Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Klub Miłośników Zegarków TISSOT

Rekomendowane odpowiedzi

11 hours ago, Edmund Exley said:

Mówiłem już jakieś 100 razy, jak bardzo lubię ostatnią scenę w "Kolorze pieniędzy". Zatem: Hey, I'm back.

DSC06222.thumb.JPG.be4b61c467f2551f90dffb966fc3f689.JPG

Bardzo podoba mi się ten projekt, tylko nie mogę się zdecydowąc na kolor tarczy... srebro czy łosoś???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Sisqo napisał(-a):

Bardzo podoba mi się ten projekt, tylko nie mogę się zdecydowąc na kolor tarczy... srebro czy łosoś???

Obydwa są fajne, ale mnie nieco bardziej podoba się ten Edmunda, biały z niebieskim. To bardziej konwencjonalna kolorystyka lecz również bardziej elegancka. Trwa jeszcze moda na "łososiowe" tarcze (w cudzysłowie, bo prawdziwy dziki łosoś jest raczej szary a nie "łososiowy"), więc ten drugi jest może popularniejszy, ale na mnie robi wrażenie jakby go trochę za późno wyjęli z piekarnika. Trzecia wersja, najciemniejsza, już ewidentnie wygląda na przypaloną. Nawet krytykowany napis "Chronometre" na białej tarczy wydaje mi się najmniej nachalny.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ireo i @Edmund Exley macie rację, tylko u mnie w "pudełu" miałbym "kolizję" tego Tissota z Lonigines sector z białą tarczą. Dlatego wstrzymuję sie z decyzją zakupową, bo może coś sie pojawi jeszcze ciekawego...

Czekam na Twoją @Edmund Exley recenzję i wrażenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, lysolek007 napisał(-a):

;] 

Bardzo mocny duet Tissota, i do tego zawsze z inwencją fotografowany :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20250508_154517.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Na fali entuzjazmu z powrotu do Tissota ponownie przymierzyłem PRX:

a_184224.thumb.jpg.bfbc1774ae00365187bac07ca3326674.jpg

Wygląda świetnie, choć zastanawiać się będę dopiero wówczas, gdy pojawi się wersja pośrednia między 35 a 40. Mam też wrażenie, że bransoleta jest trochę zbyt delikatna w zestawieniu z masywną kopertą, ale może to tylko złudzenie.

A jako drugi - model, który jawi mi się jako niedoceniony, mocny punkt katalogu Tissota:

a_184503.thumb.jpg.e3b952421deb9f2b1f88ab259db89f08.jpg

Tu też oczywiście odjąć 2-3 mm i byłoby idealnie, tym niemniej i tak jest naprawdę fajny. Zwracają uwagę wskazówki - czytelne na niebieskiej tarczy ze szlifem pomimo braku lumy. Ich wyprofilowanie jest jednak przemyślane i odbijają światło tak, że w salonowych warunkach bez trudu dało się odczytać dokładnie godzinę. Do tego świetny kształt koperty, piękne szkiełko i, niestety, niepotrzebne przeszklenie dekla.

Edytowane przez Edmund Exley

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 hours ago, Edmund Exley said:

Na fali entuzjazmu z powrotu do Tissota ponownie przymierzyłem PRX:

a_184224.thumb.jpg.bfbc1774ae00365187bac07ca3326674.jpg

Wygląda świetnie, choć zastanawiać się będę dopiero wówczas, gdy pojawi się wersja pośrednia między 35 a 40. Mam też wrażenie, że bransoleta jest trochę zbyt delikatna w zestawieniu z masywną kopertą, ale może to tylko złudzenie.

A jako drugi - model, który jawi mi się jako niedoceniony, mocny punkt katalogu Tissota:

a_184503.thumb.jpg.e3b952421deb9f2b1f88ab259db89f08.jpg

Tu też oczywiście odjąć 2-3 mm i byłoby idealnie, tym niemniej i tak jest naprawdę fajny. Zwracają uwagę wskazówki - czytelne na niebieskiej tarczy ze szlifem pomimo braku lumy. Ich wyprofilowanie jest jednak przemyślane i odbijają światło tak, że w salonowych warunkach bez trudu dało się odczytać dokładnie godzinę. Do tego świetny kształt koperty, piękne szkiełko i, niestety, niepotrzebne przeszklenie dekla.

Jak szukasz integry, to polecam przymierzyć Nivadę F77, nic wiecej nie napisze ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 minut temu, Sisqo napisał(-a):

Jak szukasz integry, to polecam przymierzyć Nivadę F77, nic wiecej nie napisze ;) 

Zwlaszcza nowa wersje, ma duzo lepiej wyprofilowana koperte - nie ma juz efektu "lewitujacych" uch.

1745865480140.png

;)

10 godzin temu, Edmund Exley napisał(-a):

Pomysl, ze oryginalny Chemin mial 42 mm, te nowe sa w wersji 38 mm wic jest calkiem ok ;)

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Pomysl, ze oryginalny Chemin mial 42 mm, te nowe sa w wersji 38 mm wic jest calkiem ok ;)

Faktycznie, nie skojarzyłem tego i jak przymierzałem, to myślałem, że to jest jakieś 40 mm i że 37-38 byłoby w sam raz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Początkowo odpychałem od siebie model Prx - bo plastikowy wychwyt, bo tylko 3hz, waflowa tarcza wydawała mi się nieczytelna itp itd

Więc kupiłem model kwarcowy. 
A potem w salonie w jakiejś galerii zobaczyłem na żywo waflowaną tarczę… no i klops. Trójwymiarowy efekt wafli plus szlif słoneczny wyglądają bardzo ciekawie. 

W tej chwili w kolekcji mam dwa Prxy automatyczne i jestem z nich bardzo zadowolony. Na tym poziomie cenowym otrzymujemy na prawdę super jakość (może z wyjątkiem mechanizmu) i bardzo szczegółowe wykonanie (tarcza i ta bransoleta!)

Raczej oba zostaną już na stałe w mojej kolekcji

IMG_7736.jpeg

IMG_7748.jpeg

IMG_7755.jpeg

IMG_5576.jpeg

Edytowane przez stanle1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witając się w gronie klubowiczów Tissota, mój wiekowy już PRS 516, który od dobrych 20 lat cieszy i czasami gości sentymentalnie na nadgarstku. Wartością dodaną jest stabilny od nowości chód tej ety 2836-2, mianowicie +5s/dobę. 

IMG_0615.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć! 🙂 Witam się szkieletorem 🙂.

2G0A8935.thumb.jpg.63b008a4885f66849d775b33944517ae.jpg

Tissot T-Complication Squelette (ref. T070.405.16.411.00)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi