Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Krzysiek_W

czy to oryginał czy składak/podróbka?

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

Tylko widzisz tu ma te lamelki po bokach, takiego też znalazłem a takiego jak na zdjęciu nie 🤔🤔🤔

Jakie lamelki? Bo chyba czegoś nie widzę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, kchrapek napisał(-a):

Jakie lamelki? Bo chyba czegoś nie widzę...

Ooo to mi chodziło 🤗🤗🤗

Screenshot_2023-11-02-17-24-21-23_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, TomcioMiki napisał(-a):

Ooo to mi chodziło 🤗🤗🤗

W sensie że kształt indeksów na tym z pierwszego zdjęcia jest inny? Bo zdjęcie  bardzo kiepskie, stan zegarka tez nie pomaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kchrapek napisał(-a):

W sensie że kształt indeksów na tym z pierwszego zdjęcia jest inny? Bo zdjęcie  bardzo kiepskie, stan zegarka tez nie pomaga.

No nie indeksy te kreseczki poziome, nie wiem jak je nazwać fachowo, grilosz 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie gilosz. To nadrukowane kreseczki, jak w Poljocie De Luxe aut. zwanym "żaluzja" :D

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, JanekTheFizyk napisał(-a):

Co to za rakieta? Rarytas za 400?

A co to za koperta... Wygląda jak składak.

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, art_69 napisał(-a):

A co to za koperta... Wygląda jak składak.

26 minut temu, JanekTheFizyk napisał(-a):

Co to za rakieta? Rarytas za 400?

Oryginał. W całkiem ładnym stanie, ale nie jest to jakiś rarytas. Cena sporo za wysoka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest to zbyt często spotykany model, stąd te wątpliwości, ale to pełen oryginał. Mam taką, ale z zieloną tarczą w pozłacanej kopercie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie 

Były takie czy to składak,  bo tak mi ktoś napisał 

20231129_083000.jpg

20231129_083007.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie że składak, widać że tarcza za mała

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzadki oryginał

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry, 

Z racji zbliżających się świąt szukam sobie prezentu. Wybór padł na cienkiego garniturowca noszonego kilka dni w roku. Poszukuje Poljota de luxe ze złotą tarczą i pozłacaną kopertą w najlepszym stanie wizualnym.

Uwagę przykuły dwa egzemplarze w stanie idealnym z zafoliowanym deklem;), niestety bez zdjęcia mechanizmu.

Pierwszy okaz wyceniony na 620 PLN, drugi zaś na 550 PLN

Liczę na waszą opinie w sprawie technicznej, jak i cenowej. 

Pozdrawiam.

IMG_4142.jpeg

IMG_4143.jpeg

IMG_4144.jpeg

IMG_4145.jpeg

Edytowane przez Sekcja_Eksploatacyjna
Poprawa treści postu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sekcja_Eksploatacyjna Zegarek powyżej to składak na współczesnych chińskich częściach, jedynie mechanizm będzie radziecki ale zapewne z Łucza, a nie Poljota. Jak się podoba to można nosić ale wartość kolekcjonerska zerowa. Poza tym w tej cenie można kupić ładny oryginał. Tak wygląda taki zestaw do złożenia na olx, zresztą jak widać kupiony na Ukrainie bo zostały na fotkach znaki wodne Violity : https://www.olx.pl/d/oferta/zegarek-poljot-de-lux-zestaw-do-zlozenia-CID87-IDXjFwP.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Sekcja_Eksploatacyjna napisał(-a):

Dzień dobry, 

Z racji zbliżających się świąt szukam sobie prezentu. Wybór padł na cienkiego garniturowca noszonego kilka dni w roku. Poszukuje Poljota de luxe ze złotą tarczą i pozłacaną kopertą w najlepszym stanie wizualnym.

Uwagę przykuły dwa egzemplarze w stanie idealnym z zafoliowanym deklem;), niestety bez zdjęcia mechanizmu.

Pierwszy okaz wyceniony na 620 PLN, drugi zaś na 550 PLN

Liczę na waszą opinie w sprawie technicznej, jak i cenowej. 

Pozdrawiam.

Ponad 60 lat temu raczej nie było folijek przylepnych na zegarku :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kchrapek dziękuje za szybką odpowiedź.

Mam pytanie dotyczące tego zestawu Violity - jak z jakością? Porównywalnie do oryginału czy bardziej do chińskich wytworów?

Mam lekki dysonans, polować na oryginalnego Poljota w bardzo dobrym stanie w danej konfiguracji, czy może jednak skusić się na zestaw + mechanizm i mieć gotowy zegarek za cenę niższą, niż jeden z tych dwóch powyższych zegarków. Zaznaczam że zegarek będzie służył do noszenia, a nie „trzymania pod kocem”

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Sekcja_Eksploatacyjna napisał(-a):

@kchrapek dziękuje za szybką odpowiedź.

Mam pytanie dotyczące tego zestawu Violity - jak z jakością? Porównywalnie do oryginału czy bardziej do chińskich wytworów?

Mam lekki dysonans, polować na oryginalnego Poljota w bardzo dobrym stanie w danej konfiguracji, czy może jednak skusić się na zestaw + mechanizm i mieć gotowy zegarek za cenę niższą, niż jeden z tych dwóch powyższych zegarków. Zaznaczam że zegarek będzie służył do noszenia, a nie „trzymania pod kocem”

A co tu porównywać. Koperta w oryginale pozłacana 20 mikronów a w podróbce azotek tytanu który wyciera się od patrzenia. Taki zestaw to wyrzucone pieniądze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, kchrapek napisał(-a):

A co tu porównywać. Koperta w oryginale pozłacana 20 mikronów a w podróbce azotek tytanu który wyciera się od patrzenia. Taki zestaw to wyrzucone pieniądze

Rozumiem, zatem muszę szukać Poljota z nabitą na kopercie próba AU20. Trochę mnie to myli, bo na powyższych zegarkach widać owe AU20, a jedyne co mi nie leży, to wskazówki (pomijając brak wskazówki sekundowej) - czy nie powinny być złote?

Na serwisach ogłoszeniowych widzę, że albo wylizane w idealnym stanie składaki, albo zajechane oryginały otwierane zawleczką od paprykarza - nic po środku. Chyba moje poszukiwania będę musiał przedłużyć do kolejnych świąt😉

Edytowane przez Sekcja_Eksploatacyjna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem można lepiej wydać te 5 - 6 stów. Nawet Łucz "de luxe" (który nie jest deluxem, ale potocznie funkcjonuje również taka nazwa), będzie kosztował połowę tego.

Swoją drogą, niedawno na innym forum ktoś pytał o opinię na temat współczesnego, niemieckiego (a w rzeczywistości pewnie chińskiego) kwarcoka Sternglas Hamburg za przeszło 1800 zł. W środku pospolity mechanizm kwarcowy, nawet bez kamieni, który kosztuje 50 zł. Poza fajną stylistyką, nie ma absolutnie żadnego usprawiedliwienia dla takiej ceny - dla mnie to zdziwienie, ale jednak ludzie to kupują.

Ile osób, tyle gustów, kto zabroni. Więc, jeśli tobie się podoba i będzie pasował do garnituru, to hulaj dusza, to twoje pieniądze, nawet jeśli - moim zdaniem - źle wydane...

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Sekcja_Eksploatacyjna napisał(-a):

Rozumiem, zatem muszę szukać Poljota z nabitą na kopercie próba AU20. Trochę mnie to myli, bo na powyższych zegarkach widać owe AU20, a jedyne co mi nie leży, to wskazówki (pomijając brak wskazówki sekundowej) - czy nie powinny być złote?

Na serwisach ogłoszeniowych widzę, że albo wylizane w idealnym stanie składaki, albo zajechane oryginały otwierane zawleczką od paprykarza - nic po środku. Chyba moje poszukiwania będę musiał przedłużyć do kolejnych świąt😉

https://www.olx.pl/d/oferta/zegarek-lucz-23-jewels-CID87-IDWCj2s.html

https://www.olx.pl/d/oferta/zegarek-lucz-cienki-slim-au10-cccp-v175-CID87-IDSkF4c.html

https://www.olx.pl/d/oferta/zegarek-lucz-garniturowiec-23kamienie-CID4042-IDVUK3U.html

https://www.olx.pl/d/oferta/nareczny-garniturowy-zegarek-lucz-23-kamienie-zlocony-CID4042-IDXintN.html (tutaj sekudnik nieoryginalny ale można przymknąć oko)

https://www.olx.pl/d/oferta/zegarek-lucz-deluxe-pozlacany-au-slim-mechaniczny-CID4042-IDTuL7T.html

https://www.olx.pl/d/oferta/lucz-slim-jubileuszowy-za-25-lat-pracy-metalplast-CID4042-IDVpfD7.html

https://www.olx.pl/d/oferta/lucz-de-luxe-zegarek-mechaniczny-zlocony-20-mikron-CID4042-IDVZUfn.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Po Bieda prawda jest taka że zawsze można wydać lepiej pieniądze, niezależnie od sumy. Na zagranicznych portalach tak „odnowione” Poljoty zaczynaja się od 600 PLN. Początkowo myślałem że zależy mi na stanie zegarka, jednak zasialiście we mnie ziarno niepewności - co jeśli ktoś zauważy że to chińska podróba koperty? Każe mi zdjąć zegarek, a poniżej dekla nie będzie próby? Wstyd i hańba. 

@Kacperek_77u dziękuje za linki, jednak jak wcześniej wspominałem, szukam konkretnie Poljota de luxe z mechanizmem 2209 z pozłacaną kopertą i złotą lub czarna tarczą ze względu na minimalistyczny wygląd. 

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, nakierowało mnie to na dobre tory w kwestii poszukiwań. Jeśli znajdę coś godnego uwagi, obiecuje że tu wrócę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Sekcja_Eksploatacyjna napisał(-a):

Takiego Poljota de luxe w oryginale i w ładnym stanie, to bez problemu możesz kupić za 200 - 300 zł.

- - -

Wrzuciłem innego Poljota w dziale Okazje... Co prawda nie de luxe ale ciekawy zegarek, w ładnym stanie, w oryginale i od pewnego sprzedawcy, za niewielkie pieniądze...

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Sekcja_Eksploatacyjna napisał(-a):

@Po Bieda prawda jest taka że zawsze można wydać lepiej pieniądze, niezależnie od sumy. Na zagranicznych portalach tak „odnowione” Poljoty zaczynaja się od 600 PLN. Początkowo myślałem że zależy mi na stanie zegarka, jednak zasialiście we mnie ziarno niepewności - co jeśli ktoś zauważy że to chińska podróba koperty? Każe mi zdjąć zegarek, a poniżej dekla nie będzie próby? Wstyd i hańba. 

@Kacperek_77u dziękuje za linki, jednak jak wcześniej wspominałem, szukam konkretnie Poljota de luxe z mechanizmem 2209 z pozłacaną kopertą i złotą lub czarna tarczą ze względu na minimalistyczny wygląd. 

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, nakierowało mnie to na dobre tory w kwestii poszukiwań. Jeśli znajdę coś godnego uwagi, obiecuje że tu wrócę.

No to dobra 

Szybciutka lekcja jak odróżnić oryginał od wyrobu skośnookich braci

1. Tarcza-oryginał ma proste indeksy zakończone tak jakby grotem. Natomiast podróba ma te indeksy łezkowate. Specjalnie podkreśliłem kształty
  2. Wskazówki-w poljotach były TYLKO TAKIE wskazówki jak na 1 zdjęciu. Na drugim wskazówki są żywcem z łuczaScreenshot_20231203_190849_OLXpl.thumb.jpg.4b2996963d02effbc6dc758a94bdf577.jpgScreenshot_20231203_191015_OLXpl.thumb.jpg.58883d58a42a0de0b6d5aeac3881010c.jpg
  3. Koperta-oryginał jest owiele delikatniejszy, ma też specyficzny odcień. Podróba to jest kopia koperty późnego łuczaScreenshot_20231203_190921_OLXpl.thumb.jpg.d26de4ff208140a39f73a642af4c265e.jpgScreenshot_20231203_191106_OLXpl.thumb.jpg.f0c9c2d2060a929b348dbc62713c35c7.jpg
  4. Mechanizm-tu już taka ostateczna próba oryginalności całego zegarka. Zdjęcia przedstawiam chronologicznie od najstarszego do najpóźniejszego. Na pierwszych dwóch zdjęciach jest przedstawiony mechanizm z logiem 1 moskiewskiej fabryki zegarków na mostku przekładni chodu jak i na kole zapadkowym (późniejszy poljot) czyli jedyny słuszny w poljotach. Na pozostałych trzech jest przedstawiony mechanizm łucza który w pierwszych wydaniach różnił się logiem ale w połowie lat 70 mechanizm został zmodyfikowany i wyglądał jak na ostatnim zdjęciureceived_327192056599531.jpeg.62071557ce69ae727c17345426271704.jpegreceived_643101267700502.jpeg.830d2af65b3f436dd80c9e40b0eddd6e.jpegreceived_672823911281245.thumb.jpeg.c407a7cc9ab4796d8f43ef6f4246e1e5.jpegreceived_2020726584994105.thumb.jpeg.fd06829e79a5095b1347530f1c73710b.jpegreceived_6642276152560161.thumb.jpeg.ae4bbb35e2c268f0222de5be6179f771.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Kacperek_77u napisał(-a):

(...)

1. Wskazówki-w poljotach były TYLKO TAKIE wskazówki jak na 1 zdjęciu. Na drugim wskazówki są żywcem z łuczaScreenshot_20231203_190849_OLXpl.thumb.jpg.4b2996963d02effbc6dc758a94bdf577.jpg

Nie do końca. Były dwa rodzaje wskazówek - nie licząc stalowego modelu (wskazówki srebrne) i 23 jewels z cyframi arabskimi, lecz bez napisu De Luxe.

594bb0_4309553c437e4015987211488b5001fd~

594bb0_37429077a0eb42f9b12e196f33e5b229~

Edytowane przez Walter_87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Sekcja_Eksploatacyjna napisał(-a):

Każe mi zdjąć zegarek, a poniżej dekla nie będzie próby? Wstyd i hańba. 

Radio Erewań podawało, że mają być kontrole. 

21 godzin temu, Sekcja_Eksploatacyjna napisał(-a):

Każe mi zdjąć zegarek, a poniżej dekla nie będzie próby? Wstyd i hańba. 

Radio Erewań podawało, że mają być kontrole. 

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi