Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Voli

"RUSKIE" OKAZJE NA AUKCJACH - Okazje, unikaty, bardzo dobre stany na aukcjach

Rekomendowane odpowiedzi

Wostoki precyzyjne miały żółte mechanizmy i napis "precyzyjny" na tarczy. Według mnie ten z allegro to  po prostu 22 kamieniowy wostok a nie precyzyjny  :D dlatego ma biały mechanizm...

Vostoki precyzyjne miały zarówno żółte jak i srebrne mechanizmy,.Były trzy generacje mechanizmów VP 2209 -pierwsza 1957-1960,srebrny kolor sygnowany CzCzZ plus data produkcji,,,,druga generacja 1961-1964 żółty kolor sygnatura CzCzZ bez daty,,i trzecia po 1964 żółty kolor sygnowana nowym logo Czystopola "B" bez daty..Zegarek z aukcji nie ma mechanizmu precyzyjnego tylko mechanizm Volna..Kolor mechanizmu nie ma tu znaczenia tak samo jak i napisy na tarczy,.Balans w precyzyjnych 1 generacji ma inne zabezpieczenie niż Incablock  ,,Punca "22 kamnia" w precyzyjnym rożni się  od puncy Volny. Góra litery "A" w precyzyjnym jest zakończona na ostro a w Volnie na okrągło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę dyskutował. Jutro na watch.ru odkopię dyskusję na temat precyzyjnych i napiszę co oni na ten temat sądzą. Z tego co pamiętam za dużo sprawdzonych i katalogowych informacji nie ma, wiec tu każdy może mieć rację.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę dyskutował. Jutro na watch.ru odkopię dyskusję na temat precyzyjnych i napiszę co oni na ten temat sądzą. Z tego co pamiętam za dużo sprawdzonych i katalogowych informacji nie ma, wiec tu każdy może mieć rację.

Na pewno w temacie tych zegarków funkcjonuje wiele mitów,.Najczesciej mozna spotkac ten o rzekomym pokrewienstwie mech 2209 z Zenithem 135,W większości autorami tej mitologii są handlarze zegarkowi z krajów postsowieckich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno w temacie tych zegarków funkcjonuje wiele mitów,.Najczesciej mozna spotkac ten o rzekomym pokrewienstwie mech 2209 z Zenithem 135,W większości autorami tej mitologii są handlarze zegarkowi z krajów postsowieckich

Dlaczego mit? Jeśli tak to bardzo mocno utrwalony. Rozwiń myśl jeśli możesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się nad nią zastanawiałem, ale ostatecznie odpuściłem, później wszedłem drugi raz i już sprzedany, więc kamień z serca, bo pewnie bym sie dłużej zastanawiał, cena jak najbardziej atrakcyjna. Widać, że zegareczek zadbany, a nawet z tą bransoletą wygląda bardzo przyzwoicie, chociaż finalnie u mnie i takby wskoczył na pasek :) Gratuluję zakupu :) Pochwal się jak przyjdzie !

O mały jubileusz, mój 500 post, więc kolejka dla wszystkich!

Edytowane przez TabaQ

"**wno chłopu nie zegarek..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się nad nią zastanawiałem, ale ostatecznie odpuściłem, później wszedłem drugi raz i już sprzedany, więc kamień z serca, bo pewnie bym sie dłużej zastanawiał, cena jak najbardziej atrakcyjna. Widać, że zegareczek zadbany, a nawet z tą bransoletą wygląda bardzo przyzwoicie, chociaż finalnie i takby wskoczyła na pasek :) Gratuluję zakupu :) Pochwal się jak przyjdzie !

najlepsze jest to, że też się wachałem i odpuściłem - mam kilka innych zegarków na liście życzeń, więc nabywco Slavy gratulujemy :D

Edytowane przez Funky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A widzisz, myślałem że to Ty jesteś nabywcą  :unsure:  Więc nabywcy gratulujemy !

"**wno chłopu nie zegarek..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mit związany z powstaniem mechanizmu Wostoka precyzyjnego który głosi że Rosjanie po prostu kupili kilka zegarków Zenith z mechanizmem kaliber 135 i skopiowali go z drobnymi zmianami dla niepoznaki dokładając przy okazji kilka rubinów - dla tego ten zegarek tak dobrze im wyszedł

post-68206-0-87736900-1415220340_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się ze na poczatku nie tylko dołożyli kilka rubinow ale też boczną sekundę.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się ze na poczatku nie tylko dołożyli kilka rubinow ale też boczną sekundę.

Mit ponieważ 2809 rożni się od Zenitha 135 pod każdym względem. ..Przede wszystkim ma mniejszy rozmiar 28mm vs 30mm i żadne części w tych mechanizmach nie są współwymienne,.Dla przykładu w mechanizmie Poljota 3017 ponad 70% części jest jednakowych z Venus 150,, a w 3133 około 40% części jest wspólnych z Valjoux 7734,...W mechanizmach 2809 nigdy nie było bocznej sekundy czy subsekundy tylko centralny sekundnik.,,a zegarki Zenith 135 miały z sekundniki na godz 6.,Pomijając wszystkie techniczne detale Zenith 135 ma reputacje jednego z najlepszych, a nawet najlepszego mechanizmu zegarka naręcznego w całej historii zegarmistrzostwa,.Co przekłada się  na ceny tych zegarków.,Za nieźle utrzymanego Zenitha 135 trzeba zapłacić od ośmiu do kilkunastu tysięcy dolarów (złota czy stalowa koperta nie ma znaczenia).Zresztą większość zegarków Zenith 135 jakie widziałem mimo ponad 50 lat była w świetnej kondycji kosmetycznej i mechanicznej ,czego nie można powiedzieć o zegarkach z Czystopola.,Ruscy niezły mechanizm połączyli z kiepskiej jakości kopertami i jeszcze gorszymi tarczami.dlatego trudno znaleźć Volne czy Wostoka Precyzyjnego w przyzwoitym stanie i ceny tych zegarków są niskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla tego MIT - zegarek nie był jego kopią tylko na nim wzorowany jak większość Radzieckich zegarków choćby chronografy o których wspomniałeś ale też mechanizmy mołni te stare wygladają jak mechanizmy rolex - takich przykładów jest sporo - podobieństwo nie jest przypadkowe

Dla przykładu mechanizm Rolex

post-68206-0-68609200-1415258266.jpg

post-68206-0-48114400-1415258275_thumb.jpg

Edytowane przez Paweł Bury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla zainteresowanych precyzyjnymi i czytających w cyrylicy link do 100 stron dyskusji na temat kolorów, oznaczeń i mechanizmów precyzyjnych i udających precyzyjne na watch.ru. 

http://forum.watch.ru/showthread.php?t=68681 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze pamiętam to jednego 2803 ma (miał?) pmwas a tu jego opracowanie na temat K-28

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/82779-anatomia-precyzji/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetne znalezisko jak możesz skopiuj zdjecia lepiej się wtedy czyta i ogląda zdjęcia bez przechodzenia

No i mamy Ruskiego Zenitha wypisz wymaluj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla tego MIT - zegarek nie był jego kopią tylko na nim wzorowany jak większość Radzieckich zegarków choćby chronografy o których wspomniałeś ale też mechanizmy mołni te stare wygladają jak mechanizmy rolex - takich przykładów jest sporo - podobieństwo nie jest przypadkowe

Dla przykładu mechanizm Rolex

Czytam od czasu do czasu o "radzieckiej kopii Roleksa" i to jest bzdura, a dokładniej: kompletna dezinformacja. Mołnia nie jest żadną cholerną kopią Rolka.

Historia była inna i jest wielokrotnie opisywana, sle przytoczę ją ponownie.

Początki Rolka to niejaki Wilsdorf który przy pomocy szwagra przerzucał szwajcarskie werki na Wyspy, tam je kopertując. Jak się interesik rozkręcił, to zaczęli robić zegarki na miejscu, w Szwajcarii. W latach '30 czy tam '40 nie mieli własnych werków, kupowali ebusze od innych, czasem je sygnując, a czasem nie (dlatego właśnie pojawia się zaskakująco dużo podrabianych starych rolków - werki są dostępne, a robienie fejka stosunkowo proste).

Surowe werki do kieszonkowych kupowali od Corteberta, sygnowali je po swojemu i puszczali dalej. Normalna praktyka, to samo robili w FHFach w naręcznych, jak większość firm z jakimiś tam aspiracjami, które nie chciały puszczać surowych ebuszów w swoich produkcjach.

Traf chciał, że Corteberty cal 616 czy tam 618 sygnowane przez WIlsdorfa&Szwagra trafiły do zegarków Panerai i w ten sposób narodziła się legenda.

A gdzie tu Mołnia? Ruskie po prostu kupili od Corteberta licencję na cal. 620 (bardzo podobny do 616 czy 618), zmodyfikowali po swojemu, przystosowując do swojej masowej produkcji i tyle.

Jak sam widzisz, opinia że "Mołnia jest wzorowana na Roleksie" jest czystą dezinformacją, historia była inna.

A radziecki przemysł zegarmistrzowski przecież nie narodził się z niczego, a zrzynki nie są niczym dziwnym - to była normalna praktyka również w Szwajcarii (która na początku była znana jako źródło podróbek porządnych produkcji z USA czy Niemiec).

kirowka to Hampden (Ruskie kupili fabrykę)

kieszonkowy ZIM to LIP (Ruskie kupili licencję)

Zwiezda to też LIP (Ruskie kupili licencję)

Pobieda to... no zgadnijcie? (nazwa zaczyna się na L...)

Mołnia to Cortebert

Poljot budzik czy Signał to AS Alertic

nawet pierwszy czysto radziecki werk, czyli 2408, jest posądzany o podobieństwo do ASa 1430

Doszukiwanie się podobieństw w kształcie mostków, rozmiarze, wykończeniu czy nawet zamienności części prowadzi na manowce, bo istotna jest tutaj struktura mechanizmu, kąty między osiami, a nie fizyczne podobieństwo (chociaż remontuar może być tu wyraźną wskazówką, ale do tego trzeba zdjąć tarczę).

Wracając do początku dyskusji: nigdy nie zgłębiałem bliżej zagadnienia "Wostok vs Zenith", ale przynajmniej inspiracja jest tu możliwa, podobnie jak w przypadku Kirowskiego vs. AS.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja nigdzie nie napisałem że mołnia jest kopią roleksa tylko

-  mechanizmy mołni te stare wygladają jak mechanizmy rolex -  podobieństwo nie jest przypadkowe

-  zegarek nie był jego kopią tylko na nim wzorowany jak większość Radzieckich zegarków

O Cortebercie wiem czytałem już dawno - sam napisałeś że te firmy były powiązane

Surowe werki do kieszonkowych kupowali od Corteberta, sygnowali je po swojemu i puszczali dalej

Potem Ruscy kupują licencje od Corteberta i produkują mołnię - a wiec te trzy firmy ( producenci) sa ze soba powiązani - mechanizmy różnią sie szczegółami technicznymi jak sam napisałeś... ale podobieństwo mechanizmów jest nieprzypadkowe ponieważ posłuzyła do tego w zasadzie ta sama "baza"

Na samym dole tego tematu jest zegarek Panerai z mechanizmem Rolexa który wygląda jak .........

http://www.gmtforum.pl/forum/index.php?topic=110.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi