Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
miromat

Renowacje tarcz - przed i po.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wszystkie tarcze, i nie każde zanieczyszczenia schodzą przy takiej kąpieli, a przy szorowanku schodzi wszystko, łącznie z napisami i wierzchnia warstwą powłoki lakierniczej. Nie raz lepiej zacząć od delikatniejszych metod, np ziemniaczanych :). Wbrew pozorom tarcze Dox są trudne do umycia, miałem kiedyś taka i też się za bardzo umyła.  

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie polecam myć tarcz zenithow, szczególnie tych od lat '60 do góry

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Chciałem podzielić się zdjęciami z renowacji zegarka z wychwytem wrzecionowym Jacoba Kocka, królewskiego zegarmistrza szwedzkiego. Zegarek wyprodukowany został w roku 1774. Stan był kiepski, ale udało mi się go doprowadzić do ładnego stanu. Mechanizm robiłem sam, natomiast tarczą zajął się pan Marcin z Łodzi. 

post-31015-0-78624300-1391781067.jpg

post-31015-0-12096600-1391781076.jpg

post-31015-0-10352100-1391781083.jpg

post-31015-0-88185000-1391781091.jpg

post-31015-0-83479800-1391781098.jpg

post-31015-0-23976900-1391781109.jpg

post-31015-0-81307200-1391781146.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza jest dorobiona, czy na bazie starej? Bo czcionka widzę zdeczka inna wyszła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doxa odmalowana u Głowackich, różnice widać gołym okiem, ale jestem ciekawy co sądzicie, wskazówki też nie oryginalne, no cóż na pewno jest niepowtarzalna ;)

przed:

06wb.jpg

po:

wjni.jpg

pozdr.

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest na pewno ta sama tarcza? Przecież te wypukłe indeksy są inne. I logo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może ją "wyklepał" i doszlifował indeksy godzinowe 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abstrahując od jakości malunku, też wydaje mi się, ze to nie jest ta sama tarcza. 

Indeksy być może można przeszlifować ale wypukle logo? Do tego ta tarcza ma chyba inną krzywiznę niż oryginalna.

Pewnie coś się nie udało i dostałeś inną tarczę. Stopki pasowały do otworów w mechanizmie? Wysyłałeś tylko tarczę czy cały zegarek?

Osobiście, wku...bym się, gdyby to nie było ze mną uzgodnione, oryginalna tarcza była bardzo ciekawa. Nowa wygląda też jak na sporo młodszą. Bez sensu.

Edytowane przez mw75

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też się zastanawiałem jak to możliwe że logo się uwypukliło ;)

oddałem cały zegarek, więc może i tarcze mi podmienili  :unsure: 

a tak wygląda na mojej chudej rąsi

dp4o.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm robiłem sam, natomiast tarczą zajął się pan Marcin z Łodzi. 

Mowa o Chronostarze? Nie wiedziałem że robią też emalię. To ciekawa informacja, może się przydać, dzięki.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doxa odmalowana u Głowackich, różnice widać gołym okiem, ale jestem ciekawy co sądzicie, wskazówki też nie oryginalne, no cóż na pewno jest niepowtarzalna ;)

przed:

06wb.jpg

po:

wjni.jpg

pozdr.

Paweł

Kurde nie wierzę ja bym nie odebrał takiej tarczy :(

Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście ze to inna tarcza! Wypukłe loga (tak mi się wydaje) były wtapiane w tarczę, a tutaj nikt by się w to na pewno nie bawił....

Mw75 - tez bym się wku....wił - przegieli tym razem! Przecież to oczywista podmianka, na dodatek marna.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze powiedziawszy, to taką kiszkę, jaką ci Głowaccy Tobie odpieprzyli, to powinno się nagłośnić. Oddałeś tarczę do renowacji, a dostałeś inną. To jest skandal. Na Twoim miejscu domagałbym się: a] zwrotu kosztów, b] zadośćuczynienia za zniszczony zegarek.

Edytowane przez hrabia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewątpliwie mam niefart do "mistrzów" ze stolicy  :unsure:

innymi słowy czwarty z polecanych skreślony....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odeślij/oddaj im ten zegarek. To nie Twój ;)

Edytowane przez mw75

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze starszego stał się nowszy z tego co widać:) coś w stylu oddaję starego merca do odrestaurowania a dostaję w nowszej budzie bo stara się rozsypała:)

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem bardzo ciekaw, jaka będzie ich odpowiedź na Twoją reklamację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) niezle jaja. Pewnie niewiele da sie teraz juz powalczyc jezeli przed renowacja nie uzgodniliscie warunkow i beda wciskac, ze ten zegarek taki wlasnie byl.

Myslalem, ze bardziej nie moga spieprzyc roboty niz w moim zenku ale jak widze u Ciebie posuneli sie dalej ;) Moze stworzyc oddzielny temat o Glowackich na wzor "sopockich antykow" ? ;)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezły pomysł, bo ceny windują niesamowicie, a tak naprawdę to nie są renowacje, tylko swobodna twórczość i oszukiwanie ludzi, którzy im zaufali. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na szczęście dalem im do renowacji tarcze Bałtyka, ale to jest zapasowa. Okolice 15 lutego do odbioru ciekaw jestem co będzie.

Wysłane z GT-N7100 (Tapatalk)

Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem u nich kiedyś stalową kopertę do originala, z której jestem zadowolony- stara była bardzo zniszczona a chromowania dobrze zrobionego w takim zegarku jeszcze nie widziałem. Pierwsza cena jaką krzyknął gość od nich mnie rozsmieszyla, ale opuścili. Jest jedno ale....po odebraniu zegarka i dokładnych oględzinach w domu zauważyłem na tarczy paprochy, których wczesniej tam nie było...

Cytryn i Gumiak naprawiają co kto nie umiał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewątpliwie mam niefart do "mistrzów" ze stolicy  :unsure:

innymi słowy czwarty z polecanych skreślony....

Bo w stolycy nie ma mistrzów... hehehehehehihihihahahaha :D  :D  :D  :D  :D

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi