Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Klub Miłośników Zegarków TISSOT

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy, zna ktoś może nr katalogowy koronki od zegarka Tissot PR50 wersja damska?

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby klub nie umierał to pokażę swój nowy nabytek :)

Jak pasek? Wygodny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to dobrze. Znaczy, że idzie ku lepszemu i nie dają już pasków z ceraty :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seba nie popadajmy w zachwyt :P Nigdy wcześniej nie miałem w ręku paska tissota więc ciężko mi się wypowiedzieć. Przy kopercie jest gruby i sztywny ale od połowy i przy klamerce jest troszkę lepiej i dosyć dobrze się układa. Jest lepiej niż w Citku wiesz którym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A oto mój Tissocik z "odzysku" wylicytowany za stówkę - uszkodzony i poobijany ale zaryzykowałem. Przyszedł z pudełkiem i wszystkimi papierami, wymieniłem mechanizm za 180 zł, teraz czekam na bezel :)  

1962767_428845383981652_5596670556930041

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, zna ktoś może nr katalogowy koronki od zegarka Tissot PR50 wersja damska?

tak się tylko przypominam :]

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

To mój pierwszy wpis na tym forum. 

Kupiłem niedawno zegarek marki Tissot (http://www.tissotwatches.com/pl-PL/products/tissot-chemin-des-tourelles-automatic-chronograph/T0994271605800.html?h=1451090047). 

Zaniepokoiło mnie, że wskazówka sekundnika, wskazówka minutowa oraz wskazówka godzinowa w pozycji zresetowanej nie pokazują dokładnie środka indeksu. Wskazówki sekundowa i minutowa są delikatnie na prawo, a godzinowa na lewo.

To drugi egzemplarz tego zegarka jaki mam, poprzedni otrzymałem uszkodzony, a paczki, w których te zegarki przyszły nie były dobrze zabezpieczone - pudełko "latało" wewnątrz paczki.

W zwiazku z tym chciałem zapytać czy tego typu niedoskonałości to wada zegarka i powinienem go zwrócić czy coś normalnego, czego mogę się spodziewać. Niemniej jednak przy tej cenie chciałbym, żeby nie dało się stwierdzić gołym okiem, że wskazówka nie pokazuje tego co powinna. W załączniku zamieszczam zdjęcia, a za ewentualne odpowiedzi bardzo dziękuję.

Pozdrawiam

post-86963-0-91711400-1451091532_thumb.jpg

post-86963-0-78934800-1451091537_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michalop - cudny stan zachowania - gratuluję!

Loco50 - prześliczna giloszowana tarcza, (mam podobną w mojej Bulovie http://zegarkiclub.pl/forum/topic/107134-bulova-swiss/?p=1580784 ,) - również gratulacje! :D

Tymczasem, gdy pisałem parę tygodni temu, że mój pierwszy Tissot może nie będzie ostatnim, nawet nie spodziewałem się, że wrócę tu tak szybko ;)

W przedostatni dzień rok, czyli dzisiaj rano, trafił mi się Tissot pracujący na werku 27-1T, z 1951 r.

Stan tarczy, poza wżerem w okolicach koronki, znośny. Gorzej, że ktoś zamalował, a właściwie - zapaćkał, indeksy i wskazówki (oprócz sekundnika) czarną mazią :(

Zaraz pognałem z tym trofeum do mojego majstra, a ten stwierdził, że da radę usunąć w większości tę czerń :D

Na próbę, na poczekaniu, usunął sporo z tej mazi z indeku "1" :)

Majster powiedział, że spotyka się nierzadko z takim "udoskonaleniem" tarczy, które jest ponoć wykonywane aby zwiększyć czytelność zegarka dla osób ze słabszym wzrokiem, a których nie stać na wymianę złoconych wskazówek na fabrycznie czarne.

Zegarek ma przede wszystkim niezwykle okazale prezentującą się s t a l o w ą kopertę z charakterystycznymi wywiniętymi uszami :D

Urody dodaje mu też oryginalna koronka w kształcie grzybka.

Teleskopy ruchome, ale bardzo ciasno włożone, trzeba będzie je wyciąć i wstawić nowe.

Średnica zegarka bez koronki - 35 mm.

Mechanizm wygląda schludnie, ale niewątpliwie wymaga konserwacji. W tej chwili spóźnia po kilka sekund na godzinę.

Poniżej zdjęcia. Na końcu porównawcze z moim poprzednim Tissotem, którego więcej zdjęć można obejrzeć tutaj http://zegarkiclub.pl/forum/topic/42329-klub-miłosników-tissota/?p=1580798

Wrócę za około tydzień.

Mam nadzieję, że indeksy i wskazówki odzyskają choć trochę ze swojego oryginalnego blasku, i że werk po konserwacji odzyska punktulaność :)

Pozdrawiam Noworocznie,

Pawel :D

20151230_143041_zpsyhy4un1c.jpg

20151230_145230_zpsz4ybiawf.jpg

20151230_143212_zpse6tqsfog.jpg

20151230_124717_zpsfvnztngl.jpg

20151230_124539_zpsa3fg2svs.jpg

20151230_150041_zpsn4rq3akp.jpg

Lubię stare zegarki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny krab, zazdroszczę.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje! Bardzo fajny krabik. Czekamy na foty po renowacji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie i Panowie,

użytkuje ktoś Tissota T Touch? Jakie wrażenia? Szukam jakiegoś sportowego zegarka i wybór padł na ten model. Jak się mają wskazania barometru i kompasu w stosunku do modeli Casio np? Będę wdzięczny za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

T-touch nie ma radiowej synchronizacji czasu, Japończyki owszem.

Co do wskazań poszczególnych bajerów, to potrzeba kogoś, kto na T-toucha i jakieś Casio. Będzie ciężko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

T Touch jest dla mnie zdecydowanie bardziej uniwersalny. Ale najpierw muszę gdzieś pomacać zanim zakupię.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, chciałbym kupić pierwszy automat, bardzo zainteresował mnie model ze względu na niską cenę  [nieco ponad 1500zł]i bardzo ładny design, do tego odkryta koperta:

Tissot Le Locle T41.1.423.53

Mechanizm automatyczny ETA 2824-2, sprawdzi się na długoletnie użytkowanie ? I proszę mi powiedzieć bo martwi mnie średnica koperty 39,3mm. nie będzie zbyt mała na mój nadgarstek, 18 cm. będę wdzięczny za podpowiedź :) nie lubię zbyt małych zegarków. Póki co noszę Casio Edifice EF-527D-1A i i jestem zadowolony co do wielkości. I czy wodoszczelność na poziome 3bar jest bezpieczna w codziennym użytkowaniu ? Można przynajmniej umyć ręce czy wyjść w deszczu ?

Edytowane przez gąssi_gąsqi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek bardzo fajny ale skoro pasuje Tobie 45,5 mm w Casio to chyba będzie trochę za mały. Do jakich ubiorów chcesz nosić ten zegarek?

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Le Locla, ale w innej kolorystyce. Mój nadgarstek ma około 20cm obwodu i Tisek daje radę. Pasek tylko musiałem przedłużony założyć, ale na Twoje 18cm da radę ze standardowym paskiem.

4056842__MG_4482.jpg

4056841__MG_4491.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gustaw6666:W sumie zegarek chciałbym nosić na co dzień, na przemian póki co z Edfice EF-527D-1A. Z tym, że ten TISSOT głównie do koszuli [nie mówię tutaj o bardzo eleganckim stroju]. Czy jest może w ofercie zegarek marki tissot który oferuje nieco większą kopertę i jest w podobnej stylistyce, z odkrytym dekielkiem? W podobnej cenie.

seb71: dziękuje bardzo za zdjęcia, faktycznie daje radę, bardzo ładny zegarek :) Nie mniej jednak chyba najlepiej będzie jak pójdę przymierzyć zegarek w sklepie, oby tylko takowy posiadali na stanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gustaw6666:W sumie zegarek chciałbym nosić na co dzień, na przemian póki co z Edfice EF-527D-1A. Z tym, że ten TISSOT głównie do koszuli [nie mówię tutaj o bardzo eleganckim stroju]. Czy jest może w ofercie zegarek marki tissot który oferuje nieco większą kopertę i jest w podobnej stylistyce, z odkrytym dekielkiem? W podobnej cenie.

seb71: dziękuje bardzo za zdjęcia, faktycznie daje radę, bardzo ładny zegarek :) Nie mniej jednak chyba najlepiej będzie jak pójdę przymierzyć zegarek w sklepie, oby tylko takowy posiadali na stanie :)

Przymiarki nic nie zastąpi. Obejrzyj też (o ile będzie możliwe) inne wersje kolorystyczne. Na zdjęciach i w realu zegarki wyglądają zupełnie inaczej.

Polecił by Ci Chemina, ale cena wyższa.

4056851_FMG_4952.jpg

Edytowane przez seb71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, chciałbym kupić pierwszy automat, bardzo zainteresował mnie model ze względu na niską cenę [nieco ponad 1500zł]i bardzo ładny design, do tego odkryta koperta:

Tissot Le Locle T41.1.423.53

Mechanizm automatyczny ETA 2824-2, sprawdzi się na długoletnie użytkowanie ? I proszę mi powiedzieć bo martwi mnie średnica koperty 39,3mm. nie będzie zbyt mała na mój nadgarstek, 18 cm. będę wdzięczny za podpowiedź :) nie lubię zbyt małych zegarków. Póki co noszę Casio Edifice EF-527D-1A i i jestem zadowolony co do wielkości. I czy wodoszczelność na poziome 3bar jest bezpieczna w codziennym użytkowaniu ? Można przynajmniej umyć ręce czy wyjść w deszczu ?

Jak dla mnie zdecydowanie za mały. Mam nadgarstek 17,5 CM i idealny to 42 mm średnica a i 45 mm wejdzie. Choć zależy co kto lubi.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi