(-a): W nurasach brak ramki to żaden feler. Nawet zaleta, bo nie zaśmieca tarczy tool-watcha. Ale w eleganckim zegarku, ładna ramka wokół datownika potrafi mu dodać urody. Zgadzam się. Z ramką czy bez data może wyglądać ładnie o ile nie jest w złym miejscu. Np wciśnięta między wódkę a zakąskę na 4.30.... 4 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 33632 #28712 Napisano 15 Lutego (edytowane) 10 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a): Zgadzam się. Z ramką czy bez data może wyglądać ładnie o ile nie jest w złym miejscu. Np wciśnięta między wódkę a zakąskę na 4.30.... Tak, to jest przykład spartolenia daty. Chociaż moim zdaniem nie dlatego, że jest na 4:30, ale dlatego, że jest w okrągłej ramce i jest poziomo, a powinna być pochylona o 45 stopni (adekwatnie do indeksów i liczb na bezelu). Okrągła ramka pasuje zupełnie do niczego Kompletnie nie rozumiem dlaczego Seiko wciska datowniki w taki sposób, wygląda to paskudnie. Byłoby dużo lepiej bez datownika. Tymczasem na ręku klasyk z klasycznym seikowym datownikiem. Edytowane 15 Lutego przez Mirosuaw 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 21818 #28713 Napisano 15 Lutego 9 minut temu, Mirosuaw napisał(-a): Tak, to jest przykład spartolenia daty. Chociaż moim zdaniem nie dlatego, że jest na 4:30, ale dlatego, że jest w okrągłej ramce i jest poziomo, a powinna być pochylona o 45 stopni (adekwatnie do indeksów i liczb na bezelu). Okrągła ramka pasuje zupełnie do niczego Kompletnie nie rozumiem dlaczego Seiko wciska datowniki w taki sposób, wygląda to paskudnie. Byłoby dużo lepiej bez datownika. Tymczasem na ręku klasyk z klasycznym seikowym datownikiem. 95 % klientów nie analizuje pozycji/wyglądu okna datownika. Ważne, że jest, że luma świeci a bezel się kręci. Jak komuś zaczyna to przeszkadzać to zaczyna patrzeć w stronę Grand Seiko/Swiss made. W Seiko to wiedzą dlatego dalej klepią zegarki w ten sposób. Więc gratulacje! Jestesmy w 5% wybrańców, tych "świadomych konsumentów", którzy widzą takie szczegóły. I jesteśmy w stanie wydawać kilka/kilkanaście/kilkadziesiąc razy więcej na przedmiot mierzacy czas. Ale za to data będzie ramką więc warto 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 43427 #28714 Napisano 15 Lutego W dniu 14.02.2026 o 09:48, Funky_Koval napisał(-a): Dobrze wygląda ten kajdan. Jedynie do czego można się przyczepić to minimalna regulacja przy zapięciu. 11 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a): wciśnięta między wódkę a zakąskę na 4.30.... Czy czasem nie jest to wymuszone normą ❓️ 1 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 21818 #28715 Napisano 15 Lutego 46 minut temu, Dorian06 napisał(-a): Dobrze wygląda ten kajdan. Jedynie do czego można się przyczepić to minimalna regulacja przy zapięciu. Czy czasem nie jest to wymuszone normą ❓️ kajdan ma 3 pozycje nawiercone. Więc jakieś pole manewru jest. Norma z tego co pamiętam, wymusza to, że data nie może zastępować indeksu. Więc trzeba dać minimu ogryzek albo przenieść ją na inną pozycję. Albo eureka! Wywalić datę z zegarka nurkowego! Że też nikt o tym nie pomyślał 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 43427 #28716 Napisano 15 Lutego 20 minut temu, Funky_Koval napisał(-a): kajdan ma 3 pozycje nawiercone. Więc jakieś pole manewru jest. Widziałem. Dla tego napisałem, że jakby. 20 minut temu, Funky_Koval napisał(-a): Norma z tego co pamiętam, wymusza to, że data nie może zastępować indeksu. Więc trzeba dać minimu ogryzek albo przenieść ją na inną pozycję. A czy czasem nie musi być obecnie pełny indeks❓️🤔 20 minut temu, Funky_Koval napisał(-a): Albo eureka! Wywalić datę z zegarka nurkowego! Że też nikt o tym nie pomyślał Panerai od lat ma takie. 😉 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7257 #28717 Napisano 15 Lutego 15 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał(-a): W nurasach brak ramki to żaden feler. Nawet zaleta, bo nie zaśmieca tarczy tool-watcha. Ale w eleganckim zegarku, ładna ramka wokół datownika potrafi mu dodać urody. O tool-watchu możemy mówić w przedziale cenowym do, powiedzmy, 1500 zł. Ja się nie czepiam SKX-a, czy żółwia. Od średniej półki cenowej oczekuję czegoś więcej. I kiedyś tak było. Sprawdź starsze referencje 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 70406 #28718 Napisano 15 Lutego 7 minut temu, Sol napisał(-a): O tool-watchu możemy mówić w przedziale cenowym do, powiedzmy, 1500 zł. Koledzy, którzy noszą Suby albo Paneraie (albo choćby Sinny czy Muhle Glasshutte S.A.R Rescue) mogą mieć inne zdanie 😉 8 minut temu, Sol napisał(-a): Od średniej półki cenowej oczekuję czegoś więcej. I kiedyś tak było. Sprawdź starsze referencje Ja nie jestem wrogiem ładnych ramek wokół datowników. Wręcz przeciwnie. Natomiast brak fajnej ramki zdecydowanie bardziej mnie razi w eleganckim zegarku niż w diverze. Co do tego, że Seiko z roku na rok daje nam coraz mniej za coraz więcej pieniędzy, to się w pełni zgadzam. Taka strategia marki. Teraz o ładną ramkę datownika w nurku łatwiej w kwarcowym diverze Tissota, niż w Seiko: W automacie też, choć nie w każdym modelu. Nawet "ogryzek lumy" na godzinie szóstej jest w tym przypadku całkiem spory: 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marak 8948 #28719 Napisano 15 Lutego Z ramką 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AK&AK 49664 #28720 Napisano 15 Lutego 5 godzin temu, Mirosuaw napisał(-a): (...) Chociaż moim zdaniem nie dlatego, że jest na 4:30, ale dlatego, że jest w okrągłej ramce i jest poziomo, a powinna być pochylona o 45 stopni (adekwatnie do indeksów i liczb na bezelu). Okrągła ramka pasuje zupełnie do niczego Mirek, to proste. Prostokątne indeksy = okrągła dziura na datownik umieszczony w poziomie. Okrągłe indeksy = data pod kątem w prostokątnym otworze. Japońska szkoła designu 🤷♂️ 4 Małżeństwo i zegarki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7814 #28721 Napisano 15 Lutego 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4760 #28722 Napisano 15 Lutego (edytowane) Po kolei: Sama dziura bez ramki wygląda bardzo słabo: ale jakoś broni się w przypadku podwójnej daty: stąd dosyć długo było spoko: później nastąpiła aktualizacja normy ISO i pojawił się ogryzek" i znowu nastała tragedia ratunkiem mogłaby być godzina 4:30 i tutaj Mirasowi coś się pokiełbasiło, nie wiem czemu doczepił się tej wersji bo mamy wszystkie indeksy symetrzycznie, data pochylona jest w kierunku odczytu godziny. Jakby jeszcze tło daty było w kolorze tarczy, ale szybciej znajdziemy tak zrobiony chiński zegarek niż Seiko (nie licząc koloru czarnego). Miras powinien zbesztać z podłogą tak wykonany zegarek, bo to już szczyt szczytów: ale coś tam w Seiko kumają jednak i kumają jeszcze, bo SBGA463 mimo aktualizacji referencji (wcześniej 229) nie dostało ogryzkiem: Edytowane 15 Lutego przez Burns 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 21818 #28723 Napisano 15 Lutego 8 minut temu, Burns napisał(-a): Jezu chryste Moim zdaniem można to zrobić dobrze i z ogryzkiem tylko tło daty musi być w kolorze tarczy 2 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel88 1580 #28724 Napisano 15 Lutego Witam, orientuje się ktoś czy ten zegarek ma obrotowy bezel ? Seiko SRPL75J1 https://www.zegarek.net/zegarki-seiko/zegarek-srpl75j1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 70406 #28725 Napisano 15 Lutego Nie macałem, ale moim zdaniem nie jest obrotowy. Poniżej zdjęcie z profilu. Nie widać żadnych karbowań ani ząbków ułatwiających obracanie. Nie wygląda na obrotowy. Zresztą po co miałby być obrotowy w takim zegarku? 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach