goral_ 1693 #18026 Napisano 13 Kwietnia 7 godzin temu, Piter80 napisał(-a): Panowie siostrzeniec trochę udziela się w kulinariach i marzy mu się nóż ze stali damasceńskiej.Warto to kupić,czy tylko ładnie wygląda?I czy znacie jakiś pewny sklep z takimi nożami w spoko cenie? Jaki budżet? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8175 #18027 Napisano 14 Kwietnia 12 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1806 #18028 Napisano 14 Kwietnia (edytowane) W dniu 13.04.2025 o 14:37, Piter80 napisał(-a): Panowie siostrzeniec trochę udziela się w kulinariach i marzy mu się nóż ze stali damasceńskiej.Warto to kupić,czy tylko ładnie wygląda?I czy znacie jakiś pewny sklep z takimi nożami w spoko cenie? Moim zdaniem nie warto. Żeby był dobry, to musiałby być skuwany z warstw dobrej stali a to już samo w sobie podnosi koszty - do tego dolicz więcej rbh wykonania i obróbka końcowa dla uzyskania właściwego estetycznego i wyjątkowego efektu. Jeśli będzie tani, to wg mnie albo słabszy materiał, albo słabsza obróbka. Miałem kiedyś kuchenniaka z damastu skuwanego i po pierwsze nie często używałem, bo był rdzewny a po drugie klinga miała 4mm grzbietu - duży, gruby i ciężki. - Zaletą, że nie był jakoś wielce drogi.. Jeśli miałbym teraz kupować ładny nóż, to jakiś z san-mai (w zasadzie również stal skuwana warstwowo) z wyraźną linią hamon. Najważniejsze byłyby walory techniczne i użytkowe, niż elegancki wygląd.. Edytowane 14 Kwietnia przez zadra 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4431 #18029 Napisano 14 Kwietnia Podsumowując. Ciekawe kiedy seryjne noże kuchenne z MagnaCut? Powinno być dobrze i znośnie cenowo.,.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15743 #18030 Napisano 15 Kwietnia (edytowane) WE Cybernetic Bead Blasted Edytowane 15 Kwietnia przez Louis Cypher 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1329 #18031 Napisano 15 Kwietnia Mr Blade Cosmo 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1596 #18032 Napisano 15 Kwietnia Wg mnie totalnie nie warto w damast. Poza aspektem wizualnym to zazwyczaj słaba blacha. Jeśli ma być naprawdę dobry damast to kosmiczne fundusze są potrzebne.M390 w kuchni jest rewelacyjna. Może nie wygląda "rasowo" ale ogarnia kuwetę i nic nie łapie.Teraz zapraszam panuf kontroleruf jakości.Chińczyk pełną gębą. Maxace Medusa gen2 i powiem tylko że bez wstydu przy UT leży...Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7157 #18033 Napisano 15 Kwietnia 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1329 #18034 Napisano 15 Kwietnia Tego noża chyba nie musze przedstawiać. 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15743 #18035 Napisano 16 Kwietnia (edytowane) Microtech / Rike Knives Socom Bravo SE Edytowane 16 Kwietnia przez Louis Cypher 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slimturtle 6794 #18036 Napisano 16 Kwietnia Dzisiaj wziąłem ojca kopie bucka do naostrzenia. Jest to niemiecka kopia 110tki z lat 90tych. Na zdjęciu porównanie z moją 110tką Bucka. Ojciec zajeżdża swoje noże i strasznie je niszczy ostrząc na szlifierce.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1806 #18037 Napisano 16 Kwietnia 5 godzin temu, Slimturtle napisał(-a): niemiecka kopia 110tki z lat 90tych Ja Go poniekąd rozumiem. Używa, bo nóż do używania jest, ostrzy tak jak potrafi/jak najmniejszym wysiłkiem a do tego jest to 30-to letnia kopia noża za marne piniondze kupiona na targowisku. Pomijając lekko podjechane ostrze, to nawet nieźle się trzyma. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4431 #18038 Napisano 17 Kwietnia (edytowane) Co znaczy słowo kopia w tym wypadku ? Bo chyba nazywając rzeczy po imieniu to po prostu podróba! Naginanie rzeczywistości na forum zegarkowym z takim starzem? Model 110 = obecnie 489zł :30lat = 16zł rocznie. Dobrze, że Syn mądrzejszy od Ojca 😉 Edytowane 17 Kwietnia przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slimturtle 6794 #18039 Napisano 17 Kwietnia Co znaczy słowo kopia w tym wypadku ? Bo chyba nazywając rzeczy po imieniu to po prostu podróba! Naginanie rzeczywistości na forum zegarkowym z tajim starzem? Model 110 = obecnie 489zł :30lat = 16zł rocznie. Dobrze, że Syn mądrzejszy od Ojca On to nawet nie wiedział że to kopia czy podróba, dostał od szwagra z niemiec i używał. To ja mu teraz dopiero pokazałem orginał i powiedziałem że jest taka firma z wieloletnią tradycją jak Buck i że to amerykańskie jest. Poza tym teraz robię mu małe Spa i muszę przyznać że ta podróba jest bardzo solidna, nie wygląda mi na wczesnego chińczyka. Podejrzewam, że robiona w Solingen.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15743 #18040 Napisano 17 Kwietnia Podlewanko bo sucho 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4431 #18041 Napisano 17 Kwietnia 5 godzin temu, Slimturtle napisał(-a): On to nawet nie wiedział że to kopia czy podróba, dostał od szwagra z niemiec i używał. To ja mu teraz dopiero pokazałem orginał i powiedziałem że jest taka firma z wieloletnią tradycją jak Buck i że to amerykańskie jest. Poza tym teraz robię mu małe Spa i muszę przyznać że ta podróba jest bardzo solidna, nie wygląda mi na wczesnego chińczyka. Podejrzewam, że robiona w Solingen. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Spa ? Wywal to i podaruj Ojcu oryginał. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8175 #18042 Napisano 17 Kwietnia 11 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20259 #18043 Napisano 18 Kwietnia Wiosna to i wiosennie w gaciach😁 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7157 #18044 Napisano 20 Kwietnia Zdrowych i spokojnych dla całej grupy👊 12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20259 #18045 Napisano 21 Kwietnia 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8175 #18046 Napisano 21 Kwietnia Jeszcze w świątecznych klimatach. 9 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20259 #18047 Napisano 22 Kwietnia Ale cudak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20259 #18048 Napisano 22 Kwietnia Dziś w kieszeni Rekoń😁 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8175 #18049 Napisano 23 Kwietnia Rambler 4 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1329 #18050 Napisano 24 Kwietnia Takie tam znalezione w szufladzie Troche złoty a skromny😀 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach