Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pcstud
Szczególnie te z US

mowisz ze w Urzędzie Skarbowym tez Sebenzy uzyles? :shock: zawsze o tym marzylem! :twisted: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe... naszczęście jeszcze nie musiałem tam katować Sebenzy. Zresztą, wtedy wziąłbym raczej tego fightera Siski co ci pokazywałem :D

Panerai... so much more than just a watch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

michalop - cholera niby z moim niemieckim jest nie jest najgorzej ... ale czytanie z ekranu nawet po polsku trochę mnie "rozstraja" . Jutro wydrukuję sobie - na papier :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Chevy'56

Dzisiaj nabylem cos takiego:

284BK.jpg

Jak widac producent: BUCK

Stal: 420HC

Dlugosc ostrza: 65 mm

Po zamknieciu: 95 mm

Blokada: Back lock

Masa: 42,5 g

Narazie jedyna napotkana wada - rekojesc, troche mi nie pasuje, a poza tym mniod jak na moje potrzeby!

Ktos zna? Jakies opinie? sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buck - tego modelu nie widzialem, ale jedno jest pewne Buck pod względem wykończenia, estetyki itp. ma niewielu konkurentów. Firma niedoceniana bo nie robi modnych "taktycznych" składaków dla domorosłych komandosów tylko porządne użytkowe narzędzia - i chwała jej za to.

Dobry wybór - gratuluję.

Ps. Sam ostatnio też zaopatrzyłem się w Bucka - od nijakiego PiteraM z resztą. Noży, multituli i zegarków nigdy nie zadużo ;-)

buckqm5.jpg

Ps. Jak złapię trochę wolniejszego czasu to opiszę dokladniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką blokadę ma ten Buck mit Hack :wink: i czy występuje w wersji z syntetycznymi okładzinami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buck z Hakiem ;-)

Występuje w dwóch wariantach:

- z hakiem

- bez haka

z dwóch różnych stali:

- ATS 34 - wtedy ma skórzaną pochwę, drewniane okładki

- 420 HC - plastikowe okładki, pochwa syntetyczny materiał

Widziałem, że firma Buck oferuje same syntetyczne okładki za ok 10 $ jak mi się wydaje - oczywiście niestety nie w Polsce :-( Nie planuję wymiany ( bo po co ? ) ale ogólnie ...

Blokada liner lock. W takim staromodnym folderze bardziej pasowałby potężny back lock ... ok ... niech będzie jak jest - liner lock, powoduje, że nożyk ma otwartą konstrukcję ( co ułatwia pielęgnację ;-) ). Wolałbym wersję bez haka, ale ... to była tzw. zajeb... okazja, jeden jedyny egzemplaż i jestem cholernie zadowolony, że go kupiłem. Znakomicie leży w ręce, tnie ... że aż strach, hak trochę przeszkadza przy smarowaniu masłem za to wszelkie linki, sznurki, żyłki, szmaty - poprostu "rozpływają się" w miejscu zetknięcia się z hakiem :-) Tu go można znaleść, na cenę nie patrzeć bo można się zdołować.

http://www.artemix.com.pl/exec.php?C=Sz2&a...p;ESID1=3210942

EDIT: Teraz mi się przypomniało, napisałem, że Buck nie robi "taktycznych" folderów - wiem, wiem robi w wyniku romansu z nijakim Striderem, ale jest to margines działalności Bucka, jego domeną są noże użytkowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkąd mam działkę na wsi rozwinąłem wiele umiejętności, między innymi wykonywanie wszelakich prac w drewnie (docinanie, oprawiane narzędzi, strubanie etc.) przy pomocy przedwojennej siekiery mojego pradziadka (600g).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Chevy'56

Demon - no mam nadzieje, ze sporo wytrzyma. Sprzedawca zachwalal ich zywotnosc i stwierdzil, ze sa jak na swoja cene b. wytrzymale jesli chodzi o tepienie... Zobaczymy :(

Ps. Kupilbym cholera do niego jakas ladna pochwe, ale nic ciekawego nie widzialem. Cos takiego w stylu oporzadzen alice co to by do paska mozna bylo przypiac :) jakies pomysly?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A klipa nie ma ? Jeżeli ma i jest w miaręlekki - to pochwa nie jest konieczna, jeżeli nie ma ... to albo przetrząsnąć allegro, albo zamówić u rzemieślnika - ewentualnie dopasować np Victorinoxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
przypadkiem dzisiaj trafilem na taka stronke:

http://sus.univ.szczecin.pl/~maciejs/kombat/walka_nozem.html

szczerze mowiac nie zdawalem sobie sprawy z tego jak potezna bronia moze byc zaostrzony kawalek stali :shock:

Dobra strona.

A to dobre podsumowanie:

W oczach prawa nóż to broń przestępców - pamiętaj o tym! Jak się coś nosi - to się tego używa.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://wiadomosci.onet.pl/1436566,16,item.html

Tajemnica damasceńskiej stali

Przeprowadzone ostatnio badania stali damasceńskiej pod mikroskopem elektronowym wykazały, że na jej mikrostrukturę składają się również nanoelementy, które prawdopodobnie są odpowiedzialne za wyjątkowe właściwości tego materiału.

Wyniki badań niemieckich fizyków zostały opublikowane na łamach ostatniego numeru magazynu "Nature".

Niezwykłe właściwości produkowanej w okolicach Damaszku stali damasceńskiej to jedna z legend europejskiego średniowiecza. Rycerze krzyżowi stykali się w Ziemi Świętej z wyjątkowo ostrymi i wytrzymałymi szablami oraz mieczami o charakterystycznym falistym wzorze na powierzchni. Proces produkcji tej niezwykłej broni był objęty tajemnicą i został zapomniany na przełomie XVII i XVIII w. Prace nad jego poznaniem trwają już od XIX w. Fizycy i metalurdzy są obecnie zdolni do produkcji stali o zbliżonych właściwościach, jednak tajemnica oryginału ze średniowiecza nadal nie została odkryta. Wyniki kolejnej analizy próbek metalu pochodzących z głowni damasceńskiej zaprezentowali ostatnio badacze z Instytutu Fizyki Strukturalnej Politechniki Drezdeńskiej.

Analizowany fragment metalu pochodzi z szabli wyprodukowanej w XVII w., w kuźni Assada Ullaha, przechowywanej obecnie w Muzeum Historycznym w szwajcarskim Bernie. Niemieccy fizycy obserwowali mikrostrukturę słynnej stali pod elektronowym mikroskopem transmisyjnym o wysokiej rozdzielczości. Urządzenie to pozwala na rozpoznawanie obiektów o wymiarach kilku nanometrów.

Badacze zauważyli, że w próbce stali obecne są nanorurki węglowe oraz nanodruty cementytowe (zbudowane z cząstek węgliku żelaza) - elementy znane fizykom zaledwie od kilku lat. Prawdopodobnie właśnie obecność tych nanoelementów znacznie poprawia właściwości mechaniczne damasceńskiej stali.

Fizycy nadal zastanawiają się, w wyniku jakiego procesu średniowieczni kowale z okolic Damaszku byli zdolni wyprodukować stalowe ostrza o tak wyjątkowej mikrostrukturze. Współcześni metalurdzy nadal nie potrafią opracować metody, która pozwalałaby na odkuwanie bryły stopu o tak wysokiej zawartości węgla i węglików - wyjątkowo kruchego gatunku stali.

Tajemnicą średniowiecznego procesu jest prawdopodobnie skomplikowany system doboru składników stopu oraz temperatury wytopu i kolejnych faz odkuwania. Bryły stali, z których odkuwano damasceńską broń, pochodziły z północnych Indii, gdzie do ich produkcji użytkowano rudy tylko z określonych kopalń oraz specjalnego gatunku drewna do ogrzewania topiącej się rudy.

Wszystkie szczegóły tego procesu zaginęły w XVIII w. wraz ze śmiercią ostatnich kowali damasceńskiej stali, jednak ostatnie odkrycie obecności węglowych nanorurek i węglikowych nanodrutów stwarzają nadzieję na odtworzenie średniowiecznej receptury wytopu i produkcji

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie dlatego, że w Damaszku siedział diabeł na daszku :twisted:

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pewnie dlatego, że w Damaszku siedział diabeł na daszku :twisted:

:lol:

Dawaj czasy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bili

To jest mój nożyk może i nie „firmowy”, ale spisuje się świetnie mam go od pół roku i używam do wszystkiego gdzie się da :D czarny napis starł się szybko, ale się tego spodziewałem okładzina jest miła w dotyku i nie ślizga się od tłuszczu czy wody stopką przy ostrzu można otwierać nóż kołeczek przy ostrzu raz mi wypadł przy rąbaniu gałęzi, ale młotek załatwił sprawę :twisted: blokada zaskakuje bardzo łatwo i mocno trzyma, nie jest na nitach, więc można regulować ostrze

post-0-0-68485500-1330633028.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Boker całkiem ciekawy. Ja się kiedyś przymierzałem do Gerbera Fatty:

g1402wg6.jpg

Twój post sprawił, że mi się przypomniał i może sprawię go sobie pod choinkę:D

pcstud, zestawik godny pozazdroszczenia, jednak garniturowiec WH jakoś średnio mi się komponuje z kydexem :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi