Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Voli

"RUSKIE" OKAZJE NA AUKCJACH - Okazje, unikaty, bardzo dobre stany na aukcjach

Rekomendowane odpowiedzi

...albo przez te kilkadziesiąt lat zegarek dorobił się co najmniej jednego serwisu.

Jesteś chyba największym entuzjastą śrubek na tym forum. :D

pozdrawiam

Narfas

W 3017 czynności serwisowe są bardzo proste i nie wymagają rozkręcania werku,3133 to inna konstrukcja i częste używanie stopera powoduje konieczność okresowej regulacji krzywek sterujących...W pewnym uproszczeniu można zaliczyć zegarki z kalibrem 3017 do urządzeń bezobsługowych- wystarczy co kilka lat "łyżeczka smaru od traktora".....Wybierając tanie rozwiązanie stopera czyli 3133 trzeba- "się zaprzyjaźnić z zegarmistrzem". Ja jestem zaskoczony finałem aukcji z Allegro na której nikt nie licytował zegarka Strela 3017 za jedyne 400 dolarów???Prawdopodobnie w Polsce ciągle funkcjonuje pogarda dla towarów produkcji radzieckiej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aukcja Streli została zakończona mocno przed czasem, można więc się domyślać że się sprzedała i w sumie nie wiadomo w jakiej cenie. Szkoda, bo miałem ochotę trochę policytować, chciałem tylko wcześniej przyjrzeć się mechanizmowi z bliska, poprosić o dokładniejsze zdjęcia. No cóż, nie zdążyłem i jestem raczej pewien że ten egzemplarz nie pojawi się znowu u tego sprzedawcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aukcja Streli została zakończona mocno przed czasem, można więc się domyślać że się sprzedała i w sumie nie wiadomo w jakiej cenie. Szkoda, bo miałem ochotę trochę policytować, chciałem tylko wcześniej przyjrzeć się mechanizmowi z bliska, poprosić o dokładniejsze zdjęcia. No cóż, nie zdążyłem i jestem raczej pewien że ten egzemplarz nie pojawi się znowu u tego sprzedawcy.

Nie pojawi się na pewno wiem kto kupił .Nie było żadnych ofert dlatego sprzedawca opuścił cenę i sprzedał kolekcjonerowi z zagranicy,W sumie zegarek był niezły za mniej więcej polowe wartości,ale to widocznie i tak zbyt wiele jak na polskie warunki.Pewnie jak by to była reedycja to poszła by za drugie tyle po ciężkich bojach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, za późno zauważyłem, moja strata. Może następnym razem nie dam ciała ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A miałem się do niego przymierzyć. I po zakupie... :angry: Teraz już tanio nie będzie...

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A miałem się do niego przymierzyć. I po zakupie... :angry: Teraz już tanio nie będzie...

Moim zdaniem posty umieszczane w tym wątku zdecydowanie działają na korzyść handlarzy i Allegro.Podobne akcje zaobserwowałem na Watch You Seek ,zegarek wisi sobie spokojnie na eBayu za rozsądną cenę przez kilka dni i nagle buuum post na forum i cena leci w kosmos..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem posty umieszczane w tym wątku zdecydowanie działają na korzyść handlarzy i Allegro.Podobne akcje zaobserwowałem na Watch You Seek ,zegarek wisi sobie spokojnie na eBayu za rozsądną cenę przez kilka dni i nagle buuum post na forum i cena leci w kosmos..

Dokładnie tak. Aukcja która tu trafia kończy się ceną której raczej nikt kto kolekcjonuje nie zapłaci, chyba że jest bardzo napalony albo początkujący.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałbym ostrzeżenie i tydzień odpoczynku od forum ;)

A na poważnie - zgadzam się z przedmówcami. Samemu zdarza mi się wypatrzyć ciekawą sztukę i wtedy pozostaje się modlić, żeby nikt nie wkleił linka na forum, bo cena szaleje :( Może warto zastanowić się nad zmianą regulaminu i wklejać tutaj linki dopiero po zakończeniu aukcji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałbym ostrzeżenie i tydzień odpoczynku od forum ;)

A na poważnie - zgadzam się z przedmówcami. Samemu zdarza mi się wypatrzyć ciekawą sztukę i wtedy pozostaje się modlić, żeby nikt nie wkleił linka na forum, bo cena szaleje :( Może warto zastanowić się nad zmianą regulaminu i wklejać tutaj linki dopiero po zakończeniu aukcji?

Tak! tak! tak! Brawo ten Pan! :rolleyes:

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak! tak! tak! Brawo ten ten Pan! :rolleyes:

Nie kupuje na Allegro i mnie ten problem nie dotyczy,ale moim zdaniem umieszczanie takich wpisów nie jest fair wobec kolegów ,którzy wypatrzyli sobie jakiś okaz i obserwują aukcje z nadzieja kupna za normalna cenę,Jest natomiast w interesie handlarzy,a podejrzewam ze czasami sprzedający zegarek może wykorzystywać forum dla zwielokrotnienia zysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem przesada . i znowu będzie tak jak z tematem o oszustach bądź o tuningowaniu zegarków . może od razu wyrzućmy ten temat do kosza bo komuś się cos tam nie podoba .

Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i  Rakieta 24h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zegarek w tym stanie, to 74 zł to cena nie jest tragiczna. Powiem więcej, bardzo przyzwoita, tym bardziej, że nie za często widuje sie tego wostoka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tragiczna nie jest. Zgoda. Szczególnie że to jednak ja go kupiłem. Niemniej nigdy się już nie dowiem czy nie kupiłbym go taniej gdyby nie wpis o nim na forum.

Choć 80 z wysyłką to okazja też raczej nie jest. Jakąś dychę taniej byłbym zadowolony, a tak to cena jak dla mnie jest tylko akceptowalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem przesada . i znowu będzie tak jak z tematem o oszustach bądź o tuningowaniu zegarków . może od razu wyrzućmy ten temat do kosza bo komuś się cos tam nie podoba .

Temat o tuningowaniu zegarków miał charakter komercyjny,został założony przez biznesmena z branży zegarkowej (zresztą o wątpliwej reputacji),w celu zwiększenia sprzedaży własnych towarów i usług.W związku z tym został usunięty przez moderatorów i chwała im za to. Watek o okazjach owszem jest ciekawy ale najczęściej psuje okazje ponieważ po wklejeniu linków rośnie zainteresowanie aukcjami...Można by zmienić zasady i wklejać linki po zakończeniu aukcji ,albo same zdjęcia zegarków bez odnośnika.Ewentualnie zmienić tytuł tematu na "To była Ruska okazja na aukcji",

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale to jak to? Mamy sobie nie pomagać?

Czasami trafiają się sztuki, które człowiekowi umknęły..

Ja już jakiś czas temu trochę starając się zminimalizować problem osób obserwujących wątek a spoza grona forumowiczów skróciłem okres umieszczania takich linków do tego samego dnia albo kilku godzin.

Wprowadziłem też koncepcję, że nawet pokazuję coś na zasadzie "1h do końca"

Ale zamykać wątek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można by zmienić zasady i wklejać linki po zakończeniu aukcji ,albo same zdjęcia zegarków bez odnośnika.

Myślę, że same zdjęcia również nakierowałyby potencjalnych licytujących..

Uważam, że linki po zakończeniu aukcji byłyby najodpowiedniejsze, no ale mówię to jako 'początkujący' ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pewnie że nie zamykać. Zawsze są okazy które są rzadkie i tylko dla niektórych wyjątkowe np. jak część twoich zbiorów . Ja takich nie zbieram ale inni.. Przykłady można by mnożyć ale czasem faktycznie robimy sobie niedźwiedzią przysługę. Mimo wszystko większość z nas sama obserwuje allegro. A allegro coraz droższe...

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie - bez jaj !! Postuluję zamknięcie całego forum bo wtedy ludzie kompletnie nie będą wiedzieli o co kaman w kolekcjonowaniu radzieckich czasomierzy i ceny spadną do 10 zet za sztukę. Temat jest bardzo dobry - dzięki niemu sam kupiłem parę fajnych rzeczy, a że ceny idą w górę ? No pewnie, jak kilka osób chce kupić to się przebijają, równie dobrze można odpuścić i zapolować innym razem. Kolekcjonowanie to pasja na lata, a nie tylko od okazji do okazji na allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi