Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
JANUSZ003

Klub Miłośników Zegarków Sinn

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry zegarek. Bardzo czytelny, koperta ładnie wykonana, dobrze kontrastuje z czarnym paskiem. Przypadł mi do gustu.

Zdjęcia bardzo wyciągają wszelkie paprochy...

_storage_emulated_0_DCIM_.convert_security_files_1779554598893.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta ze 103/104/105/EZM3 jest top. Mega wygodna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.05.2026 o 18:51, Funky_Koval napisał(-a):

Panowie ma ktoś 104 na oryginalnej, brązowej skórze? Myślę, tylko się obawiam czy pasek ma wystarczającą ilość dziurek na mój imponujący 16.5 cm nadgarstek

Kup z paskiem jaki Ci się podoba i tak jak koledzy piszą dorobisz dziurkę albo zrobisz pasek pod siebie. Mam dwa paski do Sinna 903 oryginalne a już chyba z 6 handmade i te lubię dużo bardziej. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

To może być jakiś Rios, a jeśli tak, to standardowy rozmiar będzie na styk/minimalnie za duży i z tendencją do mocnego odstawania końcówki. Lepiej dobrać coś z rynku albo pod wymiar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, kornel91 napisał(-a):

Kup z paskiem jaki Ci się podoba i tak jak koledzy piszą dorobisz dziurkę albo zrobisz pasek pod siebie. Mam dwa paski do Sinna 903 oryginalne a już chyba z 6 handmade i te lubię dużo bardziej. 

Panowie ma ktoś 104 na oryginalnej, brązowej skórze? Myślę, tylko się obawiam czy pasek ma wystarczającą ilość dziurek na mój imponujący 16.5 cm nadgarstek

Mam dwa parciaki od Sinn i obwód 16,5cm do 17 w lecie i są ok. więc nie powinieneś mieć problemu. 

Edytowane przez nononame

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak jest z tym paskiem od 104 w odwrotnym przypadku? Mam 21-21.5 cm, nie będzie za krótki?

Mam w planach 104 tylko jeszcze nie wiem który i kiedy ale to będzie mój następny zegarek na 99.9%

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprościej będzie napisać do Sinna i wszystko będzie jasne, info z pierwszej ręki jest pewne - a odpisują szybko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Najprościej będzie napisać do Sinna i wszystko będzie jasne, info z pierwszej ręki jest pewne - a odpisują szybko.

Napisałem w piątek. Z tego co wyczytałem na reddicie ludzie dostają odpowiedź że są pomiędzy rozmiarami paska 🤷‍♂️ 

Ja 104 jednak odpuszczam. Świetny toolwatch, wygląda jak instrument z kokpitu samolotu. Ale dealbreaker dla mnie to ten alumiony bezel. Czuć, że na tym elemencie jest przyoszczędzone.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem z nimi kiedyś, to ma być tool watch i o ile aluminium zarysujesz ale nadal będzie czytelne o tyle uderzona ceramika może pęknąć. Tyle teorii :)

W praktyce wkładka jest wpuszczona ciut w bezel i przez to trochę chroniona. Całość na żywo wygląda super. A jak cię boli aż tak to weź 105 i masz tegiment plus czarna powłokę na nim.

PS. Idąc tym tropem Tudor w BB 58 też oszczędza bo mógłby dać matową ceramikę :)

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie 104 jest toolwatchem, więc tylko aluminium (w EZM3 to już w ogóle nie ma dyskusji). Jest elegancki Classic 12 i tam ceramika jak najbardziej pasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Pisałem z nimi kiedyś, to ma być tool watch i o ile aluminium zarysujesz ale nadal będzie czytelne o tyle uderzona ceramika może pęknąć. Tyle teorii :)

W praktyce wkładka jest wpuszczona ciut w bezel i przez to trochę chroniona. Całość na żywo wygląda super. A jak cię boli aż tak to weź 105 i masz tegiment plus czarna powłokę na nim.

PS. Idąc tym tropem Tudor w BB 58 też oszczędza bo mógłby dać matową ceramikę :)

Pozwolę sobie wejść w polemikę :) Marketingowy bełkot uzasadni wszystko "its not a bug its a feature". Swojego czasu Serica miała taką wtopę jak ich werki się nie chciały hakować to odpisywali ludziom że tak ma być ;) Zamiast aluminium Sinn mógł dać wyfrezowaną stal. Wtedy win - win. Ceramika to się zgodzę tu nie pasuje zupełnie.

105 to z kolei funkcja gmt na bezelu. A ja wolę stoper. Przyjamniej czasem bym używał. Niemniej gdyby 104 miał tak wykonany bezel to bym go kupił. Trudny i wybredny ze mnie zawodnik :P

I żeby nikt się nie poczuł urażony - Sinm 104 to świetny, urokliwy toolwatch. Tyle, że nie dla mnie.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jaka byłaby przewaga stali nad aluminium bo nie rozumiem? Rysuje się dokładnie tak samo?

105 ma podwójną skalę: 12 h / 60 min.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Pozwolę sobie wejść w polemikę :) Marketingowy bełkot uzasadni wszystko "its not a bug its a feature". Swojego czasu Serica miała taką wtopę jak ich werki się nie chciały hakować to odpisywali ludziom że tak ma być ;) Zamiast aluminium Sinn mógł dać wyfrezowaną stal. Wtedy win - win. Ceramika to się zgodzę tu nie pasuje zupełnie.

105 to z kolei funkcja gmt na bezelu. A ja wolę stoper. Przyjamniej czasem bym używał. Niemniej gdyby 104 miał tak wykonany bezel to bym go kupił. Trudny i wybredny ze mnie zawodnik :P

I żeby nikt się nie poczuł urażony - Sinm 104 to świetny, urokliwy toolwatch. Tyle, że nie dla mnie.

Aluminium na bezele daje się z tego względu że cyfry (grafikę) na nim można anodyzować i taki efekt daje wyraźne cyfry/kropki/indeksy - na stali to nie jest możliwe - frezowany bezel jest nieczytelny i drogi w produkcji.

Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, Funky_Koval said:

Ja 104 jednak odpuszczam. Świetny toolwatch, wygląda jak instrument z kokpitu samolotu. Ale dealbreaker dla mnie to ten alumiony bezel. Czuć, że na tym elemencie jest przyoszczędzone.

Dobre! Zewnetrzy AR też porysujesz i to pewnie szybciej niż bezel. Odnośnie do tlenku cyrkonu, to jak napisał Dominik, pęknie i po bezelu... Sam dodam, że i ceramika się rysuje, tyle że może nie tak łatwo... 

P. S. Żeby była jasność, nie mam zamiaru wpływać na Twoją decyzję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no spoko, tylko sobie dyskutujemy :) można ten bezel tak by zrobić:

Screenshot_20260524_133931_Chrome.thumb.jpg.b51f184cfc1967ae5294c2f32552b48c.jpg

@cordi7

Mi nie o trwałość chodzi tylko o estetykę. W tej cenie jednak chciałbym więcej niż aluminium. Tak, tudor też mi z tego powodu nie pasuje :P

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwielbiam. I to bez ceramiki ;) 

IMG_3555.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, PKS napisał(-a):

Uwielbiam. I to bez ceramiki ;) 

IMG_3555.jpeg

Dokładnie. 

7 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

Nie no spoko, tylko sobie dyskutujemy :) można ten bezel tak by zrobić:

Screenshot_20260524_133931_Chrome.thumb.jpg.b51f184cfc1967ae5294c2f32552b48c.jpg

@cordi7

Mi nie o trwałość chodzi tylko o estetykę. W tej cenie jednak chciałbym więcej niż aluminium. Tak, tudor też mi z tego powodu nie pasuje :P

No właśnie musiałbys zobaczyć ten zegarek. Mam kilkanaście zegarków z różnymi bezelami aluminium, ceramika w ballu nawet szafir. I niestety się z Tobą nie zgodzę do Sinna pasuje te aluminium idealnie. 

dEwxj4n.jpeg

cSuICPP.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi