Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
5 godzin temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

Koledzy podpowiedzcie, żona zastanawia się nad "promocją" na CircleK, gdzie można kupić noże kuchenne Bugatti za średnio 50 zł od sztuki, ale ja patrzę na to sceptycznie

Jaki zestaw noży (szef kuchni, mięso, chleb, dwa mniejsze) polecilibyście w cenie powiedzmy do 500 zł? Czy w tej cenie nie dostanę nic dobrego i powinienem wydać więcej?

I drugie pytanie, o ostrzałkę do noży - dotychczas korzystałem z diamentowej od Berghoffa, ale zauważyłem, że jej skuteczność na nożach Gerlacha nie jest już tak dobra, jaka się u Was sprawdza?

Wziąłem na próbę ten mniejszy nóż kuchenny od Bugatti - jest spoko 

 

Ostrzałkę mam od Spyderco - daje radę. 

pol_pl_Ostrzalka-Spyderco-Tri-Angle-Sharpmaker-Set-204MF-100781_6.jpg

Edytowane przez mario1971

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Polecam noże samura, stal AUS8. Sprawdzone i niezła cena.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Koledzy podpowiedzcie, żona zastanawia się nad "promocją" na CircleK, gdzie można kupić noże kuchenne Bugatti za średnio 50 zł od sztuki, ale ja patrzę na to sceptycznie
Jaki zestaw noży (szef kuchni, mięso, chleb, dwa mniejsze) polecilibyście w cenie powiedzmy do 500 zł? Czy w tej cenie nie dostanę nic dobrego i powinienem wydać więcej?
I drugie pytanie, o ostrzałkę do noży - dotychczas korzystałem z diamentowej od Berghoffa, ale zauważyłem, że jej skuteczność na nożach Gerlacha nie jest już tak dobra, jaka się u Was sprawdza?
Często w TKMax można wyrwać w super cenach kuchenniaki KAI. Przyzwoite noże za niewielkie pieniążki. Do M390 bardzo im daleko ale jak budżetowo to bez marudzenia dają radę.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Folderki, to tu istny wyścig pokoju, jeden lepszy i droższy od drugiego...

Ale z kuchennymi to tu w ogóle nie idzie wcale.

W myśl zasady każdy swoje chwali i na tym koniec lotu w kosmos.

Przykładowa Samura czy Samuraj z AUS8 to rzeczywiście ta stal klepnięta w Chinach, zestaw za 5 noży za 200-300zł to rzeczywiście tanio, bo folder z tej samej stali też 200zł.

Te noże są tanie i ostre bo stal jest cieńka jak bibuła falista czyli prawie powiewa na wietrze a AUS8 to przeciętne, umiarkowane trzymanie ostrości. Teoretycznie mamy lepszy nóż niż przywołany Gerlach, ale to nadal może tego samego pokroju i przedziału...

Przykłady można mnożyć i dzielić, ale wybicia z progu nie ma...

 

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, Burns napisał(-a):

Folderki, to tu istny wyścig pokoju, jeden lepszy i droższy od drugiego...

Ale z kuchennymi to tu w ogóle nie idzie wcale.

W myśl zasady każdy swoje chwali i na tym koniec lotu w kosmos.

Przykładowa Samura czy Samuraj z AUS8 to rzeczywiście ta stal klepnięta w Chinach, zestaw za 5 noży za 200-300zł to rzeczywiście tanio, bo folder z tej samej stali też 200zł.

Te noże są tanie i ostre bo stal jest cieńka jak bibuła falista czyli prawie powiewa na wietrze a AUS8 to przeciętne, umiarkowane trzymanie ostrości. Teoretycznie mamy lepszy nóż niż przywołany Gerlach, ale to nadal może tego samego pokroju i przedziału...

Przykłady można mnożyć i dzielić, ale wybicia z progu nie ma...

 

To co byś polecił? Mogę wydać więcej, ale nie więcej niż 800-900 zł, chyba że „do 1000” lepiej wziąć  Samurę za 500 i wymienić po kilku latach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
8 minut temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

To co byś polecił? Mogę wydać więcej, ale nie więcej niż 800-900 zł, chyba że „do 1000” lepiej wziąć  Samurę za 500 i wymienić po kilku latach.

Poczytaj sobie o nożach kuchennych fiskarsa.

Nie jestem pewien, czy ich image będzie pasował, ale u mnie służy jeden taki nóż i muszę powiedzieć, że jak na wydane 30, czy tam 50zł to robi robotę.

Technikalia są mi nie znane, nie podam stali, czy rozmiarów, ale u mnie to taki "do wszystkiego" - chleb, szynka, pomidor itp..

Mogę wieczorem fotkę wkleić, bo teraz w robocie..

Edytowane przez zadra

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A u mnie Żona w kuchni takimi walczy i nie idzie jej przekonać do innych 🤷🤷🤷

57baab2c106efed1671b4974a4688737.jpg

2 godziny temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

To co byś polecił? Mogę wydać więcej, ale nie więcej niż 800-900 zł, chyba że „do 1000” lepiej wziąć  Samurę za 500 i wymienić po kilku latach.

Może coś takiego 🤔🤔🤔

Screenshot_2025-05-22-09-26-51-88_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

u mnie Żona w kuchni takimi walczy i nie idzie jej przekonać do innych

 

 

Klasyka, moja też pracuje tylko pikutkami

Dostała od nas wypasione Globale które służą jako gustowna dekoracja kuchni  ;)

 

tapatalked

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
19 godzin temu, Burns napisał(-a):

Folderki, to tu istny wyścig pokoju, jeden lepszy i droższy od drugiego...

Ale z kuchennymi to tu w ogóle nie idzie wcale.

W myśl zasady każdy swoje chwali i na tym koniec lotu w kosmos.

Przykładowa Samura czy Samuraj z AUS8 to rzeczywiście ta stal klepnięta w Chinach, zestaw za 5 noży za 200-300zł to rzeczywiście tanio, bo folder z tej samej stali też 200zł.

Te noże są tanie i ostre bo stal jest cieńka jak bibuła falista czyli prawie powiewa na wietrze a AUS8 to przeciętne, umiarkowane trzymanie ostrości. Teoretycznie mamy lepszy nóż niż przywołany Gerlach, ale to nadal może tego samego pokroju i przedziału...

Przykłady można mnożyć i dzielić, ale wybicia z progu nie ma...

 

Zmierzone 1,8 mm. Po co kuchenny nóż ma być gruby? Do rąbania drzewa? Oczywiście nie twierdzę, że to jedyna i najlepsza opcja, ale daje radę i nie trzeba szukać żyranta.

20250522_175116.jpg

20250522_175110.jpg

Edytowane przez goral_

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Panowie jakiego otf-a polecacie w rozsądnych pieniądzach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
9 godzin temu, satanic napisał(-a):

Panowie jakiego otf-a polecacie w rozsądnych pieniądzach.

Benchmade Claymore. Ale cena nie jest rozsądna😁

 

 

Edytowane przez loco50

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
18 godzin temu, goral_ napisał(-a):

Zmierzone 1,8 mm. Po co kuchenny nóż ma być gruby? Do rąbania drzewa? Oczywiście nie twierdzę, że to jedyna i najlepsza opcja, ale daje radę i nie trzeba szukać żyranta.

20250522_175116.jpg

20250522_175110.jpg

Ja ogólnie nie lubię grubej klingi.

Nawet folderowo wolę 2,5mm niż 3 lub powyżej.

W kuchni do krojenia, to wg mnie stanowczo do 2mm .

 

Grube ostrze wymagane jest orzy dużych wymaganiach obciążeniowych a przy śniadaniu tego nie uświadczysz, chyba że jajka za twarde ;)

2 godziny temu, satanic napisał(-a):

Panowie jakiego otf-a polecacie w rozsądnych pieniądzach.

Tanio i dobrze  nie idzie w parze.

Zaoszczędzisz jeśli kupisz coś malutkiego..

Mariaczi zachwalał jedną z marek - trochę tańsze od microtecha

 

W sumie jeśli piszesz o OTF to z rozsądkiem (ogólnie) słabo, więc uzbieraj kasy i kup coś odlotowego, żeby innym oczy zbielały jak zobaczą..

Za piątaka już można coś ciekawego kupić.

 

Rozsądek nie idzie w parze z OTF ..

Edytowane przez zadra

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak to jest ale kershaw najłatwiej jest ostrzyć.  A lubię naprawdę ostre nożyki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A  ja lubię ostrzyć. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

 

IMG_0734.jpeg

Edytowane przez Pamiko
Pm

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
51 minut temu, Pamiko napisał(-a):

 

IMG_0734.jpeg

Fajowy nóż i fotka!

 

54540464936_01cc70ec70_b.jpg


Instagram: przemekspce

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 22.05.2025 o 17:58, goral_ napisał(-a):

Zmierzone 1,8 mm. Po co kuchenny nóż ma być gruby? Do rąbania drzewa? Oczywiście nie twierdzę, że to jedyna i najlepsza opcja, ale daje radę i nie trzeba szukać żyranta.

20250522_175116.jpg

20250522_175110.jpg

Nie o grubość w sensie dosłownym chodzi.

Daje radę, czy to wszystko co można powiedzieć o nożu?

Wyostrzony płaskownik też da radę.

Śmiem twierdzić, że Chińczycy wycięli to jakaś piłą wodną z walcowanej blachy, naostrzyli i na tym koniec spuszczania się w produkcji noża.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pokaż mi lepszy nóż ze stali nierdzewne, o twardości 58-60 HRC w cenie ok 100 zł. Nie zamierzam nikogo zachęcać, przekonywać, ani sprzedawać. Nie handluje nożami.Nie jestem przedstawicielem firmy samura. Twoja opinie świadczy, że z góry coś sobie założyłeś. Ja sam byłem zaskoczony jak ten nóż , a właściwie złamane ostrze, trafił w moje ręce. Używam go kilka miesięcy, bez ostrzenia /tylko stalka/ i jest ok. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.