mario1971 69341 #17551 Napisano 17 Stycznia 2025 Godzinę temu, Jędrula.wawa napisał(-a): Najuniżeniej przepraszam 💋 Chciałem znać zasadność tego niedokończonego zdania, rodzaj stali w nożach,które kolega @Osmodeusz używa i jakie ostrzałki poleca do ostrzenia. Na koniec może własny film z ostrzenia noży tym sprzętem. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 68778 #17552 Napisano 17 Stycznia 2025 1 godzinę temu, Piter80 napisał(-a): Do lasu,na grila a na wiosne planuje wypad w góry. Co myślicie o takim? Też myślę o nim, fajny,mi się podoba 🤗 🤗 🤗 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4586 #17553 Napisano 17 Stycznia 2025 (edytowane) 36 minut temu, loco50 napisał(-a): Jeśli ma być do chamskiego orania tyrania to Ontario RAT 1 w D2. Żadnych wodotrysków,łożysków😁, bajerów, flipperów. Prosty jak konstrukcja cepa. Skrzyżowanie k...y z koniem. Mocny i niedoz....🤣. Wierzę, że stać Cię na wymienienie fajniejszych noży od szczura, tylko zapomniałeś w obliczu posiadanej ilości. Chociażby SPARTAN BLADES ASTOR, którego idzie wyrwać za 580-640zł czyli nie jest to zwiększanie budżetu w nieskończoność... https://www.knivesandtools.com/en/pt/-spartan-blades-astor-sfbl8gr-green-g10-pocket-knife-les-george-design.htm https://www.knivesandtools.com/en/pt/-spartan-blades-astor-sfbl8cf-carbon-fibre-pocket-knife-les-george-design.htm Edytowane 17 Stycznia 2025 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21802 #17554 Napisano 17 Stycznia 2025 9 minut temu, Burns napisał(-a): Wierzę, że stać Cię na wymienienie fajniejszych noży od szczura, tylko zapomniałeś w obliczu posiadanej ilości. Chociażby SPARTAN BLADES ASTOR, którego idzie wyrwać za 580-640zł czyli nie jest to zwiększanie budżetu w nieskończoność... https://www.knivesandtools.com/en/pt/-spartan-blades-astor-sfbl8gr-green-g10-pocket-knife-les-george-design.htm https://www.knivesandtools.com/en/pt/-spartan-blades-astor-sfbl8cf-carbon-fibre-pocket-knife-les-george-design.htm Fakt. Spartan jest bardzo ok,mam i lubię. Ale będę się upierał przy szczurku. U mnie dwa chodzą w ogrodzie i nie mają lekkiego życia. A przy takich pieniądzach nie szkoda zgubić. Chociaż ciężko zgubić takiego konia😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 12478 #17555 Napisano 17 Stycznia 2025 27 minut temu, mario1971 napisał(-a): Chciałem znać zasadność tego niedokończonego zdania, rodzaj stali w nożach,które kolega @Osmodeusz używa i jakie ostrzałki poleca do ostrzenia. Na koniec może własny film z ostrzenia noży tym sprzętem. kolega Osmodeusz używa noży głównie w terenie, nie leżą w szufladzie. Z tego też powodu używa stali węglowych ewentualnie nierdzewnych, „proszku” nie używa praktycznie wcale (doczyta sobie „kolega” dlaczego i czym się różnią) tak więc nie potrzebuje cud osełek, prętów czy innych wynalazków, a z kątem ostrza radzi sobie „z ręki” tak w nożach jak i toporkach. Kolega Osmodeusz jest z wykształcenia metalurgiem, więc jest duże prawdopodobieństwo że wie o czym mówi, a jeśli szukasz zaczepki to dobrze trafiłeś - bo rozumiem, że po to był ten „uszczypliwy” post? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21802 #17556 Napisano 17 Stycznia 2025 (edytowane) Osmodeusz nikt nie szuka zaczepki. Dyskusja jest. Natomiast odnoszę wrażenie,że Ty trochę nadwrażliwie reagujesz na niektóre posty. Luz. Tu nie ma o co kopii ( noży😁) kruszyć. Edytowane 17 Stycznia 2025 przez loco50 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4586 #17557 Napisano 17 Stycznia 2025 10 minut temu, loco50 napisał(-a): Fakt. Spartan jest bardzo ok,mam i lubię. Ale będę się upierał przy szczurku. U mnie dwa chodzą w ogrodzie i nie mają lekkiego życia. A przy takich pieniądzach nie szkoda zgubić. Chociaż ciężko zgubić takiego konia😁 - ale po co gubić nóż ? - a jak nie zgubisz i będzie trwał latami, to fajnie mieć coś, co cieszy oko ? - szczur jest dobry, sprawdzony, powinien być dostępny w każdym markecie budowlanym, chyba lepszy w D2 niż CR, bo przy CR można mu coś szukać dla przeciwagi w stajni CRKT, - jednocześnie szczur jest "brzydki" jak szczur a może nawet nijaki ? Takiego Spartana jak czyszczę raz na jakiś czas, to każdą rysę oglądam z zainteresowaniem. Szczura jak używałem, bo już nie używam i używać nie będę po prostu chowałem do kieszeni i miałem go w poważaniu. Po prostu nie lubię jego sylwetki, - Szczurza fabryka zbańczyła w tamtym roku - ktoś ją uratował, przejął ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21802 #17558 Napisano 17 Stycznia 2025 No ja jeden zgubiłem na polu. Już nie pamiętam jaki. Przeszedłem 3 razy marszrutę i jakimś cudem znalazłem. Fakt - szczur jest brzydki. Ale to tak jak z facetem - nie ma być ładny, ma być mądry 🤣. Ja na wieść o upadku firmy zrobiłem zapas. Trzy- jeden czarny, klasyk,jeden TAN i jeden w CF. Wszystkie D2. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 12478 #17559 Napisano 17 Stycznia 2025 47 minut temu, loco50 napisał(-a): Osmodeusz nikt nie szuka zaczepki. Dyskusja jest. Natomiast odnoszę wrażenie,że Ty trochę nadwrażliwe reagujesz na niektóre posty. Luz. @loco50, no ja „elektryczny” jestem to fakt 😉 Być może jest to związane z nie umiejętnością interpretacji intencji piszącego dany post, bądź też jeszcze zboczenie z armii (służby) - no nieważne 😉 Ale tu znajomością tematu akurat popisać się mogę, choćby ze względu na bliższą znajomość metalurgii 😉 i tak to odczytuje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12582 #17560 Napisano 17 Stycznia 2025 Godzinę temu, Osmodeusz napisał(-a): Kolega Osmodeusz jest z wykształcenia metalurgiem, więc jest duże prawdopodobieństwo że wie o czym mówi, a jeśli szukasz zaczepki to dobrze trafiłeś - bo rozumiem, że po to był ten „uszczypliwy” post? To wykształcenie, a w zasadzie (kierunek - specjalność) to zawodowe, średnie, wyższe? Nigdy nie słyszałem o takim pojęciu jak wykształcenie metalurgiczne. Jeśli jesteś uznanym autorytetem z dziedziny metalurgii to zmienia postać rzeczy i będę Twoim wiernym czytelnikiem, natomiast jeśli dla przykładu uzyskałeś wykształcenie średnie techniczne i napisałeś pracę dyplomową w zakresie metalurgii, to raczej nie wzbudzisz mojego i Kolegów zainteresowania. Możesz być również hobbystą, który poświęcił lata na "studiowanie" wszystkiego co związane z metaloznawstwem i obróbką cieplną wraz z wieloletnią praktyką w tym zakresie; to również przykuje uwagę wielu z nas. To jak to jest z Tobą? 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 69341 #17561 Napisano 17 Stycznia 2025 (edytowane) 2 godziny temu, Osmodeusz napisał(-a): kolega Osmodeusz używa noży głównie w terenie, nie leżą w szufladzie. Z tego też powodu używa stali węglowych ewentualnie nierdzewnych, „proszku” nie używa praktycznie wcale (doczyta sobie „kolega” dlaczego i czym się różnią) tak więc nie potrzebuje cud osełek, prętów czy innych wynalazków, a z kątem ostrza radzi sobie „z ręki” tak w nożach jak i toporkach. Kolega Osmodeusz jest z wykształcenia metalurgiem, więc jest duże prawdopodobieństwo że wie o czym mówi, a jeśli szukasz zaczepki to dobrze trafiłeś - bo rozumiem, że po to był ten „uszczypliwy” post? Publikujesz taki tekst; P.S akurat masz promocję np. na Peña Knives na blachach M390, pamiętaj że to stal proszkowa więc ... A po chwili piszesz; kolega Osmodeusz używa noży głównie w terenie, nie leżą w szufladzie. Z tego też powodu używa stali węglowych ewentualnie nierdzewnych, „proszku” nie używa praktycznie wcale Z pierwszej wypowiedzi wynikało, że masz obeznanie ze stalą proszkową i będziesz mógł nam coś doradzić, podpowiedzieć na podstawie własnych doświadczeń. Z ostatniej odpowiedzi wyszło, że nic ciekawego nam tu nie napiszesz, bo nie obcowałeś z tym segmentem noży. 😉 Ostatnie Twoje zdanie jest w sprzeczności do mojego drugiego zdania; Kolega Osmodeusz jest z wykształcenia metalurgiem, więc jest duże prawdopodobieństwo że wie o czym mówi Reasumując, jesteś metalurgiem i wiesz o czym mówisz, ale na nożach ze stali węglowej się nie znasz, więc twoje stwierdzenie typu akurat masz promocję np. na Peña Knives na blachach M390, pamiętaj że to stal proszkowa więc ... czemu ma faktycznie służyć? Nie szukam zaczepki, a jedynie dokończenia twojej "niedokończonej" myśli. Jeśli masz jeszcze coś konkretnego do dodania w kwestii ostrzenia noży ze stali proszkowej na podstawie własnych doświadczeń, to napisz! Ps. dyskutujemy o nożach w temacie nożowym. Starajmy się przy tym nie naruszać dóbr intelektualnych swoich adwersarzy, nawet w tych najtrudniejszych etapach dyskusji. 🤝 Edytowane 17 Stycznia 2025 przez mario1971 2 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1808 #17562 Napisano 17 Stycznia 2025 (edytowane) Śledzę tą dyskusję i zastanawiam się jak można skomplikować taki prosty temat.... Kupić chinolka za 200 zł i po miesiącu użytkowania i kilku naostrzeniach każdy rozgarnięty użytkownik wie, co trzeba poprawić, zmienić, żeby było ok. Za trzecim razem ma się nóż idealny.... Na początek też polecałbym stal D2. Edytowane 17 Stycznia 2025 przez goral_ 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21802 #17563 Napisano 17 Stycznia 2025 Czyli szczurka w D2 🤣🤣 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4586 #17564 Napisano 17 Stycznia 2025 (edytowane) 14 minut temu, goral_ napisał(-a): Śledzę tą dyskusję i zastanawiam się jak można skomplikować taki prosty temat.... Kupić chinolka za 200 zł i po miesiącu użytkowania i kilku naostrzeniach każdy rozgarnięty użytkownik wie, co trzeba poprawić, zmienić, żeby było ok. Za trzecim razem ma się nóż idealny.... Na początek też polecałbym stal D2. Ilość też robi pieniądz. Wydasz 3x200zł na noże (mam nadzieję, że mówisz o markowych chińskich nożach a nie chińskich podróbach), które później będą przepychane z kąta w kąt i masz taki wynik: Niby zjadłeś zęby na własnych doświadczeniach - bezcenne. Możesz kupić przywołanego przeze mnie SPARTAN BLADES ASTOR za ~600zł i cieszyć się fajnym nożem długie lata. Zaoszczędzisz czas, bo zmarnował go ktoś inny. Oczywiście nóż może nie przypasować, ale jeżeli otworzysz paczkę ostrożnie (może nawet w rękawiczkach) nie będziesz nim ciął kartek i golił włosów, czyli nie naruszysz firmowego smaru na klindze, że cały nóż będzie wymacany jakby go pies szarpał to kupując przez internet jest 14 dni na zwrot bez podania przyczyny (pisze celowo jak należy zrobić unboxing bo niektóre sklepy są na to szczególnie wyczulone i potrafią zrobić problem, że nóż jest używany i zwrot zostanie rozpatrzony negatywnie). Edytowane 17 Stycznia 2025 przez Burns 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piter80 98 #17565 Napisano 17 Stycznia 2025 Trolski mandu xl d2 czy ontario rat 1 d2? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4586 #17566 Napisano 17 Stycznia 2025 5 minut temu, Piter80 napisał(-a): Trolski mandu xl d2 czy ontario rat 1 d2? C ) Żaden +3 B ) ontario rat 1 d2 +2 A ) Trolski mandu xl d2 +1 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1636 #17567 Napisano 17 Stycznia 2025 Fajne nożyki w takim budżecie robi TwoSun, Można kupć za tyle monet świetny nóż Kizer. Zazwyczaj już mają dobrą blaszkę i bardzo dobrą mechanikę. Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 68778 #17568 Napisano 17 Stycznia 2025 Przyszedł dzisiaj z serwisu 🤗🤗🤗 Było tak . Jest tak , wymienili wszystkie narzędzia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1808 #17569 Napisano 17 Stycznia 2025 1 godzinę temu, Burns napisał(-a): Ilość też robi pieniądz. Wydasz 3x200zł na noże (mam nadzieję, że mówisz o markowych chińskich nożach a nie chińskich podróbach), które później będą przepychane z kąta w kąt i masz taki wynik: Niby zjadłeś zęby na własnych doświadczeniach - bezcenne. Możesz kupić przywołanego przeze mnie SPARTAN BLADES ASTOR za ~600zł i cieszyć się fajnym nożem długie lata. Zaoszczędzisz czas, bo zmarnował go ktoś inny. Oczywiście nóż może nie przypasować, ale jeżeli otworzysz paczkę ostrożnie (może nawet w rękawiczkach) nie będziesz nim ciął kartek i golił włosów, czyli nie naruszysz firmowego smaru na klindze, że cały nóż będzie wymacany jakby go pies szarpał to kupując przez internet jest 14 dni na zwrot bez podania przyczyny (pisze celowo jak należy zrobić unboxing bo niektóre sklepy są na to szczególnie wyczulone i potrafią zrobić problem, że nóż jest używany i zwrot zostanie rozpatrzony negatywnie). Ganzo, kizer, ruike. Zawsze można odsprzedać, jak się nie polubi... z niewielką stratą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 68778 #17570 Napisano 17 Stycznia 2025 Po serwisie , wymienione ostrze, stare było zjedzone. Camper. I na koniec Explorer, wymienione przekładki, zaczęły się utleniać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mikas 8431 #17571 Napisano 17 Stycznia 2025 Czy do 500zł da się kupić w miare dobry składany nóż edc?Jeśli tak to jaki model/modele i jakie sklepy są sprawdzone?żeby podróby nie kupić.Ja gdybym miał zostawić sobie jeden nóż ze wszystkich folderów jakie mam to byłby to Rat 1. Otfy, łożyska, tytany i wyjebolity są super, ale Rat to taki kałasz wśród noży. Prawdziwa legendaWysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1396 #17572 Napisano 17 Stycznia 2025 Mam parę Noksów . Też są fajne i kole pincet lecą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4586 #17573 Napisano 17 Stycznia 2025 Godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a): Przyszedł dzisiaj z serwisu 🤗🤗🤗 Było tak . Jest tak , wymienili wszystkie narzędzia. Jak wygląda procedura oddania do serwisu ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 68778 #17574 Napisano 17 Stycznia 2025 (edytowane) Godzinę temu, Burns napisał(-a): Jak wygląda procedura oddania do serwisu ? Bardzo prosto . Można wpierw zadzwonić do serwisu , kwestia tego co jest zniszczone, opisujesz co chcesz wymienić, wysyłasz na adres , czekasz na potwierdzenie wprowadzenia do systemu , jest ustalona cena i tyle. Ja czekałem od wysyłki może 5 dni i już mam je z powrotem. I do paczki najlepiej dołączyć adres zwrotny. 🤗🤗🤗 Godzinę temu, Burns napisał(-a): Jak wygląda procedura oddania do serwisu ? W Swiss Toolu mam wszystkie narzędzia i blokady nowe koszt 180zł. Takie coś dostajesz na esemesa. Edytowane 17 Stycznia 2025 przez TomcioMiki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 12478 #17575 Napisano 17 Stycznia 2025 (edytowane) 5 godzin temu, Autor1984 napisał(-a): To wykształcenie, a w zasadzie (kierunek - specjalność) to zawodowe, średnie, wyższe? Nigdy nie słyszałem o takim pojęciu jak wykształcenie metalurgiczne. To znaczy, że nie słyszałeś o kierunku studiów metalurgia (pomijam już podstawowe pirometalurgię czy hydrometalurgię) więc według ciebie taki nie istnieje? I mam przedstawić jakiś papier, dyplom może - poważny jesteś 😂 Na marginesie kolego, to obróbka cieplna o której wspominasz a metalurgia, to troszkę jakby „dwie zupełnie inne dziedziny” Jeśli mówi coś pojęcie metalurgia ekstrakcyjna - to to właśnie ja 🤗 P.S dużo „grzebiesz” przecież w internecie powinieneś szybko wyłapać gdzie i na jakich uczelniach funkcjonują te kierunki, chyba że już nie kształci się metalurgów - to tu spierać się nie będę, bo tego na 100% nie wiem - ale byłbym zdziwiony Edytowane 17 Stycznia 2025 przez Osmodeusz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach