pisar 4335 #7476 Napisano 23 Stycznia 2022 Gdyby ktoś chciał moją ostrzałkę to zapraszam na priv. Wpadła kasiorka to robię upgrade do Kazaka lub czegoś w wyższym budżecie. Moja użyta raz więc okazja jak nic a sprzedam oczywiście taniej niż w sklepie 0 "Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #7477 Napisano 23 Stycznia 2022 29 minut temu, pisar napisał(-a): Gdyby ktoś chciał moją ostrzałkę to zapraszam na priv. Wpadła kasiorka to robię upgrade do Kazaka lub czegoś w wyższym budżecie. Moja użyta raz więc okazja jak nic a sprzedam oczywiście taniej niż w sklepie i tak chciałeś mnie wrobić, już tak blisko kliknięcia byłem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pisar 4335 #7478 Napisano 23 Stycznia 2022 Teraz, Burns napisał(-a): i tak chciałeś mnie wrobić, już tak blisko kliknięcia byłem To jest bardzo dobry system jesli nie chcesz wydawać 1,2k albo 2k za Kazaka i dalej podtrzymuje, że w tej cenie lepszego nie ma! 0 "Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #7479 Napisano 23 Stycznia 2022 (edytowane) albo pozazdrościłeś mi 🤪🙃😎 a takie coś widziałeś w obliczu kazaka? https://www.microtechknives.pl/produkt/tsprof-blitz-complete-knife-sharpening-system/ Edytowane 23 Stycznia 2022 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pisar 4335 #7480 Napisano 23 Stycznia 2022 Bardziej pozazdrościłem. Podoba mi się każdy Twój kolejny post! Nie przestawaj! 0 "Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #7481 Napisano 23 Stycznia 2022 (edytowane) W dniu 23.01.2022 o 23:05, pisar napisał(-a): Bardziej pozazdrościłem. Podoba mi się każdy Twój kolejny post! Nie przestawaj! Taa, Prawy to ta z filmiku (która sama z siebie bez tej przystawki rozbudowującej też jest upośledzona) Edytowane 4 Lutego 2022 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pisar 4335 #7482 Napisano 24 Stycznia 2022 9 godzin temu, Burns napisał(-a): to będziemy teraz sobie ostrzyć i ostrzyć 🤪 Mam spora rozkmine w którą stronę iść i jak nie wiedziałem tak nie wiem, może cos podpowiesz Na tapecie są 3 typy: - system OSTRY - Kazak PRO - Tsprof Blitz (tym mi namieszałeś) 0 "Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #7483 Napisano 24 Stycznia 2022 (edytowane) W dniu 23.01.2022 o 00:42, Burns napisał(-a): Udawanie debila to nie bycie debilem. W każdej metodzie... Nie gonienie króliczka, kolekcjonerswo, zbieracrowo, pedantyzm, fobie... Sposobów i pomysłów na siebie i swoje pasje może być wiele. Nie ma złotego środka. W myśl zasady: co nie zrobisz, zawsze będzie źle. Widzisz, po twoim pytaniu mogę znowu rozwinąć swoją powyższą złota myśl 🤣😂 Nic Ci nie podpowiem, powiem jedynie jak to wyglądało u mnie. Nie licząc jakiś tam Vałek do ostrzenia noży przez przeciągnięcie w nich noża, pierwszy był chyba kamień wodny, następnie system Lansky i mimo, że na każdym jestem w stanie zrobić żyletkę nigdy już ten szlif nie wyglądał na firmowy co wkurzało mój pedantyzm. Wtedy jakieś 2-3 lata temu kupiłem pokazanego elektryka ( a blisko było już elektryka z kamieniem wodnym, tylko to straszna stacjonarna kolubryna), Ponieważ z przystawką jest to namiastka czegoś co używają w fabrykach szlif naprawdę daje radę, chociaż to convex. Nadal jednak pozostaje ręczne prowadzenie noża czyli czy Ci ręka nie drży, jak trzymasz kąt i jak skręcasz nożem. Chyba nie jestem sam w etapie swojej nożowej drogi bo podobne odczucia i przemyślenia ma Bazyl: Ostrzałka Ostry startowała od 480 (teraz 790 bez kamieni, dobre 1100zł wyjdzie gotowy lub indywidualnie skomponowany zestaw), wydaje mi się, że Pan "Ostry" postanowił sobie i Polakom a może i światu udowodnić, że u nas można zrobić coś równie dobrego z taką samą precyzją tylko taniej i chyba mu to udało się. W tym punkcie dochodzimy do tego czemu nie twój WorkSharp ? Na pewno jest dobrze (w skupieniu na jeden nóż), ale plastik czy magnesy raczej nie zastąpią metalowych powiązań jak w ostrzałkach wymienionych przez Ciebie. Jak pisałem we wcześniejszych postach z zestawem do rozbudowy to już 600, czyli prawie goły Ostry. Poza tym stabilny system z dobrą prowadnicą to dopiero 80% sukcesu, a ważne są jeszcze diamentowe płytki i ich nasyp, który w 90% to chińszczyzna, Kazak mimo, że na forach cieszy się ogromną popularnością do mnie po prostu nie gada, nie podoba mi się, (Lansky też się cieszył i cieszy popularnością, ale ja już nigdy kolejnego nie kupię). Gdybym chciał wydać 2k a nie chciałem bezapelacyjnie wybrałbym Tsprof prawdopodobnie Blitz, ale kto wie czy nie inny model (chyba nie, pozostałych tak dogłębnie nie analizowałem). Kończąc swój wywód, obstawiam, że te trzy systemy, które wymieniasz mogą mieć podobne właściwości ostrzące oceniają samą maszynkę a ich przewaga jednego nad drugim może wynikać z kamieni jakie dał producent. Trzeba by znaleźć test porównawczy z użyciem tych samych kamieni. Inaczej każdy będzie swoje chwalił w myśl zasady bo moje najlepsze a to powinno wyglądać przynajmniej tak: Edytowane 24 Stycznia 2022 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20278 #7484 Napisano 24 Stycznia 2022 Pany, nie idźcie tą drogą 🤣🤣 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67164 #7485 Napisano 24 Stycznia 2022 Każdy na swoją modłę stara się utrudnić sobie życie. Tylko po co aż tak bardzo. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #7486 Napisano 24 Stycznia 2022 21 minut temu, mario1971 napisał(-a): Każdy na swoją modłę stara się utrudnić sobie życie. Tylko po co aż tak bardzo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #7487 Napisano 24 Stycznia 2022 Godzinę temu, loco50 napisał(-a): Pany, nie idźcie tą drogą 🤣🤣 https://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/obrabiarki/szlifierki-do-szlifowania-na-mokro/szlifierka-do-pracy-na-mokro-242069?gclid=Cj0KCQiAubmPBhCyARIsAJWNpiMTd-cVg7edn389F6k5N0LeKMsdcEShQjpakV9vBo3_how0K942_0QaAoZLEALw_wcB&gclsrc=aw.ds 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
selphy 335 #7488 Napisano 24 Stycznia 2022 @pisar A jaką masz ostrzałkę ? Możesz podesłać na PW razem z ceną Niby fajny mały, lekki nóż, idealne EDC, ale jakoś tak słabo wyważony. O wiele lepiej w ręce leży dla mnie Spyderco tenacious, następny będzie pm2. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #7489 Napisano 24 Stycznia 2022 12 minut temu, selphy napisał(-a): @pisar A jaką masz ostrzałkę ? Możesz podesłać na PW razem z ceną Niby fajny mały, lekki nóż, idealne EDC, ale jakoś tak słabo wyważony. O wiele lepiej w ręce leży dla mnie Spyderco tenacious, następny będzie pm2. https://www.knivesandtools.com/en/pt/-wicked-edge-generation-3-pro-sharpening-system.htm 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20278 #7490 Napisano 25 Stycznia 2022 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #7491 Napisano 25 Stycznia 2022 No jest wybawca przymierającego wątku. 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20278 #7492 Napisano 25 Stycznia 2022 Hahaha. Jak wrócę z siłowni zrobię fotki i wrzucę. Jeden zbój, drugi elegant. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #7493 Napisano 25 Stycznia 2022 28 minut temu, loco50 napisał(-a): Hahaha. Jak wrócę z siłowni zrobię fotki i wrzucę. Jeden zbój, drugi elegant. Pomyśl, po co Ci siłownia jak masz nóż 🙃i to niejeden 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20278 #7494 Napisano 25 Stycznia 2022 Całe stado noży i pistoletów i karabinów i psów, znaczy yorków 🤣 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inomarek 403 #7495 Napisano 25 Stycznia 2022 2 godziny temu, Burns napisał(-a): No jest wybawca przymierającego wątku. 😉 Nie jest tak źle, że wymierający. Nóż można kupić, a co mają powiedzieć miłośnicy Rolexa nie zapiszesz się nawet, o kupnie zapomnieć można. Tam to dopiero śmierci wątkowa zagląda😀😀😀 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1694 #7496 Napisano 25 Stycznia 2022 Co koledzy powiedzą o nożach firmy Dominator? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20278 #7497 Napisano 25 Stycznia 2022 Pierwszy Kawał porządnego noża. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1807 #7498 Napisano 25 Stycznia 2022 2 godziny temu, goral_ napisał(-a): Co koledzy powiedzą o nożach firmy Dominator? nikt nie zabroni Ci kupić, używać i być zadowolonym 😁 zerknąłem na szybko w necie, to co widziałem, to bardzo nisko wyceniany wyrób. Na pewno nie jest to ZT, więc laików tu nie otrzymasz... 😉 Natomiast, gdybyś określił budżet i preferencje, to najprawdopodobniej słuszną dla Ciebie propozycją byłby mniejszy szczurek z D2.. 😊 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #7499 Napisano 25 Stycznia 2022 Loco już się bałem, że Ci bicki pękły, Jak już z pokazujesz bardzo fajny nóż, to podpisz go proszę co to za model! 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20278 #7500 Napisano 25 Stycznia 2022 Ok. Poprawiam się. Na priv już Ci wysłałem. Dla wszystkich WE Scoppio 😁 Drugi. Peer Rubbed Brass Ostap Hel 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach