Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kiniol

Zegary z monarchii austro-węgierskiej

Rekomendowane odpowiedzi

A zegarrra pokażesz? :rolleyes:

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pokażę, ale na razie w rozsypce i u mistrza w naprawie werk, ale już "uleczony". A skrzynka się składa do kupy bo tu dziura tu obity... Myślę, że w przyszłym tygodniu prapremiera po remonciku. Skrzynia najprostsza z najprostszych. Taki ubogi biedermeier bez "zawirowań" jakichkolwiek. 

:rolleyes:

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki niezawodnemu działaniu i pomocy Bartka (Longcase1) mechanizm został naprawiony i usprawniony, a teraz śmiga aż miło. Powoli składam zegar do kupy. Biedak wymagał sporej koncepcji bo jest dość nietypowy, a sporo w nim brakowało, nawet wieszaka i paru rzeczy ...  Trochę to zatem taki składak ale mnie to nie przeszkadza.  Będzie zapewnie chodził jak każdy chodzik przez miesiąc ... może dłużej . Na razie poglądowo (skrzynia to ta z pieczątką) powieszony na szybko - testowo, skrzynia jeszcze nie do końca zrobiona  :wacko: , wahadło testowo zawieszone. Koronkę też trzeba dorobić... ;)

post-92919-0-94282600-1537555629_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie sprawdziły się moje przewidywane usterki:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie sprawdziły się moje przewidywane usterki:-)

Witam, a co było namieszane w mechaniźmie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, a co było namieszane w mechaniźmie? :)

Ponad to te tulejowanie może być też powodem zatrzymywania się i jest ordynarnie zrobione. Pytanie czy zostały zachowane odległości od osi bo z tym też różnie bywa.

Na moje oko są za duże spoczynki i mam wątpliwości co do kątów impulsu, jak na zegar miesięczny są za duże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Największy błąd był w zazębienu koła pośredniego. Zęby się nasadzały to właśnie skutek niewłaściwego tulejowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Największy błąd był w zazębienu koła pośredniego. Zęby się nasadzały to właśnie skutek niewłaściwego tulejowania

Dziękuję za informację. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skrzynia poskładana do kupy. ;) Zegar wisi pracuje wszystko pracuje pod wagą 1380g co jak na miesięczny , nie jest dużą wagą. Ruch jak przystało na wiedeńczyka ^_^  Ciekawostką jest system zawieszenia . Niestety nie było oryginalnych sanek ale te dorobione i zrobione dopasowane przez Bartka sprawdzają się. Złamane wahadło wróciło po rekonwalescencji do pracy . Ciekawostką jest miejsce jego zawieszenia (taka mini zagadka) , a i całość chyba nieźle prezentuje ... ;)

W ramach eksperymentu obraz ruchomy ...   :rolleyes:

post-92919-0-18977900-1537624467_thumb.jpg

post-92919-0-68316000-1537624497_thumb.jpg

post-92919-0-34470400-1537624523_thumb.jpg

post-92919-0-93413000-1537624551_thumb.jpg

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wieszak na mostku kotwicy też jest dorabiany?

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, był w oryginale. Na nim zawiesza się wahadło...

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ważne że kolejny egzemplarz został ocalony przed degradacją i w dodatku cieszy oko :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, był w oryginale. Na nim zawiesza się wahadło...

To wiem. Ale ciekawe jest to wycięcie, nie pod hak, ale końcówkę podobną do mocowania bagnetowego.

Drzewiej bywała zwykła dziurka i pętelka na wahadło:)

post-6402-0-24078300-1537629999_thumb.jpgpost-6402-0-46987800-1537630012_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To fakt że jest to zawieszenie nieco bardziej udziwnione

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś czas temu zaciekawiły mnie takie rozwiązania i przypadkiem trafiłem. Rzadko się je spotyka, takie rozwiązania w zasadzie się nie powtarzają się i każde się różni, choć zasadę mają jedną. To zawieszenie bagnetowe jest w sumie zagadką , ale Bartek to sprytnie rozwiązał (doświadczenie  ;) ).

Idzie ładnie czysto, słychać równe uderzenia palet (przez mój stetoskop - bo głuchawy jestem :P). Powiem że w rzeczywistości prezentuje się lepiej niż na zdjęciach.

:rolleyes:

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przefajnowaliście ten wieszak. Tam powinien być zaczep w skrzyni, na mechanizm i wsjo. Tak jak w Brettluhr. Elsner&Petrovitz tak robili...

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie , nie da się tak bo hak w skrzyni musiałby odstawać na 15mm, albo trzeba by było skracać dolne bolce. Nie, te proporcje odległości. Pewnie można byłoby go osadzić osobno podobnie jak i gniazda na dolne podpory , ale to tak nieprofesjonalnie wyglądałoby ...  ;)  

Ps. No i nie wiem czy nie trzeba by tego powyżej odszczekać, bo znalazłem właśnie przez przypadek prawie identyczny mechanizm ... Josefa Elsnera - różnica nieznaczna w mostku....

post-92919-0-06524700-1537646491.jpeg

post-92919-0-47035400-1537646524_thumb.jpeg

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przefajnowaliście ten wieszak. Tam powinien być zaczep w skrzyni, na mechanizm i wsjo. Tak jak w Brettluhr. Elsner&Petrovitz tak robili...

I długo nie pociągnęli z tym niefunkcjonalnym anachronizmem. Taki pojedynczy wieszak, na dodatek wkręcony w stare drewno rączo by się na świat wyrwał :)

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać, że mechanizm z pełną tarczą i starszy ... ale coś w tym jest .

post-92919-0-88045300-1537646838.jpeg

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już trochę takich skrzyń widziałem. W holenderskich ofertach głównie. Ale może to ta "praskrzynia". Powinien już mieć w skrzyni mosiężne talerzyki pod dolne kolce.

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I długo nie pociągnęli z tym niefunkcjonalnym anachronizmem. Taki pojedynczy wieszak, na dodatek wkręcony w stare drewno rączo by się na świat wyrwał :)

No ale ten nowy wieszak to jednak wydziw IMO.... Te pojedyńcze wieszaki mogły być mocowane poprzez dodatkową blachę od strony pleców.

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za sto lat to będzie klasyk ...  ;)  i przełom w dziedzinie konstrukcji wieszaków wieszakowych - zobaczysz.   :D  :D  :D.

Ps. O ile panowie zbudowali w swojej karierze sporo pięknych zegarów to najsłabszym punktem było zawieszenie ...

Fakt jednak Krzychu , nie poprawia się historii ...  ;)  

post-92919-0-34419000-1537688407.jpeg

post-92919-0-79780000-1537688416.jpeg

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie, to będzie fałszowanie historii... Ale mną się nie przejmujcie, ważne, że podoba się inwestorowi... :)

z18813276Q,Odnowiona-polichromia-i-odnow

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi