Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Ten nóż który wkleiłem dzisiaj (ten taki na maksa wypolerowany) ma deklarowane przez producenta trzymanie ostrości przez 3 lata  (przy jedynym zabiegu wymaganym od użytkownika  - przeciągnięciu na skórzanym pasku po 3 razy na stronę co jakiś czas). 

Możesz podać link do tego folderka?

Całkiem zacnie wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Możesz podać link do tego folderka?

Całkiem zacnie wygląda.

Jedyne 1200 USD :D

Podawać link?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego 20kg marchwi to dla dobrego noża to nic

widać ,że nie używałeś nigdy takowego

Ja Masakage nie ostrzyłem od ponad roku

zawodowcy robią to raz na dwa trzy miesiące

tu test zrobiony przez zawodowca pierwsze ostrzenie po 4 miesiacach http://forum.knives.pl/index.php/topic,159333.msg1566678.html#msg1566678

Noże o których piszesz to BARDZO DOBRE, jeśli nie DOSKONAŁE noże japońskie, więc proszę zejdź na ziemię i przyjmij do wiadomości, że nie każdy kucharz kroi wyłącznie warzywka i ryby nożem do tego przeznaczonym, z doskonałej jakości stali, który wymaga odpowiedniego skilla także. Ja też jestem czytelnikiem knives'ów i umiem czytać ze zrozumieniem. Nie pracujesz w kuchni nożem po 12h dziennie, także Twoje opinie na ten temat są trochę, jak i moje nie wiele znaczące.

Gdzie jest Master Yoda?

On rozwieje wątpliwości co do dobrych noży używanych przez zawodowych kucharzy. (Ja tutaj zgadzam się w całej rozciągłości z seikenem.

Ten nóż który wkleiłem dzisiaj (ten taki na maksa wypolerowany) ma deklarowane przez producenta trzymanie ostrości przez 3 lata  (przy jedynym zabiegu wymaganym od użytkownika  - przeciągnięciu na skórzanym pasku po 3 razy na stronę co jakiś czas). 

Daj mi go do warsztatu to zweryfikuję te 3 lata ostrości. Nóż to narzędzie, nie używany się nie tępi. Od krojenia kartki papieru, bułek i serka już się tępi, ale cholernie wolno...

Wiór powstaje przy skrawaniu materiału, a zawinięta krawędź przy zginaniu materiału. Jest różnica?

Pytanie co powstaje przy użytkowaniu noża, wg tego co napisałeś to krawędź się raczej zawija. Chyba, że skrawasz stal przy pomocy marchewki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Daj mi go do warsztatu to zweryfikuję te 3 lata ostrości. Nóż to narzędzie, nie używany się nie tępi. Od krojenia kartki papieru, bułek i serka już się tępi, ale cholernie wolno...

Tu masz kawałek weryfikacji:

0:40 

A tu cięcie liny konopnej fi25mm, tak ze 300 razy (sa jeszcze części 2 i 3 gdzie dochodzą do prawie 1000cięć) 

Zupełnie niemiarodajny test trzymania ostrości? Zrób tak którymkolwiek nożem który masz popcorm2.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Szynon

@dapayk

Dzięki, z przyjemnością się czyta wasze posty, jakbyście mieli jakieś linki do filmów lub opracowań to z podziękowaniem bym obejrzał.

Wszystko łykam, bo moja wiedza w tej dziedzinie prawie żadna.  

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne 1200 USD :D

Podawać link?

Dawaj, kupować nie mam zamiaru, ale chętnie poczytam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasadas mi w terenie najbardziej pasował Ka-Bar BK2  tylko teraz to chyba do dostania z drugiej reki

Miałem tez BK7 ten to i do kopania się nadawał

nie zły będzie też RAT 3 lub 5

no i klasyk Falkniven F1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz kawałek weryfikacji:

0:40 

A tu cięcie liny konopnej fi25mm, tak ze 300 razy (sa jeszcze części 2 i 3 gdzie dochodzą do prawie 1000cięć) 

Zupełnie niemiarodajny test trzymania ostrości? Zrób tak którymkolwiek nożem który masz popcorm2.gif

Robiłem z nimi dużo więcej niż krojenie liny, zapewniam Cię. Upadały mi, łamały się, robię nimi na co dzień w drewnie, mają kontakt z piaskiem, wodą i kamieniem do ostrzenia. Golą włosy na ręce kiedy chce, choć polerowane są tylko płazy, bo węglówka mniej wtedy rdzewieje. Mam foldery, finki, maczety i noże kuchenne, dłuta... i tak od dziecka. Nóż dla mnie ma być ostry i bezpieczny. To czy będzie ostry przez 5h czy przez 3 lata nie ma znaczenia, bo nie mieszkam w lesie deszczowym, gdzie Twój bardzo fajny swoją drogą folder i tak nie miałby racji bytu.

Osobiście uważam kupowanie takiego noża za wywalanie kasy w literki pudełku - użytkowo to samo co nóż za 120$ - ale kto bogatemu zabroni - szanuje to. Mnie nie stać, ale też nóż dla mnie to nie biżuteria. Za takową u faceta uznaję tylko i wyłącznie zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Robiłem z nimi dużo więcej niż krojenie liny, zapewniam Cię. Upadały mi, łamały się, robię nimi na co dzień w drewnie, mają kontakt z piaskiem, wodą i kamieniem do ostrzenia. Golą włosy na ręce kiedy chce, choć polerowane są tylko płazy, bo węglówka mniej wtedy rdzewieje. Mam foldery, finki, maczety i noże kuchenne, dłuta... i tak od dziecka. Nóż dla mnie ma być ostry i bezpieczny. To czy będzie ostry przez 5h czy przez 3 lata nie ma znaczenia, bo nie mieszkam w lesie deszczowym, gdzie Twój bardzo fajny swoją drogą folder i tak nie miałby racji bytu.

Osobiście uważam kupowanie takiego noża za wywalanie kasy w literki pudełku - użytkowo to samo co nóż za 120$ - ale kto bogatemu zabroni - szanuje to. Mnie nie stać, ale też nóż dla mnie to nie biżuteria. Za takową u faceta uznaję tylko i wyłącznie zegarki.

Ja wierzę, że robiłeś inne rzeczy z nożami (często gorsze). Ja też robiłem, ale nawet po takim cięciu liny żaden z noży u mnie nie potnie bez ostrzenia cienkiej kartki takiej jak jest w książce telefonicznej (a ten o dziwo robi to bez problemu).

Mnie też nie stać na takie zabawki, ale ja nie neguję, że ten nóż jest lepszy niż taki za 120$, bo to jak długo nóż trzyma ostrość, to tez jest parametr jakości noża.

To już nie jest kwestia tego czy uznajesz to za biżuterie i czy uważasz za sensowne wydanie tyle kasy za nóż. To jest przyjęcie do wiadomości, że doskonale wykonane ostrze, z rewelacyjnej stali jest lepsze niż dobre wykonane ostrze z niezłej stali.

A i BTW ja nie jestem czytelnikiem knives'ów :P

Edytowane przez Szymon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykłe,'obrotowe';) czyli uzywane codziennie ostrze przed każdą większą robotą...

Czy to nawyk,czy niezbędna czynność?,wiem ze pomaga :)

Nie dotyczy to oczywiście noży przez duze 'N"

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy zbiór noży obrotowych ma część wspólną ze zbiorem noży dobrych?

Edytowane przez dapayk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;) heh zamykam usta...dobra puenta

Tapnięte z koreańskiego mądrofona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam sobie nożyka  :) jakiegoś niedrogiego EDC. Który z tych dwóch będzie waszym zdaniem lepszy?

http://www.gearbest.com/pocket-knives-and-folding-knives/pp_241376.html

http://www.gearbest.com/pocket-knives-folding-knives/pp_230534.html

A może znacie coś lepszego w tej cenie? Jestem zielony w temacie doradźcie coś koledzy  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie nic lepszego , wybierz ten który Ci  się  podoba w jednym i drugim ta sama stal

ja bym kupił ten z blokadą Axis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Ten Ganzo to taki z wyglądu trochę RAT-1 ;)

Sanrenmu mam (tylko stalowe bez powłoki)  - bardzo fajny mały, tani nożyk na co dzień :)

Ja tylko swojego trochę zmodowałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytając kilka stron wstecz aż się boję zapytać :lol:

Pany, potrzebny dobry zestaw, komplet kuchennych noży. Zakup pewnie i z alle. Są dość mocno rozbudowane zestawy noży i drobnych przyborów kuchennych Fiskarsa jak i komplety noży Victorinoxa. Warto w te firmy inwestować? Cena się robi już dość poważna bo w granicach + - 1.5k. Noże tylko i wyłącznie do użytku domowego. Przykładowe linki z alle, które są tylko podglądem tego co mnie interesuje. Może jakieś inne macie propozycje?

http://allegro.pl/fiskars-noze-f-form-w-bloku-przybory-kuchenne-38el-i5841325884.html

http://allegro.pl/komplet-11-nozy-kuchennych-victorinox-prestige-hit-i5809624823.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytając kilka stron wstecz aż się boję zapytać :lol:

Pany, potrzebny dobry zestaw, komplet kuchennych noży. Zakup pewnie i z alle. Są dość mocno rozbudowane zestawy noży i drobnych przyborów kuchennych Fiskarsa jak i komplety noży Victorinoxa. Warto w te firmy inwestować? Cena się robi już dość poważna bo w granicach + - 1.5k. Noże tylko i wyłącznie do użytku domowego. Przykładowe linki z alle, które są tylko podglądem tego co mnie interesuje. Może jakieś inne macie propozycje?

http://allegro.pl/fiskars-noze-f-form-w-bloku-przybory-kuchenne-38el-i5841325884.html

http://allegro.pl/komplet-11-nozy-kuchennych-victorinox-prestige-hit-i5809624823.html

A może coś Opinela? Mniej popularne, tańsze a dają radę imo :) Nawet mają kuchenniaki z węglówki xc90 dla hardkorów ;)

Gotowego zestawu nie widziałem, ale możesz wybrać co potrzeba:

http://allegro.pl/dom-i-ogrod?id=5&order=m&string=opinel&bmatch=s0-hou-1-4-1218

edytka: fiskars dla mnie jest mocno przereklamowany, dość miękkie to...

Edytowane przez krondar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszą myślą było żeby kupić żonce np dwa japońskie noże i miała by na lata, tylko że kuchnia to kuchnia, musi być wybór i jeszcze jakoś to musi wyglądać. Opinela nie wykluczam.

edytka:

Hm, chwila poważniejszej rozmowy z żonką i chyba przekonałem ją na caoś z japońskiej stali damasceńskiej, przedyskutujemy ten temat w czasie świąt, gdy wrócę z trasy do domu. Jak byście mieli jakieś propozycje noża szefa kuchni tak do 18cm to z chęcią się z nimi zapoznam.

Edytowane przez Pilot353

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi