Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Marcin99

Motocykle

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, nav napisał(-a):

Miałem dziś trochę luźniejszy dzień i wybrałem się na jazdę testową Multistradą V2s i Tracerem 9GT. Technikaliów nie znam, ale to zdaje się dość podobne "mocowo" sprzęty. Tracer podręcznikowy, skrętny, dobrze się go czuje, w mieście można się sprawnie poruszać, szybki motocykl, fajna ochrona przed wiatrem, świetny quickshifter góra/dół. Ducati trochę jak traktor, wibruje, telepie, V2 ma zupełnie inną charakterystykę niż rzędowa czwórka, którą jeżdzę na co dzień, czy nawet trzy cylindry jak w Yamasze. Sprzęgło ostro bierze od samego początku, quickshifter też góra/dół ale poniżej 4tys. obrotów działa zdecydowanie bardziej "surowo" niż w Yamasze, sam motocykl bardzo zwrotny, w mieście idzie się sprawnie poruszać, jeśli zaś idzie o dynamikę, to po prostu rakieta, brak mi słów, żeby opisać jak ten motocykl przyspiesza. Miałem ogromną frajdę z jazdy Multistradą i jestem oczarowany tym motocyklem.

Też, bym coś zmienił ale ciężko znaleźć alternatywę dla CB650R rozważam Kawasaki Z900; Tracera 900 a w chwilach zaćmienia nostalgią Moto Guzzi V85TT ale to skrajność. 

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z900rs? 

Strasznie mi sie podoba ten motur, tak samo jak Triumph speedtwin 

23MY_Z900RS_RD1_STU__1_.png

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, jacus napisał(-a):

Też, bym coś zmienił ale ciężko znaleźć alternatywę dla CB650R rozważam Kawasaki Z900; Tracera 900 a w chwilach zaćmienia nostalgią Moto Guzzi V85TT ale to skrajność. 

Wiele nie doradzę, każdy ma inny tyłek, oczekiwania, Z900 z tej trójki bym odpuścił - (to bardzo dobry motocykl, jeździłem) ale nie wniesie nic z komfortu, wygody z podróżowania względem CB. Tracer 9 jest super, Multistrda natomiast dała mi bardzo dużo frajdy i radości z jazdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli planujesz sporo dłuższych wypadów to turystyk pokoroju Tracera lub Multi byłby najlepszym wyborem. Jeżeli Dookoła komina i niewiele dłuższych wypadów to spójrz w stronę KTM 790/890 Duke. Nieduży, lekki, genialny na winkle, mocy pod dostatkiem. Z akcesoryjną kanapą po 300 kilometrach bez jakichkolwiek problemów schodzę z motocykla 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to KTMa nigdy nie rozważałem ale może warto się zainteresować.

Multistrada podoba się ale bliżej mi do Tracera.

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oddałem dziś aprilię na 2 wymianę oleju.

Przebieg około 1400 km.

Motocykl dotarty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, jacus napisał(-a):

Mój głos też na ktma, ale ja jeżdżę SuperAdventurem. Mega frajda z jazdy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżdżę sobie po okolicach dzisiaj 

20240515_120500.jpg

20240515_111637.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, irekm napisał(-a):

Jeżdżę sobie po okolicach dzisiaj 

20240515_120500.jpg

20240515_111637.jpg

Pięknie tam u Ciebie 🤗 🤗 🤗 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, jacus napisał(-a):

Miałem MT09, silnik to najlepsza strona tego motocykla - moc V2, elastyczność V4, świetny motor ale miał małą wadę. W pewnym zakresie obrotów (chyba około 5 tyś), która przypadała na przeletowe prędkości autostradowe wpadał w delikatne wibracje, które były nieznośnie odczuwalne na podnóżkach. Zmiana gum, wyważanie kół nic nie dało. Szukałem na forach Yamahy i nie byłem pierwszy, który to zauważył. Silnik 890 montowany jest już, z niewielkimi zmianami, od przeszło dekady więc może teraz jest inaczej ale warto przy jeździe testowej to sprawdzić 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

Pięknie tam u Ciebie 🤗 🤗 🤗 

Ładnie jest, to fakt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aprilia odebrana.

Oglądałem jej siostrę w innym malowaniu. Ładna 

20240516_115943.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcę zmienić kask.

Szukam szczękowca bo integrala nie potrafię zakładać.

Podobią mi się te co to mają tę szczękę na potylicę wywracaną ale chyba podejdę do standardowego "psiego pyska" podnoszonego na czoło.

Macie doświadczenia a szubertem c4 pro albo HJC rpha 91 ?

Internety piszą, że najcichsze z dostępnych. 

Kasy zawsze mało, ale chyba przedział do 2000zł bo wydatek na kilka lat.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zeszłym roku kupilem Nolan N100-5 i jestem bardzo z niego zadowolony. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Schuberth c4 pro to najsłabszy kask jaki miałem okazję używać - średnia jakość materiałów wewnątrzkasku, wg mnie hjc, które miałem wcześniej wypada lepiej, o AGV nawet nie wspominam, mało wlotów powietrza, otwieranie szyba w rękawiczkach sprawia problem, w pozycji niepełnego domknięcia szybki wiało mi prosto w oczy więc relatywnie rzadko z tego korzystałem a kask, jak pisałem wyżej jest mało przewiewny. Wbudowane głośniki interkomu to jakaś porażka (a kask byłdobrze dopasowany), jakość w chińskim Lexin jest zdecydowanie lepsza.

Zmieniłem na AGV Sportmodular - polecam, lekki, świetnie wykonany kask

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Shoei Neotec2 dokupiłem dedykowany interkom i ogólnie mogę go polecić. Na forum jest jeszcze kilku użytkowników, więc może ktoś coś napisze.

Z mojej strony, jak pewnie wiesz, musisz przymierzyć wszystkie modele. Próbowałem HJC, ale jakoś nie pasował mi do głowy. Co ciekawe, miałem podobne doświadczenie z C4pro, mimo że mam też c3pro. Tutaj zgadzam się z artooro schuberth spadł z jakością...

Jeśli chodzi o wady/zalety Shoei, ma dość dużą skorupę, dzięki czemu jest wygodny, ale zwłaszcza jeśli jeździsz na nakedzie, przy większych prędkościach i skręcaniu głowy trzeba walczyć, żeby wrócić na wprost.

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam co prawda C3pro a nie 4, ale nie mam zastrzeżeń do jakości materiałów, ani poziomu hałasu. Wentylacja też w porządku, więc najlepiej wypróbować, bo jak widać to kwestie indywidualne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem obuwie.

W tych niższych był notoryczny problem z podwiewaniem i było po prostu zimno.

Jak dla mnie, niskie tylko na miasto 

20240517_125020.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, irekm napisał(-a):

W zeszłym roku kupilem Nolan N100-5

brałem pod uwagę, ale podpytywałem w nieodległym sklepie i otrzymałem odpowiedź, że "my się już ich pozbywamy" w takim znaczeniu, jakby były z nimi problemy i zwroty gwarancyjne. Nie drążyłem bo już zamykali sklep.

Głośno w środku? Korzystasz często z odwróconej szczęki, czy tylko "fajny gadżet " ? 

Testowałem w ubiegłym roku dwa tego typu i słabo wyglądały, bo w jednym przy zamkniętym wizjerze dmuchalo mi prosto w lewe oko (nieszczelnosci) a w drugim brak możliwości domknięcia szyby podczas jazdy. Potrafila się otworzyć pod naporem wiatru. (braków było więcej w obu kaskach z przedziału 1300...1600zł).

No i szumiało  w nich, że strach.. 

7 godzin temu, artooro napisał(-a):

AGV Sportmodular

popatrzę w internety. 

Masa też jest ważna. 

Chciałem zostać w przedziale do 1700g, mieć ciszej niż teraz (kupiłem budżetowo 7lat temu, czas na zmianę) i więcej wygody. 

Każda opinia mile widziana. 

Dużo o szubercie negatywów nie ma,  wręcz przeciwnie.

Nie chciałbym po roku wydawac kolejnej (jakby nie było dość dużej kasy), bo coś jednak nie pasuje..  Wolałbym nową kurtkę, czy rękawice dokupić..  

3 godziny temu, egzo18 napisał(-a):

Zmieniłem obuwie

W zeszłym roku kupiłem nowe Brogery Alaska (spodnie-motocyklowe dżinsy na wierzch) i komfort ok(nic nie wieje) ale na wiosnę sprawdzam - zaczyna odklejać się prawa podeszwa.. Jesli wytrzymają to na jesień idą na gwarancję.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może mi się jakiś dobry trafił, bo nie mam z nim żadnych problemów jakościowych, kupiłem go zaraz po tym jak wróciłem zeszłego roku z trasy gdzie jej większość przejechalem w temp. +38c i mało mi się głowa nie zagotowała w "full face" kasku. Było to tak nieprzyjemne doznanie że odrazu wiedziałem ze muszę kupić coś bardziej uniwersalnego. 

Nolan, używam podniesionej "szczęki"  bardzo często i jestem z niej niesamowicie zadowolony, jeżdżę tak  120km/h, a przed zakupem myślałem że juz przy 60 bedzie urywało głowę. 

Niestety nic nie powiem na temat głośności, mam na swoim moto założony aftermarket wydech który jest na tyle głośny że jeżdżę w zatyczkach do uszów bo na długą metę ten hałas byłby niesamowicie męczący. 

Zauważyłem też że kask powoduje dużo mniejsze "buffeting"  niż HJC który miałem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem post z butami na grupie fb motocykle 125. Ale zaczęły " Janusze " hejtować. Boże. Że na 125 to trampki.

Idioci. 

Na tej samej grupie jedynym motocyklem polecanym do kupna jak zabytkowe waradero 125

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kask neotec II. Buty tcx i Dayton.  Trampki po mieście,  też moto. Kask hjc mam też otwarty. Niestety ciasno I niewygodnie. Miałem Nolan ale szybko się zużył. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, egzo18 napisał(-a):

Zmieniłem obuwie.

W tych niższych był notoryczny problem z podwiewaniem i było po prostu zimno.

Jak dla mnie, niskie tylko na miasto 

Nikt jeszcze nie wpadł na pomysł, aby produkować tylko skorupy butów motocyklowych do zwykłego obuwia? Np, masz adidaski,  wsuwasz je w skorupy, zapinasz klamry najlepiej od tyłu i już można bezpiecznie jechać motórem.

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi