Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
JANUSZ003

Klub Miłośników Zegarków Sinn

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, kornel91 napisał(-a):

Gratuluję Piotr. W mojej kolekcji ulubieniec. Muszę pomyśleć nad tą gumą tylko nie wiem czy bym zdejmował bransoletę. 

Dziękuję Marcin. Ja wolę na gumie, ale to dlatego, że mam chude przedramię, bransoleta podejrzewam że jest bardzo dobra, ale jakbym założył ją do EZM, nie mówiąc już o U1, to gabarytowo by się to u mnie kompletnie nie zgrywało.

903 to piękny zegarek, średnica niby ta sama co EZM, ale proporcje tarczy względem koperty, plus przyciski sprawiają, że biorąc pod uwagę mój nadgarstek, mogę podziwiać tylko na zdjęciach, a szkoda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, nav napisał(-a):

Sinn produkuje EZM od około 25 lat, mnie podoba się od jakichś 15... no to w końcu się zdecydowałem. Ładnie wykonany, tak jak napisał Kuba aluminiowa wkładka bezel nie daje poczucia luksusu, ale też i charakter tego zegarka jest moim zdaniem zupełnie inny; taki prawdziwy tool watch. Ja naturalnie nie będę go używał zgodnie z przeznaczeniem, nurkuję jedynie na tyle, na ile pozwalają płuca, ale dobrze mieć porządnie wykonany zegarek. Pierwsze wrażenie takie, że Sinn przykłada się nadal do produkcji. Zobaczymy jak z pracą SW 200.

_storage_emulated_0_DCIM_.convert_security_files_1777554819603.jpg

Gratulacje Piotrek. Tam walić wkładkę bezela, całościowo to jest świetny tool watch. Niech się nosi :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

Gratulacje Piotrek. Tam walić wkładkę bezela, całościowo to jest świetny tool watch. Niech się nosi :)

Dziękuję, podoba mi się ten zegarek. Jest bardzo czytelny, układ tarczy, wskazówki, wszystko proste, a bardzo dobrze zgrane jako całość. Koronka na 9 też ciekawa rzecz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, nav napisał(-a):

Ja wolę na gumie, ale to dlatego, że mam chude przedramię, bransoleta podejrzewam że jest bardzo dobra, ale jakbym założył ją do EZM, nie mówiąc już o U1, to gabarytowo by się to u mnie kompletnie nie zgrywało.

Mam ten sam "problem" z przedramieniem, ale zupełnie odmienną diagnozę - sinnowe bransolety leżą idealnie, pięknie dostosowując się do krzywizn nadgarstka, natomiast firmowa guma - ta sama co u Ciebie - sprawia, że zegarek jest wynoszony nad nadgarstek i sterczy w zawieszeniu. Prawdopodobnie jest to problem niewystarczającej elastyczności gumy. Dlatego dla mnie sinny (a w sumie to każdy zegarek) tylko na bransolecie, ewentualnie nato.

16 godzin temu, nav napisał(-a):

903 to piękny zegarek, średnica niby ta sama co EZM, ale proporcje tarczy względem koperty, plus przyciski sprawiają, że biorąc pod uwagę mój nadgarstek, mogę podziwiać tylko na zdjęciach, a szkoda.

Jeśli EZM3 dobrze leży, to 903 też będzie! Nie bałbym się rozmiaru, ale zawsze warto wcześniej przymierzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, PKS napisał(-a):

Mam ten sam "problem" z przedramieniem, ale zupełnie odmienną diagnozę - sinnowe bransolety leżą idealnie, pięknie dostosowując się do krzywizn nadgarstka, natomiast firmowa guma - ta sama co u Ciebie - sprawia, że zegarek jest wynoszony nad nadgarstek i sterczy w zawieszeniu. Prawdopodobnie jest to problem niewystarczającej elastyczności gumy. Dlatego dla mnie sinny (a w sumie to każdy zegarek) tylko na bransolecie, ewentualnie nato.

Jeśli EZM3 dobrze leży, to 903 też będzie! Nie bałbym się rozmiaru, ale zawsze warto wcześniej przymierzyć.

No tak, różnice w anatomii, każdy będzie miał trochę inne odczucia. Fakt w U1 guma jest wyraźnie grubsza i rzeczywiście, lepiej układała się dawniej, kiedy miałem trochę bardziej "przypakowany" nadgarstek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nav a brałeś pod uwagę 3F ? ten zegarek jest ponoć odczuwalnie cieńszy od zwykłego EZM3 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest. Przynajmniej dla mnie. Tam jest pół mm różnicy raptem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Nie jest. Przynajmniej dla mnie. Tam jest pół mm różnicy raptem.

Nie przymierzałem, ale właśnie spotkałem się z opinią że czuć tą niewielką różnicę. Będzie kusił jak zrobią update mechanizmu 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W którym sklepie w Warszawie można zobaczyć na żywo zegarki Sinn? Jakie miejsce polecacie? 

IMG_4856.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, gszydlowsky napisał(-a):

Nie przymierzałem, ale właśnie spotkałem się z opinią że czuć tą niewielką różnicę. Będzie kusił jak zrobią update mechanizmu 😄

Przymierzałem kilkakrotnie obydwa, nie było różnicy - może w dłuższym noszeniu coś wychodzi.

Wizualnie lotnik (3F) podchodzi mi lepiej ale generalnie żadnego bym z pudełka nie wyrzucił :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, gszydlowsky napisał(-a):

@nav a brałeś pod uwagę 3F ? ten zegarek jest ponoć odczuwalnie cieńszy od zwykłego EZM3 .

Nie, nie brałem, zawsze podobała mi się wersja z arabskimi cyframi. Od Ciebie właśnie dowiedziałem się, że jest różnica w wysokości koperty. Sprawdziłem na stronie Sinna i masz rację EZM 3 - 12.3mm, EZM 3F - 11.7mm. Z podobnych zegarków mogę porównać do Squale 1521, EZM jest ciut niższy.

Jak zrobią upgrade mechanizmu, to zegarek naturalnie zyska, ale ja po prostu nie chciałam czekać na bliżej nieokreślony punkt w przyszłości.

34 minuty temu, cordi7 napisał(-a):

Przymierzałem kilkakrotnie obydwa, nie było różnicy - może w dłuższym noszeniu coś wychodzi.

Wizualnie lotnik (3F) podchodzi mi lepiej ale generalnie żadnego bym z pudełka nie wyrzucił :)

No a dla mnie robotę robią właśnie te cyfry na tarczy 🙂 z resztą jak robi się ciemniej, to mam wersję 3F 😉

IMG_20260501_193534.jpg

2 godziny temu, marsalus95 napisał(-a):

W którym sklepie w Warszawie można zobaczyć na żywo zegarki Sinn? Jakie miejsce polecacie? 

IMG_4856.jpeg

Strona Sinna podaje dwóch sprzedawców w Warszawie: Wrzeciona czasu, Zatoka Zegarków.

Edytowane przez nav

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, nav napisał(-a):

Nie, nie brałem, zawsze podobała mi się wersja z arabskimi cyframi. Od Ciebie właśnie dowiedziałem się, że jest różnica w wysokości koperty. Sprawdziłem na stronie Sinna i masz rację EZM 3 - 12.3mm, EZM 3F - 11.7mm. Z podobnych zegarków mogę porównać do Squale 1521, EZM jest ciut niższy.

Jak zrobią upgrade mechanizmu, to zegarek naturalnie zyska, ale ja po prostu nie chciałam czekać na bliżej nieokreślony punkt w przyszłości.

No a dla mnie robotę robią właśnie te cyfry na tarczy 🙂 z resztą jak robi się ciemniej, to mam wersję 3F 😉

IMG_20260501_193534.jpg

Strona Sinna podaje dwóch sprzedawców w Warszawie: Wrzeciona czasu, Zatoka Zegarków.

Jednak ten zegarek robi robotę 😀 inaczej wygląda na czyimś nadgarstku 😀 Mój ostatnio leżał że dwa tygodnie ale trzeba znowu nakręcić i ponosić kilka dni 😀 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli włożą tam SW200-2, to chętnie dokupię EZM3 lub 3S do swojego 3F. Bo teraz to tak nie bardzo widzę sens, choć te cyfry przy indeksach faktycznie zmieniają odbiór. Czasem wolę, jak jest czysta tarcza jak w 3F, ale czasem wydaje się zbyt sterylnie i chciałoby się zaszaleć :)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz 3F to raczej widziałbym coś z celownikiem na tarczy do pary ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, PKS napisał(-a):

Jeśli włożą tam SW200-2, to chętnie dokupię EZM3 lub 3S do swojego 3F. Bo teraz to tak nie bardzo widzę sens, choć te cyfry przy indeksach faktycznie zmieniają odbiór. Czasem wolę, jak jest czysta tarcza jak w 3F, ale czasem wydaje się zbyt sterylnie i chciałoby się zaszaleć :)  

Prostota jest moim zdaniem zaletą. Widziałem już na Forum zdjęcia kolekcji kilkunastu zegarków danej serii, wariantów danego modelu, to pewnie i z dwóch EZM byś zrobił użytek. Mnie z Sinna podoba się jeszcze 356 Sa, chronograf, w końcu coś innego niż nurek, tylko że jeśli chronograf, to na horyzoncie pojawia się również niemiecka klasyka i firma która słynie z chronografów, czyli Hanhart i model 417 es, i bądź tu mądry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Jak masz 3F to raczej widziałbym coś z celownikiem na tarczy do pary ;)

A co masz na myśli? Z celownikiem to skojarzyło mi się tylko Damasko.

11 godzin temu, nav napisał(-a):

Mnie z Sinna podoba się jeszcze 356 Sa, chronograf, w końcu coś innego niż nurek, tylko że jeśli chronograf, to na horyzoncie pojawia się również niemiecka klasyka i firma która słynie z chronografów, czyli Hanhart i model 417 es, i bądź tu mądry.

Dawno temu mierzyłem 356 i niestety jego proporcje były nie do przejścia. O ile grubość 15 mm przy zegarkach 41mm (np. EZM 13.1) jeszcze się borni, to przy średnicy 38.5 mm robi się już beczułka. Pod tym względem 417 dużo lepiej wypada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, PKS napisał(-a):

Bingo. EZM3 i 3F są zbyt podobne a Damasko może być fajnym dopełnieniem.

Ich chrono z centralną sekundą i obrotowym bezelem są super - choć drogawe.

35 minut temu, PKS napisał(-a):

Dawno temu mierzyłem 356 i niestety jego proporcje były nie do przejścia. O ile grubość 15 mm przy zegarkach 41mm (np. EZM 13.1) jeszcze się borni, to przy średnicy 38.5 mm robi się już beczułka. Pod tym względem 417 dużo lepiej wypada.

Mierzylem i mi 356 się bardzo podoba, część wysokości to chowająca się w nadgarstku “dupka” a część - wypukłe szkło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Ich chrono z centralną sekundą i obrotowym bezelem są super - choć drogawe.

Już dawno temu spróbowałbym DC70 lub DC80, gdyby nie to, że są ciut za duże (szczególnie l2l jest dla mnie nie do przeskoczenia) i zupełnie nie pasuje mi ich supernowoczesna bransoleta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, PKS napisał(-a):

Ja opieram się wyłącznie na zdjęciach dostępnych w Internecie, nie miałem okazji mierzyć 356. W chronografach wysokość koperty istotnie może być problemem, na pewno szukałabym okazji do przymiarki, przed ewentualnym zakupem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, PKS napisał(-a):

Dlatego 903 to dobry wybór 😉 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lPDaKCY.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Letnia kombinacjad157917091b3dffd8faeb00c627489f9.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi