Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Witem,atlantic poskładany tarcza to współczesna reprodukcja tarcz(czyli tarcz robione teraz)i koperta jeszcze raz chromowana i dekiel z modelu z lat 70.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a z ciekawości ? po czym poznajesz że tarcza współcześnie produkowana? Byłoby to dla mnie bardzo pomocne przy przeglądaniu ofert.

Odnośnie tarcz które są produkowane "dziś" to podstawowa różnica pomiędzy oryginałem to brak podziałki minutowej, i często wskazówki wypełnione są czarną lumą.

Edytowane przez dadas1122

"Każdy problem ma rozwiązanie, jeśli nie ma rozwiązania to nie ma problemu"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomwit, 50Cent i Dadas1122-

Tarcza oryginalna tylko świeża luma. Porównajcie sobie indeksy godzinowe współczesnej a oryginału- to zupełnie dwa światy bo we współczesnej są zaoblone. Różnice są też bardzo duże w strukturze tarczy. Tu jest tradycyjny perłowy kolor i szlif słoneczny. We współczesnych kolor jest zdecydowanie bardziej metaliczny i szlif słoneczny widoczny o wiele bardziej ( nawet na czarnej, gdzie go nie powinno być ! ).

Koperta- owszem, chromowana.

Dekiel- jak i koperta zapewne też nie od tego zegarka. Różnica prosta. Na deklu incabloc, a na tarczy antichoc. Dekiel pochodzi od wersji 21 kamiennej, a tarcza 17 kamieni. Pytanie jeszcze co jest w środku, ale obstawiam, że ktoś fhf969 wsadził w kopertę od 6300. W koperta także jest różnica - grubości uszek, minimalnie w niektórych rocznikach długości no i w środku w 17 kamiennych także w niektórych rocznikach jest wycięcie na bały trzpień w pierścieniu centrującym.

a z ciekawości ? po czym poznajesz że tarcza współcześnie produkowana? Byłoby to dla mnie bardzo pomocne przy przeglądaniu ofert.

Odnośnie tarcz które są produkowane "dziś" to podstawowa różnica pomiędzy oryginałem to brak podziałki minutowej, i często wskazówki wypełnione są czarną lumą.

Tarcze produkowane dziś to już nie te co Opisujesz... dawniej faktycznie takie klepali. Teraz nauczyli się tłoczyć indeksy i malować podziałki, ale indeksy jak pisałem- są zaoblone nienaturalnie, a struktura tarczy i jej kolor są daleki od oryginału. W czarnych NIGDY NIE BYŁO szlifu słonecznego- ich barwa ma być jednolita i tyle. W jasnych szlif jest subtelny, delikatny i wygląda spod perłowej barwy a nie srebrzysto- metalicznej.

Są też  tarcze takie jak Opisujesz, ale mają naklejane indeksy, są pochodzenia ukraińskiego i chińskiego. Te pierwsze mają lepszy, bliższy oryginału kolor, ale indeksy naklejane łatwo rozpoznać...bo się odklejają na zawołanie w sumie i też są obłe. Mają te tarcze też nieco grubsze linie krzyża na środku. Ukraińskie MAJĄ już podziałki minutowe.   Z kolei Chińskie wszystko jak wyżej, ale bez podziałek minutowych.

Z racji, ze już są klepane koperty stalowe do Weltmeisterów, niebawem i takie tarcze się pojawią- kwestia czasu, bo wiem, że są już opracowywane. Tak samo jak tarcze do Glashutte 17 rubis bo koperty do nich też już są. Wiem także, że zbawienna ( bo umówmy się- jest b. dobra ) koperta do Originala ze stali, których ostatnio pełno, ma dostać w końcu dekiel. Wtedy to będzie wysyp NOS-ów...!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zegaryna_24

dzięki za konkretną i obszerną odpowiedź. Z tego co piszesz tarcza z tego zdjęcia jest współczesna ? http://img19.allegroimg.pl/photos/oryginal/60/12/98/11/6012981192_3

a tu jest ink do tarcz o których ja pisałem tj. bez podziałki minutowej http://olx.ro/oferta/ceas-atlantic-kit-nou-ceas-atlantic-atlantic-watch-new-housing-ID3n7IB.html#2ffcd84984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zegaryna_24

dzięki za konkretną i obszerną odpowiedź. Z tego co piszesz tarcza z tego zdjęcia jest współczesna ? http://img19.allegroimg.pl/photos/oryginal/60/12/98/11/6012981192_3

a tu jest ink do tarcz o których ja pisałem tj. bez podziałki minutowej http://olx.ro/oferta/ceas-atlantic-kit-nou-ceas-atlantic-atlantic-watch-new-housing-ID3n7IB.html#2ffcd84984

ad.1 )Tak

Ta oferta dotycząca zestawu za ca 120zł ( bo Lej akurat teraz 1.01 ) to egzekwo chińczyk, ale warty przemyślenia bo choć tarcza niezgodna ( acz jak Widzisz- barwa bardziej zbliżona do oryginału tutaj jest ), i na deklu atlanlic a nie atlantic ( miałem to w ręce wielokrotnie ) to sama koperta w całkiem przyzwoita, a i wskazówki, które są deficytowe się opłacają... No ale to tak poza faktem, że to chińczyk wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mojej bazy tego modelu tarcz robionych jest kilka( ale),np.TSWISS MADET,a powinno być T SWISS MADE T,aplikowane logo oraz indeksy,a nie wytłaczane itd,ja rozpoznam ale i tak jest coraz większy problem bo są one coraz lepiej robione.

post-79147-0-12433500-1457799990_thumb.jpg

post-79147-0-96734500-1457800033_thumb.jpg

post-79147-0-90819000-1457800067_thumb.jpg

post-79147-0-64754900-1457800101_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładna kolekcja. Przez moje ręce przeszło z 200 tych zegarków, ale jakoś najbardziej cenę sobie najpopularniejszego, jasnego.

W kwestii Tswiss madeT  - w różnych rocznikach można spotkać różne wersje tego modelu. Tak samo jak występują delikatne ( niemal niezauważalne ) różnice w napisach nad godziną 6 oraz z napisie Worldmaster w zależności od okresu produkcji. Ów informacje podaję na podstawie egzemplarzy ,,NOS" , które miałem w posiadaniu i były w pełni oryginalne od a do z. Miałem ich chyba 6 czy 7 na przestrzeni kilku lat zatem bazę porównawczą ( acz obecnie w temacie tego zegarka tylko fotograficzną, bo ostał mi się jeden i to w dodatku czarny...) mam sporą dla stanów fabrycznych, gdzie brak było jakichkolwiek ingerencji zewnętrznej.

W podrobionych tarczach czasem też można spotkać ,,atlanlic"- te wariacje już także spotkałem.

Oryginalne tarcze miałe aplikowane indeksy, ale spotykałem też z delikatnym tłoczeniem od spodu. Bodajże ten II przypadek tyczył się późnych lat 60 tych, kiedy Originale zaczęto klepać. W tych zegarkach w odróżnieniu do późniejszych była delikatnie inna czcionka, ciut wyższa i smuklejsza.

Prawda jest jedna- przy obecnym postępie oryginał od repliki za jakiś czas nie będzie do odróżnienia, albo będzie to wymagało ściągnięcia tarczy z zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje,to pospolity model ale coraz mocniej cieszący się wysoką popularnością i kultowym zegarkiem porównywany z telefonem NOKIA 6310i.

A to mało spotykany mechanizm ST96N.post-79147-0-29668100-1457878098_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam i kultowej Noki  :)

jak i tych kultowych zegarków. :D

Ale beton, to beton. ;)  :lol:

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Długo nic z Woldmasterów nie pozyskiwałem :wacko:

Wczoraj jednak zlitowałem się na bidulą ;)

post-46446-0-27091500-1457950053.jpgpost-46446-0-02224500-1457950062.jpgpost-46446-0-09126300-1457950072.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki za post pod postem.

Pobawiłem się wieczorkiem, umyłem post-46446-0-68008600-1457950272.jpg

ubrałem bidulkę i dzisiaj uśmiecha się do mnie  nieśmiało :rolleyes:

post-46446-0-08989000-1457950306.jpgpost-46446-0-46730500-1457950321.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W łaźni tureckiej pracujesz? :blink:

Nawet nie źle Ci ta mykwa wyszła. ;)

Bidula ma nie złą kopertę 

ale sekundnik do wymiany. :P

Karonka ma "a" czy tylko 

taka z epoki? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sekundowa raczej ok.

Wersja Atlantic Super taką posiadała.i

Niezła robota z tym myciem tarczy.

post-60800-0-68299100-1457951639_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak! :(

Sugerowałem się 

swoim Super de L..... :)

post-63153-0-99294500-1457956456_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, dzięki :D  koronka do wymiany. Była założona pewnie na sztukę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ponownie,

z info które otrzymałem zegarek nigdy nie był noszony!

co do środka będę wiedział jutro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś odzyskałem mojego ponad 20 letniego worldmastera... to był mój pierwszy lepszy zegarek. Później trafił do mojego ojca i był tam aż do teraz. Postanowiłem że go odnowie. Zegarek jest na chodzie ale ojciec go dwa razy naprawiał bo się zatrzymuje i naprawa podobno nic nie dała. Dlatego chce go wysłać do dobrego zegarmistrza. Do wymiany jest również koperta i szkło i tu znalazłem ze stali nierdzewnej. Zerknijcie proszę czy w moim jest werk FHF 969 bo jak porównuje to wydaje mi się że tak....

Potrzebna będzie jeszcze koronka bo też najlepiej nie wygląda i dekiel do polerki. Zobaczymy jak to wyjdzie... :)

Sugestie i rady co do odnowy mile widziane.. :)

TuRe0Ng.jpg

qmvIB9q.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś odzyskałem mojego ponad 20 letniego worldmastera... to był mój pierwszy lepszy zegarek. Później trafił do mojego ojca i był tam aż do teraz. Postanowiłem że go odnowie. Zegarek jest na chodzie ale ojciec go dwa razy naprawiał bo się zatrzymuje i naprawa podobno nic nie dała. Dlatego chce go wysłać do dobrego zegarmistrza. Do wymiany jest również koperta i szkło i tu znalazłem ze stali nierdzewnej. Zerknijcie proszę czy w moim jest werk FHF 969 bo jak porównuje to wydaje mi się że tak....

Potrzebna będzie jeszcze koronka bo też najlepiej nie wygląda i dekiel do polerki. Zobaczymy jak to wyjdzie... :)

Sugestie i rady co do odnowy mile widziane.. :)

W środku FHF. Bardzo ładny zegarek z niezniszczoną tarczą. Wysłałem Ci PW odnośnie Twoich pytań.

Generalnie zrobić tą kopertę by można...chyba, że Wolisz raz a porządnie i wsadzić stal- to już coraz lepsze koperty. Mam je u siebie i widzę, że zmiana miejsce produkcji przyczyniła się do lepszej dbałości o detale. Plexi to nie problem. Wymienić jeszcze koronkę, porządnie przeserwisować i wyregulować mechanizm, wrzucić pasek i będzie super garniturowy zegarek! To bardzo wdzięczny model do użytku wizytowego...ale w sumie na co dzień też- tylko, że czasem nieco żal.

Edytowane przez DawPi
Nie cytujemy zdjęć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za info... tarcza faktycznie wygląda niezle ale jak sie przypatrzeć to sa dwa miejsca gdzie sa zakaleczenia... wygląda to tak jak by nieudolny zegarmistrz ktory go naprawiał od srodka lekko uderzył w tarcze. Bede musiał się zając tym zegarkiem bo to fajny sikor... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nasmarować, stalowa koperta + nowe szkło i pasek i sikor jak się patrzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładał ktoś może szafirowe szkiełko? Jest szansa na zbliżony kształt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę, nie wiele zegarków ma szafirowe profilowane szkiełka. Jeśli mają to nie z tej półki.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi