Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Koronka sygnowana A,pisałem w poście dwa piętra wyżej.pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-79147-0-95848700-1446400761_thumb.jpgde luxe w wyśmienitym stanie,dekielek od środka nie opisany przez zegarmistrza co podwyższa klase i jakość tego modelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Panowie mam pytanie odnośnie zegarka Atlantica Worldmaster z lat 90 z manualnym naciągiem w stalowej kopercie, srebrna tarcza i datownikiem. Potocznie nazywana cyrkielek? Jakie są ceny rynkowe tych zegarków w bardzo dobrym stanie? z dowodem zakupu? Na allegro nie ma nawet takich i nie bardzo wiem w jakich cenach one są.

Z góry dziękuje za odpowiedź 

Edytowane przez Adrianos27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z góry dziękuje za odpowiedź 

Odpowiedzi nie będzie...

Ponadto Użytkownik zobowiązany jest do respektowania szczególnych zasad obowiązujących na Forum Klubu Miłośników Zegarów i Zegarków:

13. Zamieszczać treści komercyjne jedynie w przeznaczonym do tego dziale RYNEK , na którym obowiązuje dodatkowy regulamin dotyczący reguł sprzedaży.

14. Nie dokonywać wycen i nie zamieszczać próśb o dokonanie wyceny przez innych Użytkowników.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to mój Worldmaster. Wygląda na lata 70/80, ale nie jestem pewien, bo nie mam żadnych dokumentów. Z tyłu na zewnętrznej części dekla jest numer 61466. Czy to jest numer referencyjny oraz jaki mechanizm jest w środku (FHF 969)?

post-82877-0-42959600-1446619106_thumb.jpg

Edytowane przez pływak_wodnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to masowy model na prostym i pospolitym mechanizmie FHF969 z lat 80.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idąc za radą kolegów zostawiam w Atlanticu z MSR T7 kopertę bez renowacji. Wymieniłem jedynie szkło. Dziękuję za Wasze opinie.

post-75614-0-75487200-1446801533_thumb.jpg

Pytanie do Was. Ma może ktoś koronkę do odstąpienia? Nie musi być nowa. Nawet lepiej by się komponowała, gdyby była nieco już podtarta w użytku ;)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny i bardzo dobry stan.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takiego, gdzieś się zawieruszył w szufladzie wujka. Teraz trafił do mnie.Bardzo "umęczony"  . Zastanawiam się czy oddać go do odnowienia. Mechanizm nie jest na dobrym chodzie. Poniżej fotki. Przywracać dawny blask ?

HqQzDS.jpg
2sqQLn.jpg
T57Lkr.jpg
nDboIB.jpg
Ee7sPQ.jpg
gYEmyU.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Ddać do zegarmistrza i na tym zakończyć "odnawianie".

Masz zegarek w oryginalnym stanie, prawdopodobnie łącznie z koronką.

Poza plamą na tarczy i startym chromowaniem nie ma co mu zarzucić.

A jakakolwiek ingerencja spowoduje utratę oryginalności tego zegarka.

Szkoda go na to.

Prawdopodobnie plamy na tarczy nie da się usunąć i chyba nie ma co próbować, bo można jej zaszkodzić.

Edytowane przez xylog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza byka już chyba myta. Starty został napis "SUPER"

Rownież namawiam, żeby zrobić jedynie przegląd mechanizmu i zostawić ją tak jak jest.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super stan dekielka, jakby nie był noszony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie nie,stan Twojego 70 letniego Atlantica oceniam na dobry,Koperta w tym stanie to rzadkość i tarcza tak samo.moja ocena w skali od 1do 5 to 5.A mechanizm naprawi mistrz zegarmistrzostwa,na pewno się ucieszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza z tego typu giloszowaniem i indeksami występowała w kilku modelach Atlantic'a.

Ty posiadasz tę z najstarszym, pisanym logo. Napisy, poza tym SUPER są wyraźne i w bardzo dobrym stanie. Każda próba odnowienia tarczy będzie skutkować utratą oryginalnego opisu zegarka.

Martwi mnie ta plama w centrum tarczy. Być może jest do usunięcia. Jeśli tak, to po wymianie koronki i przeglądzie będzie ok.

A tu 2 młodsze.

post-60800-0-26940500-1447184308_thumb.jpeg

post-60800-0-78932500-1447184379_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super stan dekielka, jakby nie był noszony.

poza polerowaniem "szkła " nic w nim nie majstrowałem, czy coś było grzebane to nie wiem.

Wiem tylko tyle że po tym modelu wujek zakupił kolejnego wolrdmastera.

W takim razie zostawiam tak jak jest. Oddam tylko na przegląd i regulację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-79147-0-70704300-1447260891_thumb.jpgDzisiaj Święto,więc nie obyło się od narodowej pamięci i małej symboliki tamtych lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj Święto,więc nie obyło się od narodowej pamięci i małej symboliki tamtych lat.

A gdzieś Ty tego tyle nazbierał? :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A trafiły mi się kiedyś z jakiejś wymiany za polski zegar okrętowy z lat 70.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to produkcja "warszawskich Atlanticów" może ruszać. ;) Zawsze twierdziłem, że był to symbol polskiej zaradności, pomysłowości w bardzo trudnych nie tylko zegarkowo czasach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klasyka pełną gębą :)

Bardzo ładny. Wymień tylko koronkę.

Też zaczynałem od tego modelu ;)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi