Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
neuro

Nóż

Recommended Posts

14 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

A to widziałeś 🤔🤔🤔

Screenshot_2025-04-09-14-50-26-85_680d03679600f7af0b4c700c6b270fe7.jpg

Słyszałem ale nie widziałem. W castoramie ich nie ma. Jak mi się gdzieś napatoczą to jeszcze raz podejde do tematu.

45 minut temu, mirek 1969 napisał(-a):

Słyszałem ale nie widziałem. W castoramie ich nie ma. Jak mi się gdzieś napatoczą to jeszcze raz podejde do tematu.

Ale żeś się zawziął 😁

2 godziny temu, mirek 1969 napisał(-a):

Ja w szkle wiercilem, to w stali też da rade, kwestia odpowiedniego narzędzia. 

Boguś to fajny nożyk ale nie w takiej cenie. Jako miejski Edek ok- bo płaski, nie odznacza się w gaciach. Jak słusznie zauważyłeś do otwierania paczek idealny. Ale żeby troszkę mocniej popracować to, trzymając się Benchmade, wziąłbym ( i mam,  nawet dwa😁) Presidio II. Żeby nie szaleć z kosztami warto spojrzeć łaskawym okiem na Civivi. Moim skromnym zdaniem najlepszy stosunek jakości do ceny.

12 godzin temu, Louis Cypher napisał(-a):

Ostatnio było tak:

WE, ZT, ZT, ZT 😁

IMG_0996.jpeg

IMG_1002.jpeg

IMG_1007.jpeg

IMG_0993.jpeg

0640 jest naj

Godzinę temu, El_Pawlako napisał(-a):

Cześć, co sądzicie o Benchmade Bugout carbon fiber

535 jest spoko , noszę go codziennie ale w cenie wersji cf to może rzeczywiście coś lepszego uda się znaleźć . Zwykła wersja nie wystarczy ? 

W dniu 9.04.2025 o 14:51, TomcioMiki napisał(-a):

A to widziałeś 🤔🤔🤔

Screenshot_2025-04-09-14-50-26-85_680d03679600f7af0b4c700c6b270fe7.jpg

węglikowe, czyli z węglika spiekanego ostrze, czyli widia. Wiertło do betonu należy naostrzyć na szlifierce z diamentową tarczą i po krzyku. Pisałem o tym jakiś czas temu. Można też jak radził Zadra odpuścić wiercony koniec noża. Można też wysłać do fachowca.

Cześć, co sądzicie o Benchmade Bugout carbon fiber jako wybór „na codzień ” (strzelnica, las czy otwieranie paczek ;)) Najbardziej zależy mi na niezawodności i trwałości. Dodam, że jestem laikiem w tym temacie. 

noz-benchmade-bugout-carbon-fiber-535-3-.webp
Jeśli akceptujesz cenę to bardzo fajny nóż na co dzień. Lekki i wygodny. Mechanika spoko. Jak coś to jest dużo elementów do modyfikacji. W tym nożu chyba wszystko można zmienić pod swój gust.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

6 godzin temu, gszydlowsky napisał(-a):

535 jest spoko , noszę go codziennie ale w cenie wersji cf to może rzeczywiście coś lepszego uda się znaleźć . Zwykła wersja nie wystarczy ? 

Zwykłej w ręku nie miałem więc ciężko mi stwierdzić, akurat w sklepie mieli tylko cf 

Tu są dwa bogusie. A między nimi ciekawa i sporo tańsza alternatywa Kershaw Iridium 

20250410_223012.JPG

Nie znam francuskiego, ale wybrałem Chińczyka i to pomimo tego, że wcześniej rozważałem Bogusia, a przed ostateczną decyzją nawet Presidio II. Zobaczy się jak przyjdzie, recki przychylne, a przecież nie jest to ostatni nóż , jak coś Natomiast po głosach o „miękkości” Bogusia nie zszedłbym poniżej Presidio, do tego dodatkowa zabawa z modyfikacjami to większy koszt więc może od razu lepiej pójść oczko wyżej? A jeśli coś fabrycznie krótkoseryjnego, to może któryś Leek od Kershaw?

8 godzin temu, loco50 napisał(-a):

Tu są dwa bogusie. A między nimi ciekawa i sporo tańsza alternatywa Kershaw Iridium 

20250410_223012.JPG

podobie mnie się też bo ma fajne oszcze

14 minut temu, zadra napisał(-a):

podobie mnie się też bo ma fajne oszcze

w sensie bugout czy iridium  ? 

jest jeszcze bel air  , całkiem fajny wizualnie , w ręku nie miałem . 

KS6105_LSR843.jpg

49 minut temu, gszydlowsky napisał(-a):

jest jeszcze bel air  , całkiem fajny wizualnie , w ręku nie miałem .

Też nie miałem.

Doświadczenie mówi mi że miałbym problem z miejscem na palec wskazujący na dole noża. Ten cycek powoduje że miejsca na palec nie ma na końcu ostrza, nie ma na cycku, a jest dopiero za nim, bardzo daleko od ostrza.

Bo Bogout to jest fajny nożyk. Właśnie nożyk, nie nóż. Paczkę otworzyć, jabłko obrać. To tak . Generalnie jakoś nie mam zaufania do niego jeśli chodzi o troszkę brutalniejsze traktowanie. Bardziej ufam też małemu i praktycznie darmowemu Ka-bar Dozier Folder.

Jeśli chodzi o podcięcie w klindze ( finger choil) to ma to sens w dużych nożach jeśli chcemy zmienić chwyt i porzeźbić coś precyzyjniej. W małych nozykach to nie ma sensu, ponadto skraca KT.

A tu mój ulubiony i ostatnio codzienny motyl

20250411_101448.JPG

20250411_101503.JPG

3 godziny temu, gszydlowsky napisał(-a):

sensie iridium

raczej ;)

Jakby kogoś interesowało to na CQB pojawił się Rat 1.5. Coś pośredniego między dużą jedynką i wykałaczką dwójką. Troszkę drogo ale za to w Magnacut.

Panowie siostrzeniec trochę udziela się w kulinariach i marzy mu się nóż ze stali damasceńskiej.Warto to kupić,czy tylko ładnie wygląda?I czy znacie jakiś pewny sklep z takimi nożami w spoko cenie?

Zobacz sobie noże:

1) najniższy budżet - Samura Damascus - niby japońskie noże, ale produkowane w Chinach, mają bardzo dobre opinie, trochę gorszą stal (ale cały czas jest to co najmniej jakość przyzwoita, nawet w porównaniu z dobrymi europejskimi nożami), cena, to 1/2 japońskich odpowiedników

2) Kunio Masutani VG10 - dobra stal (japońska), niski budżet - tego sam zamierzam kupić do codziennego użytkowania

3) Dobre japońskie noże Tojiro VG10 Damascus - 2x droższe niż powyższe

4) Wyższy budżet (+/- 1000 zł) - Suncraft, a później zaczynają się ręcznie robione noże za odpowiednio więcej.

Nie wiem czego siostrzeniec oczekuje i jaki ma budżet. Noże wyglądają ładnie, opnie także mają bardzo dobre. Ważna jest także waga i wyważenie. Mam Tojiro DP3 i są to ciężkie noże... Ten Kunio jest trochę lżejszy i wygodniejszy, ale co kto lubi. Wydaje mi się, że każdy nóż wykonany z laminatu, czy z "damastu" będzie cięższy, a to może przeszkadzać w użytkowaniu.

Wszystkie noże, jak wpiszesz w wyszukiwarkę będą dostępne w polskich sklepach internetowych - ostry sklep, ostre noże itd. Wszystkie sklepy są sprawdzone.