Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Klub Miłośników Zegarków TISSOT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Jako że od kilku dni przeglądam oferty marki Tissot miałbym prośbę do Klubu Tissota. Czy moglibyście pokazać na zdjęciach jak wygląda Lelocle i Visodate na nadgrastku mniej więcej 18,5-19 cm? Podobają mi się oba jednak boję się że będą dla mnie za małe ;/ Będę wdzięczny za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę bardzo, Le Locle na nadgarstku 18,5 cm:

( z innej beczki - zwróćcie uwagę na odchyłkę, uwzględniając że zegarek jest przed zmianą czasu - ma minus 4 sekundy po 4 czy 5 miesiącach, w znakomitej większości w rotomacie. Mało tego, gdyby nie to że zaraz mu zmienię czas na zimowy - tę odchyłkę skasowałbym przez odłożenie go na jakieś 32 godziny na szkiełku. To zdecydowanie najlepiej chodzący - po trzech moich regulacjach na wyczucie - zegarek w domu).

post-68982-0-60743000-1446258526_thumb.jpg

post-68982-0-63930200-1446258541_thumb.jpg

Edytowane przez gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gustaw6666 dziękuję bardzo za chęć pomocy :) słyszałem już właśnie o tym jak bardzo precyzyjnie potrafi chodzić Lelocle :) według Twoich zdjęć, mimo swoich 39 mm ,zegarek wydaje się być dobrych rozmiarów na takim obwodzie nadgarstka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Istotnie, jak na 39,3 mm wygląda "szeroko" ale nie grubo. Weź jednak pod uwagę, ze tu jest ETA 2897, bazująca na 2892-a2 elabore. Jesli weźmiesz 2824 basic to takiej precyzji nie uzyskasz. A to ma być. Zegarek na codzień, do luźnego stroju na ww. rozmiaru nadgarstek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuszna uwaga gdyż nie sprawdziłem jaki mechanizm ma wersja reserve de marche :) Mam ETę 2892-A2 w Hamiltonie i faktycznie są to bardzo precyzyjne mechanizmy. Tak to ma być zegarek na mój nadgarstek 18.5 cm do użytku codziennego. Wiem że niektórzy uważają iż takie zegarki nosi się tylko do garnituru, jednak takie jest po prostu moje zegarkowe upodobanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zatem zdecydowanie polecam wersję na bransolecie- pasek zawsze łatwo dokupić. Pomyśl też o reserve de marche- bardzo użyteczna a przy tym rzadka funkcjonalność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli się zdecyduję to właśnie na czarną tarczę na bransolecie ale z drugiej strony od kilku dni serce mówi "weź czarną tarczę, złotą kopertę i złote indeksy" :) ta złota wersja po prostu strasznie mi się podoba jednak jest tylko na pasku :) Ale powiedz szczerze czy na takim nadgarstku ten zegarek nie zginie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście jako codzienny zegarek, w stylu garniturowym, klasycznym wybrałbym jednak odrobinę większy - odrobinę - tak, żeby go to nie dyskwalifikowało jako zegarek stricte elegancki. Pytania: ile kasy do wydania, czy musi być Tissot, czy musi być Szwajcar oraz czy musi być nowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kasa hmm myślę tak do 2000 zł, niekoniecznie musi być nowy ale właśnie w sklepach Lelocle czy Visodate nowe kosztują od 1500-1700 zł (mówimy oczywiście o wersjach klasycznych na ETA 2824). Raczej szwajcar gdyż Japoniec już jest zamówiony ,powinien być na początku listopada, i właśnie mimo że jest w miarę elegancki to ma 42,5 mm średnicy. A co z visodate? Mówi się że ma ściętą kopertę w stronę szkiełka dlatego wizualnie wydaje się być mniejszy od Lelocle? Sam nie wiem czy nie lepiej dozbierać i kupić Tissot Chemin Des Tourelles który ma właśnie 42 mm :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że męczysz temat Visodate. Ja mam nadgarstek 20cm, dostałeś fotki. Ten zegarek nie zginie na 18,5cm. Ma zwężającą się kopertę, ma wypukły szafir, była wersja na bransolecie (jeszcze do dostania). Mnie się bardziej podoba Visodate od Le Locle, ale to już moje subiektywne zdanie. Visodate jest na werku 2836_2, ale to w zasadzie to samo, tylko jest podwójny datownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy nie wolałbym Certiny DS Powermatic 80. Wypukła tarcza, obłędny szlif słoneczny, do tego luma i 100M wodoszczelności to przydatne rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko kasa trochę większa.

Edytowane przez seb71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Le Locle od ponad miesiąca, noszę codziennie, robi jakieś + 4-5 sek. dziennie. Też miałem obawy co do rozmiaru, ale wygląda bardzo dobrze. Nie za duży, nie za mały. Bardzo dużo dają tarcza I szkło, które praktycznie wypełniają front zegarka, zostawiając bardzo wąski bezel, co optycznie jeszcze go troche powiększa. Co prawda nie powiem Ci teraz jaki mam nadgarstek, ale myslę, że około 17cm - i jak wspomniałem bardzo ładnie się dopasowuje i elegancko wygląda.

Wrzuciłem jakiś czas temu zdjęcie w temacie "Jaki zegarek masz dziś na ręku?", możesz zobaczyć jak wygląda: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/316-jaki-zegarek-masz-dziś-na-ręku/page-4992#entry1576999

Edytowane przez myszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

nabyłem swojego pierwszego (może nie ostatniego) Tissota :)

Model na werku z rodziny 27. Rok produkcji 1949.

Średnica koperty bez koronki około 35 mm.

Wolę bardziej bizantyjskie formy i designy kopert i tarcz, ale takiego klasycznego garniturowca o oszczędnych liniach i ornamentyce też chyba wypada mieć w kolekcji ;)

Zegarek przyjechał parę tygodni temu bezpośrednio ze Szwajcarii, gdzie był użytkowany i serwisowany.

Mój majster ma tam znajomego, który co jakiś czas podsyła mu takie smaczki.

Pozdrawiam :D

20151031_155233_zpsj81x5tz6.jpg

20151031_154253_zpsooslmzqb.jpg

20151031_154313_zpsjpwbpobo.jpg

20151031_154323_zpsvxrvlb7x.jpg

20151031_154339_zpsfe89qy2j.jpg

20151022_165357_zps9svjrk8u.jpg

Lubię stare zegarki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładnie zachowany. Gratulacje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny Tissot, gratuluję.

Pomyślałbym nad doborem bardziej klimatycznego paska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ładne cacko :). Niech się nosi jak najlepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego Tissota ciężko nie polubić. Ma swój charakter i nie jest byle jaki. Jeszcze tylko jakiś fajny pasek kroko do tego, na wypadek jakby się bransa znudziła i jest full opcja. Gratulacje niech daje radość jak najdłużej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie był na takim :)

post-81882-0-26917000-1447230957.jpg

post-81882-0-81369000-1447230994_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi