beniowski 8643 #6401 Napisano 1 Listopada 2021 Przyszedł. No fajny, składa się i rozkłada świetnie. Ale…. syn wziął go do lasu, jakieś gałęzie z brzozy odcinał itp. ale jak na taki niby super ekstra nóż to podobnie te brzozowe gałęzie ciął dzisiaj mój 35-letni NRD-owski nigdy nieostrzony scyzoryk. No ale ja się na nożach nie znam więc pewnie coś źle cięliśmy tą kosmiczną stalą😃. Na internetach to aż wióry lecą a tu… nic specjalnego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hezio 230 #6402 Napisano 1 Listopada 2021 27 minut temu, beniowski napisał(-a): …. syn wziął go do lasu, jakieś gałęzie z brzozy odcinał itp. ale jak na taki niby super ekstra nóż to podobnie te brzozowe gałęzie ciął dzisiaj mój 35-letni NRD-owski nigdy nieostrzony scyzoryk. Bo do lasu do roboty to się kupuje Morakniv jakiś albo Hultafors OK1 lub OK4 😜, a te rozkładane to raczej miejskie EDC 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8643 #6403 Napisano 1 Listopada 2021 24 minuty temu, hezio napisał(-a): Bo do lasu do roboty to się kupuje Morakniv jakiś albo Hultafors OK1 lub OK4 😜, a te rozkładane to raczej miejskie EDC A miejskie EDC to do czego się używa? Się nosi żeby dobrze wyglądało? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4558 #6404 Napisano 1 Listopada 2021 29 minut temu, beniowski napisał(-a): A miejskie EDC to do czego się używa? Się nosi żeby dobrze wyglądało? Jak ja pierwszy raz wbiłem ten sam nóż (nie pamiętam już czy to nie była właśnie ścięta brzoza, chyba jednak olcha) i na dworze było dosyć zimno, bo to była późna jesień soki i żywica były już bardzo stężałe to na czubku został ślad = drewno twardsze od stali Chyba pierwsze rozdziewiczenie danego noża, szczególnie jak niefortunne zapamiętuje się najbardziej, później już z górki. Były bardziej prozaiczne przypadki jak nóż za dobrego tysiaka wyszczerbił się po przecięciu pierwszej kartki, bo wykruszyła się jakaś mikrocząstka hiper stali. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1326 #6405 Napisano 2 Listopada 2021 12 godzin temu, Burns napisał(-a): ...wbiłem ten sam nóż .... @Burns to Ty ? https://forum.knives.pl/index.php?action=profile;u=36378 0 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Genovese_ 9910 #6406 Napisano 2 Listopada 2021 Taki set dziś mam przy sobie : 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hezio 230 #6407 Napisano 2 Listopada 2021 14 godzin temu, beniowski napisał(-a): A miejskie EDC to do czego się używa? Się nosi żeby dobrze wyglądało? Niektórzy tak 😂 żeby wyglądało i się miało. Zasada: lepiej mieć i nie potrzebować, niż nie mieć a potrzebować👍 Czasami pokroją jabłko albo przetną karton 😉 Każdy dąży do swojego ideału EDC. U mnie sprawdza się i najczęściej używam albo Victorinox Ranger (szczerze polecam - mały i mega uniwersalny) https://www.militaria.pl/victorinox/scyzoryk_victorinox_ranger_red_1_3763_p1008269.xml albo Leatherman Charge TTi z dodatkowymi bitami (cena to już przegięcie) Już wiele razy dzięki nim ogarnąłem różne rzeczy - samym nożem bez szans. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 23310 #6408 Napisano 2 Listopada 2021 Już to chyba pisałem, że pod względem uniwersalności Victorinox nie ma sobie równych i dlatego zawsze jakiegoś mam przy sobie. Natomiast sądzę, że ten temat śledzą osoby, dla których nóż to nie tylko praktyczne zastosowanie, ale też emocje, przyjemność z posiadania, obcowania, klikania ect. A w tym zakresie, przynajmniej w moim przypadku, emocji dostarczają mi tylko foldery. Akurat na tym forum sądzę, że jest to zrozumiałe, bo to dokładnie tak samo jak z zegarkami. Po to żeby dokładnie sprawdzić godzinę nie ma absolutnie sensu wydawać kilka/kilkanaście/ kilkadziesiąt tysięcy złotych na zegarek mechaniczny. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68612 #6409 Napisano 2 Listopada 2021 (edytowane) Pierwsza moja Zetka. Edytowane 2 Listopada 2021 przez mario1971 3 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21192 #6410 Napisano 2 Listopada 2021 No Mariusz, no to do GS-u po 0,5.Trzeba to oblać 😁 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68612 #6411 Napisano 2 Listopada 2021 Czuć, że trzyma się w łapie kawał noża. Idealnie dopasowany do mojej łapy, całkiem ciężki, bez jakichkolwiek luzów. I ten metaliczny dźwięk przy otwieraniu, zupełnie różny od tego, który wydaje Spyderco. 2 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4558 #6412 Napisano 2 Listopada 2021 Nie kupił dla szwagra to nie ma z kim pić 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68612 #6413 Napisano 2 Listopada 2021 1 minutę temu, Burns napisał(-a): Nie kupił dla szwagra to nie ma z kim pić Kuźwa, zamawiałem dwie sztuki, ale dostałem telefon od sprzedawcy, że mają tylko jedną na stanie. Trochę to dziwne, że system w trakcje składania zamówienia przyjmuje dwie sztuki, a dopiero później dostaję zapytanie, czy mają realizować jedna sztukę, bo tylko jedna do nich wjechała. No i ta jedna jedyna jest oczywiście dla mnie. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21192 #6414 Napisano 2 Listopada 2021 Czyli drugi kupiec został wy... zetkowany😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1326 #6415 Napisano 2 Listopada 2021 (edytowane) 24 minuty temu, loco50 napisał(-a): Czyli drugi kupiec został wy... zetkowany😁 Wyczuli spekulanta, ma dwa Roleksy No a z tym 0,5 to trafiłeś Adam jak kulą w płot - nomen omen. Bo tam jest przyjęte, ze jak przychodzisz do Poznaniaka w gości z flaszkom, to on ją do barku i pyta: herbaty się napijesz ? Mariusz żartowałem, bez urazy. BTW ja mam honorowe obywatelstwo miasta Poznania, bo w tym szacownym grodzie spędziłem cztery z najpiękniejszych lat życia, chociaż lekko nie było Edytowane 2 Listopada 2021 przez Jędrula.wawa Dopisek 0 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68612 #6416 Napisano 2 Listopada 2021 23 minuty temu, loco50 napisał(-a): Czyli drugi kupiec został wy... zetkowany😁 Coś w tym stylu. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4558 #6417 Napisano 3 Listopada 2021 Loco, rozgrzewaj portfel: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1789 #6418 Napisano 3 Listopada 2021 Obserwując ten wątek dochodzę do wniosku, że każdy miłośnik wypasionych noży, ma do użytku jakiegoś 'zwykłego" gerlacha. Może pora byście je pokazali? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 23310 #6419 Napisano 3 Listopada 2021 Nie mam wypasionych noży, ale nie mam też gerlacha. Używam wszystkich, które mam, rotacyjnie. Na podobnej zasadzie jak zegarki. Kupuję tylko takie, które noszę. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1326 #6420 Napisano 3 Listopada 2021 (edytowane) 2 godziny temu, Burns napisał(-a): Loco, rozgrzewaj portfel Nie kopie się leżącego A co do Gerlachow to podobnie jak z zegarkami. Są dedykowane do lasu, są dedykowane do garnituru i takie tez aby pannie obciąć nitkę prze spódnicy nie wywołując palpitacji serca 💖 Reszta to stany pośrednie .... aaaa, byłbym zapomniał, są i takie na miarę Releksa, co się je wyjmuje z sejfu aby pokazać kumplom a na koniec aby wręczyć wnukowi gdy posiadacz poczuje że już czas ⏰ Edytowane 3 Listopada 2021 przez Jędrula.wawa Liter_ówka 0 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1789 #6421 Napisano 3 Listopada 2021 Chyba jest Kolega wyjątkiem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Genovese_ 9910 #6422 Napisano 3 Listopada 2021 MT socom elite auto do klikania i BM531 do otwierania paczek , listów , zgrzewek wody itp... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21192 #6423 Napisano 3 Listopada 2021 Burns, nie omieszkam tej Twojej zachęty😁 dokładnie obejrzeć wieczorem. Goral, u mnie za gerlacha robił do tej pory Ka-bar Dozier za ca 130 PLN, ale od paru tygodni Szczur Nr 1 mnie zachwyca. No chyba lepszego (i w miarę taniego) scyzoryka do tyrania nie mialem.No może CRKT Hammond Cruiser, ale tam stal mocno średnia. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21192 #6424 Napisano 3 Listopada 2021 Dziś też przyszły dwie ciekawostki z jednego z moich ulubionych warsztatów. Pierwsza to taki super maluch, podobny do Gerbera Fatty, którego gdzieś posiałem. Ale zdecydowanie bardziej poręczny. Jeśli chodzi o ergonomię to jest też zdecywanie na + w porównaniu z całkiem fajnym Spyderco Dragonfly. Jednak pajączek ginie w mojej łapie a ten sog nie. Taki przyjemny, poręczny, dość sprawny nożyk mieszczący się w kondonierce😁. Fliper działa bardzo dobrze, ostrze łatwo wyskakuje. Stał może nie wyjebolit ale solidna D2 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21192 #6425 Napisano 4 Listopada 2021 (edytowane) I drugi SOG. Co prawda nie jestem ortodoksyjnym fanem pstrykadełek, ale ten mi się spodobał bo ma wysoki współczynnik taktyczności😁. A co taktyczne to "mnie sie podoba" 😁 Edytowane 4 Listopada 2021 przez loco50 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach