Marak 10689 #29151 Napisano 3 Września 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7354 #29152 Napisano 4 Września W dniu 3.09.2026 o 09:18, Funky_Koval napisał(-a): Wszyscy popełniamy błędy 🤷♂️ ja sprzedałem skxa i tuńczyka Masz pozdrowienia od "naszego" Tuńczyka Ma się całkiem dobrze, cyka sobie w dobrym rytmie. 1 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 27237 #29153 Napisano 4 Września 2 godziny temu, Sol napisał(-a): Masz pozdrowienia od "naszego" Tuńczyka Ma się całkiem dobrze, cyka sobie w dobrym rytmie. I jak się sprawuje? Wymieniałeś mu baterię? 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dsz 319 #29154 Napisano 4 Września 22 minuty temu, Funky_Koval napisał(-a): I jak się sprawuje? Wymieniałeś mu baterię? tak, wymienił, śmiga legancko SARB033 moim zdaniem najlepszy GADA, szkoda że nie przyłożyli się do zapięcia, bo wbrew opiniom bransoleta była IMO bardzo dobra... Już tęskniem za nim 😭 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzajro1 8421 #29155 Napisano 4 Września Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuba1991 4174 #29156 Napisano 5 Września (edytowane) Panowie, jak wygląda kwestia niezawodności i kosztów serwisowania 8L ? Chodzi mi po głowie nowy vanac jednak ciągle mam obawy czy to poprostu nie jest zbyt droga zabawka dla mnie. Jest piękny ale szkoda, że nie zrobili go na 6r i za pół ceny. Edytowane 5 Września przez kuba1991 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paul221 43272 #29157 Napisano 6 Września 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nav 16730 #29158 Napisano 6 Września 14 godzin temu, kuba1991 napisał(-a): Panowie, jak wygląda kwestia niezawodności i kosztów serwisowania 8L ? Chodzi mi po głowie nowy vanac jednak ciągle mam obawy czy to poprostu nie jest zbyt droga zabawka dla mnie. Jest piękny ale szkoda, że nie zrobili go na 6r i za pół ceny. 8L to bardzo dobre, sprawdzone mechanizmy, kosztów serwisu nie znam, w Warszawie, na Belgradzkiej bez problemu zrobisz serwis. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adiblue2 11122 #29159 Napisano 6 Września 10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 44560 #29160 Napisano 6 Września Jakby ktoś miał ogniwo, najlepiej dwa, do sprzedania do Monstera to chętnie kupię. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 44560 #29161 Napisano 6 Września Również kupię Seiko SBBN 015. 7 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 43705 #29162 Napisano 7 Września 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7354 #29163 Napisano 7 Września W dniu 4.09.2026 o 14:54, Funky_Koval napisał(-a): I jak się sprawuje? Wymieniałeś mu baterię? A gdzie tam. Bateria jest długowieczna Sprawuje się bardzo dobrze. Porządny kawał zegarka, ale nie jest za duży na ręce. 1 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Istvan 3585 #29164 Napisano 9 Września Technika Urushi, bo to ją widać na tarczy, liczy sobie parę tysięcy lat. Polega ona na ręcznym nakładaniu kilku warstw soku z drzewa lakowego i suszeniu każdej z nich. Używana do zastawy stołowej, luksusowych mebli (nierzadko za setki czy tysiące dolarów) oraz samurajskich zbroi. Japońscy wojownicy (najciekawszy wątek) chętnie z niej korzystali, gdyż zabezpieczała ona pancerz przez korozją, wilgocią, czynnikami chemicznymi, a bogato zdobiona zbroja, o głębokiej czerni lub czerwieni, dodawała szyku na polu walki i demonstrowała status ekonomiczny. Co ciekawe, wcale nie jest to rzadko używana technika przez producentów zegarków. Króluje oczywiście Japonia - dla Seiko czy Credora taką taczę robi pracownia Isshu Tamury w Kazanawie. Dla Citizena - Tetsuo Gido. Ze szwajcarskich producentów po technikę Urushi sięgnął przykładowo Chopard (L.U.C XP Urushi), który skorzystał z pracy Yamady Heiando (oficjalny dostawca Dworu Cesarskiego w Japonii), Vacheron Costantin (kolekcja Metiers d'Art - dom lakierniczy Zohiko działający nieprzerwalnie od 1661 roku!), Parmigiani, UN czy Jaguet Drozd. 20 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 43705 #29165 Napisano Czwartek o 11:37 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 27237 #29166 Napisano Czwartek o 12:25 (edytowane) . Edytowane Czwartek o 12:25 przez Funky_Koval 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzajro1 8421 #29167 Napisano Czwartek o 13:22 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rip 972 #29168 Napisano Czwartek o 21:39 😍 14 wojtek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 27237 #29169 Napisano Czwartek o 21:45 5 minut temu, rip napisał(-a): 😍 Uuu gruby kotlet fajny, jak wrażenia? 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rip 972 #29170 Napisano Sobota o 07:47 (edytowane) W dniu 10.09.2026 o 23:45, Funky_Koval napisał(-a): Uuu gruby kotlet fajny, jak wrażenia? Dzięki! Krótkie wrażenia po niecałych 2 dniach na ręce – zero rozczarowań, same pozytywy! To co zaskakuje to, że to wcale nie jest kloc. Mimo gabarytów leży na nadgarstku kapitalnie i już teraz mogę powiedzieć, że nosi mi się go lepiej niż mój SBDX017. Ma na to wpływ zapewne skrócenie męskich endlinków i małe ogniwa bransolety. Co do wykonania – po prostu petarda: Koperta: szlify, polerki i ostre krawędzie to czyste mistrzostwo. Tarcza efekt 3D, kapitalny mat, chropowata faktura i wypukłe szkło dają niesamowity efekt na żywo. Drobny detal co do zapięcia – jest trochę długie i żeby skorzystać z mikroregulacji, trzeba je odpiąć. To nie żaden zarzut, a po prostu kwestia mojego przyzwyczajenia z Doxy, gdzie mechanizm obsługuje się zewnętrznymi przyciskami. Tylko że w Doxie to po prostu chamska, średnio obrobiona blaszka – tutaj natomiast wchodzi i wysuwa się cała bransoleta z ogniwami, a spasowanie i precyzja działania to zupełnie inna liga. Zegarek robi potężne wrażenie i daje masę frajdy! Edytowane Sobota o 07:48 przez rip 11 wojtek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 163389 #29171 Napisano Sobota o 08:27 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 27237 #29172 Napisano Sobota o 10:51 3 godziny temu, rip napisał(-a): Dzięki! Krótkie wrażenia po niecałych 2 dniach na ręce – zero rozczarowań, same pozytywy! To co zaskakuje to, że to wcale nie jest kloc. Mimo gabarytów leży na nadgarstku kapitalnie i już teraz mogę powiedzieć, że nosi mi się go lepiej niż mój SBDX017. Ma na to wpływ zapewne skrócenie męskich endlinków i małe ogniwa bransolety. Co do wykonania – po prostu petarda: Koperta: szlify, polerki i ostre krawędzie to czyste mistrzostwo. Tarcza efekt 3D, kapitalny mat, chropowata faktura i wypukłe szkło dają niesamowity efekt na żywo. Drobny detal co do zapięcia – jest trochę długie i żeby skorzystać z mikroregulacji, trzeba je odpiąć. To nie żaden zarzut, a po prostu kwestia mojego przyzwyczajenia z Doxy, gdzie mechanizm obsługuje się zewnętrznymi przyciskami. Tylko że w Doxie to po prostu chamska, średnio obrobiona blaszka – tutaj natomiast wchodzi i wysuwa się cała bransoleta z ogniwami, a spasowanie i precyzja działania to zupełnie inna liga. Zegarek robi potężne wrażenie i daje masę frajdy! Dzięki! Niech się nosi. Marinemastery mają długą historię. Super zegarki. 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzajro1 8421 #29173 Napisano Niedziela o 08:49 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Franki_31 1 #29174 Napisano Niedziela o 12:34 Witajcie SEIKO-Fani, zakupiłem sobie niedawno SEIKO SBTR029 - jak na zdjęciu. Zegarek bardzo mi się podoba. Mam za to niestety duży problem z regulacją bransolety. Wcześniej nosiłem zegarki CASIO, gdzie na samym "zapięciu" było 5-6 otwórów przestawnych ogniwa. Tutaj niestety przy SEIKO, mam tylko dwa otwory. Muszę więc dokonywać regulacji poprzez wyciąganie z bransolety ogniw. Tak się niestety składa, że aby dobrze uregulować ten zegarek na ręce, muszę wyciągnąć trzy ogniwa - dwa po jednej stronie i jedno po drugiej. Ten brak symetryczności automatycznie powoduje, że zegarek źle układa się na ręce... Macie może na to jakiś sposób, jak uporać się z tym problemem? Czy tylko wymiana całej bransolety mnie ratuje, czy są może jakieś inne sposoby, jak np. wymiana tylko "zapięcia" - na dłuższe z większą liczbą otworów w celu regulacji. Ale czy znajdę takie zapięcie kompatybilne z moją bransoletą? Dziękuję za Wasze opinie i pozdrawiam Franki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 27237 #29175 Napisano Niedziela o 13:33 54 minuty temu, Franki_31 napisał(-a): Witajcie SEIKO-Fani, zakupiłem sobie niedawno SEIKO SBTR029 - jak na zdjęciu. Zegarek bardzo mi się podoba. Mam za to niestety duży problem z regulacją bransolety. Wcześniej nosiłem zegarki CASIO, gdzie na samym "zapięciu" było 5-6 otwórów przestawnych ogniwa. Tutaj niestety przy SEIKO, mam tylko dwa otwory. Muszę więc dokonywać regulacji poprzez wyciąganie z bransolety ogniw. Tak się niestety składa, że aby dobrze uregulować ten zegarek na ręce, muszę wyciągnąć trzy ogniwa - dwa po jednej stronie i jedno po drugiej. Ten brak symetryczności automatycznie powoduje, że zegarek źle układa się na ręce... Macie może na to jakiś sposób, jak uporać się z tym problemem? Czy tylko wymiana całej bransolety mnie ratuje, czy są może jakieś inne sposoby, jak np. wymiana tylko "zapięcia" - na dłuższe z większą liczbą otworów w celu regulacji. Ale czy znajdę takie zapięcie kompatybilne z moją bransoletą? Dziękuję za Wasze opinie i pozdrawiam Franki Cześć! Nie ma ma to uniwersalnie dobrej rady. Ja bym zrobił tak - przełóż jedno ogniwo ze strony 6tej na 12. Bransoleta powinna być krótsza od strony 6tej koperty. To często pomaga. Jak ma być druciarstwo- można spróbować dać inne zapięcie (o ile fabryczne jest zamocowane na zdejmowane teleskopy). To owszem rozwiąże problem ale będziesz miał bransę i zapięcie z innych parafii. Bransoleta typu mesh na prostym endlinku - one są uniwersalne Paski - do chrono nadają się idealnie. 1 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach