Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
JANUSZ003

Klub Miłośników Zegarków Sinn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Jeżeli to ma być nowy entry level w Sinnie to cena zwala z nóg...

Screenshot_20260408_233304_Chrome.thumb.jpg.549765878d37406ea34b8e1fa3226f74.jpg

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najtańszy męski zegarek w ofercie, czyli 556, kosztuje ledwie 200 euro mniej. Dla mnie 544 to jego bezpośrednia konkurencja. Po prostu trzeba się pogodzić z tym, że entry-level Sinna to już nie jest 3 tyś. zł tylko dwa razy więcej. I taniej już nie będzie. Dlatego cieszę się, że swojego 566 kupiłem w okolicach 4,5 tys., bo teraz już pewnie bym się nie zdecydował, tylko wybrał coś z wyższej linii (EZM albo U), a przy niższym budżecie odpuścił tę firmę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze wrażenia i nieprasowe nagrania:

Skoro 544 wygląda na niewielkiego, to jaki jest oryginał, z kopertą mniejszą o 2,5 mm? :) Mnie się podoba.

Z ciekawostek to koronka nie jest zakręcana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, PKS napisał(-a):

Najtańszy męski zegarek w ofercie, czyli 556, kosztuje ledwie 200 euro mniej.

Dopóki nie zmienią mechanizmu, po zmianie spodziewałbym się podobnej ceny . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, gszydlowsky napisał(-a):

Dopóki nie zmienią mechanizmu, po zmianie spodziewałbym się podobnej ceny . 

Po zmianie spodziewalbym sie podwyzki, po 10 euro za kazda dluzsza godzine chodu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo podoba mi się ten kształt koperty. Zegarek jest dobrze zwymiarowany. Te ceramiczne indeksy są intrygujące. Na pewno nie jestem fanem tego zapięcia bransolety. Nie zauważyłem też czy bransoleta ma system szybkiego odpinania.
Myślę że mógłbym go nosić zamiast mojego 556, aczkolwiek cena nieco studzi mój zapał. Ciekawe czy rynek wtórny zweryfikuje ich politykę cenową?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym miał go nosić zamiast 556 to chyba wybrałbym tą nudną wersję na bransolecie 😁

20260409_093544.jpg

Fajny jest, ale czy podoba mi się bardziej od 556a to jeszcze nie wiem 😅

Zrzut ekranu 2026-04-09 095359.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, gszydlowsky napisał(-a):

Fajny jest, ale czy podoba mi się bardziej od 556a to jeszcze nie wiem 😅

Ja już wiem, że bardziej podoba mi się 556A (no i mam do niego sentyment, bo to mój pierwszy "poważny" zegarek, który od zawsze mi się podobał), dlatego nie widzę żadnego sensu w kupowaniu 544. EZM to dla niego już za wysokie progi, a drugi prosty "codzienniak" do niczego nie jest mi potrzebny. Jeśli miałbym iść w taką kopertę, to wybrałbym 144 - przynajmniej coś się dzieje i jest więcej radochy. A w kolejce ciągle U50B i EZM3S.

Ale obiektywnie jest fajny, trzeba im oddać, że wreszcie coś ciekawego wypuścili.

Edytowane przez PKS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, dawid_999 napisał(-a):

Bardzo podoba mi się ten kształt koperty. Zegarek jest dobrze zwymiarowany. Te ceramiczne indeksy są intrygujące. Na pewno nie jestem fanem tego zapięcia bransolety. Nie zauważyłem też czy bransoleta ma system szybkiego odpinania.
Myślę że mógłbym go nosić zamiast mojego 556, aczkolwiek cena nieco studzi mój zapał. Ciekawe czy rynek wtórny zweryfikuje ich politykę cenową?

Nie zweryfikuje bo wszyscy ida w gore z cenami - po prostu inne marki wjezdzaja na miejsce internetowych ulubiencow, oferujac lepszy stosunek ceny do tego, co dostajemy.

Sinn 556 w cenie sprzed kilku lat byl okazja: bardzo solidnie wykonany, z prosta ale atrakcyjna stylistyka, na mechanizmie bedacym do ogarniecia przez kazdego zegarmistrza.

Teraz szczerze mowiac nie bardzo oplaca sie go kupowac (oplaca to slowo, ktorego nie lubie uzywac w przypadku hobby) bo sa inne ciekawe propozycje w tym budzecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tudor tez odjechał z cenami, 20k za bb58 w retailu to też gruba przesada . Ciekawe, że Longines wypuścił takiego "taniego" HC  , kto teraz kupi nieidealnego Tudora ? 🤔 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczekiwalem w tym roku cos wyjatkowego od Sinn'a, no coz - ciesze sie z tego co zrobili wczesniej...jakies 20 lat temu :)

2.thumb.jpg.e18c3b431f57bc5255655747e9ee49ca.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kilku miesiącach przerwy przewietrzyłem 556 i muszę przyznać, że to jest genialny projekt. Ma swoje minusy (klockowatość, mechanizm), ale ten układ indeksów i wskazówki trudno jest przebić. Jakby tak go zrobić w wersji premium, to mógłby robić za ten jeden jedyny.

IMG_3474.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, gszydlowsky napisał(-a):

Tudor tez odjechał z cenami, 20k za bb58 w retailu to też gruba przesada . Ciekawe, że Longines wypuścił takiego "taniego" HC  , kto teraz kupi nieidealnego Tudora ? 🤔 

Longines dla SG jest dla Omegi tym, czym Tudor dla Rolexa. Jak jedno idzie w gore z cenami to podcisnienie generujacej sie prozni zasysa druga marke wyzej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.04.2026 o 16:34, gszydlowsky napisał(-a):

Zapytałem z ciekawości, o wymianę mechanizmu, nie będzie oferowana, planują natomiast zastąpic SW200-1 werkiem SW200-2 stopniowo we wszystkich nowo produkowanych zegarkach . Trochę szkoda, bo 60h rezerwy to fajny dodatek i już chyba standard 🙂

20260408_113507.jpg

Jakby mój EZM 3 miał ten mechanizm z dłuższą rezerwą to już byłby całkiem mistrz. 

37 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Longines dla SG jest dla Omegi tym, czym Tudor dla Rolexa. Jak jedno idzie w gore z cenami to podcisnienie generujacej sie prozni zasysa druga marke wyzej :D

Dokładnie wszystkie marki poszły ostro w górę przez lata. Fakt, że Sg na Longinesa daje do 20% a Orisa można i wziąć z rabatem 30%  sinn nic nie daje. Natomiast jakbym miał kupić przy cenie z metki jedbak wybieram Sinna. 

Ten 544 to nie moja bajka ale na pewno ciekawy. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.04.2026 o 09:08, Kobuz napisał(-a):

Pierwsze wrażenia i nieprasowe nagrania:

Skoro 544 wygląda na niewielkiego, to jaki jest oryginał, z kopertą mniejszą o 2,5 mm? :) Mnie się podoba.

Z ciekawostek to koronka nie jest zakręcana.

Średnica na nadgarstek 16cm, a "ucha" na 17cm+.  Mały zegarek na wielką łapę. Będzie wysyp używek od rozczarowanych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedziela z Sinnami 😀 

FTHeiRO.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, kornel91 napisał(-a):

Niedziela z Sinnami 😀 

FTHeiRO.jpeg

Jak z dokładniścią przy codziennym noszeniu? Rozważam EZM 3s  jako daily wiec ciekawy jestem jak się sprawuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, LUKASZOWSKI napisał(-a):

Jak z dokładniścią przy codziennym noszeniu? Rozważam EZM 3s  jako daily wiec ciekawy jestem jak się sprawuje.

Niestety Sinn nie reguluje szczególnie dobrze zegarków. Ja kupiłem EZM lekko używany i w tej chwili na rok i robi +8-10sekund na dobę.. Mogłoby być lepiej za to sam zegarek IMO jest kapitalny a EZM3 z tym bardziej 😀 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
45 minut temu, kornel91 napisał(-a):

Niestety Sinn nie reguluje szczególnie dobrze zegarków. Ja kupiłem EZM lekko używany i w tej chwili na rok i robi +8-10sekund na dobę.. Mogłoby być lepiej za to sam zegarek IMO jest kapitalny a EZM3 z tym bardziej 😀 

Spodziewałem się wartości na poziomie +/- 5  ale I tak jest nieźle. Szkoda że tam rozstaw jest 20 mm bo zintegrowany silikon można by zmontować.   Ta koronka na godzinie 9- tej  chyba robi robote I nie czuć zegarka ??

Edytowane przez LUKASZOWSKI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, kornel91 napisał(-a):

U mnie 105 regularnie mieści się w +3 sekundach - może twój jakieś przygody miał? Tu ujawnia się przewaga „golasów”, po gwarancji zwykły zegarmistrz ogarnie i wyreguluje - a baza dobra bo Sellita Premium czyli odpowiednik ETA Top :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, LUKASZOWSKI napisał(-a):

Spodziewałem się wartości na poziomie +/- 5  ale I tak jest nieźle. Szkoda że tam rozstaw jest 20 mm bo zintegrowany silikon można by zmontować.   Ta koronka na godzinie 9- tej  chyba robi robote I nie czuć zegarka ??

Dokładnie. Koronka na 9 robi robotę. Zegarek jest bardzo dobrze wyważony i z tych zegarków co noszę na bransolecie na pewno jest najwygodniejszy. Zresztą po przerobieniu też jakiejś liczy zegarków to takiego wygodnego jeszcze nie miałem. 

1 godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

U mnie 105 regularnie mieści się w +3 sekundach - może twój jakieś przygody miał? Tu ujawnia się przewaga „golasów”, po gwarancji zwykły zegarmistrz ogarnie i wyreguluje - a baza dobra bo Sellita Premium czyli odpowiednik ETA Top :)

Dominik raczej bez przygód. Tym bardziej, że 903 też jakoś bardzo dokładna nie jest. Wrzucę dzisiaj obydwa na timegrapher bo dawno nie wrzucalem zobaczymy co pokaże. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, kornel91 said:

2 hours ago, cordi7 said:

7 minutes ago, kornel91 said:

Dokładnie. Koronka na 9 robi robotę. Zegarek jest bardzo dobrze wyważony i z tych zegarków co noszę na bransolecie na pewno jest najwygodniejszy. Zresztą po przerobieniu też jakiejś liczy zegarków to takiego wygodnego jeszcze nie miałem. 

Dominik raczej bez przygód. Tym bardziej, że 903 też jakoś bardzo dokładna nie jest. Wrzucę dzisiaj obydwa na timegrapher bo dawno nie wrzucalem zobaczymy co pokaże. 

Panowie, a to nie jest przypadkiem kwestia sposobu noszenia? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, tts napisał(-a):

Panowie, a to nie jest przypadkiem kwestia sposobu noszenia? 

Powiem Ci że gdy nosisz zegarek do biura to jest totalnie obojętne. Ale gdy już używasz go do aktywności to wiele rzeczy ma znaczenie nawet ta koronka. U mnie zegarek daily nie ma lekko. Czasami nie powinno się wykonywać prac w zegarku. Już dwa razy podwineła mi się spreżyna balansu :)) Zegarmistrz pytał dlaczego tak się dzieje. Udałem że spadł na dywan:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi