Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Marcin99

Motocykle

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, zadra napisał(-a):

Często widzę, że nie widzą, ale z drugiej strony cieszy gdy widzą i udostępniają przejazd (choć nie muszą)..

Kupiłem zestaw naprawczy

https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/kupione/1c22ce64-3085-3d69-a968-83f718e458a6/oferta/b09e9043-3960-11ef-89c6-6573765bf20e

A do tego 3 zasobniki CO2 (3x16g)

Oraz taki zaworek :

https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/kupione/e01d5745-5564-302d-8f55-debccdf8fc91

Jeszcze muszę znaleźć "maszynkę" do wykręcania wentli, bo kupiny "zaworek" niestety jest przelotowy i nie ma "cycka" który po wkręceniu na gwint odblokuje trzpień wentla.

Wychodzę z zasady, że najważniejsze to nie przebić; nie chciałbym tych zestawów zużywać..

No i nic nie widać 😉

Zmień linki bo dałeś ze swojego konta z  "kupionych". Trzeba by się zalogować.

Edytowane przez markali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Daito napisał(-a):

że Cię nikt nie widzi to ogromna przenośnia była

Nie wyłapałem ...

1 godzinę temu, markali napisał(-a):

Zmień linki

Poprawione, powinno być widać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, zadra napisał(-a):

Załadowałem dzisiaj kufer centralny oraz boczne sakwy po brzegi i pojechałem do pracy.

Skonczylo się kozakowanie w mieście i na drodze.. jestem szerszy i cięższy więc trzeba uważać.

Testuję maszynę przed wyjazdem pod namiot w przyszłym tygodniu.

Jutro pojeżdżę trochę w duecie z córką, żeby się wspólnie przyzwyczaić i wyrobić nawyki jazdy w 2 osoby.

O czymś muszę szczególnie pamiętać ?

Z racji tego, że jeżdżę ostatnio więcej z pasażerem niż solo, co prawda na 125cc ale jednak.

Najważniejsze, to naucz ją, że jak ty się nachylasz, to ona z tobą. A tak to typowo. Dłuższa droga hamowania itp. Ja mam nawyk, że ostrzegam pasażera o progach zwalniających. Masz interkom? Bardzo przydatne we dwójkę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś widziana ekipa pod jedną z restauracji w okolicy Augustowa

20240706_154508.JPG

20240706_154523.JPG

20240706_154533.JPG

20240706_154547.JPG

20240706_154603.JPG

20240706_154609.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, loco50 napisał(-a):

Dziś widziana ekipa pod jedną z restauracji w okolicy Augustowa

20240706_154508.JPG

20240706_154523.JPG

20240706_154533.JPG

20240706_154547.JPG

20240706_154603.JPG

20240706_154609.JPG

loco50 zrób prawo jazdy i w drogę... życie jest jedno, jak się nie spodoba to sprzedasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, nav napisał(-a):

loco50 zrób prawo jazdy i w drogę... życie jest jedno, jak się nie spodoba to sprzedasz

Ja "boję" się motocykli. I w moim wieku zostanę już na czterech kołach. Nawet z 550 KM😁.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, loco50 napisał(-a):

Ja "boję" się motocykli. I w moim wieku zostanę już na czterech kołach. Nawet z 550 KM😁.

Nie będę Cię nawiał na siłę, ale Ty jesteś fighter i pewne reakcje masz mocno opanowane, tak że moim zdaniem warto spróbować, Harley/Indian, myślę Ci siądzie, brzmią obłędnie, jak żadne inne motocykle i za tymi "wariatami" zawszę obrócę głowę. Tak że temat zostawiam otwarty...

IMG20240622064838.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za dobre chęci,ale nie. Naoglądałem się za dużo poszkodowanych motocyklistów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sezon w pełni, troche spamu z ostaniego wyjazdu..

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, egzo18 napisał(-a):

Albo kupić taką ślicznotkę na B

shadow125-1.jpg

I pedały, żeby wjechać pod górkę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.07.2024 o 23:30, egzo18 napisał(-a):

naucz ją, że jak ty się nachylasz, to ona z tobą.

To spoko, bo te podstawowe odruchy, to poznała już rok/dwa temu.

Teraz zaczynamy jeździc dalej.

Dziś strzeliliśmy 100km, do elektrociepłowni Gocławice,  żeby przyzwyczaić tyłki do dalszej jazdy - kanapa w nc750 do super wygodnych nie należy..

W przyszłym tygodniu we wtorek/środę robimy trasę ok 350km pod namioty dlatego powoli chcę córkę zaprawić..

Wychodzą też takie niuanse drobne jak dziś - 2,5h w kasku i drobny problem - coś ciśnie nad lewym uchem..

Jest czas, żeby zajrzeć pod wyściółkę i awaryjnie coś zaimprowizować.

Właśnie leżymy już w śpiworach w nowo kupionym namiocie (blisko domu) i robimy nocny test.

Czy dość wygodnie, czy zimno, w co dodatkowo się ubrać itp.

Jak na razie za gorąco, ale dość wygodnie.

@loco50, ja pierwsze moto kupiłem na 40-te urodziny, choć prawko miałem od 17'ego roku życia.

Jeżdżę przez to bardziej uważnie, bo nawyki kierowcy samochodowego mocno mnie blokują, aczkolwiek moto daje trochę więcej możliwości w miescie a i poza miastem czasami łatwiej się przeslizgnąć.

Oczywiście trzeba bardziej uważać na to co robisz sam a jeszcze bardziej na to co robią inni na drodze..

Jak jeździłem konno, to było trudniej..  kobyła jest bardziej wymagajaca (zwlaszcza chumorzasta kobyła ) potrafiła mi odwalić nagły skret o 180° jak w galopie zobaczyła przed sobą kałużę, albo wróbelek z krzaka wyleciał..

Motocykl jest bardziej posłuszny, ale to kierownik musi myśleć.. 

Edytowane przez zadra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, artooro napisał(-a):

I pedały, żeby wjechać pod górkę 

Wiadomo, że ma swoje ograniczenia, nie jest to sprzęt na autostradę. Ale nie przesadzajmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, egzo18 napisał(-a):

Albo kupić taką ślicznotkę na B

shadow125-1.jpg

Albo taką 500tke też na B i pedałów nie trzeba pod górkę i na autostradzie też da radę 😁😁😁

gold-1024x835.png

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, egzo18 napisał(-a):

Mp3 to już nieco inny klimat 

Ale 500 robi robotę, ale ja się nie znam 😁 😁 😁 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a):

Ale 500 robi robotę, ale ja się nie znam 😁 😁 😁 

Te skutery są super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, egzo18 napisał(-a):

Te skutery są super.

Ale  siara  😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, łowca napisał(-a):

Ale  siara  😁

Czemu siara , mam BiC i jakoś nie chciało by mi się robić teraz A , a 125tka jakaś taka słaba mi się wydaję, a 500tka i te 40 parę koni to już można bawić się w jakąś turystykę 🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne to, ale cena nowego.... Ok. 60 tysięcy.

Gdybym był bogaty i potrzebował na dojazd do pracy to bym kupił. Jak turystyka to raczej bliższa bo do dalekiej to one skonstruowane nie są. Oczywiście nie piszę że się nie da....

Honda ma skuter X-ADV. Poj. 750 i większe koła. Tego do turystyki bym użył.

c4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, markali napisał(-a):

Fajne to, ale cena nowego.... Ok. 60 tysięcy.

Gdybym był bogaty i potrzebował na dojazd do pracy to bym kupił. Jak turystyka to raczej bliższa bo do dalekiej to one skonstruowane nie są. Oczywiście nie piszę że się nie da....

Honda ma skuter X-ADV. Poj. 750 i większe koła. Tego do turystyki bym użył.

c4.jpg

Tylko że tym bez kat. A nie polatasz, piaggio mp3 tak, dla riderów bez A to może być duży plus, dla posiadających nie widzę argumentów za mp3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, artooro napisał(-a):

Tylko że tym bez kat. A nie polatasz, piaggio mp3 tak, dla riderów bez A to może być duży plus, dla posiadających nie widzę argumentów za mp3

O tym właśnie myślałem 🤗 🤗 🤗 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie rację oczywiście. Są też jego mniejsze pojemności.

Kymco też ma swoje "turystyki" pod nazwą DT X 125/360. Ja chciałem poruszyć temat skuter/turystyka. Jak widać są różne skutery. O to mi chodziło.

Niektórzy objeżdżają na.nich kawał świata. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

Czemu siara , mam BiC i jakoś nie chciało by mi się robić teraz A , a 125tka jakaś taka słaba mi się wydaję, a 500tka i te 40 parę koni to już można bawić się w jakąś turystykę 🤗🤗

Nie chcesz wiedzieć czemu :D

Skuter to skuter - a dwa koła to dwa koła a nie trzy- więc zapomnij o LWG :D . Niemniej każdy może lubić coś innego - takie nasze zbójeckie prawo ;) 

A kategorię A warto zrobić choćby po to żeby uświadomić sobie jakie jesteśmy "orły" z przepisów i jakie błędy popełniamy i jak często nie mamy racji rzucając "qrw...mi" za kierownicą samochodów, co to znaczy jazda na suwak i kiedy można ją stosować a kiedy pakowanie się z zanikającego pasa przed maskę jadącego po sąsiednim pasie to zwykłe wymuszenie pierwszeństwa - bo większość z nas ma B od X lat i wydaje nam się że jesteśmy zajebis...i kierowcami :D 

Warto też zrobić A dlatego żeby jakiś instruktor uświadomił nam to że myślimy że potrafimy jeździć jednośladem, albo czymś na jego kształt znaczy że nam się wydaje a nie że potrafimy :D :D 

A 125 wcale nie jest słaba - jeśli jeździsz po mieście albo unikasz głównych dróg miałem Yamahę MT 125 i to świetna maszyna na krótkie odległości, do pracy i po mieście bardzo dynamiczna do 70km/h do 90 można się było rozpędzić bez trudu a V-max jaki udało mi się wykręcić to 120km/h ale zważywszy na moje 186cm wzrostu i 90kg wagi to taki efekt wymagał planu porównywalnego do tego z forsowania Odry przez armię czerwoną... na autostradę bym nie wyjechał, ale spalanie 2,2l/100km czyli jazda tańsza niż miesięczny na MPK, zero korków i szybciej niż autem :D  świetnie wspominam - o skuterze nie myślałem bo jazda na automacie to dla mnie żadna frajda, mniejsze koła wiec mniej bezpiecznie, słabsze ciuchy wiec gorszy wygląd kierownika - jazda na "zdrapkę" to nie moja bajka - poza tym straszny obciach - to trzeba lubić i akceptować.

Teraz pomykam DL650 i na żaden skuter bym nie zamienił... 

Edytowane przez Daito

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi