Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
miromat

Renowacje tarcz - przed i po.

Rekomendowane odpowiedzi

Lesiu a tak w ogóle gdzie wyrwałeś taką perełkę? Jakoś mi umknęło i nie widziałem wcześniej na forum żebyś się chwalił tym rodzynkiem :) Gratulacje!

A z Lublina chyba-"wisiał" na bazarku aż mu tarcza się "postarzała" :D;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście Cook ma rację przed nim nic na forum się nie ukryje :D a na forum za dużo nie pokazywałem tego zegarka bo szukałem tarczy[żadnych szans] a później była renowacja.

Dzięki Sławek :)

Edytowane przez 13lesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie odebrałem przesyłkę zawierającą cyferblat po renowacji przeprowadzonej przez Głowackich w Warszawie. Pochodzi on z mojej pamiątkowej Doxy :) .

Co myślicie? Według mnie jest ok, ale spaprali indeksy sekundowe - w oryginale nie były opisane :angry: ... Reklamować, czy dać sobie spokój?

ps. Lakier w rzeczywistości nie jest tak brokatowy jak na zdjęciach.

Juz odebrany od mistrza. Dostałem takie wskazówki (podobno innych nie było), ale mi sie podoba. Kiedyś, jak znajdę inne, to zmienię :).

Załączam zdjęcie "nadgarstkowe" :)

post-63245-0-73378000-1387657505_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówki w oryginale były trochę grubsze, a i kolor trochę odbiega od koloru indeksów.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia oryginalności zegarka, nie przekłada się ani na zadowolenie właściciela ani subiektywną ocenę piękna zegarka. Sprawa oryginalności IMHO to coś ponad poziom podobania się zegarka, jeśli uda się połączyć oryginalność i "podobanie" to można powiedzieć o pełni szczęścia. :)  Najważniejsze, że Tobie się podoba. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Wam szczerze, ze była to moja pierwsza renowacja tarczy, i chyba ostatnia. Jest śliczna, jednak czegoś jej brak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy z nas, a przynajmniej większość, przechodzi przez etap renowacji tarcz, które to po renowacji (szczególnie malowanie) wyglądają super, ale jak to sam nazwałeś brakuje im "czegoś" lub mają "czegoś" za wiele. Oczywiście pojawią się za chwilę opinie, że dobrze wykonane renowacje tarcz się zdarzają i jest to prawda, ale jest to naprawdę bardzo rzadkie zjawisko. Dobrze wykonana renowacja to taka, której nie jesteśmy w stanie rozpoznać... Istnieją sytuacje, gdy stan zegarka jest taki że bez szeroko pojętej renowacji nic się z nim nie da zrobić, i to jest chyba jedyny akceptowalny powód takiego działania. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie doszła mała tarczka :) teraz tylko złożyć wszystko do kupy i będzie cacy :D

post-41915-0-53280300-1388683825_thumb.jpg

post-41915-0-13256700-1388683842_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy z nas, a przynajmniej większość, przechodzi przez etap renowacji tarcz, które to po renowacji (szczególnie malowanie) wyglądają super, ale jak to sam nazwałeś brakuje im "czegoś" lub mają "czegoś" za wiele. Oczywiście pojawią się za chwilę opinie, że dobrze wykonane renowacje tarcz się zdarzają i jest to prawda, ale jest to naprawdę bardzo rzadkie zjawisko. Dobrze wykonana renowacja to taka, której nie jesteśmy w stanie rozpoznać...

Bo pomijając już błędy, przede wszystkim odnowionym tarczom brakuje "patyny", czyli upływu czasu w wyglądzie lakieru, są po prostu zbyt nowe. Postarzenie lakieru, albo uzyskanie koloru "jak stary" jest (czasami) możliwe, ale trudne i jak zwykle kosztuje... :)

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz przydały by się stare werniksy z lat 50,

które to w swej pomroczności jasnej wywaliłem do śmieci. :(

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno kolega Sneer dał mi opr, że nie remontuję moich Zenithów wojaków. No to proszę bardzo, poradźcie mi koledzy co ja mam z tymi tarczami zrobić?

post-27317-0-08850700-1389210840_thumb.jpg

post-27317-0-98721400-1389211159_thumb.jpg

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcze są czarne więc dałbym do renowacji.

Wysłane z GT-N7100 (Tapatalk)

Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnawiane wojaki? Eee, trochę nie teges...

A jak "reszta" zegarków wygląda?

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też bym tego w ogóle nie ruszał. Jak chce ktoś wojaka z tarczą ideolo, to sobie można HMT kupić w Indiach ;). Jak zegarek jest zeżarty zębem czasu, to nie ma co go na siłę picować. Co innego przeczyszczenie tarczy czy chrom na kopertę (co często ma sens i daje fajne efekty), co innego "renowacja" oznaczająca w praktyce odtwarzanie...   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również jak Koledzy wcześniej, nic z nimi nie rób, są pamiątką swoich czasów i są oryginalne. Malowanki zawsze dasz radę zrobić jeśli tylko zechcesz. Jak Ci się nie podobają to poskładaj do kupy i sprzedaj, nie bedziesz miał z tym problemów.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ruszaj ich, zwłaszcza pierwszego. Jak chcesz "NOS" to jedz do Tunezji i kup na straganie Hend Made Zenona :)

Są oryginalne, ich tarcze dużo widziały :)

Edytowane przez OmegaDeVille

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i właśnie takich odpowiedzi oczekiwałem. Te wojaki mało widziały, bo 50 lat leżały zakopane w ziemi.

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i właśnie takich odpowiedzi oczekiwałem, te wojaki 50 lat leżały w ziemi.

I wcale zle nie wygladaja.

Czy koperty maja ruchomy bezel, jak w "pilotach"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperty nie maja ruchomgo bezela, są w całości wykonane ze stali z zakręcanym deklem z numerem DH

Robię przymiarki do Recty i Eterny w stalowych kopertach, niestety tu tarcze wyglądają juz dużo gorzej. Na tarczy Eterny widać poziom cieczy, która ją zalewała...

post-27317-0-31477800-1389257392_thumb.jpg

post-27317-0-96890900-1389257433_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z niecierpliwością czekam na Zenona !

Co do tarcz to niech najwyżej trochę w lawendzie poleżą ..:)

Edytowane przez sneer

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorzucę efekty swojego wczorajszego mycia cyferblatu Doxy (ktoś kiedyś już przy nim niezbyt umiejętnie majstrował). Dziś Dosia pojechała na przegląd i naprawę, bo oczywiście moja ciekawość doprowadziła do małej acz kosztownej awarii... :)

Niestety, trudne są początki "zegarmistrza - amatora".

post-35535-0-73179700-1389294002_thumb.jpg

post-35535-0-07623600-1389294112_thumb.jpg

Edytowane przez Walter_87

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę przeszorowana chyba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kilku miejscach ktoś przede mną przetarł a w kilku ja... :) I tak nie miałem wiele do stracenia. Miałem dosyć tego brudku. Teraz przynajmniej jest mniejsza różnica w kolorach (tarcza - przetarcie) :)

Poszedłem na całość - wymontowałem ją, do tego letnia woda, patyczek do uszu z watą i mydło CD. Raz kozie śmierć :) Myślę, że było warto.

Edytowane przez Walter_87

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi